• Combatives άρθρα

    Άρθρα Combatives

    Από τα μέλη της κοινότητας

Όταν ο αντίπαλος είναι οπλισμένος …

Οδηγίες κακής αυτοάμυνας

Ακούμε από πολλούς ότι με λίγα μαθήματα αυτοάμυνας μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε μία συμπλοκή με οπλισμένο (με μαχαίρι) αντίπαλο, ακόμα και να τον αφοπλίσουμε. Παρακολουθούμε στο Internet διάφορα βίντεο με κάποιους δασκάλους “master” να σου δείχνουν πόσο απλή είναι η άμυνα ενάντια σε μαχαίρι, βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από κινηματογραφικές σκηνές δράσης και τείνουμε να πιστέψουμε πως όντως είναι μια εύκολη σχετικά υπόθεση, αρκεί να αντιγράψουμε την τεχνική που βλέπουμε…

Μύθοι και Πραγματικότητα

Για παράδειγμα σου δείχνουν πώς να του εγκλωβίσεις το χέρι που κρατά το μαχαίρι, ενώ με το άλλο σου χέρι τον χτυπάς και τον ρίχνεις κάτω και τον αφοπλίζεις κι αν είσαι και πολύ σκληρός τον σκοτώνεις με το ίδιο του το όπλο. Σημείωση: αν το κάνεις αυτό πας φυλακή για φόνο. Μάλιστα. Πολύ ωραία μέχρι εδώ… Ας βάλουμε όμως αυτό το βίντεο, το σκηνοθετημένο, όπου επιτιθέμενος και αμυνόμενος συνεργάζονται χωρίς πραγματικό σκοπό ο ένας να βλάψει τον άλλον, δίπλα σε ένα βίντεο κάμερας δρόμου, όπου έχει καταγράψει μία πραγματική επίθεση με μαχαίρι ενάντια σε κάποιον ανυποψίαστο και άοπλο πολίτη. Κι ελάτε τώρα να βρούμε διαφορές.

Η πρώτη αφορά φυσικά στην πρόθεση. Αυτός που έχει πρόθεση να σου κάνει κακό, δεν πρόκειται να συνεργαστεί και να σου επιτρέψει να τον αφοπλίσεις έτσι απλά. Θα επιτεθεί δυνατά, γρήγορα κι αποφασιστικά. Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να του απαγορεύει να αλλάξει χέρι στο όπλο ή να χρησιμοποιεί γροθιές και κλωτσιές ταυτόχρονα.

Μια άλλη βασική διαφορά είναι πως στην πραγματική ζωή ο δράστης δε θα σου φανερώσει το όπλο του από 5 μέτρα απόσταση! Σκοπός του είναι να σε αιφνιδιάσει κι όχι να σε προκαλέσει σε μονομαχία. Οι επιθέσεις με μαχαίρι στην πλειοψηφία τους είναι ύπουλες και γρήγορες. Καλή τύχη με αυτό.

Τέλος, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως το μαχαίρι κόβει οπουδήποτε και από τον οποιονδήποτε. Όπως λέει και ο δάσκαλός μας, ακόμα κι ένας ηλίθιος με μαχαίρι είναι ένας επικίνδυνος ηλίθιος! Δεν υπάρχει ούτε συγκεκριμένος τρόπος ούτε συγκεκριμένη «γωνία» επίθεσης. Επομένως δεν μπορεί να υπάρξει και συγκεκριμένη άμυνα γιατί απλά δεν ξέρεις από πού θα έρθει η επίθεση.

Θα μπορούσα να συνεχίσω μπαίνοντας σε λεπτομέρειες όσον αφορά το πόσο ανόητα κι επικίνδυνα είναι τα όσα διδάσκουν κάποιοι «knife experts», θεωρώ όμως πως δεν είναι απαραίτητο. Απαραίτητο κατά τη γνώμη μου είναι να προπονείσαι προσομοιώνοντας όσο το δυνατόν καλύτερα μία πραγματική επίθεση με μαχαίρι. Για άλλη μία φορά ο ρεαλισμός είναι αυτός που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις μια και καλή στο μυαλό σου το μύθο από την πραγματικότητα.

Μέσα από αυτές τις προπονήσεις έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως η καλύτερη άμυνα ενάντια σε μαχαίρι είναι ένα γρήγορο 800άρι!

Άμεση απομάκρυνση από τον κίνδυνο.

Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, η αμέσως επόμενη καλύτερη λύση είναι να βάλεις κάποιο εμπόδιο ανάμεσα σε εσένα και τον αντίπαλο (καρέκλα, τραπέζι κτλ) ψάχνοντας ταυτόχρονα για τρόπο διαφυγής. Η συμπλοκή είναι πάντα η έσχατη λύση ακόμα κι αν καταφέρεις να οπλιστείς κι εσύ με κάποιο ευκαιριακό όπλο. Εκεί παλεύεις για τη ζωή σου, αλλά οι πιθανότητες του να βγεις αλώβητος είναι μηδαμινές. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις για την άμυνα ενάντια σε μαχαίρι.

ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΑΘΛΗΣΗ

Combatives, η πολεμική τέχνη
Δεν διδάσκουμε άθληση, δεν κάνουμε αγώνες, δεν δίνουμε ζώνες. Διδάσκουμε επιβίωση.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΑ

ΚΑΝΑΛΙ ΣΤΟ YOUTUBE

Youtube Channel
Πάνω από 180 βίντεο στο κανάλι του Combatives στο Youtube. Κάνετε την εγγραφή σας τώρα.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΩΝ

Πρόσβαση σε άρθρα με απόκρυψη

Εισάγετε τον κωδικό:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ