• Αυτοάμυνα Combatives

    Αυτοάμυνα Combatives

    Ρεαλιστική εκπαίδευση για όλους

Η αλήθεια για το Combatives

Πολλά λέγονται για κάθε σύστημα Πολεμικής Τέχνης και Μαχητικού Αθλήματος και τις αρετές που προσφέρουν στον μαθητή και ασκούμενό τους. Κάποια σημεία είναι αλήθεια, άλλα μερικώς αλήθεια και άλλα καθόλου.

Ειδικά σε όσα είναι στην ουσία αθλήματα, ακόμη και σκληρά αθλήματα με βαριά επαφή, λείπει ο στοιχείο του ρεαλισμού που συναντά κανείς σε συνθήκες δρόμου και μάχης. Πολλοί είναι οι Αθλητικοί Σύλλογοι Πολεμικών Τεχνών και Μαχητικών Αθλημάτων, που για να καλύψουν αυτό το κενό και να προσελκύσουν μαθητές, διδάσκουν τεχνικές με όπλα οι οποίες συνήθως δεν έχουν δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες βίας από τους ιδρυτές τους και μάλιστα, ποτέ από τους νυν δασκάλους τους έστω σε πραγματικό περιστατικό του δρόμου. Αυτό δεν ισχύει για το Combatives το οποίο έχει δοκιμαστεί σε σύγχρονο αστικό και πολεμικό περιβάλλον και με σύγχρονα όπλα από το 1915 μέχρι και σήμερα σε όλα τα σημεία του κόσμου.

Τεχνικές combatives

Με απλά λόγια, οι μέθοδος Combatives του Fairbairn, Sykes, Applegate και Underwood και των άλλων συμβαλλόμενων, δοκιμάστηκε σε όλες αυτές τις συνθήκες και δούλευε! Και δουλεύει εξαιρετικά καλά ακόμη και σήμερα! Όσον αφορά τον αριθμό των πραγματικών περιπτώσεων ζωής και θανάτου που αντιμετώπισε π.χ. ο Φέρμπερν (Fairbairn) σε ένα τόσο μακρύ χρονικό διάστημα, κανένας ακόμη και σήμερα, δεν πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο σε εμπειρία αυτόν τον άνθρωπο.

Συνολικά 30 ετών στην αστυνομία, 4 ετών στον Β’ΠΠ, και 10 ετών σε αστυνομικές δυνάμεις διάφορων χωρών του κόσμου με 2000 καταγεγραμμένα προσωπικά περιστατικά -  από τα οποία περισσότερα από 666 ήταν ένοπλα - με αμβλύ όπλο, μαχαίρια, πιστόλα και οπλοπολυβόλα. Η απαράμιλλη εμπειρία του σε αυτές τις επιθέσεις είναι μάλλον απίθανο να επαναληφθούν.

Το δικό του σύστημα άοπλης μάχης κατέστησε εφικτό για ένα άτομο μέσου μεγέθους να αντιμετωπίσει και να κερδίσει ακόμη και έναν άριστα εκπαιδευμένο αντίπαλο, έμπειρο στις κλασικές «πολεμικές τέχνες». Επαγγελματίες στους τομείς των μυστικών υπηρεσιών και στρατιωτικών δυνάμεων ή στην αστυνομία, ακόμη και στον υπόκοσμο στην εποχή που ζούμε έχουν ελάχιστη πείρα σε σχέση με αυτή του Fairbairn, (μιας και λίγοι επιδιώκουν να μάθουν στην πράξη όπως έκανε ο ίδιος και επίσης, επειδή δε μπορούμε να αναπαράγουμε σε καιρό ειρήνης πραγματικές συνθήκες ενός παγκοσμίου πολέμου).

Τεχνικές combatives

Οι μέθοδοι έχουν αποδειχθεί ότι αποτελούν μια σταθερή βάση για την εκπαίδευση στη χρήση αιχμηρών όπλων ή την άμυνα κατά επιθέσεων με αιχμηρά όπλα. Οι μέθοδοι του Fairbairn και του Sykes σχετικά με το άοπλο σκέλος τους (Fairbairn), τη χρήση του μαχαιριού (Fairbairn - Sykes) για μάχη σώμα-με-σώμα, του πυροβόλου όπλου χειρός σε μάχη σώμα-με-σώμα (Fairbairn - Sykes), αντιπροσωπεύουν την πρώτη συστηματική προσέγγιση της μεθοδολογίας με πυροβόλο όπλο χειρός (Πιστόλι - Sykes) που επινοήθηκαν ποτέ. Εξακολουθούν, δε, να ισχύουν μέχρι και σήμερα (π.χ. Point shooting - Sykes, Sentry removal – Fairbairn, Sykes). Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την εργασία του σχετικά με τις κοινωνικές ταραχές (Riot Control - Fairbairn), καταστάσεις ομηρίας (S.W.A.T. - Fairbairn), τις ιδέες τους για αντιμετώπιση ελεύθερου σκοπευτή (Counter-sniping - Sykes) και την ανάπτυξη του ρόλου του αστυνομικού έργου σε αστικό περιβάλλον (Fairbairn).

Ο Β’ Π.Π. ήταν η περίοδος όπου το Combatives ως μέθοδος μάχης σώμα-με-σώμα ήταν στο αποκορύφωμά του. Αυτό συνέβαινε επειδή οτιδήποτε άλλο (σαφώς λιγότερο αποτελεσματικό) είχε υπερβολικό κόστος σε ζωές αφοσιωμένων και άρτια εκπαιδευμένων μαχητών που για να βρεθούν, να εκπαιδευτούν, να προετοιμασθούν και να εισαχθούν σε εχθρικό έδαφος, φόρτωναν βαριά την δαπάνη των δημοσιονομικών πόρων. Η συνεισφορά στην έκβαση του Β’ Π.Π. των Fairbairn, Sykes, Applegate και Underwood και των υπόλοιπων συνεισφερόντων είναι ανυπολόγιστης αξίας ακόμα και σήμερα.

Η μεθοδολογία των Combatives έχει δοκιμαστεί και έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό σε συνθήκες πραγματικής σύγχρονης μάχης αλλά και σε αστικό περιβάλλον. Περιέχει δοκιμασμένες τεχνικές για όσους αναζητούν ρεαλιστική και αποτελεσματική εκπαίδευση σε στρατιωτικό επίπεδο, στην αστυνόμευση και την αυτοπροστασία και αυτοάμυνα του πολίτη. Ουσιαστικά με την συνεισφορά των δημιουργών του Combatives έχει δοθεί στους ασκούμενους του η ευκαιρία και το προνόμιο να σταθούν στους ώμους γιγάντων.

ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΑΘΛΗΣΗ

Combatives, η πολεμική τέχνη
Δεν διδάσκουμε άθληση, δεν κάνουμε αγώνες, δεν δίνουμε ζώνες. Διδάσκουμε επιβίωση.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΑ

ΚΑΝΑΛΙ ΣΤΟ YOUTUBE

Youtube Channel
Πάνω από 180 βίντεο στο κανάλι του Combatives στο Youtube. Κάνετε την εγγραφή σας τώρα.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΩΝ

Πρόσβαση σε άρθρα με απόκρυψη

Εισάγετε τον κωδικό:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ