• Combatives άρθρα

  Άρθρα Combatives

  Από τα μέλη της κοινότητας

Βιασμός, συνέπειες και αντιμετώπιση

Οι Επιπτώσεις του βιασμού

Ο βιασμός στιγματίζει το θύμα ψυχικά αλλά και κοινωνικά. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα έντονο σε λιγότερο μορφωμένες κοινωνίες και οι επιπτώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις διαρκούν για μία ολόκληρη ζωή. Πέρα από τις σωματικές κακώσεις, ενδεχόμενες μεταδοτικές ασθένειες και πιθανή εγκυμοσύνη, δημιουργεί και πολύ έντονα ψυχολογικά τραύματα. Το θύμα αναγκάζεται να αντιμετωπίσει προβλήματα σωματικά με τις ενδεχόμενες συνέπειες τους όπως, την σωματική αποθεραπεία, εξετάσεις για νοσήματα κ.α. και προβλήματα ψυχολογικά, όπως την βασανιστική απόφαση για άμβλωση ή όχι και τον φόβο της βίας. Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά απέναντι σε αυτά.

Σωματικός, ψυχικός και κοινωνικός στιγματισμός μετά τον βιασμό

Οι αντιδράσεις μπορεί να είναι:

 • Άμεσα σοκ και συναισθηματικό «μούδιασμα» (απώλεια επαφής με το περιβάλλον)
 • Προσωρινή ηρεμία και αίσθηση ελέγχου της κατάστασης (συχνά αποτελεί ψευδαίσθηση που ξεσπάει σε απρόοπτη στιγμή)
 • Έντονες ψυχοσωματικές αντιδράσεις (περιγράφονται παρακάτω)

Το συνηθέστερο συναίσθημα είναι το Σύνδρομο Μετατραυματικού Στρες και χαρακτηρίζεται από:

 • ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ «μουδιάσματος», έντονο ΤΡΟΜΟ και ΦΟΒΟ και πιθανά προβλήματα ύπνου όπως ΕΦΙΑΛΤΕΣ ή ΑΫΠΝΙΕΣ. (Σε πολλές περιπτώσεις ο φόβος και ο θυμός δεν υποχωρούν, με αποτέλεσμα το θύμα να αναπτύξει φοβικές συμπεριφορές, αποφευκτικές προς τους συνανθρώπους.)
 • Μπορεί να προκύψει ΑΜΕΣΑ από το συμβάν ή και με ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ αρκετών ημερών.
 • Η ΕΠΑΝΑΒΙΩΣΗ του γεγονότος μέσα από την επαναφορά εικόνων και αναμνήσεων στον ύπνο είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν υπενθύμιση των γεγονότων (π.χ. πέρασμα από το σημείο του συμβάντος ή από ένα μέρος παρόμοιο, συνάντηση με κάποιον που θυμίζει τον θύτη κ.ο.κ.)
 • ΕΙΚΟΝΑ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ για τον εαυτό του μπορεί να αποκτηθεί, με συναισθήματα ΕΥΘΥΝΗΣ και ΕΝΟΧΗΣ για το γεγονός. (Οδηγώντας μακροπρόθεσμα σε αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του θύματος καθώς μπορεί να οδηγήσει σε εγκατάλειψη δραστηριοτήτων, αποφυγή διαπροσωπικών σχέσεων, εγκατάλειψη εργασίας και κοινωνική απομόνωση.)
 • ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ του εαυτού ΑΜΦΙΒΑΛΟΝΤΑΣ για το αν ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ ή έκανε τις κατάλληλες ΕΝΕΡΓΙΕΣ να ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ το συμβάν. (Και τα δύο μπορούν να αποφευχθούν με την κατάλληλη εκπαίδευση. Ρωτήστε μας για το πρόγραμμα Πρόληψης και Καταστολής βίας.)

Όμως, συνήθως τα συναισθήματα είναι ο ΦΟΒΟΣ, η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ στο άλλο φύλο, ο ΘΥΜΟΣ, η ΟΡΓΗ για το συμβάν και η συναισθηματική ανάγκη και συχνά η ανάγκη της «λύτρωσης» μέσα από την φυσική πράξη της ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ και της απονομής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΑΘΛΗΣΗ

Combatives, η πολεμική τέχνη
Δεν διδάσκουμε άθληση, δεν κάνουμε αγώνες, δεν δίνουμε ζώνες. Διδάσκουμε επιβίωση.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΑ

ΚΑΝΑΛΙ ΣΤΟ YOUTUBE

Youtube Channel
Πάνω από 180 βίντεο στο κανάλι του Combatives στο Youtube. Κάνετε την εγγραφή σας τώρα.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΩΝ

Πρόσβαση σε άρθρα με απόκρυψη

Εισάγετε τον κωδικό:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ