• Combatives άρθρα

    Άρθρα Combatives

    Από τα μέλη της κοινότητας

Εναντίον Πολλών

Εισαγωγή

Σήμερα, το θέμα των πολλών επιτιθέμενων δεν καλύπτεται σχεδόν καθόλου στις πολεμικές τέχνες ή στα μαχητικά αθλήματα. Είναι κατανοητό αφού και τα δύο διέπονται από κανόνες και αθλητικό ήθος που απουσιάζει τελείως από μια τέτοιου είδους επίθεση. Άλλωστε, ποτέ σε αγώνες δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο.

Η κατάσταση, ακόμα και με έναν επιτιθέμενο, είναι ήδη πολύ σοβαρή. Εκείνη, όμως,  που στρέφει έντονα τις πιθανότητες εναντίον μας είναι όταν οι επιτιθέμενοι είναι πολλαπλοί και μάλιστα οπλισμένοι. Εμείς, στο Combatives Group, θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεφύγει κανείς αλώβητος από τέτοιες καταστάσεις.

Οι ταινίες βέβαια δείχνουν μια άλλη ιστορία. Το κάνουν να φαίνεται πάντα τόσο εύκολο. Ο ήρωας αντιμετωπίζει μια ντουζίνα κακούς και φαίνεται να τους δέρνει χωρίς κόπο και να κερδίζει αβίαστα λόγω των ανώτερων δεξιοτήτων του στις πολεμικές τέχνες. Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα! Είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι όλα είναι μια άψογα εκτελεσμένη χορογραφία. Όλοι οι ηθοποιοί, κασκαντέρ και κομπάρσοι πάνε μετά στο σπίτι τους, χωρίς να έχει υποστεί κανείς την παραμικρή ζημία, αφού ουσιαστικά κανείς δεν ήθελε να τους ληστέψει ή να τους σκοτώσει.

Όμως ο πραγματικός κόσμος είναι πολύ διαφορετικός και μια επίθεση με πολλούς επιτιθέμενους είναι μια τρομακτική και συχνά μοιραία εμπειρία. Αν δεν καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τέτοιου είδους επίθεση, είναι ένας επώδυνος και φρικιαστικός θάνατος, που θυμίζει το ξέσκισμα ενός θηράματος από μια αγέλη άγριων σκυλιών, όπου το θήραμα τρώγεται κυριολεκτικά ζωντανό. Οι λέξεις που χρησιμοποίησα είναι σκόπιμα πολύ σκληρές. Δεν υπάρχει τίποτα εύκολο ή αβίαστο εδώ. Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί εύκολα να γίνει εφιάλτης του χειρίστου είδους. Το έχουμε δει στη πράξη στο youtube ακόμη και στα ΜΜΕ.

Ακούστηκε ότι ένα συμβάν έλαβε χώρα στο κέντρο της Αθήνας σε ένα δημόσιο λεωφορείο. Δύο νεαροί ενήλικες παρενοχλούσαν μια νεαρή γυναίκα και αφού είχε δει και ακούσει αρκετά ένας 50χρονος επιβάτης απαίτησε να αφήσουν την δύστυχη γυναίκα ήσυχη. Όταν κατέβηκε στη στάση του, οι δύο άνδρες κατέβηκαν μαζί του και τον ακολούθησαν στο δρόμο, όπου του επιτέθηκαν και τον χτύπησαν μέχρι θανάτου. Μία περαστική μονάδα δίκυκλων της αστυνομίας έγινε μάρτυρας της σκηνής. Μέχρι να κατέβουν οι αστυνομικοί από τα οχήματά τους ο 50χρονος ήταν ήδη θανάσιμα τραυματισμένος. Αυτό δείχνει πόσο εύκολο είναι να συμβεί το κακό σε έναν άνθρωπο, όταν βρεθεί σε ενέδρα από αποφασισμένους επιτιθέμενους. Ακούω ήδη τους δασκάλους Πολεμικών Τεχνών και Μαχητικών Αθλημάτων να φωνάζουν ότι ο 50χρονος μάλλον ποτέ δεν είχε λάβει εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες. Απαντώ στο εύκολο αυτό σχόλιο με τα εξής ερωτήματα:

  • Πόσοι ασκούμενοι πολεμικών τεχνών και μαχητικών αθλημάτων ασκούνται σε επιθέσεις ενέδρας;
  • Πόσοι ασκούμενοι πολεμικών τεχνών και μαχητικών αθλημάτων ασκούνται σε επιθέσεις ενέδρας με πολλούς δράστες;
  • Πόσοι κάνουν σκληρές προπονήσεις με πολλούς δράστες;
  • Και πόσοι κάνουν σκληρές προπονήσεις με πολλούς οπλισμένους δράστες;

Σοβαρότατοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από πλευρικές επιθέσεις

Κατά την άποψή μου, αν σε τέτοιες καταστάσεις καταφέρουμε να ξεφύγουμε με επιφανειακά τραύματα, μπορούμε να θεωρούμε τον εαυτό μας εξαιρετικά τυχερό. Ο λόγος που το λέω αυτό είναι ότι με πολλούς δράστες είναι το σωρευτικό αποτέλεσμα του αριθμού των κτυπημάτων στο κορμί και το κεφάλι μας που κάνουν τη ζημιά.

Με πολλούς οπλισμένους δράστες η πιθανότητα επιβίωσης, κατά την ταπεινή μας γνώμη, είναι σχεδόν ΜΗΔΑΜΗΝΗ.

Η συμβουλή των Εκπαιδευτών του Combatives Group, αν ποτέ βιώσετε περιστατικό με πολλούς επιτιθέμενους, είναι να πάτε αμέσως στο νοσοκομείο να σας κάνουν έλεγχο, γιατί υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχετε εσωτερική αιμορραγία και να μην το γνωρίζετε. Το επισημαίνουμε αυτό διότι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που μαχαιρώθηκαν και λόγω της αδρεναλίνης που κυλούσε στις φλέβες τους, αγνόησαν αυτό που φαινόταν να είναι ένα μικρό τραύμα εισόδου, ενώ στην πραγματικότητα αργοπέθαιναν χωρίς να το γνωρίζουν.

Για μια ακόμη φορά, όπως έχουμε δηλώσει και όπως επιμένουμε πάντα στα Σχολεία Combatives:

Η παρατήρηση του περιβάλλοντος είναι η πρώτη γραμμή αυτοπροστασίας μας και αν μπορούμε να αποφύγουμε τελείως το πρόβλημα… το αποφεύγουμε!

ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΑΘΛΗΣΗ

Combatives, η πολεμική τέχνη
Δεν διδάσκουμε άθληση, δεν κάνουμε αγώνες, δεν δίνουμε ζώνες. Διδάσκουμε επιβίωση.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΑ

ΚΑΝΑΛΙ ΣΤΟ YOUTUBE

Youtube Channel
Πάνω από 180 βίντεο στο κανάλι του Combatives στο Youtube. Κάνετε την εγγραφή σας τώρα.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΩΝ

Πρόσβαση σε άρθρα με απόκρυψη

Εισάγετε τον κωδικό:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ