Τι μετράει περισσότερο – Φυσική δύναμη ή τεχνική;

Η Μάχη σώμα-με-σώμα ίσον Σκληρή σωματική εργασία και καταπόνηση. Όσοι δεν το πιστεύουν αυτό επιμένοντας ότι μερικά εύκολα κόλπα που μπορεί να κάνει ακόμη και η γιαγιά αρκούν, απατώνται οικτρά.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν χρειαζόμαστε σωματική διάπλαση, δύναμη, ταχύτητα ή αντοχή κτλ. για να βγούμε νικητές από μία μάχη σώμα με σώμα, τονίζοντας ότι η ΤΕΧΝΙΚΗ και ΜΟΝΟ, αρκεί.

Εμείς λέμε:

«Φίνα και βολική θεωρία …για τους μαθητές, αλλά…, κυρίως για τους Δασκάλους!»

Άνθρωποι που διατυπώνουν την παραπάνω θεωρία, θα την άλλαζαν βρισκόμενοι αντιμέτωποι μ’ έναν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ, ΤΑΧΥΤΕΡΟ ή/και ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ επιτιθέμενο.

Δεν υπάρχει εύκολη λύση, αργά ή γρήγορα η σκληρή πραγματικότητα τους διαψεύδει.

Η ΦΥΓΗ αποτελεί την ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ λύση απέναντι σε κάθε πιθανότητα απειλής ή συμπλοκής σε καταστάσεις αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας για πολλούς και διάφορους λόγους. Παραμένει η δική μας ΣΟΦΟΤΕΡΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ.

Το πρόβλημα αρχίζει και γίνεται περίπλοκο όταν η φυγή ΔΕΝ είναι εφικτή. Ίσως χρειαστεί να προστατέψουμε την οικογένεια μας ή κάποιον ανήμπορο συνάνθρωπό μας ή διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει δίοδος διαφυγής.

Παρά ταύτα, υπάρχουν κάποια στοιχεία που είναι περισσότερο ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ από τη σωματική διάπλαση.

Αυτά είναι η ΠΡΟΘΕΣΗ και η ΨΥΧΙΚΗ και ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ να ΔΡΑΣΟΥΜΕ. Αν κάποιος δεν κατέχει τα παραπάνω, φοβούμαστε ότι είναι από χέρι χαμένος, ανεξαρτήτου μεγέθους, μυϊκής μάζας κλπ.

Κακά τα ψέματα, η σωματική διάπλαση, η δύναμη, η ταχύτητα και όποια άλλη σωματική αρετή βοηθάει και βοηθάει ΠΟΛΥ! Όποιος ισχυρίζεται ότι ΜΟΝΟ η τεχνική αρκεί, το κάνει από άγνοια. Αναφορικά στις γυναίκες χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Ακούγοντας διάφορους ανίδεους να υποστηρίζουν ότι επειδή η τακτική του “hit and run” δεν απαιτεί ιδιαίτερη μυϊκή δύναμη, διότι ούτως ή άλλως, οι γυναίκες ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ την σωματική κατασκευή για να προκαλέσουν «ζημιά». Παρότι συμφωνούμε σε κάποιον βαθμό, γεννάται το εύλογο ερώτημα:

«Και τι γίνεται όταν το “hit” δεν είναι αρκετό για να κάνεις και το “run”;;;»

«Ποιος λέει ότι το “hit” πιάνει πάντα;;»

Χρειάζεται οπωσδήποτε και ένα “Plan Β”. Δηλαδή, να διδαχθεί επιμελώς η εξαπάτηση και η έκπληξη πριν το “hit & run” και, το “hit” να διαδεχθεί με σειρά από σφοδρότατα “hit” – “hit” – “hit” και πάλι “hit” (όσα χρειάζονται), που πρέπει να εκτελούνται με λυσσαλέα πρόθεση και οφείλουν να είναι άκρως αποτελεσματικά.

Τα Πρωτόκολλα Combatives και η επαναλαμβανόμενη άσκηση αυτών μέσα από Ρόλους, Προσομοιώσεις και Σενάρια υπό ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΙΕΣΗΣ, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί και διδάσκονται από το Combatives Group, ΜΕΙΩΝΟΥΝ την επίδραση του «φόβου». Αλλά είναι οι καλλιεργήσιμες «ιδιότητες» του να είναι κανείς Αδίστακτος, Αποφασισμένος και Αδυσώπητος που θα κάνουν διαφορά. Παρατηρήστε ότι αυτές οι τελευταίες είναι αυτές που αποκαλούμε ΨΥΧΙΚΕΣ ιδιότητες.

04/10/2017

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Πως σας κοροϊδεύουν οι ειδικοί σε όλα

Tην επόμενη φορά που θα συναντήσετε ένα «ειδικό» στην Αυτοάμυνα που προέρχεται από τις Πολεμικές Τέχνες με σωρεία διπλώματα, αναρωτηθείτε πώς είναι δυνατόν για ένα άτομο να έχει τόσα πολλά διπλώματα σε ποικιλία «πολεμικών τεχνών». Και μάλιστα, όπου υποτίθεται ότι είναι «ειδικός» σε όλες!

Τι είναι το «Civilian Combatives»

Τι είναι το «Civilian Combatives»; Είναι ένας συνδυασμός διεργασιών; Είναι ένας συνδυασμός τεχνικών; Είναι μία διαφορετική φιλοσοφία από αυτές των πολεμικών τεχνών; Κι αν είναι, τι φιλοσοφία ακολουθεί; Με ποιόν τρόπο την εφαρμόζει;

Ο δόλος είχε τη δική του ιστορία

Με ποιά έννοια είναι ο Δόλος κακός και με ποιά όχι; Τι ακριβώς είναι αυτό που διαχωρίζει το πνεύμα με το οποίο χρησιμοποιεί κανείς τον δόλο; Πώς πρέπει να ονομάζεται η ίδια η πράξη του δόλου σε συνθήκες αυτοάμυνας;

Γίνε μέλος της Κοινότητας του Combatives Group, μαθαίνοντας και δοκιμάζοντας ρεαλιστικές δεξιότητες αντιμετώπισης της βίας.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.