• Combatives άρθρα

    Άρθρα Combatives

    Από τα μέλη της κοινότητας

Combat Physical Fitness

Για άνδρες και γυναίκες

Στα Combatives πιστεύουμε πως το επίπεδο φυσικής κατάστασης είναι μείζον παράγοντας για την επίτευξη του στόχου της αυτοπροστασίας. Ύστερα από μακροχρόνια έρευνα και ενασχόληση γύρω από μαχητικά αθλήματα και πολεμικές τέχνες γνωρίζουμε πως ένας αθλητής ή ένας μαχητής χρειάζονται πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να μπορουν να ανταπεξέλθουν στις ιδιαίτερότητες ενός αγώνα ή μιας συμπλοκής.

Combat Physical Fitness

Εάν πάρουμε ως παράδειγμα έναν αθλητή του Judo, του Tae Kwon Do, της Πάλης, της Πυγμαχίας και γενικά οποιουδήποτε μαχητικού αθλήματος, θα παρατηρήσουμε πως σωματοδομικά και μυολογικά διαφέρουν από όλους τους υπόλοιπους αθλητές. Ας δούμε όμως μερικά χαρακτηριστικά των μυικών ινών :

Εάν κοιτάξουμε τη διατομή ενός σκελετικού μυ θα δούμε διάφορες διαμήκεις λευκές και ερυθρές ίνες και ονομάζονται ίνες ταχείας και βραδείας συστολής αντίστοιχα . Κάθε άτομο διαθέτει ένα συγκεκριμένο ποσοστό μυϊκών ινών,. Το ποσοστό της κατανομής των μυϊκών ινών καθορίζεται από κληρονομικά αλλά και επίκτητα χαρακτηριστικά (περιβάλλον, διατροφή, σωματική δραστηριότητα). Τα άτομα με μεγαλύτερο ποσοστό ινών ταχείας συστολής, έχουν έφεση σε δραστηριότητες με εκρηκτικότητα και ταχύτητα (π.χ. δρομείς 100 μέτρων) ενώ  άτομα με μεγαλύτερο ποσοστό ινών βραδείας συστολής έχουν έφεση σε αθλήματα μυϊκής αντοχής (π.χ άρση βαρών).

Ίνες βραδείας συστολής (Slow Twitch Fibers)

Οι ίνες βραδείας συστολής, ερυθρές ή ίνες τύπου Ι, είναι περισσότερο αποτελεσματικές στην χρήση οξυγόνου για να παράγουν περισσότερο καύσιμο (γνωστό ως ΑΤΡ) για  συνεχείς, εκτεταμένες συσπάσεις των μυών πάνω από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι οι ίνες βραδείας συστολής ενεργοποιούνται σε δραστηριότητες αντοχής που εξαρτώνται αποκλειστικά από την αερόβια παραγωγή ενέργειας. Ενεργοποιούνται πιο αργά από ό, τι ίνες ταχείας σύσπασης και μπορούν να αντέξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν επέλθει ο μυϊκός κάματος.

Combatives Physical Fitness

Ίνες ταχείας συστολής (Fast Twitch Fibers)

Επειδή οι ίνες ταχείας συστολής, λευκές ή ίνες τύπου ΙΙ, χρησιμοποιούν αναερόβιο μεταβολισμό μέσω γλυκολυτικής διαδικασίας για τη δημιουργία καυσίμων, είναι πολύ καλύτερες στη δημιουργία σύντομων εκρήξεων της δύναμης ή της ταχύτητας από τις ίνες βραδείας συστολής. Ωστόσο, ο μυικός κάματος έρχεται γρηγορότερα. Οι ίνες ταχείας συστολής γενικά παράγουν την ίδια ποσότητα ισχύος ανά συστολή όπως οι βραδείας συστολής, αλλά παίρνουν το όνομά τους, επειδή είναι σε θέση ενεργοποιηθούν πιο γρήγορα. Οι μεταβολικές ικανότητες των ινών ταχείας συστολής είναι επίσης μεγάλης σημασίας σε δραστηριότητες που απαιτούν απότομο ξεκίνημα-σταμάτημα ή διαλειμματική προσπάθεια, οι οποίες απαιτούν σε ορισμένες στιγμές άμεσα ενέργεια την οποία μπορούν να προμηθευτούν μόνο από τον αναερόβιο μεταβολισμό.

Στα μαχητικά αθλήματα αλλά και στις πολεμικές τέχνες οι σκελετικοί μύες πρέπει να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Πρέπει να έχουν μεγάλη διάρκεια και αντοχή σε επαναλαμβανόμενες εκρήξεις.Επίσης πρέπει να είναι ανθεκτικοί στις καταπονήσεις αλλά παράλληλα και ελαστικοί για αποφυγή τραυματισμών. Ανεξάρτητα από τα γενετικά χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου, όλοι μπορούν να αναπτύξουν τα μυϊκά τους χαρακτηριστικά μέσα από κατάλληλη κι εξιδεικευμένη προπόνηση παράλληλα με σωστή διατροφή.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω στα Combatives δημιουργήσαμε ένα ιδιαίτερο σύστημα φυσικής κατάστασης, το Combat Fitness, που προσαρμόζεται απο τον πολίτη αρχάριο μέχρι τα απαιτητικά σώματα ασφαλείας και τους αθλητές επιπέδου υψηλού πρωταθλητισμού. Είναι σχεδιασμένο με τις πλεόν σύγχρονες μεθόδους προπόνησης και βασίζεται σε πολυμυϊκές ασκήσεις και διαλειματική προπόνηση με έμφαση στην ταχυδύναμη. Έχει στόχο τη βελτιστοποίηση του μυικού τόνου και του νευρομυικού συντονισμού. Επίσης δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην ψυχοσωματική αντοχή και στη σκλήρυνση σώματος και πνεύματος με στόχο την αύξηση της αυτοπεποίθησης έναντι στρεσογόνων παραγόντων. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή, και κατα περιπτώσεις εντυπωσιακά, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Εσύ ακόμα να βάλεις τη φόρμα σου και να έρθεις να δοκιμάσεις τα όριά σου μαζί μας;

ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΑΘΛΗΣΗ

Combatives, η πολεμική τέχνη
Δεν διδάσκουμε άθληση, δεν κάνουμε αγώνες, δεν δίνουμε ζώνες. Διδάσκουμε επιβίωση.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΑ

ΚΑΝΑΛΙ ΣΤΟ YOUTUBE

Youtube Channel
Πάνω από 180 βίντεο στο κανάλι του Combatives στο Youtube. Κάνετε την εγγραφή σας τώρα.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΩΝ

Πρόσβαση σε άρθρα με απόκρυψη

Εισάγετε τον κωδικό:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ