Αυτοπροστασία στο σπίτι

Το σπίτι μου το κάστρο μου! Αυτοπροστασία στο σπίτι και του ίδιου του σπιτιού, είναι συνήθως το επόμενο πράγμα που σκεφτόμαστε μετά τον εαυτό μας και την οικογένειά μας. Τι γίνετε όμως αν καταλήξει να είναι ένοπλη αυτοάμυνα;

Μοιράσου το:

Την γλιτώνεις από τον νόμο ή όχι;

Σε αυτό το θέμα το Combatives Group συμβουλεύει ΜΕΤΡΑ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ της οικίας πρώτα, καλές γειτονικές σχέσεις και ο Κύριος βοηθός!!

Γιατί;

Διότι  αν περιμένουμε από την Ελληνική πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσουν τίποτα περισσότερο στον πολίτη, ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ!

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να λάβουμε τα μέτρα μας διότι ο ορισμός της Αυτοπροστασίας εάν θυμάστε από το άρθρο «Η σημασία της αυτοπροστασίας» είναι:

Ορισμός «Αυτοπροστασία» –  Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του εαυτού ή της ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (Παρατηρήστε ότι ακόμη δεν είναι ΑΜΥΝΑ του εαυτού).

Συνεπώς, η πρώτη συμβουλή της κοινότητάς μας δηλαδή τα μέτρα θωράκισης της οικίας έρχεται στο προσκήνιο.

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, αλλά μπορεί και να αποδειχθεί αρκετά δαπανηρή. Αυτό βέβαια είναι πολύ καλύτερο από το να μας διαρρήξουν το σπίτι όσο εμείς κοιμόμαστε. Όλοι έχουμε ακούσει ανατριχιαστικές ιστορίες με απλούς ανθρώπους να δέχονται απίστευτα θηριώδεις επιθέσεις μέσα στο σπίτι τους. Όλοι, έστω και φευγαλέα, έχουν σκεφτεί ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ αν συνέβη κάτι τέτοιο σε αυτούς. Από την μια πλευρά είναι οι άνθρωποι που ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να κάνουν ΤΙΠΟΤΑ. Και, από την άλλη, άνθρωποι οι οποίοι ΦΑΝΤΑΣΙΩΝΟΝΤΑΙ ότι θα οπλιστούν και θα επιτεθούν σκοτώνοντας τους εισβολείς.

Πρακτικά και οι δύο είναι ΘΥΜΑΤΑ.

Οι πρώτοι διότι δεν μπορούν να ξέρουν αν οι εισβολείς θα σταματήσουν ΜΟΝΟ στη διάρρηξη. Και, οι δεύτεροι διότι δεν γνωρίζουν τους ΝΟΜΟΥΣ το Ελληνικού κράτους.

Το αναφέρω και πάλι, Αυτοάμυνα και Αυτοπροστασία ΑΚΟΜΑ και στο ΣΠΙΤΙ είναι ΑΡΡΗΚΤΑ ΔΕΜΕΝΕΣ με την Ελληνική νομοθεσία.

Συνεπώς, όπως έχει περιγραφεί στο άρθρο «Η σημασία της αυτοπροστασίας», η Αυτοπροστασία λαμβάνει μέρος ΠΡΙΝ χρειαστεί κανείς να ΚΑΝΕΙ κάτι που συνεπάγεται ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΜΠΛΟΚΗ.

Δηλαδή, την Αυτοάμυνα.

Στο πρώτο υποδεικνύεται μια σειρά από ΠΡΑΞΕΙΣ που εφαρμόζουμε για να ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ το κακό. Στο δεύτερο ισχύουν οι ίδιοι νόμοι περί Αυτοάμυνας.

Συμβουλές Αυτοπροστασίας και Αυτοάμυνας στο σπίτι

Ξεκινάμε λοιπόν με κάγκελα σε κάθε άνοιγμα και καλό φωτισμό στο εξωτερικό της οικίας. Στο εσωτερικό της οικίας μπορούμε να προσθέσουμε συναγερμό, μεμβράνη ασφαλείας στα τζάμια, πίρους ασφαλείας, μπάρα ασφαλείας στην πόρτα της εισόδου και, αν το σηκώνει η τσέπη μας, επιπλέον ΣΥΡΟΜΕΝΑ κάγκελα από τη μέσα πλευρά του κάθε ανοίγματος. Μπορεί να θεωρείτε τα επιπλέον κάγκελα πλεονασμό και σπατάλη χρημάτων, όμως ο διαρρήκτης βλέπει μόνο έναν «σκληρό στόχο». Ακόμη, μια θωρακισμένη καγκελόπορτα στον διάδρομο που να κλειδώνεται από την ΜΕΣΑ πλευρά όπου βρίσκονται τα υπνοδωμάτια το μπάνιο ή WC. Τουλάχιστον ένα οικονομικό, πλήρες φορτισμένο κινητό τηλέφωνο πρέπει να βρίσκεται μόνιμα στο υπνοδωμάτιο. Επιπλέον, για όσους δεν έχουν χρήμα για καλό συναγερμό και, δεν έχουν πρόβλημα με σκύλους, ένα μικρό σκυλάκι αρκεί για εσωτερικό συναγερμό. Για περισσότερα, αν νιώθετε την ανάγκη, κρυφές κάμερες ξεκινώντας από την πόρτα εισόδου με δυνατό φωτισμό με φωτοκύτταρο για να βλέπετε ποιός είναι απ’ έξω. Και, στο υπόλοιπο σπίτι, πέρα από την καγκελόπορτα του διαδρόμου που να παρακολουθείται από το κύριο υπνοδωμάτιο καταγράφοντας σε κρυφό σημείο, προσθέτουμε και δυνατό φωτισμό με εκκωφαντική σειρήνα που να ελέγχεται επίσης μέσα από το υπνοδωμάτιο.

Αυτά για όσο βρίσκεστε μέσα στο διαμέρισμά σας.

Για μονοκατοικία προσθέστε δυνατό αναβοσβηνόμενο με φωτοκύτταρα φωτισμό που θα ακολουθούν στον χώρο τον οποιονδήποτε εισβολέα και, κάμερες που θα παρακολουθούν και θα καταγράφουν τα πάντα.

Μεγάλα σκυλιά μπορεί να είναι αποτρεπτικά αλλά μπορούν και να παρακαμφθούν.

Στην περίπτωση που λείπετε από το σπίτι, τουλάχιστον δεν κινδυνεύει κανείς. Στο κάτω κάτω, τα περιεχόμενα μόνο «πράγματα» είναι.

Όσον αφορά την Αυτοάμυνα στο σπίτι και Νόμος, ανάλογα με την Ελληνική νομοθεσία, για να μπορεί να πει κανείς ότι έπραξε Νόμιμη Αυτοάμυνα στο σπίτι σημαίνει ότι το έκανε ΜΟΝΟ αν δεχτεί ο ίδιος ή μέλος της οικογένειας του ΕΠΙΘΕΣΗ και το έπραξε ΑΟΠΛΟΣ. Και αυτό γίνεται κατανοητό αν δει κανείς τι θεωρείται ΟΠΛΟ ανάλογα με τον ΝΟΜΟ.

Σύμφωνα με τον Ν. 2168/1993 Άρθρο 1

«Όπλο είναι κάθε μηχάνημα, το οποίο εκ κατασκευής, μετατροπής ή τροποποίησης, με ωστική δύναμη που παράγεται με οποιονδήποτε τρόπο, εκτοξεύει βλήμα, βλαπτικές χημικές ή άλλες ουσίες, ακτίνες ή φλόγες ή αέρια και μπορεί να επιφέρει κάκωση ή βλάβη της υγείας σε πρόσωπα ή βλάβη σε πράγματα ή να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως και κάθε συσκευή, που μπορεί να προκαλέσει με οποιονδήποτε τρόπο τα ανωτέρω αποτελέσματα. Στην έννοια του όπλου περιλαμβάνεται οποιοδήποτε πυροβόλο όπλο και ιδίως πολεμικά τυφέκια, πολυβόλα, υποπολυβόλα, πιστόλια, περίστροφα, όπλα κρότου – αερίων, βαρέα όπλα, όπλα πυροβολικού και όπλα ευθυτενούς ή καμπύλης τροχιάς, καθώς επίσης χειροβομβίδες και νάρκες κάθε τύπου».

Και αν θεωρείτε ότι είστε καλυμμένοι νομικά με πρόσφορα καθημερινά αντικείμενα, σκεφτείτε ξανά!

Παρ.4 άρθρο 1 Ν.3944/2011, ΦΕΚ Α 67/5.4.2011

Όπλα θεωρούνται επίσης τα αντικείμενα που είναι πρόσφορα για επίθεση ή άμυνα και ιδιαίτερα:

α. Μηχανισμοί και κάθε μέσο εκτόξευσης χημικών ουσιών (Σπρέι ή πιστόλι πιπεριού) ή εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας (Stun-gun).

β. Μαχαίρια ΚΑΘΕ είδους, ΕΚΤΟΣ εκείνων που η κατοχή τους ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ για οικιακή ή επαγγελματική ή εκπαιδευτική χρήση, τέχνη, θήρα, αλιεία ή άλλη συναφή χρήση (Για τους φαντασμένους Δείτε – διατάξεις γ. δ.).

γ. Μεταλλικές γροθιές, αστυνομικές ράβδοι, ρόπαλα μεταλλικά ή μη και ρόπαλα συνδεδεμένα με αλυσίδα ή σχοινί (νουντσάκου).

δ. Σπάθες, λόγχες, ξίφη, ξιφίδια, ξιφολόγχες, στιλέτα, τόξα και βαλλίστρες.

ε. Αντικείμενα ή μέσα που χρησιμοποιούνται για εκτόξευση ουσιών που αναφλέγονται αυτόματα ή περιέχουν αναισθησιογόνες ή ερεθιστικές χημικές ουσίες και προορίζονται για επίθεση ή άμυνα.

στ. Τυφέκια αλιείας (ψαροντούφεκο), που εκτοξεύουν αιχμηρό μεταλλικό αντικείμενο (καμάκι).

Συμπεριλαμβάνονται και – Απομιμήσεις (Replica) πυροβόλων όπλων, εφόσον μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικά όπλα, καθώς και πυροβόλα όπλα που ΔΕΝ λειτουργούν, λόγω ουσιώδους βλάβης ή έλλειψης. (Να έχετε υπόψη ότι η απλή αφαίρεση μερών ή εξαρτημάτων όπλων ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ουσιώδη έλλειψη και στην περίπτωση αυτή τα όπλα θεωρούνται ότι λειτουργούν). Ειδικά όπλα ή συσκευές εκτόξευσης ειδικού τύπου κροτίδων ή βολίδων κρότου – θορύβου, λάμψης ή συριγμού και κάθε είδους εφόδια βολής αυτών που χρησιμοποιούνται από φορείς διοίκησης και λειτουργίας αεροδρομίων για τον εκφοβισμό και την απομάκρυνση πτηνών από χώρους αεροδρομίων. Περίστροφα και πιστόλια αφέσεως αγώνων, που λειτουργούν με αβολίδωτα φυσίγγια κρότου και από την κατασκευή τους προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτόν.

Οι παραβάτες των διατάξεων, τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή πεντακοσίων χιλιάδων έως δέκα εκατομμυρίων (δραχμών – γιατί με ευρώ λύθηκε το δημόσιο χρέος).

Και μην ΝΟΜΙΖΕΤΕ ότι αν βρεθείτε σε αυτοάμυνα οπλισμένος έστω και με οπλισμένο εισβολέα την γλιτώσατε ΝΟΜΙΚΑ.

Σύμφωνα με τον γενικό κανόνα του ποινικού δικαίου, αν κάποιος φέρει όπλο (το τι μπορεί να θεωρήσει όπλο ένας αστυνομικός έχει ευρύτατη έννοια – μπρελόκ κουμποταν, τακτικαλ στυλό κλπ.) και βρεθεί σε κατάσταση άμυνας, κατηγορείται με δύο διαφορετικά αδικήματα. Δηλαδή, την καμπάνα θα την φας ούτως ή αλλιώς διότι το ένα αδίκημα είναι αυτό της πρόκλησης σωματικής βλάβης και, το δεύτερο αδίκημα είναι αυτό της παράνομης οπλοκατοχής, οπλοφορίας και (πιθανά αν δεν είναι οπλισμένο το κάθαρμα) οπλοχρησίας.

Εν ολίγοις, η Αυτοάμυνα, προϊόντα (για αυτήν) και η ΧΡΗΣΗ τους μπορούν να σου ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ.

Να έχετε υπόψη ότι η διάρρηξη έχει ποινή μόνο 6 μήνες και ο παραβάτης μπορεί κάλλιστα να συνεχίσει την καριέρα του ανενόχλητος. Αυτό μέχρι να πιαστεί ξανά εκτίοντας και πάλι μόλις ένα 6μηνο ποινή, όπου ξανά ελευθερώνεται δια νόμου. Καλό για τις ασφαλιστικές εταιρίες, καλό για την μείωση του πληθυσμού των φυλακών και κακό μόνο για τον πολίτη.

Αυτός είναι ο λόγος που το Combatives Group συμβουλεύει Αυτοπροστασία στο σπίτι και όχι αυτοάμυνα στο σπίτι παρά μόνο αν πραγματικά κινδυνεύει η ζωή σας και έχετε ικανό, ακριβό δικηγόρο.

Μοιράσου το:

Σχετικά με την Αυτοπροστασία

Η σημασία της αυτοπροστασίας

Η σημασία της αυτοπροστασίας

Είναι τόσο σοβαρή η σημασία της αυτοπροστασίας που μας εμφυτεύεται αρχικά από την φύση και στη συνέχεια, από τις διάφορες βρεφικές και παιδικές εμπειρίες μας μέχρι και τα γεράματα.

Επιλογή Θύματος

Επιλογή Θύματος

Μάθε πώς οι θηρευτές επιλέγουν τα θύματά τους και τί μπορείς να κάνεις για να μην γίνεις ποτέ θύμα.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.