Αυτοάμυνα ως μέσο επιβίωσης

«Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι όταν βρίσκεται σε ΚΙΝΔΥΝΟ η σωματική σου ακεραιότητα ή ζωή σου, είναι ΣΧΕΔΟΝ ΑΔΥΝΑΤΟΝ να σου «βγει» κάποια ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ την οποία έχεις δουλέψει μέσα στην σχολή.»

Μπορεί να θεωρηθεί η αυτοάμυνα ως μέσω επιβίωσης;

Μήπως το πνεύμα της είναι «λίγο» για κάτι τέτοιο;

Μήπως εντέλει χρειάζεται πολύ πιο επιθετικό πνεύμα η μάχη επιβίωσης από αμυντικό πνεύμα;

Λόγω του επαγγέλματός μου ως αστυνομικός με απασχολεί το ζήτημα της αυτοπροστασίας – αυτοάμυνας. Έτσι στο παρελθόν έχω ασχοληθεί με «μαχητικά αθλήματα» και με κάποιο σύστημα «αυτοάμυνας».

Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι όταν βρίσκεται σε ΚΙΝΔΥΝΟ η σωματική σου ακεραιότητα ή ζωή σου, είναι ΣΧΕΔΟΝ ΑΔΥΝΑΤΟΝ να σου «βγει» κάποια ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ την οποία έχεις δουλέψει μέσα στην σχολή.

Σημαντικό ρόλο, επίσης, παίζει η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ του ΣΥΝΑΣΚΟΥΜΕΝΟΥ στην ΣΧΟΛΗ με τον αντίπαλο ΕΞΩ, διότι:

  1. Έξω ο αντίπαλος θέλει πραγματικά να σου κάνει κακό
  2. Το στρες και το άγχος που έχεις στην πραγματικότητα σε κάνει να ξεχάσεις όλες τις περίπλοκες τεχνικές που έχεις διδαχθεί
  3. Δεν είσαι στο ασφαλές περιβάλλον της σχολής και υπάρχουν πάρα πολλά όπως ανώμαλο έδαφος, κρυμμένο όπλο κ.α., τα οποία δεν έχεις υπολογίσει και, μπορούν να καθορίσουν το αποτέλεσμα της μάχης το οποίο μπορεί να σου κοστίσει και την ίδια την ζωή.

Σημαντικό ρόλο παίζουν οι φυσιοψυχολογικοί παράγοντες οι οποίοι είναι ΕΜΦΥΤΟΙ σε κάθε άνθρωπο. Είναι διαπιστωμένο επιστημονικά και πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι σε καταστάσεις κινδύνου, ο κάθε άνθρωπος βιώνει μια σειρά από συναισθήματα τα οποία επηρεάζουν σημαντικά τις φυσικές επιδόσεις του ως επί το πλείστον, ΑΡΝΗΤΙΚΑ. Ο ΜΟΝΟΣ τρόπος να ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΕΙ αυτό είναι πραγματική εμπειρία ή η ρεαλιστική εκπαίδευση με Ρόλους, Προσομοιώσεις και Σενάρια που πλησιάζουν πραγματικές καταστάσεις. Στόχος αυτών των ασκήσεων είναι η απευαισθητοποίηση του ασκούμενου σε βαθμό που να μπορεί να χειρίζεται τέτοιες καταστάσεις καλύτερα.

Ψάχνοντας, λοιπόν, στο διαδίκτυο να βρω ένα σύστημα αυτοάμυνας που να είναι όσο το δυνατόν ρεαλιστικό κατέληξα στο Combatives και το Combatives Group.

Δείτε το  βίντεο – Magazine Practice #2

Από την πρώτη προπόνηση, αρχικά, κατάλαβα το σεβασμό και την υπευθυνότητα που οφείλει να δείχνει κανείς απέναντι στην ζωή του ασκούμενου-μαθητή. Η αλήθεια είναι ότι εάν δεν έχεις βρεθεί σε πραγματικό κίνδυνο στο δρόμο και, η μόνη εμπειρία από συμπλοκή είναι αυτά που έχεις δει σε ταινίες, τότε ίσως σκεφτείς ότι αυτά που διδάσκεσαι τουλάχιστον στην αρχή στο combatives είναι πολύ εύκολα.

Υπάρχουν αλλά συστήματα αυτοάμυνας που έχουν ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ με τις οποίες μπορείς να ρίξεις κάτω τον αντίπαλο ενώ ταυτόχρονα του παίρνεις το μαχαίρι και του κόβεις το λαιμό. Δυστυχώς, στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι ΠΟΛΥ διαφορετικά και ίσως το μάθεις με ΑΣΧΗΜΟ τρόπο, μόνο που δεν θα είσαι στο ασφαλές περιβάλλον της σχολής, για να ξανακάνεις την τεχνική από την αρχή.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επαγγελματίες οι οποίοι έρχονται συχνά σε επαφή με την απόλυτη βία, είναι ότι η εκπαίδευση που λαμβάνουν σε αθλητικούς συλλόγους πολεμικών τεχνών και μαχητικών αθλημάτων, δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές καταστάσεις του δρόμου.
Ανάμεσα σε αυτές είναι η δόλια συμπεριφορά, οι πολλοί αντίπαλοι, οι οπλισμένοι αντίπαλοι κ.α. πολλά (πρακτικά και νομικά). Αυτός είναι ο λόγος που το C.G. αποστασιοποιείται από την κατά τα άλλα πολιτισμένη συμπεριφορά του εκάστοτε αθλητικού συλλόγου, εστιάζοντας την προσοχή του στη πραγματικότητα του δρόμου.
Κατά την γνώμη μας, η μάχη για επιβίωση δεν έχει καμία σχέση με το αθλητικό πνεύμα, ούτε μπορούν τεχνικές που διδάσκονται σε αθλητικούς συλλόγους να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά σε πραγματικές καταστάσεις όπου απαιτούνται συγκεκριμένες τακτικές και τεχνικές.

Δείτε το  βίντεο – No Easy Knife Defense #3

Ουσιαστικά στο combatives σε κάθε προπόνηση μάθαινα τρόπους και τεχνικές τις οποίες θα μπορούσα να τις χρησιμοποιήσω ΑΜΕΣΑ καθώς είναι ΑΠΛΕΣ και μέσα από την ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ προπόνηση διαπίστωσα ότι είναι και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ. Η πρόοδος, ωστόσο, που έκανα σαν ασκούμενος σε κάθε μάθημα είναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ και, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έμαθα ΛΙΓΕΣ και ΑΠΛΕΣ τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ. Το ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ όμως είναι, ότι πέρα από το πως θα βγεις ΝΙΚΗΤΗΣ σε μια συμπλοκή, μαθαίνεις πως να διαχειριστείς την βία που θα ασκήσεις στον αντίπαλο, διότι από ΘΥΜΑ παρά πολύ εύκολα μπορείς να γίνεις ΘΥΤΗΣ. Πρέπει να είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις τα όρια της αυτοάμυνας και να μην τα υπερβαίνεις.

Συμπερασματικά, λοιπόν, το combatives εδώ και πέντε μήνες με τις τεχνικές που μου έχει διδάξει μου έχει προσφέρει αρκετές πιθανότητες να επιβιώσω σε μια συμπλοκή, καθώς υπάρχει και ο παράγων «τύχη», ο οποίος όση προπόνηση να έχει κάνεις κάνει είναι πιθανόν να μην έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

17/06/2017

Αρματάς Μάνος

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Η δική μου γνώμη «Γιατί Combatives;»

«Πρεσβεύεται η αρχή «Κάλλιον το προλαμβάνει παρά το θεραπεύειν» και ίσως ακόμη καλλίτερο το «Ου μπλέξεις!» ώστε στο τέλος της ημέρας να επιστρέψουμε σπίτια μας, σώοι και ασφαλείς. Εκεί είναι και η απάντηση του «Γιατί Combatives;»

Ελευθερία

Εμείς στο Σύστημα Combatives μας εκπαιδεύουμε την κοινότητά μας στην πολιτική, τη διπλωματία, την τακτική αλλά και τη στρατηγική. Ο λόγος είναι απλός: στην αυτοάμυνα μετράει πάντα το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!!!

Σκέψου για λίγο τις πιθανότητες και λάβε τα μέτρα σου

Υπάρχει λόγος να δώσουμε σκέψη στην πιθανότητα επίθεσης; Και αν μάς συμβεί κάτι τέτοιο, θα είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε; Είμαστε σίγουροι ότι όσα γνωρίζουμε τώρα αρκούν για τέτοια περίπτωση; Πώς το ξέρουμε; Το έχουμε δοκιμάσει πραγματικά ή απλά το νομίζουμε;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.