Combatives – Εξετάσεις

Οι άνθρωποι περνούν από εξετάσεις όπου δοκιμάζονται οι γνώσεις και οι ικανότητές τους. Η διαδικασία αποτελεί θεσμός και, σε κάποιες φυλές, αποτελεί σταθμός αποδοχής στην ανδρεία. Είναι όμως απαραίτητες;

Σε αυτό το άρθρο:

  • Εξετάσεις – τι αντιπροσωπεύουν
  • Πρέπει να γίνονται;
  • Όταν τα ουσιαστικά είναι τυπικά
  • Η ουσιαστική αγωγή φέρνει ουσιαστικές εξετάσεις

Οι άνθρωποι περνούν από εξετάσεις όπου δοκιμάζονται οι γνώσεις και οι ικανότητές τους. Είναι όμως απαραίτητες; Η διαδικασία αποτελεί θεσμό και σε κάποιες φυλές αποτελεί σταθμό μετάβασης στην ανδρεία.

Εξετάσεις και τι αντιπροσωπεύουν

Το επόμενο Σάββατο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

Ακούγεται σχεδόν τόσο βαρύγδουπο όσο και με αυτές του σχολείου, που δεν διαβάσαμε και τόσο πολύ και το ξέρουμε… Όλοι νιώθουν μια ψυχολογική πίεση.

Αν ρωτήσουμε έναν δάσκαλο σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, τι αντιπροσωπεύουν οι εξετάσεις, πιθανόν να μας πει:

«Οι εξετάσεις αποτελούν μέτρηση των ικανοτήτων των ανθρώπων σε όσα έχουν μάθει, γνωρίζουν και θυμούνται».

Διόλου καθησυχαστικό όταν αναλογιστούμε πόσα από αυτά έχουμε πραγματικά μάθει ή εφαρμόσει, όσο μίλαγε «ο τύπος» εκεί μπροστά. Ας προσθέσουμε σε αυτό, ότι η απόδοσή μας μετριέται συγκριτικά με αυτές άλλων μαθητών στη τάξη και αρχίζουμε να νιώθουμε ακόμη πιο άβολα, που ίσως ξεμπροστιαστούμε ε…;

Πρακτικά μέσα από τις εξετάσεις, οι μαθητές γνωρίζουν το βάθος και το εύρος των γνώσεών τους, σε σύγκριση με την ύλη που τους δόθηκε να μάθουν.

Στη κοινότητα του Combatives Group πέρα από την ΤΕΧΝΙΚΗ ύλη (το πώς;) προσθέτουμε την ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ (το γιατί;), την ΝΟΜΙΚΗ ύλη (το πότε;) και για όσους είναι ώριμοι στην ψυχή και την σκέψη, την ΗΘΙΚΗ (το πότε να μην). Τα ΚΟΤΣΙΑ τα έχουμε δοκιμάσει επανειλημμένα σε σκληρές προπονήσεις.

Πρέπει να γίνονται εξετάσεις;

Κατά κανόνα για εμάς στο Combatives Group οι εξετάσεις είναι μάλλον ΤΥΠΙΚΟ θέμα έλεγχου «ΑΛΛΩΝ» ιδιοτήτων από την τεχνική ύλη. Δηλαδή, το «ΠΩΣ;» δεν το ελέγχουμε σχεδόν ποτέ, μιας και το έχουμε δει χίλιες φορές στις εξαιρετικά πιεστικές προπονήσεις μας.

Δεν βάζουμε ανθρώπους που έχουν ήδη αποδείξει ότι μπορούν, να μας τα ξαναδείξουν. Αυτό το θεωρούμε κοροϊδία, διότι ό,τι λάθη θα μπορούσε να κάνει κανείς, θα ‘πρεπε να τα είχαμε προλάβει στην εκπαίδευση. Να μας τα εξηγήσουν αναλυτικά, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το κατέχουν και μπορούν να το διδάξουν όμως…, ΝΑΙ!

Προτιμάμε να τους ελέγξουμε εξαντλητικά στα υπόλοιπα (το γιατί; το πότε; το πότε να μην), διότι αν είναι να πάει κάτι στραβά σε πραγματικές συνθήκες απειλής και κινδύνου, αυτά θα ΠΑΣΧΟΥΝ πρώτα. Αυτά επίσης θα ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ πρώτα σε ένα τυχόν δικαστήριο.

Και πρακτικά να το δει κανείς, ο μαθητής με την καλύτερη τεχνική δεν λέει τίποτα, αν δεν έχει τα υπόλοιπα (το γιατί; το πότε; το πότε να μην και τα απαιτούμενα κότσια).

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί οι οποίοι θα φέρουν αντίρρηση σε αυτή την άποψη, προτείνοντας ότι ο ανταγωνισμός γνώσεων μεταξύ μαθητών για να δουν ποιος είναι ο καλύτερος μεταξύ τους, μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον, τον ανταγωνισμό και τον ενθουσιασμό. Και αυτά, βοηθώντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και την εμπιστοσύνη στον εαυτό.

Στα τρίμηνα το λιγότερο σεμινάρια Combatives, δεν ασπαζόμαστε αυτή την θέση, διότι η φιλοσοφία και μεθοδολογία μας δεν αποτελεί σύστημα παιδείας με την έννοια της τέχνης, αλλά κεκτημένη δεξιότητα αντιμετώπισης ακραίας βίας.

Επιπλέον, γνωρίζουμε καλά μεταξύ μας ποιοι είναι οι πιο δυνατοί από τους άλλους της τάξης. Δεν μπορούν όλοι να είναι οι πιο δυνατοί. Αυτό που θεωρούμε σημαντικό, είναι αν είναι όλοι ικανοί να λειτουργήσουν υπό ακραία πίεση.

Σε συνθήκες απειλής και κινδύνου ο επιτιθέμενος δεν γνωρίζει αν είσαι ο καλύτερος ή χειρότερος της τάξης, βασικά ΧΕΣΤΗΚΕ! Αυτός θέλει να σου ΣΤΕΡΗΣΕΙ αυτό που ΕΧΕΙΣ. Είναι αυτό που έχεις ΓΙΝΕΙ, μέσα από την πυρά της σκληρής εξαντλητικής προπόνησης. Η θέληση και τα κότσια να το κάνεις πράξη (προς επιβίωση) είναι που μετράνε. Αυτά που μπορείς να ΣΚΕΦΤΕΙΣ, να ΝΙΩΣΕΙΣ και να ΚΑΝΕΙΣ, είναι που θα τον σταματήσουν. Όχι το πόσο καλή είναι η τεχνική σου.

«Οι τεχνικές δεν χρειάζεται να είναι ούτε όμορφες, ούτε τέλειες, ούτε εντυπωσιακές, όμως, χρειάζεται πάνω απ’ όλα να είναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ!» – Ζακ Καπανταϊδάκης

Όταν τα ουσιαστικά είναι τυπικά

Στο Combatives Group κανένας δεν δίνει εξετάσεις, αν δεν είναι σίγουρο ότι θα περάσει!

Για να περάσει κανείς από το ένα επίπεδο στο άλλο, ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ να έχει ολοκληρώσει το χρονικό όριο των τριών μηνών το ΛΙΓΟΤΕΡΟ, που ορίζεται, και να γνωρίζει τις τεχνικές. Ούτε να εφαρμόζει τις τεχνικές με τέλεια κίνηση.

Όμως, πρέπει να έχει πολύ καλή γνώση:

Του γιατί;

Του πότε;

Του πότε να μην;

Καθώς και να διαθέτει τα ανάλογα ΨΥΧΙΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ (κότσια), ώστε να λειτουργήσει υπό ακραία πίεση. Αυτά από το πρώτο κιόλας επίπεδο!

ΑΥΤΟ αποτελεί ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ εξέταση, που είναι τυπική.

Αντιθέτως, είναι πια μόνιμη πρακτική σε Αθλητικούς Συλλόγους Πολεμικών Τεχνών και Μαχητικών αθλημάτων να ελέγχουν την ΤΕΧΝΙΚΗ ύλη. Να ελέγχεται δηλαδή εξονυχιστικά το ΤΥΠΙΚΟ κομμάτι.

Δηλαδή:

Ξέρει την τεχνική;

Την κάνει σωστά;

Είναι σωστά τοποθετημένο το κορμί και τα άκρα του;

Κλπ.

Κατά τη γνώμη μας, αυτό αποτελεί ΤΥΠΙΚΗ εξέταση, που ΔΕΝ είναι ουσιαστική.

Γιατί;

Διότι κανένας δεν θα εξετάσει, αν εφαρμόζεις καλή τεχνική όταν είναι πραγματικά ανάγκη!

Στην πραγματικότητα, αν κάποιος ήταν λίγο κυνικός, θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι με την τρέχουσα πρακτική των συλλόγων, οι εξετάσεις είναι ένα μέσο για τη δημιουργία μετρητών για τους εκπαιδευτές. Κάτι που κάνει τον πειρασμό να τις διεξάγουν συχνά και να χρεώνουν σύμφωνα με τον «βαθμό ιεραρχίας». «Επιχειρηματική» πρακτική συγκριτικά με έναν αθλητικό σύλλογο ή πιο απλά ολίγον (ή και πολύ) οικονομικά «εισπρακτική» πρακτική.

Εδώ είναι προφανές ότι πρέπει να τεθούν δύσκολες ερωτήσεις, όπως:

«Πώς υποτίθεται ότι εκτελείται και λειτουργεί μια τέλεια τεχνική σε ένα χαοτικό περιβάλλον φυσικής συμπλοκής;»

«Και εφόσον ποτέ δεν έχει δοκιμαστεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον και δεν έχει αποδειχθεί αξιόπιστη σε αυτό, πώς είναι δυνατόν να πειραματίζεται κανείς με την υγεία και την ζωή του;»

«Γιατί ο δάσκαλος δεν εντόπισε τυχόν ελλείψεις τόσο καιρό στη προπόνηση;»

«Τι έκανε τόσο καιρό πέρα από το να «αρμέγει;» τον μαθητή ή γονιό οικονομικά.»

«Γιατί ο χρόνος, η προσπάθεια και τα λεφτά του μαθητή δεν έπιασαν τόπο;»

«Γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα όταν του την «πέφτουν» στη πραγματικότητα με άγριο βρομόξυλο ή και χειρότερα;»

Είναι απλό…, δεν έχει μάθει τα ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ!

Η ουσιαστική αγωγή φέρνει ουσιαστικές εξετάσεις

Το Combatives όπως διδάσκεται στο Combatives Group αποτελεί ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ αγωγή ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ και ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ με κύριο βάρος στον ΣΤΟΧΟ, ΣΤΑΣΗ, ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ και ΠΡΟΘΕΣΗ.

Για εμάς είναι πάντα:

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΡΩΤΑ και η ΤΕΧΝΗ ΚΑΤΟΠΙΝ, αν την επιθυμεί κανείς.

Τολμούμε να πούμε, ότι ΠΟΥΘΕΝΑ στην Ελλάδα δεν ακολουθείται σε αθλητικούς συλλόγους πολεμικών τεχνών ΑΥΤΗ η προσέγγιση στα θέματα αυτά και με ΤΟΣΟ ΒΑΘΟΣ.

Τα Μαθήματα και στη συνέχεια οι Εξετάσεις και τα Κλειστά Σεμινάρια που διεξάγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, καλύπτουν σε βάθος και τα τρία αυτά θέματα. Τα Ανοικτά Σεμινάρια δίνουν μια πολύ καλή αρχική «γεύση», του τι σημαίνει να είναι κανείς ασκούμενος αυτού του μοναδικού Συστήματος, του Combatives Group.

Πολλά από τα σημαντικότερα ΝΕΑ χαρακτηριστικά που αποκτούν οι μαθητές μας, δημιουργούνται και πλάθονται μέσα από την ΕΜΠΕΙΡΙΑ μας, τα ΜΑΘΗΜΑΤΑ, τις ΓΝΩΣΕΙΣ, τις ΔΟΚΙΜΕΣ και τις διαφορετικού τύπου διεξαγωγής ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ της κοινότητάς μας.

Μεταξύ αυτών είναι η εργασιακή ηθική, η καθαρή σκέψη υπό στρες, η αποφασιστικότητα, η υπομονή, η επιμονή, η δημιουργικότητα, η πρωτοβουλία, η εγκεφαλική «ελαστικότητα» και η ψυχική αντοχή.

ΟΛΕΣ, ουσιαστικές, άυλες αξίες.

Το τι ΓΙΝΕΣΑΙ είναι το σημαντικό, όχι το πως ΦΑΙΝΕΣΑΙ.

Η ΠΙΕΣΗ, η ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ στην προπόνηση και οι ΜΩΛΩΠΕΣ είναι ΕΞΤΡΑ. Αυτά είναι τα ΠΑΡΑΣΗΜΑ μας και η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ότι συμμετέχουμε στην οικοδόμηση ενός νέου και ΙΚΑΝΟΥ εαυτού. Αποτελούν το μέσο που φτιάχνουμε ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, μεγαλώνουμε ΨΥΧΙΚΑ, ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ τις ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ μας υπό ΠΙΕΣΗ και ΞΕΠΕΡΝΑΜΕ τις ανασφάλειες, αδυναμίες και φοβίες μας.

ΑΥΤΑ αποτελούν την ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ και όχι μια περίτεχνα τυπωμένη κόλλα χαρτί.

10/12/2021

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Αυτοάμυνα = Βία

Πρακτικά, η αυτοάμυνα είναι βία, αλλά πόση βία μπορούμε να ασκήσουμε; Τι είναι η Εκτίμηση Κινδύνου; Πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως να πραγματοποιήσουμε σωστή Εκτίμηση Κινδύνου; Τι σχέση έχει αυτό με τη βία;

Γνωριμία με την κοινότητα του Combatives Group

Ένα από τα πράγματα που ανακάλυψα μέσα από την συμμετοχή μου σε αυτήν την κοινότητα, είναι πως έχουν μελετήσει την συμπεριφορά και τις αντιδράσεις που παρουσιάζονται κατά την διάρκεια μιας σύγκρουσης, αλλά και τις ανάγκες που προκύπτουν σε μια τέτοια συνθήκη.

Μάχη, μία πραγματικά δύσκολη εξίσωση

Πόσο σημαντική είναι η νοοτροπία σε μια συμπλοκή; Είναι δυνατόν να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τις δυνατότητες και τις προθέσεις ενός αγνώστου; Πόσο σημαντικό είναι να στήσουμε το πεδίο μάχης; Ποιά είναι τα σημαντικότερα στοιχεία μιας καλά στημένης άμυνας;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.