Αυτοάμυνα Εναντίον Πολλών – Ο χειρότερος εφιάλτης μας

Μπορώ να τα βάλω με έναν επιτιθέμενο που έχει το ίδιο μέγεθος και βάρος με μένα; Τι γίνεται αν είναι σωματικά μεγαλύτερος, βαρύτερος και δυνατότερος; Τι γίνεται αν πρόκειται για δύο τέτοιους; Αν γίνουν τρείς ή περισσότεροι; Τι γίνεται αν είναι και οπλισμένοι;

Τέρμα τα ψέματα, οι αριθμοί μετράνε και μετράνε πολύ!

Γι’ αυτό, εδώ, θέτουμε κάποια τέτοια ερωτήματα, ώστε ο κάθε αμφιβάλλοντας άνθρωπος, να δώσει τη ΔΙΚΗ ΤΟΥ απάντηση ευχόμενοι εμείς να τον βοηθήσουμε να βάλει τέλος σε ενδεχόμενες επικίνδυνες αυταπάτες π.χ.:

  • Μπορώ να τα βάλω με έναν επιτιθέμενο που έχει το ίδιο μέγεθος και βάρος με μένα;
    • «Ναι!»;
  • Τι γίνεται αν είναι σωματικά μεγαλύτερος, βαρύτερος και δυνατότερος;
    • Ακόμη «Ναι!»;
  • Aν πρόκειται για δύο τέτοιους;
  • Αν γίνουν τρείς ή περισσότεροι;
  • Τι γίνεται αν είναι KAI οπλισμένοι;

Δεν είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσετε την ΑΛΗΘΕΙΑ. Με ειλικρίνεια θα παραδεχτούμε ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε από το ΚΑΚΟ στο ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ σε ΕΛΑΧΙΣΤΟ χρονικό διάστημα.

Το βάρος των αριθμών μας θέτει αυτόματα σε πολύ μειονεκτική θέση.

Κατά την γνώμη του συνόλου του Combatives Group και ειδικά των Εκπαιδευτών του, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ότι τα 3-Α της ασφάλειας (οι κανόνες Απουσία, Αποφυγή και Απόδραση) είναι οι ΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει μια επίθεση από ΕΝΑΝ ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ αντιπάλους.

Τι γνωρίζετε για αυτούς τους ανθρώπους;

Πέρα από την ΠΡΟΘΕΣΗ τους, απολύτως ΤΙΠΟΤΑ!

Ο κάθε ΣΩΦΡΩΝ άνθρωπος πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι ΕΔΩ επικρατεί η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ και όχι το πόσο μάγκας, ΝΟΜΙΖΕΙ ότι είναι.

Το βάρος των αριθμών, μας θέτει ΑΥΤΟΜΑΤΑ σε ΠΟΛΥ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΗ θέση

Αποφύγετε την συμπλοκή!

Εξάλλου, το ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ πράγμα που μαθαίνει ένας ασκούμενος μαζί μας, είναι ο ΠΡΩΤΟΣ και ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ κανόνας της ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ που είναι:

Να φθάσει στο σπίτι του ΑΣΦΑΛΕΙΣ στο τέλος της ημέρας.

Αν υποθέσουμε ότι αυτές οι 3 επιλογές (οι κανόνες Απουσία, Αποφυγή και Απόδραση) ΔΕΝ είναι διαθέσιμες, για ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ λόγο, τότε έχουμε ΗΔΗ κάνει μεγάλο λάθος.

Ποιά είναι, όμως, τα επόμενα βήματά μας;

Ας τα εξετάσουμε με λεπτομέρεια για να προτείνουμε τις σωστές λύσεις:

Αυτή είναι μια απλή τακτική (από τις πολλές) που διδάσκεται και χρησιμοποιείται από αστυνομίες και στρατούς σε όλα τα μεγέθη ομαδικής επίθεσης και αντεπίθεσης. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό λειτουργεί πάντα.

Ποιά είναι τα θετικά της;

Ορίστε και κάτι παραπάνω …

Κατά κανόνα, ούτε για μια στιγμή δεν πρέπει:

Αυτές τις τακτικές μπορείτε να τις μάθετε στις τάξεις των 3μηνων σεμιναρίων μας. Πάντως, η συγκεκριμένη για τέτοιες καταστάσεις είναι μια απλή τακτική από τις πολλές που διδάσκονται και χρησιμοποιούνται από αστυνομίες και στρατούς σε ΟΛΑ τα μεγέθη διαχείρισης ομαδικής επίθεσης και αντεπίθεσης. Φυσικά, όπως όλα, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ εγγύηση ότι αυτή λειτουργεί ΠΑΝΤΑ.

Ποιά είναι όμως τα θετικά της;

Θα τα μάθετε μαζί μας.

Θα χρειαστούμε όλη την ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, την ΕΠΙΜΟΝΗ, την ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ, την ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ, την ΒΙΑΙΟΤΗΤΑ και, το ΚΟΥΡΑΓΙΟ που μπορούμε να συγκεντρώσουμε, απλά και μόνο για να κάνουμε εφικτή την ΑΠΟΔΡΑΣΗ μας.

Αυτό αποτελεί το χειρότερο σενάριο, και αν ΔΕΝ αντιμετωπιστεί ως τέτοιο, μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι, οι ΟΜΑΔΙΚΕΣ επιθέσεις έχουν την δυναμική να αφήνουν πίσω τους ΠΟΛΥ βαριά τραυματίες ή/και ΝΕΚΡΟΥΣ.

«Η ακραία βία είναι αναγκαία προϋπόθεση για να επιβιώσουμε από μια ακραία κατάσταση βίας.» – Ζακ Καπανταϊδάκης

Αυτό που κάνει τον όχλο να είναι ΤΟΣΟ βίαιος είναι η αίσθηση της ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ που νιώθει ο καθένας των συμμετεχόντων μέσα από την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ και την ΑΝΩΝΥΜΙΑ των αριθμών. Κανένας δεν νιώθει ότι το ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΤΥΠΗΜΑ μπορεί να είναι και το μοιραίο, ούτε θεωρεί ότι φέρει ευθύνη για αυτό μιας και «όλοι μαζί συμμετείχαν άρα όλοι μαζί φταίνε».

Η συμπεριφορά του όχλου είναι χαοτική. Υπάρχει πλήρης απώλεια ατομικής συνείδησης και τα μέλη του δύνανται να διαπράξουν ακόμα και θηριωδίες. Η ευθύνη δεν είναι προσωπική του καθενός, μιας και «όλοι μαζί το έκαναν». Κατά συνέπεια, η αίσθηση που έχει ο καθένας είναι ότι ΚΑΤΑΜΕΡΙΖΕΤΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ (κλοπής, βανδαλισμού, ξυλοδαρμού, φόνου) και δεν βαραίνει τη ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ όπως πιθανά θα γινόταν αν έπραξε κανείς ΜΟΝΟΣ.

Η συμπεριφορά του όχλου είναι απρόβλεπτη και χαοτική. Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑ ατομικής συνείδησης δύνανται να διαπράξει ακόμα και απάνθρωπες ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ.

Ήδη, σε μια επίθεση όχλου εναντίων μας, ειδικά όταν είναι ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ ή έχει ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ σκοπό (π.χ. ληστεία), υπάρχει ΥΠΕΡ μας το επιχείρημα της χρήσης κάποιας ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗΣ και ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗΣ ΒΙΑΣ για την απόκρουσή της. Όχι όμως σε σημείο ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ ώστε να γίνουμε ΕΜΕΙΣ ο θήτης νομικά.

Στην ΑΚΡΑΙΑ περίπτωση όμως, που μια ΑΓΕΛΗ δραστών είναι ΟΠΛΙΣΜΕΝΗ, κάνουμε Ο, ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ για να σωθούμε, ΕΙΔΙΚΑ εναντίον αυτών που φέρουν τα ΟΠΛΑ. Ας αφήσουμε μετά τα δικαστήρια να αποφασίσουν. ΑΝ καταφέρουμε να μείνουμε ΖΩΝΤΑΝΟΙ και ΦΤΑΣΟΥΜΕ ως εκεί. Να θυμηθούμε ότι υπό ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκεφτεί κανείς ΨΥΧΡΑΙΜΑ και ΛΟΓΙΚΑ, σε ΑΝΤΙΘΕΣΗ με όσα πιστεύει ο κόσμος. Αυτό…, αναλόγως την κατάσταση, ισχύει ΑΚΟΜΗ…, αν και ΛΙΓΟΤΕΡΟ…, για ΑΡΤΙΑ εκπαιδευμένους ανθρώπους. Η αλήθεια είναι ότι ΜΟΝΟ στη ΔΥΣΚΟΛΗ στιγμή μπορεί κανείς να αντιληφθεί τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ του δυνατότητες. Συνεπώς, η θέση μας στο Combatives Group είναι ότι σε ΤΟΣΟ ακραίες περιπτώσεις που η ζωή ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ και ΔΕΝ υπάρχει δίοδος ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ, τότε και ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ισχύει πια το περιβόητο:

«Είναι καλύτερα να κριθεί κανείς από έξι παρά να τον κουβαλάνε έξι».

Για ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ άλλη περίσταση, αποτελεί σχόλιο ΕΛΑΦΡΟΜΥΑΛΩΝ, που αν το κάνουν πραγματικότητα, θα βρεθούν ανάμεσα σε μια ομάδα από ΕΞΙΣΟΥ ελαφρόμυαλους φυλακισμένους.

Και σημειώστε…, όλα αυτά ΧΩΡΙΣ να ξεχάσουμε ότι τα «3-Α» της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ μας παραμένουν ΠΑΝΤΑ η ΠΡΩΤΗ επιλογή (Απουσία, Αποφυγή, Απόδραση).

01/11/2016

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Το στοίχημα

Για να έχει αποτέλεσμα η εκπαίδευση της αυτοπροστασίας/αυτοάμυνας, πρέπει να βασίζεται σε ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ που στοχεύουν σε πραγματικά σενάρια από σοβαρούς εκπαιδευτές σε ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ, και ΟΧΙ ΦΥΓΟΠΟΝΟΥΣ πολίτες.

Ασκητής Combatives 360˚

Ασκητής Combatives 360˚

Είναι καλό να ΕΙΔΙΚΕΥΕΤΑΙ κανείς σε θέματα ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ; Είναι το ίσιο πράγμα οι ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ με την ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ; Δείχνουν τα ΙΔΙΑ με διαφορετική φιλοσοφία και τεχνοτροπία; Γιατί ΔΙΑΦΕΡΕΙ το Σύστημα Αυτοάμυνας Combatives Group;

Τα μυστικά της Διαχείρισης Απειλής

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ της ΑΠΕΙΛΗΣ είναι ΜΕΙΖΩΝΟΣ σημασίας σε θέματα ασφάλειας, αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας. Δεν νοείται να διδάσκει κανείς το ευρύτερο θέμα της αυτοάμυνας, χωρίς να γνωρίζει και να ασκεί αυτό το στοιχείο.

Γίνε μέλος της Κοινότητας του Combatives Group, μαθαίνοντας και δοκιμάζοντας ρεαλιστικές δεξιότητες αντιμετώπισης της βίας.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.