Αυτοάμυνα και ημερομηνία λήξης

Αν το σκεφτούμε λίγο, όταν δύο αθλητές παίζουν έναν αγώνα γνωρίζουν τα πάντα γύρω από αυτόν. Γνωρίζουν τον αντίπαλο, τον τόπο και την ώρα διεξαγωγής, ακόμα και τις διαστάσεις και τη μορφολογία του χώρου που θα διεξαχθεί ο αγώνας. Σε μια κατάσταση αυτοάμυνας δε γνωρίζεις απολύτως τίποτα από τα παραπάνω.

Μια πολύ ουσιώδης διαφορά ανάμεσα στην αυτοάμυνα και σε έναν αγώνα μεταξύ αθλητών είναι οι ΑΣΤΑΘΜΗΤΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ.

Αν το σκεφτούμε λίγο, όταν δύο αθλητές παίζουν έναν αγώνα γνωρίζουν τα πάντα γύρω από αυτόν. Γνωρίζουν τον αντίπαλο, τον τόπο και την ώρα διεξαγωγής, ακόμα και τις διαστάσεις και τη μορφολογία του χώρου που θα διεξαχθεί ο αγώνας.

Σε μια κατάσταση αυτοάμυνας δε γνωρίζεις απολύτως τίποτα από τα παραπάνω. Ακόμα και το γεγονός ότι βρίσκεσαι σε κατάσταση αυτοάμυνας μπορεί να το μάθεις στιγμές μόνο πριν ξεκινήσει η συμπλοκή. Η σωστή προετοιμασία για αυτή τη πραγματικά δύσκολη όσο και επικίνδυνη κατάσταση είναι καθοριστική. Στο σύστημα αυτοάμυνας του COMBATIVES GROUP η προετοιμασία που γίνεται στοχεύει στο να περιορίσει αυτήν ακριβώς την αβεβαιότητα και να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια ώστε να μπορείς να υπερασπιστείς τη ζωή σου ή τη σωματική σου ακεραιότητα με τις καλύτερες δυνατές πιθανότητες. Παρακάτω δίνονται κάποια επιγραμματικά παραδείγματα για το πώς επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο.

ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ. Όταν μιλάμε για συμπλοκή στην αυτοάμυνα, κακά τα ψέματα, η εξουδετέρωση του αντιπάλου είναι το πρώτο ζητούμενο. Το κακό είναι ότι ποτέ δεν ξέρουμε ποιός θα είναι αυτός και τι διαθέσεις έχει.

Στο COMBATIVES κάθε ασκούμενος θα κληθεί να αντιμετωπίσει αντιπάλους με διαφορετική σωματική διάπλαση, διαφορετικό ενδεχομένως backround γνώσης πολεμικών τεχνών, διαφορετικής ηλικίας και γενικώς πολύ διαφορετικούς από τον ίδιο. Ο τρόπος μάλιστα που γίνεται αυτό είναι σε συνθήκες πραγματικής πίεσης οπού θα πρέπει κανείς να δώσει το 100% για να μπορέσει να ανταποκριθεί. Το βασικότερο δε από όλα είναι ότι θα αντιμετωπίσει ανθρώπους που έχουν ΠΡΟΘΕΣΗ. Η «συνεργασία» που υπάρχει στο COMBATIVES είναι ακριβώς αυτή. Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και ο λόγος που γίνεται αυτό είναι διότι ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτά που κάνουμε λειτουργούν πραγματικά.

Ο κάθε ασκούμενος έχει ευθύνη για τον συνασκούμενό του και πρέπει να τον «βοηθά» (όχι με χαλαρή τεχνική αλλά με σκληρή) ώστε να μην έχει ψευδαισθήσεις για το τι μπορεί και τι δε μπορεί να κάνει. Η ευθύνη αυτή, εφόσον μιλάμε για συνθήκες πραγματικής συμπλοκής, είναι καθήκον κάθε ασκούμενου. Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτής της ρεαλιστικής προσέγγισης είναι το γεγονός ότι μπαίνεις στο ρόλο του «κακού», του θύτη. Ο μέσος πολίτης είναι πολύ μακριά από αυτή τη νοοτροπία, δεν έχει μάθει να είναι ο κακός της υπόθεσης. Κάνοντάς το όμως, έστω και σε συνθήκες προπόνησης, μπαίνει σιγά σιγά στη ψυχολογία του κακού. Μαθαίνει να χρησιμοποιεί και άρα να εξοικειώνεται με τη γλώσσα του θύτη, μπαίνει στην διαδικασία να προσπαθήσει να ξεγελάσει τον συνασκούμενο του και όλα αυτά βοηθούν αφενός μεν στη καλύτερη διαχείριση του παγώματος, αφετέρου δε, στην διατήρηση της ψυχραιμίας κατά την συμπλοκή.

Επειδή όμως στο COMBATIVES είναι δομημένο με τρόπο που αντιμετωπίζει την πραγματικότητα όπως είναι και όχι όπως φανταζόμαστε ή θα θέλαμε να είναι, ξέρουμε ότι επειδή δεν μπορείς να προσομοιώσεις 100% τις συνθήκες μιας αληθινής συμπλοκής, το πρώτο μας μέλημα είναι πάντα να αποφύγουμε κάθε συμπλοκή.

Κατά κανόνα οι ασκούμενοι Combatives της κοινότητας του Combatives Group είναι υποχρεωμένοι να πιέζουν τον συνασκούμενό τους στα άκρα δοκιμάζοντας αν όντως μπορεί να ανταπεξέλθει σε ψυχοσωματική πίεση. Αυτό τους καθιστά υπεύθυνους για σιγουρευτούν ότι ο καθένας τους μπορεί να διαχειριστεί συνθήκες βίας σε όλο το φάσμα της. Ουσιαστικά, ο καθένας είναι υπεύθυνος για την υγεία και αρτιμέλεια του συνασκούμενού τους. Αν δηλαδή ο συνασκούμενος πάθει κάτι σε πραγματικές συνθήκες, η στάση μας είναι ότι έφταιγε ο καθένας μας που δεν τον «δοκίμασε» πραγματικά σκληρά για να σιγουρευτεί ότι ξέρει τι και πως να κάνει ότι χρειάζεται και μπορεί να ανταπεξέλθει.

Combatives | Magazine Practice #005

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ποτέ δε ξέρεις πότε, που και κάτω από ποιές συνθήκες θα βρεθείς σε κατάσταση αυτοάμυνας. Τα πιθανά σενάρια είναι αμέτρητα και είναι αδύνατο να προετοιμαστείς για το κάθε ένα ξεχωριστά. Η νοοτροπία η δική μας είναι λίγα απλά πράγματα που να λειτουργούν σε πολλές διαφορετικές συνθήκες. Απλές τεχνικές που να μπορεί κανείς να τις εφαρμόσει είτε φορώντας ένα κουστούμι είτε φόρεμα, είτε μια φόρμα και κυρίως, να μπορεί να το κάνει κάθε πολίτης ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία και τη σωματική διάπλαση (εντός λογικών ορίων). Οι τεχνικές του COMBATIVES είναι τεχνικές χωρίς ημερομηνία λήξης γιατί στηρίζονται σε κινήσεις που κάθε άνθρωπος κάνει πολλές φορές στη καθημερινότητά του. Ο κάθε πολίτης που αποφασίζει να ασχοληθεί με την αυτοάμυνα θέλει να αισθάνεται ασφαλής για όσο ζεί και όχι για όσο διάστημα του επιτρέπει η φυσική του κατάσταση να εκτελεί κάποιες περίτεχνες τεχνικές.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει βάθος στο COMBATIVES. Εφόσον ένας ασκούμενος ολοκληρώσει την εκπαίδευση που αφορά την αυτοπροστασία και την αυτοάμυνά του μπορεί να εμβαθύνει στην «τέχνη» όσο αυτός επιθυμεί. Εν ολίγοις η νοοτροπία του συστήματος είναι αυτή που έχει κάποιος που φτιάχνει ένα σπίτι. Πρώτα απ’ όλα το θέλει σωστά δομημένο με αντοχή στο χρόνο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του. Από κει και πέρα αν θέλει να το στολίσει και να το κάνει ομορφότερο, του δίνεται η δυνατότητα να το κάνει, όχι όμως θυσιάζοντας την ανθεκτικότητα της κατασκευής.

21/05/2019

Κάτσικας Χρήστος

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Σταματάς ποτέ να μαθαίνεις;

Είναι πολύ σημαντικό, ειδικά όταν δουλεύεις με ρεαλιστικά σενάρια, να έχεις τη δυνατότητα να κάνεις εξάσκηση με ανθρώπους που έχουν διαφορετικό σωματότυπο και νοοτροπία.

Φύγε Μακριά ή Κλείσε και Δώστα όλα!

Είναι καλλίτερη η Αυτοπροστασία ή η Αυτοάμυνα; Πόση σημασία πρέπει να δίνουμε στην απόσταση από τον κίνδυνο; Και πόση είναι η κατάλληλη απόσταση; Αν δεν μπορούμε να κρατήσουμε απόσταση, τι πρέπει να κάνουμε;

Μύθοι και Αλήθειες

Υπάρχει κάποιος στον κόσμο που να μπορεί με βεβαιότητα να πει ότι είναι ικανός να αντιμετωπίσει τον οποιονδήποτε αντίπαλο; Πόσο σημαντική είναι η πρακτική στην εκπαίδευση της αυτοάμυνας με μη συνεργαζόμενους αντιπάλους;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.