Εγγύτητα και άοπλη άμυνα σε επίθεση με μαχαίρι

Είναι η μόνιμη γνώμη μας σχετικά με τις επιθέσεις με μαχαίρι ότι είναι πολύ καλύτερο να είσαι ΕΞΥΠΝΟΣ παρά ΣΚΛΗΡΟΣ. Όλοι οι Εκπαιδευτές μας είναι πολύ καλά εξοικειωμένοι με τους κανόνες επιβίωσης μας. Μπορούν να τους αναφέρουν «απ’ έξω».

Εγγύτητα και άοπλη άμυνα σε επίθεση με μαχαίρι

Είναι η μόνιμη γνώμη μας σχετικά με τις επιθέσεις με μαχαίρι ότι είναι πολύ καλύτερο να είσαι ΕΞΥΠΝΟΣ παρά ΣΚΛΗΡΟΣ. Όλοι οι Εκπαιδευτές μας είναι πολύ καλά εξοικειωμένοι με τους κανόνες επιβίωσης μας. Μπορούν να τους αναφέρουν «απ’ έξω».

Η απόσταση από την απειλή και τον κίνδυνο

Κατά κανόνα εμείς ΔΕΝ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΕ τους ανθρώπους μας να πιστεύουν ότι μπορούν να «χειριστούν εύκολα μια επίθεση με μαχαίρι». Από τη φύση του και μόνο, μια επίθεση με μαχαίρι είναι μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή. Δεν υπάρχει τίποτα εύκολο στο χειρισμό της, ειδικά αν είμαστε άοπλοι!! Κάθε κίνηση του καρπού και του βραχίονα είναι εν δυνάμει απειλητική για τη ζωή. Ωστόσο, υπάρχουν τόσοι πολλοί αυτοαποκαλούμενοι «μάστερ, δάσκαλοι και ειδικοί της μάχης με μαχαίρι (knife fighting) και άοπλης άμυνας» ενάντια στο μαχαίρι, που έχουμε κυριολεκτικά ΠΗΞΕΙ!

Συχνά αναρωτιέμαι ποια θα είναι η αντίδρασή τους αν αντιμετώπιζαν έναν επιτιθέμενο αποφασισμένο να τους σκοτώσει με ένα κοφτερό μαχαίρι 30 εκατοστών. Έχω επίσης αναρωτηθεί τι θα συνέβαινε (αν δεν διωκόμουν νομικά), αν μόνο ένας από αυτούς θα ήταν διατεθειμένος να θέσει τον ισχυρισμό τους σε δοκιμασία. Θα έβγαιναν από την σχετικά άπειρη, αλλά σίγουρα αποφασισμένη επίθεση μου με ένα πραγματικό μαχαίρι αλώβητοι; Πράγματι…; Αναρωτιέμαι…;;

Σε αρκετές περιπτώσεις, μέλη μας έχουν γνωρίσει ή ακούσει για ανθρώπους που έχουν δήθεν εκπαιδευτεί σε «άοπλη άμυνα εναντίων μαχαίρι». Σχολές, σύλλογοι και σεμινάρια του είδους βρίθουν. Όλο και κάποιος προσθέτει την αντιμετώπιση ή χρήση του μαχαιριού στο ρεπερτόριο για να έχει κάτι παραπάνω να πουλήσει. Συχνά ισχυρίζονται ότι μπορούν να αμυνθούν αποτελεσματικά υποδεικνύοντας ένα σωρό τεχνικές του μακελειού που μπορεί να «κάνει» κανείς. Όμως, όταν τους δίνεται η ελευθερία να αντιμετωπίσουν λυσσαλέα επίθεση με πλήρη φυσική δύναμη, κανένας δεν έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να στηρίξει τον ισχυρισμό του. Ακόμα και αντιμετωπίζοντας ένα τυλιγμένο περιοδικό για να μη συζητήσουμε για εκπαιδευτικό μεταλλικό έλασμα.


(Εικόνα από καρφώματα με τυλιγμένο περιοδικό αριστερά και μεταλικό έλασμα δεξιά σε μάθημα, κι άλλο με περιοδικό στο στέρνο.)

Βέβαια, όταν σε «μαχαιρώνουν» και σε «κόβουν» με ένα μεταλλικό αντικείμενο πονάει σαν @#$%^&amp#! Πόσο μάλλον όταν «μαχαιρώνεσαι» δυνατά και επανειλημμένα σε όλα τα τρυφερά σημεία σου στη πραγματικότητα!!

Είναι η μόνιμη γνώμη μας σχετικά με τις επιθέσεις με μαχαίρι ότι είναι πολύ καλύτερο να είσαι ΕΞΥΠΝΟΣ παρά ΣΚΛΗΡΟΣ. Όλοι οι Εκπαιδευτές μας είναι πολύ καλά εξοικειωμένοι με τους κανόνες επιβίωσης μας. Μπορούν να τους αναφέρουν «απ’ έξω». Όλοι τους είχαν σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία να έχουν δοκιμαστεί σε άοπλη άμυνα στα μαθήματά μας. Και λόγω αυτής της εμπειρίας, όλοι έχουν την ίδια γνώμη, χωρίς εξαίρεση,

«Απόδραση ή θάνατος!»

Ο σύγχρονος “Ultra Super Grandmaster” (χαριτολογώ βέβαια) του Combatives δεν θα μπορούσε να το θέσει πιο λακωνικά.

«…δεν υπάρχει σίγουρη άμυνα εναντίων του μαχαιριού…» – W.E. Fairbairn

Συμφωνούμε απόλυτα!

Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι η επίθεση με μαχαίρι είναι πιο συχνά μια κατάσταση ΕΝΕΔΡΑΣ. Κατάσταση όπου η ΕΚΠΛΗΞΗ, η ΣΥΓΧΥΣΗ, ο ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ και το ΣΟΚ είναι το πιο πιθανό να βιωθούν. Προσθέστε σε αυτούς τους ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ και το γεγονός ότι ο δράστης θα ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΑΔΥΣΩΠΗΤΑ. Δηλαδή, «λυσσαλέα», καρφώνοντας πολλές φορές σε διάφορους στόχους και από διάφορες κατευθύνσεις… και έχετε συνταγή καταστροφής για άοπλη άμυνα εναντίων μαχαίρι!

Και όλα αυτά είναι το σημείο ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ για την έναρξη μιας δήθεν «επιτυχημένης άοπλης άμυνας ενάντια σε μαχαίρι!»

Γνώμη μου είναι ότι είμαστε ήδη σε ένα βαθύ λάκκο που μοιάζει σχεδόν σαν τάφος… και αδελφέ… από εκείνο το σημείο… ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΦΟΡΑ!

Εδώ δίνω και μια μπουκιά τροφής ακόμη για σκέψη.

Τι κάνουμε εάν υπάρχουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από έναν ένοπλο επιτιθέμενο…;

Η αλήθεια είναι π******, έτσι;;;

Είναι λοιπόν σαφές ότι, η ΑΠΟΣΤΑΣΗ (Εγγύτητα – Proxemics) και η επιδέξια διαχείρισή της είναι ο καλύτερος φίλος μας. Αυτό δεδομένου ότι μας δίνει το χρόνο να απορροφήσουμε αυτό που γίνεται ή πρόκειται να γίνει.

Πώς;

Λόγω της άσκησης επίγνωσης του περιβάλλοντός μας.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθούμε αν δεν μπορούμε να ξεφύγουμε;

Ποτέ!

Η Combative φύση μας δεν θα το επιτρέψει αυτό και οι απαντήσεις σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε βρίσκονται σε Αίθουσες Άσκησης Combatives, σε άρθρα που έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν και κάποιες από αυτές θα δημοσιευτούν μελλοντικά στην ενότητα αφιερωμένη σε αυτό το θέμα.

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Σχετικά άρθρα Αυτοάμυνας

Το Μυστικό της Εγγύτητας

Το Μυστικό της Εγγύτητας

Εμείς στο Combatives Group από παλιά έχουμε πιάσει το νόημα και έχουμε βρει τρόπο ΟΛΟΙ να μπορούν να κάνουν αυτό το «κάτι» που χρειάζεται να προστατευτούν, ανάλογα με την ηλικία και φυσική κατάστασή τους. Διαβάστε να μάθετε τι είναι.

Αποκλιμάκωση

Αποκλιμάκωση

Είναι αξιοπερίεργο ότι το μοναδικό όν στον πλανήτη που έχει δημιουργήσει τόσο ανεπτυγμένη ικανότητα επικοινωνίας, γενικά ΑΔΥΝΑΤΕΙ να την χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά. Ειδικά όταν υπάρχει ΕΝΤΑΣΗ μεταξύ των ανθρώπων.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.