Για Μικρούς και Μεγάλους

«Στο Combatives, «το οπλοστάσιο» απέναντι σε μια βίαιη συμπεριφορά, διαφοροποιείται, αναλόγως των πνευματικών και των φυσικών χαρακτηριστικών του καθενός.»

Μια φορά και ένα καιρό, ήταν ένα μικρό προβατάκι, που ζούσε σε μια πελώρια φάρμα, με διαφορά ζώα, άλλα μεγάλα, αλλά μικρά…

Κάποια ήταν ήρεμα και κάποια πιο άγρια, κάποια ήταν κουτά και αλλά παμπόνηρα. Καθώς μεγάλωνε, λοιπόν το προβατάκι, καταλάβαινε πως η ζωή για ένα πρόβατο ήταν αρκετά δύσκολη, οι δοκιμασίες και οι προκλήσεις, που έπρεπε να ξεπεράσει, έτσι ώστε να επιβιώσει, ήταν μεγάλες και πολλές φορές δύσκολες. Οι πιθανότητες για επιβίωση, «έγερναν», εναντίον του. Όλοι το συμβούλευαν να μείνει με το κοπάδι και να κοιτάει μόνο τη δουλειά του, και πως απλά ήταν ένα πρόβατο και αυτό δεν μπορούσε να αλλάξει.

Κάποιο βράδυ, ένας λύκος «τρύπωσε» στη φάρμα, σπέρνοντας τον πανικό, σκότωσε τους σκύλους, κυνήγησε κότες, έπνιξε κουνέλια… Έφτασε λοιπόν η ώρα, να μπει και στο μαντρί, με τα πρόβατα, που αυτός και ήταν ο στόχος του. Επικράτησε πανικός!!! Όλα έτρεχαν να σωθούν… αλλά και που να πάνε;

Το προβατάκι τα έχασε… πάγωσε στη θέα του λύκου… έμεινε ακίνητο… μουδιασμένο, στη μέση της στάνης. Τα αλλά πρόβατα, του φώναζαν να τρέξει. Έτσι ακίνητο όπως καθόταν, για το λύκο ήταν ο πιο εύκολος στόχος, ήταν μικρό, αδύναμο και φοβισμένο… Έτσι λοιπόν ο λύκος, ξεκίνησε την επίθεση του, με στόχο το μουδιασμένο προβατάκι… Το μικρό πρόβατο, καθώς βλέπει το λύκο να έρχεται κατά πάνω του, γυρίζει αλαφιασμένο, με σκοπό να τραπεί σε άτακτη φυγή… Τότε, ξαφνικά και μέσα σε λίγο χρόνο, πήρε την απόφαση, που θα το έκανε για πάντα διαφορετικό, από όλα τα αλλά πρόβατα στο μαντρί. Μένει ακίνητο και ξαφνικά αστράφτει μια κλοτσιά, με τα πίσω πόδια, στα δόντια του λύκου. Ο λύκος τα ´χασε… Έκανε δυο σβούρες, γύρω από τον εαυτό του, από τον πόνο και μέχρι να καταλάβει τι του είχε συμβεί, του έρχεται άλλη μια κλωτσιά, και άλλη μια … και άλλη μια!! Το αποτέλεσμα; Ο λύκος τρέπεται σε φυγή, με σκυμμένο το κεφάλι και κατά ντροπιασμένος…

-ΤΕΛΟΣ-

Υ.Γ. – Ο λύκος όμως την επόμενη μέρα, επέστρεψε στο μαντρί, με όλη την αγέλη και επιτέθηκαν. Τα θύματα ήταν πολλά… το προβατάκι επιβίωσε της επίθεσης… αλλά το ΠΑΣΧΑ ήταν κοντά…!!

Αν σου αρέσουν τα παραμύθια καλώς… αλλά εδώ, δε λέμε παραμύθια, ούτε «χαϊδεύουμε» αυτιά, προτιμάμε να τα «τραβάμε». Φυσικά ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ το ΜΕΓΕΘΟΣ και η ΔΥΝΑΜΗ, το μεγαλύτερο ρόλο όμως, τον παίζει η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ. Το στοιχείο της ΕΚΠΛΗΞΗΣ και της ΔΟΛΙΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ.

Ένα πρόβατο, εννοείται δεν μπορεί να γίνει λύκος, δεν έχει, ούτε κυνόδοντες, ούτε κοφτερά νύχια. Μπορεί όμως να παλέψει σαν πρόβατο και να επιβιώσει.

Η αδυναμία ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ πυροδοτεί, βίαιες συμπεριφορές. Ο θύτης για να ΕΠΙΛΕΞΕΙ το θύμα του, πρέπει να πληροί κάποιες ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ. Για παράδειγμα, η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΠΛΑΣΗ και ο ΤΡΟΠΟΣ που ΚΙΝΕΙΤΑΙ κάποιος στο χώρο, είναι μερικά από τα κριτήρια που μπορούν να ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ή να ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ μια βίαιη συμπεριφορά.

Με άλλα λόγια η γλώσσα του σώματος, είναι η πρώτη γραμμή της άμυνας μας. Σε κάποιους τα χαρακτηριστικά ενός δυναμικού χαρακτήρα είναι ευδιάκριτα, αντίθετα με κάποιους, των οποίων τα χαρακτηριστικά τους, εκπέμπουν ένα πιο « αδύναμο» χαρακτήρα και άρα τους καθιστούν, ένα φαινομενικά πιο εύκολο θύμα.

Το «φαινομενικά εύκολο θύμα», καλλιεργώντας το στοιχείο της ΕΚΠΛΗΞΗΣ και της ΔΟΛΙΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ, μπορεί να φέρει το θύτη σε πολύ δύσκολη θέση και να ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΕΙ την κατάσταση, υπέρ του. Να του δημιουργήσει ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ, ακόμα και την ΜΑΤΑΙΩΣΗ της «αποστολής» του.

Σημειώστε ότι η συμβουλή του Combatives Group αν πιστεύετε ότι θα αρκεστείτε ολοκληρωτικά στο «φαίνεσθε» θεωρώντας ότι αυτό θα σας σώσει, καλό είναι να το ξανασκεφτείτε. Πολλοί είναι οι τραμπούκοι και οι εγκληματίες που «μυρίζονται» τον θεατρίνο και είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν τις ικανότητες του θύματος τους αν έχουν κίνητρο. Εν ολίγοις, αν ο θήτης έχει ικανοποιητικό κίνητρο και πιστεύει ότι μπορεί να σου την κάνει και να την γλιτώσει αλώβητος, θα το επιχειρήσει. Καλό είναι λοιπόν να ξέρεις και μερικά πράγματα για αυτοπροστασία και αυτοάμυνα κι’ ας μη τα χρειαστείς ποτέ! Κάπως έτσι δεν είναι όταν πληρώνεις για ασφάλεια υγείας κλπ;.

Άρα «το οπλοστάσιο» απέναντι σε μια βίαιη συμπεριφορά, διαφοροποιείται, αναλόγως των πνευματικών και των φυσικών χαρακτηριστικών του καθενός. Και τα δυο όμως αυτά, είναι εξίσου ικανά όπλα, για να αντιμετωπίσουν, μια βίαιη συμπεριφορά.

Ο συνδυασμός των δύο, είναι ιδανικός. Ωστόσο, τα πνευματικά χαρακτηριστικά, καλό είναι να προηγούνται, γιατί είναι αυτά, που μπορούν να σου χαρίσουν την ικανοποίηση της νίκης, σε μια μάχη, που τελικά δε χρειάστηκες να δώσεις ποτέ…

25/06/2018

Ζαμπέτης Θάνος

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Combatives: πραγματικές μαχητικές τέχνες

Το Combatives δημιουργήθηκε από ανθρώπους που πολέμησαν για ανθρώπους που θα πολεμήσουν. Σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, το μάτι μου διέκρινε όπλο στο χέρι ενός ανθρώπου ο οποίος το έκρυβε με τον σχηματισμό των χεριών του. Στο Combatives υπάρχει ελεύθερη άσκηση, από τα πρώτα επίπεδα και ειδικά στα πιο προχωρημένα επίπεδα

Τι είναι combatives

COMBATI… τι;

Τι είναι το Combatives; Άλλο ένα σύστημα πολεμικών τεχνών; Αν όχι, πώς διαφέρει; Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο, μην αφήσετε τίποτα! Διαβάστε όλα τα κεφάλαια από την αρχή μέχρι το τέλος!

Σκέψεις περί Combatives για Γυναίκες

Μπορεί μια μικρόσωμη γυναίκα να χτυπήσει με την ίδια δύναμη που χτυπάει ένας άνδρας; Και αν «Ναι» κατά πόσο; Είναι δυνατόν η σωστή κινησιολογία να συμβάλλει στο βάρος και διείσδυση ενός χτυπήματος;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.