• Combatives άρθρα

    Άρθρα Combatives

    Από τα μέλη της κοινότητας

Επιλογή Θύματος

Οι κακές συνήθειες

Μια μόνιμη κατάσταση ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ βιώνουν οι περισσότερες γυναίκες που ζουν σε πόλεις και ιδιαίτερα σε μεγάλες πόλεις.

Ζουν σε μια διαρκή κατάσταση φόβου, το βράδυ που γυρνούν στο σπίτι, όταν βρεθούν σε σκοτεινό δρόμο, όταν είναι μόνες στο αυτοκίνητο, όταν μπαίνουν ή βγαίνουν από το ασανσέρ, παρουσία αγνώστων ανδρών, … Γιατί; Επειδή όλες αυτές οι καταστάσεις ενέχουν κινδύνους. Οι κίνδυνοι μπορεί να είναι από μία απλή παρενόχληση μέχρι και επίθεση με άγνωστη έκβαση.

Διαδικασία Επιλογής Θύματος

Παρενοχλούνται (σε διάφορους βαθμούς) από άνδρες που θεωρούν δεδομένο ότι έχουν το δικαίωμα να το κάνουν, απλά επειδή είναι άνδρες. Όταν είναι μόνες, είτε σε δημόσιο χώρο είτε υπό την παρουσία αγνώστων, νιώθουν πάντα άβολα και αμήχανα, έχοντας πλήρη γνώση του πόσο μειονεκτούν φυσικά έναντι των ανδρών.

Η αλήθεια είναι τίποτα δεν θα αλλάξει αν δεν επιχειρήσουν να ΚΑΝΟΥΝ κάτι γι' αυτό.

Συχνά, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η εγγραφή στον τοπικό τους Σύλλογο Πολεμικών Τεχνών είναι η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν. Η λογική είναι σωστή (όντως κάνουν κάτι), όμως το πρόβλημα κατά τη γνώμη μας στο Combatives Group, είναι ότι η επιλογή ΔΕΝ είναι.

Είμαστε της άποψης ότι αυτό που είναι απαραίτητο είναι ένα πρόγραμμα Αυτοπροστασίας ΚΑΙ Αυτοάμυνας. Το ερώτημα που αυτόματα τίθεται είναι: Δεν είναι το ίδιο πράγμα;

Εδώ είναι όπου τα θέματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα. Και τα δύο, Πολεμικές Τέχνες και Αυτοάμυνα θα μας διδάξουν τεχνικές και την ορθή χρήση τους.

Είναι, όμως, τεχνικές γροθιάς και κλοτσιάς αυτό που χρειάζεται κανείς;

Μαθαίνοντας να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας και να εκμηδενίζουμε τις φοβίες και τις ανησυχίες μας μια για πάντα, δεν έχει να κάνει απλά με την μάθηση μιας «ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ». Είμαστε της άποψης ότι «ΠΡΟΛΗΨΗ» είναι πολύ καλύτερη. Είναι σίγουρα πολύ ΛΙΓΟΤΕΡΟ επικίνδυνη και παρουσιάζει πολύ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ επιλογές.

Εδώ είναι όπου μπαίνει η Αυτοπροστασία στο προσκήνιο. Μαθαίνοντας για την «θυματοποίηση» (μετατροπή σε θύμα), δηλαδή τη Διαδικασία Επιλογής που χρησιμοποιούν τα Αρπακτικά της Κοινωνίας, είναι ανώδυνο, εξυπηρετικό και εξαιρετικά κατατοπιστικό. Αποτελεί ταυτόχρονα ένα πραγματικά απότομο ξύπνημα, ακόμη και για τους ανθρώπους που δεν αμφιβάλουν για τις σωματικές τους ικανότητες. Και πάλι, ΚΑΝΕΝΑΣ Σύλλογος Πολεμικών Τεχνών δεν διδάσκει το αντικείμενο των ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ που είναι απαραίτητες για την Αυτοπροστασία και, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το κάνουν, απλά το αναφέρουν ελλιπώς.

Για να γίνει μια συνήθεια «συνήθεια», θα πρέπει να ενισχύεται συνεχώς.

Οι άνθρωποι γίνονται σκλάβοι σε συνήθειες. Αν πρόκειται λοιπόν να είναι κανείς σκλάβος συνηθειών, τότε δεν είναι καλύτερο να καλλιεργήσει ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ;

Η διαδικασία της μάθησης των διαδικασιών Αυτοπροστασίας διαρκεί πολύ περισσότερο από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν. Ο λόγος για αυτό είναι ότι ένας άνθρωπος χρειάζεται χρόνο για να διαμορφώσει τις ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. Ένας από τους λόγους για αυτό, είναι ότι πρέπει να τις μάθει μία-μία κάθε φορά, διαφορετικά η ανθρώπινη τάση είναι να μπερδεύεται. Αυτό είναι ιατρικό δεδομένο. Δεν έχει σημασία πόσο καλά πιστεύουμε ότι μπορούμε να χειριστούμε πολλαπλές διεργασίες ταυτόχρονα (το λεγόμενο multitasking), δεν μπορούμε.

Αφού έχουμε καθορίσει ποια ιδιότητα θέλουμε να αποκτήσουμε, θα πρέπει να την επαναλαμβάνουμε σε τακτική βάση, να την ασκούμε συνεχώς μέχρι να γίνει «συνήθεια». Στη συνέχεια, επιλέγουμε την επόμενη ιδιότητα που επιθυμούμε να αποκτήσουμε και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία. Ποιά είναι τα θετικά; Κατά την ολοκλήρωση της εκμάθησης των «συνηθειών» και πρακτικών της Αυτοπροστασίας, αυτές εκτελούνται πλέον ασυνείδητα. Με απλά λόγια, θα είμαστε σε θέση να δούμε πιθανά προβλήματα πριν καν υλοποιηθούν. Και είναι πολύ καλύτερο να μπορεί να τα αποφύγει κανείς εγκαίρως από το να πρέπει κανείς να ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ μαζί τους. Αυτές είναι που συνήθως αναφέρονται ως νοητικές ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ.

Η διαδικασία εκμάθησης των τεχνικών της Αυτοάμυνας είναι πολύ πιο γρήγορη από εκείνη της Αυτοπροστασίας.

Επαναλαμβανόμενες φυσικές ενέργειες γρήγορα αφομοιώνονται από το νευρομυϊκό σύστημα και συνεχώς ενισχύονται από την επανάληψη. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι μπορεί η επανάληψη των τεχνικών να γίνει ανιαρή στην εκπαίδευση. Όμως σώζει ζωές σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Κάθε επανάληψη ενισχύει τις «γέφυρες» των νευρώνων στον εγκέφαλο που στέλνουν εντολές σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες. Με την πάροδο του χρόνου και τις εκατοντάδες χιλιάδες επαναλήψεις σε ορισμένες περιπτώσεις (σκεφτείτε τις αλλαγές των ταχυτήτων κατά την οδήγηση), γίνονται ασυνείδητες ενέργειες. Αυτές είναι που συνήθως αναφέρονται ως φυσικές ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ.

ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΑΘΛΗΣΗ

Combatives, η πολεμική τέχνη
Δεν διδάσκουμε άθληση, δεν κάνουμε αγώνες, δεν δίνουμε ζώνες. Διδάσκουμε επιβίωση.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΑ

ΚΑΝΑΛΙ ΣΤΟ YOUTUBE

Youtube Channel
Πάνω από 180 βίντεο στο κανάλι του Combatives στο Youtube. Κάνετε την εγγραφή σας τώρα.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΩΝ

Πρόσβαση σε άρθρα με απόκρυψη

Εισάγετε τον κωδικό:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ