Η Γνώση Είναι Δύναμη

«Στο τέλος όμως ΚΑΘΕ προπόνησης, έβρισκα τον εαυτό μου να γυρνάει σπίτι πιο ΔΥΝΑΤΗ. Πιο ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ. Πιο ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ. Σε ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΧΡΟΝΟ οι όποιες ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ μου ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ!»

Η γνώση είναι δύναμη… είναι μόνο η μισή φράση κατά την άποψη του Combatives Group. Υπάρχει συνέχεια… που λίγοι ξέρουν.

Στην πραγματικότητα η ΓΝΩΣΗ είναι ΔΥΝΑΜΗ Η ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ γνώση δε, είναι ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ!

Ο όρος «ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ» για εμένα ήταν λίγο μπερδεμένος… από τη μία έβλεπα κάτι καταπληκτικές τεχνικές σε ταινίες κι από την άλλη, κάποιες «εύκολες» τεχνικές σε βιντεάκια στο youtube και πρωινάδικες εκπομπές. Δεν είχα αφιερώσει και πολύ σκέψη η αλήθεια είναι στο τι ΙΣΧΥΕΙ και τι ΟΧΙ, καθώς το κακό είναι κάτι το οποίο συμβαίνει μόνο στους ΑΛΛΟΥΣ, οπότε γιατί να ασχοληθώ παραπάνω; Υπάρχει βία, υπάρχει αυτοάμυνα, ως εκεί…

Κι ύστερα το κακό συμβαίνει σε ΕΣΕΝΑ. Ή στην ΑΔΕΛΦΗ σου. Ή στην ΚΟΛΛΗΤΗ σου. Ή στη ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΑ σου. Και κάπως έτσι καταλαβαίνεις πως η βία, είτε ΣΩΜΑΤΙΚΗ, είτε ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ, είτε ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ, αφορά τον ΚΑΘΕΝΑ. Αυτό συνέβη και σε ΕΜΕΝΑ λοιπόν, κι’ αποφάσισα -διστακτικά ομολογώ- να παρακολουθήσω κάποια μαθήματα, να δω τι είναι τελικά αυτή η περιβόητη αυτοάμυνα και αν όντως ΕΓΩ ως ΓΥΝΑΙΚΑ θα μπορούσα να ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΩ.

Τα πρώτα μαθήματα, για μένα ειδικά που είμαι ντροπαλή και κλειστός χαρακτήρας, ήταν περίεργα. Βρέθηκα σε ένα περιβάλλον με άντρες, με ΣΚΛΗΡΗ προπόνηση και ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ σενάρια βίας. Ήταν κάτι ΤΕΛΕΙΩΣ έξω από το χαρακτήρα και τα νερά μου. Στο τέλος όμως ΚΑΘΕ προπόνησης, έβρισκα τον εαυτό μου να γυρνάει σπίτι πιο ΔΥΝΑΤΗ. Πιο ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ. Πιο ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ. Σε ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΧΡΟΝΟ οι όποιες ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ μου ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ, οι συν-ασκητές μου έγιναν φίλοι κι ανυπομονούσα για το επόμενο μάθημα.

Ένα μεγάλο μέρος της αρχικής εκπαίδευσης είναι θεωρητικό ώστε να μπορέσει ο/η κάθε μαθητής να καταλάβει και να εσωτερικεύσει το θέμα της βίας και τους λόγους που λαμβάνει χώρα. Κανένα μάθημα δεν είναι εκτός της εμβέλειας μιας φυσιολογικής γυναίκας, μιας και το Combatives Group έχει δομήσει την ύλη του ΕΙΔΙΚΑ για να μπορεί μια γυναίκα να την φέρει εις πέρας υπό συνθήκες ψυχοσωματικής πίεσης.

Η λογική της κοινότητάς μας πάνω σε αυτό το θέμα είναι απλή:

Αν μπορεί να τα καταφέρει μια γυναίκα, τότε σίγουρα μπορεί ένας άνδρας.

Women CAN fight back 1 (https://www.youtube.com/watch?v=r1doC3WosuI)

Πλέον, ύστερα από 18 μήνες, έχω δει ΤΡΟΜΕΡΗ διαφορά, όχι μόνο στο ΣΩΜΑ μου και τη φυσική μου κατάσταση αλλά και στον ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ μου. Πλέον είμαι πολύ πιο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΗ και μπορώ να διακρίνω ΝΩΡΙΣ πολύ πιο ΕΥΣΤΟΧΑ τις ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ του άλλου. Έχω αποκτήσει μεγαλύτερο ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟ στα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΦΟΒΟΥ που με κυριαρχούσαν και, μου παίρνει ΕΛΑΧΙΣΤΟ χρόνο να ΕΚΤΙΜΗΣΩ την ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ μιας κατάστασης και να ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΩ ψυχοσωματικά αν κρίνεται απαραίτητο.

“It takes one to know one”,

λένε, και αυτό ακριβώς συνέβη σε εμένα. Όταν μπορείς να ΣΚΕΦΤΕΙΣ σαν αρπακτικό, ΔΕ ΓΙΝΕΣΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΘΥΜΑ. Συνδύασέ το με ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ τακτικές και τεχνικές και τότε έχεις ΜΕΓΑΛΟ πλεονέκτημα, ΠΑΡΑ το γεγονός ότι είσαι γυναίκα.

Αν φοβάμαι τώρα να κυκλοφορήσω στο δρόμο;

Όχι!!

Και δεν το λέω υπονοώντας πως είμαι ατρόμητη και ανίκητη, σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση. Δε φοβάμαι όμως γιατί πλέον ξέρω ΠΟΤΕ, ΠΟΥ και ΠΩΣ να κυκλοφορήσω. Ξέρω τι να ΠΡΟΣΕΞΩ και τι να ΑΠΟΦΥΓΩ. Πώς να ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΩ τις πιθανότητες να βρεθώ ΜΠΛΕΓΜΕΝΗ και πώς να παλέψω με ΝΥΧΙΑ και με ΔΟΝΤΙΑ εάν χρειαστεί. Γιατί τώρα, ΞΕΡΩ τι μπορείς να κάνεις ΕΣΥ, αλλά ΞΕΡΩ τι μπορώ να κάνω κι ΕΓΩ! Κι η ΓΝΩΣΗ είναι ΔΥΝΑΜΗ. Η ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ γνώση δε, είναι ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ!

15/11/2017

Γεωργακοπούλου Εβελίνα

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Ποιά Τεχνική να Εφαρμόσω;

Τι άρθρα βρίσκει κανείς όταν κάποιος πληκτρολογήσει την λέξη «ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ»; Γιατί είναι λάθος να εστιάζουν σε τεχνικές; Γιατί όλα αυτά είναι πλασματικά; Γιατί δεν παρατείνεις την εμπλοκή;

Καλός ο ρομαντισμός

«Ενώ ήμουν έτοιμος να πάω σε μια σχολή κοντά στο σπίτι μου, ένας φίλος μου μίλησε για το Combatives αλλά και για τη συγκεκριμένη σχολή στα Βριλήσσια. «Άσε τα ημίμετρα» μου είπε. Η απόσταση από το σπίτι μου με χάλαγε. Είπα όμως να δοκιμάσω….»

ΕΙΣΑΙ ή απλά ΝΙΩΘΕΙΣ ασφαλής;

Γιατί μαθαίνει ο κόσμος αυτοάμυνα; Μήπως είναι μπερδεμένα τα πράγματα που αφορούν τις πολεμικές τέχνες και την αυτοάμυνα; Μήπως αντιθέτως είναι ξεκάθαρα όταν καταλαβαίνει κανείς την διαφορά; Ποιά είναι αυτή η διαφορά;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.