Oι Εντυπωσεις ενός πρωτάρη

«Ο συνολικός χρόνος από τότε πού είναι περίπου 4 μήνες. Αυτά τα αναφέρω επειδή σ’ αυτόν τον λίγο χρόνο έμαθα σημαντικά πράγματα πού σε καμία πολεμική τέχνη πού έχω ασχοληθεί δεν τα έμαθα ή δεν μου είχαν επισημανθεί.»

Αυτόν τον λίγο καιρό πού κάνω COMBATIVES (ο συνολικός χρόνος από τότε πού ξεκίνησα αφαιρώντας τις διακοπές και διάφορες άλλες απουσίες, είναι περίπου 4 μήνες). Αυτά τα αναφέρω επειδή σ’ αυτόν τον λίγο χρόνο έμαθα σημαντικά πράγματα πού σε καμία πολεμική τέχνη πού έχω ασχοληθεί δεν τα έμαθα ή δεν μου είχαν επισημανθεί.

Και για να γίνω πιο σαφής:

1) Έμαθα να αποφεύγω τις κακοτοπιές, δηλαδή τις περιπτώσεις πιθανών συμπλοκών, είτε με απουσία από αυτές είτε με αποφυγή αυτών. Αυτό το έκανα και πριν υποσυνείδητα από ένστικτο αυτοσυντήρησης, αλλά τώρα πλέον το κάνω συνειδητά έχοντας κατά νουν ότι μία συμπλοκή μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη τραυματίζοντας είτε εμένα είτε αυτούς πού συνοδεύω είτε τέλος τον οποιονδήποτε αντίπαλο με δυσάρεστες νομικές συνέπειες. Δηλαδή, το combatives είναι 90% ΠΡΟΛΗΨΗ και 10% ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ. Με άλλα λόγια, επειδή μέσω του combatives έμαθα κάποιες αποτελεσματικές τεχνικές, αυτό πού μου δίδαξε είναι να μην επιδιώκω συμπλοκές για να βγω νικητής με σκοπό να εντυπωσιάσω τους γύρω μου αλλά και για να αυτοεπιβεβαιωθώ ότι είμαι αποτελεσματικός.

2) Αν παρ’ όλα αυτά βρεθώ σε μία επικίνδυνη κατάσταση, είτε λόγω λάθους μου είτε λόγω κάποιων συνθηκών ανεξαρτήτων από εμένα, έμαθα να αντιλαμβάνομαι πιο εύκολα τις κακές προθέσεις κάποιου ή κάποιων και να προσπαθώ να βρίσκω τρόπο διαφυγής. Αν δεν βρίσκω τρόπο διαφυγής τότε να προβώ σε αποκλιμάκωση της έντασης, ακόμα και αν δέχομαι βρισιές. Τέλος, αν μετά όλα τα ανωτέρω η κατάσταση επιδεινωθεί επικίνδυνα και ο αντίπαλος με πλησιάζει συνεχώς και φτάσει σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου ή σε απόσταση αφής με άγριες προθέσεις και αντιληφθώ πλέον ότι απειλείται η σωματική μου ακεραιότητα λόγω ενδεχομένου πλήγματος από εκείνον, αυτό πού έμαθα από το combatives είναι ότι στην επικείμενη συμπλοκή, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, να καταστήσω τον αντίπαλο ανίκανο να συνεχίσει ή απρόθυμο, με απώτερο σκοπό να απεγκλωβιστώ και να αποχωρήσω το γρηγορότερο από αυτήν την κατάσταση.

3) Επίσης, αυτό πού μου φάνηκε πολύ χρήσιμο είναι η επισήμανση από τον δάσκαλο αλλά και η διαπίστωση στην πράξη των περιορισμένων δυνατοτήτων του σώματος μου λόγω του μικρού μου βάρους. Χάρις λοιπόν σ’ αυτήν την επισήμανση από τον δάσκαλο και την διαπίστωση από εμένα, θα προσπαθήσω να ξεπεράσω, όσο γίνεται, αυτό το μειονέκτημα με ενδυνάμωση του σώματος μου, με ανελλιπή προπόνηση στην σχολή και σωστή προπόνηση στο σπίτι μου και τέλος διαλέγοντας τεχνικές τις οποίες θα θεωρώ ότι είναι πιο προσιτές και αποτελεσματικές σε σχέση με τα κιλά μου.

Αυτό πού διαπίστωσα και μου αρέσει σ’ αυτήν την πολεμική τέχνη (τουλάχιστον μέχρι τώρα) είναι ότι οι τεχνικές της είναι λιγότερες και απλούστερες σε σχέση με άλλες πολεμικές τέχνες και συγχρόνως πολύ αποτελεσματικές. Δηλαδή, Δεν έχει περιττές φανφάρες για λόγους εντυπωσιασμού ή για να γεμίσει η διδακτέα ύλη.

Τέλος, με αυτά τα λίγα πού έχω μάθει σ’ αυτόν τον ελάχιστο χρόνο, με το combatives, σε σχέση με πολεμικές τέχνες πού έχω ασχοληθεί από λίγο, αισθάνομαι μεγαλύτερη ΣΙΓΟΥΡΙΑ σε μια πιθανή συμπλοκή. «Ίδωμεν…»

11/01/2018

Σοφράς Θανάσης

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Τέξας γίναμε

Όταν είσαι γονιός και τα παιδιά σου φτάνουν σε ηλικία που κυκλοφορούν μόνα τους ο φόβος και οι προβληματισμοί για το τι μπορεί να συναντήσουν εκεί έξω θεριεύουν, είτε μιλάμε για αγόρι είτε για κορίτσι.  Σε μια τέτοια προσπάθεια να βρω τα καταλληλότερα εφόδια για τα παιδιά μου, για όταν θα βρίσκονται  «εκεί έξω» βρέθηκα να περνάω το κατώφλι της σχολής COMBATIVES του κ. Πέτρου Αργυρακόπουλου.

Οι πρώτες μου εντυπώσεις

Ποιός είναι ο πρώτος κανόνας της αυτοάμυνας; Πόσοι τον γνωρίζουν; Πόσοι άνθρωποι τον διδάσκουν; Πόσοι κατατάσσουν τα πρωτόκολλα αυτοάμυνας ως κύριο στοιχείο της διδασκαλίας τους; Πόσοι δοκιμάζουν τους μαθητές τους τακτικά στα πρωτόκολλα αυτοάμυνας;

Αυτοάμυνα ως μέσο επιβίωσης

«Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι όταν βρίσκεται σε ΚΙΝΔΥΝΟ η σωματική σου ακεραιότητα ή ζωή σου, είναι ΣΧΕΔΟΝ ΑΔΥΝΑΤΟΝ να σου «βγει» κάποια ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ την οποία έχεις δουλέψει μέσα στην σχολή.»

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.