Η Ισραηλινή Σύνδεση

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα αναγνωρίσουν αμέσως κάποιες ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ μεταξύ του Combatives, το «σύστημα» του Fairbairn και το συγκεκριμένο ισραηλινό σύστημα, αλλά θα διαφωνήσουν ότι έχουν κάποιο κοινό ιστορικό σύνδεσμο. Μια προσεκτικότερη εξέταση των γεγονότων θα ρίξει περισσότερο φως.

Πριν ξεκινήσουμε, αξίζει να σημειωθεί ότι όταν δημιουργήθηκε το πρωταρχικό/πρώιμο/αυθεντικό Combatives, το κράτος του Ισραήλ δεν είχε δημιουργηθεί καν.

Εδώ αξίζει να μιλήσουμε συγκεκριμένα για το Krav Maga διότι είναι το μόνο που δημιουργήθηκε στην σύγχρονη ιστορία με ΠΑΡΟΜΟΙΑ κριτήρια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα αναγνωρίσουν αμέσως κάποιες ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ μεταξύ του Combatives, το «σύστημα» του Fairbairn και το συγκεκριμένο ισραηλινό σύστημα, αλλά θα διαφωνήσουν ότι έχουν κάποιο κοινό ιστορικό σύνδεσμο.

Μια προσεκτικότερη εξέταση των γεγονότων θα ρίξει περισσότερο φως.

Υπάρχει μεγάλη ΣΥΓΧΥΣΗ ή τολμώ να πω ΔΙΑΜΑΧΗ, ως προς τα διάφορα ισραηλινά συστήματα που έχουν εμφανιστεί στη διεθνή σκηνή από το 1996 (KAPAP, Krav Maga, Krav Magen, Hisardut κλπ). Όλοι φαίνεται να έχουν την νόμιμη αξίωση να είναι συστήματα της ίδιας Φιλοσοφίας και Μεθοδολογίας του αυθεντικού αρχικού Combatives, αλλά ταυτόχρονα επιθυμούν να ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ και αυτόνομα από αυτό. Μια καθαρά ισραηλινή δημιουργία αν θέλετε, κι’ αυτό το ζήτημα θα συζητήσουμε εδώ.

Ο σπόρος των ισραηλινών συστημάτων σπάρθηκε μεταξύ του 1930 και 1950 και υπό την προστασία και διοίκηση των Βρετανών στη Παλαιστίνη (όπως ονομαζόταν τότε το Ισραήλ). Καλλιεργήθηκε αργότερα στο ΝΕΟ κράτος του Ισραήλ (το οποίο δημιουργήθηκε στις 14 Μαΐου 1948), κυρίως για να αντιμετωπίσουν οι νέο-ισραηλινοί την αντίσταση και τη βία κατά των εβραίων εποίκων στην περιοχή της Παλαιστίνης.

Αυτό που οι έρευνές μας έχουν δείξει (παρά το τί ισχυρίζεται ο καθένας, διότι ισχυρισμοί χωρίς γεγονότα είναι απλώς καλοπλασμένο παραμύθι), είναι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, αν όχι βεβαιότητα, ότι το πλέον διάσημο Ισραηλινό σύστημα έχει αντιγράψει τις ΕΝΝΟΙΕΣ του αρχικού Combatives. Με αυτό εννοούμε τις ΑΡΧΕΣ που θεσπίστηκαν από τους Fairbairn και Sykes.

Πώς είναι δυνατόν κάποιος να το ισχυρίζεται αυτό;

Ας εξετάσουμε τα δύο, χρονολογικά παλαιότερα, ισραηλινά συστήματα για να βρούμε την απάντηση:

Το πρώτο σύστημα εμφανίζεται χρονολογικά περίπου το 1940 στην Palmach της Haganah (εξηγήσεις ακολουθούν). Και, αργότερα στο σπήλαιο Palmach, όπου διδάσκουν μια μορφή μάχης σώμα-με-σώμα, στα ΠΡΟΤΥΠΑ του ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ (πριν του Β’ Π.Π.). Η Βρετανία είχε στην κατοχή της την Παλαιστίνη (όπως ονομαζόταν τότε το Ισραήλ).

Σημειώνουμε ότι ο Imi Lichtenfeldt (πιστοποιημένος δημιουργός του Krav Maga) υπήρξε μέλος της Haganah από το 1944 και μάλλον έφερε μαζί του και τη φιλοσοφία και μεθοδολογία του Combatives που έλαβε στη Β. Αφρική, όπως θα αποδείξουμε λίγο παρακάτω. Όμως, τα μέλη της Haganah ήδη εκπαιδεύονταν σε στοιχεία της Πυγμαχίας, του Τζούντο, του Τζού Τζούτσου και σε τεχνικές μαχαιριού και της ράβδου. Η εκπαίδευση αυτή βασίστηκε στο αγγλικό στρατιωτικό πρότυπο το οποίο περιείχε δυτικές και ανατολικές τεχνικές.

Θα δείξουμε ότι πιθανότατα το 1944, ο Lichtenfeldt να άντλησε από εκεί διάφορα ανατολικά στοιχεία που σήμερα περιέχονται στο Krav Maga. (περισσότερα στο κεφάλαιο – Το «άλλο» Krav Maga)

Εξήγηση – Το Palmach (εβραϊκά – ομάδες κρούσης) ήταν μέρος της Haganah (Εβραϊκά – Άμυνα), μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε για την προστασία εβραίων αγροτών που ζούσαν στην Παλαιστίνη. Στο Σπήλαιο Palmach (όπου τα στρατολογημένα Εβραϊκά μέλη των Μαχανότ Ολίμ –τις Κατασκηνώσεις εβραίων μεταναστών- προετοιμάζονταν για την ίδρυση του Ισραήλ από τις αρχές του ‘40) υπήρξε η μυστική βάση δύο τμημάτων της Palmach, ενός Αραβικού και ενός Γερμανικού τμήματος που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση των τότε θεωρούμενων εχθρών τους. Το σπήλαιο είναι σήμερα τουριστική ατραξιόν.

Το δεύτερο σύστημα «ξεκινάει» το 1942 όπου ο ιδρυτής του ισραηλινού συστήματος μάχης Imi Lichtenfeldt, ένας Ούγγρος μεγαλωμένος στη Σλοβακία έχοντας αποδράσει από τη χώρα του που βρισκόταν υπό Γερμανική κατοχή, βρέθηκε στη Ελεύθερη Λεγεώνα των Τσέχων. Η Λεγεώνα ήταν υπό την διοίκηση των Βρετανών μετά την πτώση της Γαλλίας και o ίδιος ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΕ από αυτούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Την απαιτούμενη εκπαίδευση αυτής της λεγεώνας πραγματοποίησε Βρετανικό στρατιωτικό προσωπικό, το οποίο είχε διδαχθεί τις «δυτικές» έννοιες Combatives του Fairbairn και Sykes από το 1942 στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είναι άλλωστε δεδομένο ότι ο ιδρυτής του ισραηλινού συστήματος Krav Maga, μέχρι τότε, είχε ασκήσει ΜΟΝΟ δυτική πυγμαχία και ελληνορωμαϊκή πάλη. Αθλήματα που είχε μάθει ενώ μεγάλωνε στην υιοθετημένη πατρίδα του.

Σημειώστε ότι κανένα από αυτά τα δύο συστήματα δεν περιέχει τις τεχνικές που βλέπουμε στο σημερινό Krav Maga πέραν της πυγμαχικής γροθιάς.

Προφανώς δεν θα ήταν δύσκολο για έναν, ομολογουμένως έξυπνο και πολυμήχανο άνθρωπο, να ενσωματώσει τις απλές, άμεσες και αποτελεσματικές τεχνικές και έννοιες του Combatives του Β’ Π.Π. σε ένα δικό του μελλοντικό σύστημα.

Ας θυμηθούμε ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία λειτουργούσε ο Lichtenfeldt

Τα βασικά κριτήρια για το πρόγραμμα μάχης σώμα-με-σώμα (hand-to-hand) ήταν ότι το σύστημα έπρεπε να είναι:

  • Απλό
  • Εύκολο στην εκμάθηση
  • Ταχύρυθμο και σύντομο στην εκμάθησή του

και πάνω από όλα να είναι:

  • Αποτελεσματικό στη μάχη

Η ομοιότητες με το Combatives του Fairbairn και Sykes είναι κραυγαλέες.

Αλλιώς από πού άντλησε όλες αυτές τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στο αρχικό Krav Maga; (για το σημερινό ισχύουν άλλα πράγματα…).

Ξέρω ότι κάποιοι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν ταραχθεί από όλα τα παραπάνω, αλλά το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΟΥΝ τα ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ και να χρησιμοποιήσουν την ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ.

20/09/2017

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Έσω ΠΑΝΤΑ Έτοιμος…

Είναι όντως καλυτέρα το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν; Ποιά είναι η ειδοποιό διαφορά που έχει το Combatives από τις λεγόμενες «μαχητικές και πολεμικές» τέχνες; Πόσοι επιτιθέμενοι μπορεί να υπάρχουν σε μια συμπλοκή και πόσο εκπαιδευμένος είσαι να τους κατατροπώσεις;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.