Η θέληση για επιβίωση

Υπάρχει μια ιστορία ενός πατέρα και γιου που κάνουν περίπατο σε ένα λιβάδι, όταν ξαφνικά βλέπουν έναν λαγό να τρέχει με μια αλεπού να τον κυνηγάει. Ο γιος γυρίζει στον πατέρα του και ρωτάει: «Ποιος νομίζεις ότι θα κερδίσει;»

Ιστορίες ασθενέστερων ανθρώπων να νικούν ισχυρότερους όταν φαινομενικά έχει χαθεί κάθε ελπίδα, δεν είναι ασυνήθιστες. Πρέπει κανείς να αναρωτηθεί αν είναι μόνο τα φυσικά χαρακτηριστικά ή όχι που έκαναν αυτούς τους ανθρώπους επιζώντες (survivors). Σίγουρα οι φυσικές ιδιότητες βοηθούν, αλλά κατά καιρούς βλέπουμε σωματικά «ελαφρύτερους» ανθρώπους να επιβιώνουν συγκρούσεις με αποφασιστική νίκη. Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι οφείλεται στη ΘΕΛΗΣΗ για ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Τίποτα λιγότερο δεν πρέπει να είναι στο νου ενός ανθρώπου όταν πρόκειται να δεχτεί βίαιη επίθεση ή όταν βρίσκεται ήδη σε συμπλοκή.

Υπάρχει μια ιστορία ενός πατέρα και γιου που κάνουν περίπατο σε ένα λιβάδι, όταν ξαφνικά βλέπουν έναν λαγό να τρέχει με μια αλεπού να τον κυνηγάει. Ο γιος γυρίζει στον πατέρα του και ρωτάει:

«Ποιος νομίζεις ότι θα κερδίσει;»

και ο πατέρας απαντά:

«Η αλεπού τρέχει για το δείπνο της, αλλά ο λαγός τρέχει για τη ζωή του!»

Αυτό το ανέκδοτο είναι ακριβής, όταν πρόκειται για θηρευτές και θηράματα.

Δεν νικούν κάθε φορά οι θηρευτές!

Πώς είναι δυνατόν τότε το αρπακτικό να χάσει, εφόσον κατά ευρεία αποδοχή είναι ανώτερο από το θήραμα;

Αν εξετάσουμε το θέμα φιλοσοφικά, η φύση έχει και μια σχετική ισορροπία. Κάθε ον έχει τη δική του άμυνα κατά των αρπακτικών. Εμείς οι άνθρωποι δεν βρισκόμαστε πια σε άγρια κατάσταση (λέμε…), ζούμε πια σε διαφορετικό είδος ζούγκλας και το είδος που κυριαρχεί στη ζούγκλα μας, είναι το δικό μας. Αυτό όμως που είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί, είναι ότι:

Είμαστε ένα από τα λίγα είδη που λυμαίνεται το δικό μας είδος και το ΜΟΝΟ που το κάνει για ΥΛΙΚΟ κέρδος.

Και αποκαλούμε τα ζώα «άγρια»!!

Είναι για αυτά τα αρπακτικά της ανθρώπινης κοινωνίας που χρειάζονται τα «αδύναμα» μέλη να προετοιμασθούν και, στις αίθουσες πρακτικής Combatives μας, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της προετοιμασίας λαμβάνει χώρα στο ΜΥΑΛΟ και τη ΨΥΧΗ. Το σώμα, αν και σημαντικό, δεν μπορεί να κάνει πολλά χωρίς αυτά, αλλά και το αντίστροφο ισχύει ως έναν βαθμό. Είναι εκείνοι που είναι αδύναμοι στο μυαλό και, την ψυχή που επιδιώκουν να ενισχύσουν το σώμα τους πρώτα! Η φαινομενική εικόνα που προβάλουν εξωτερικά είναι σημαντική για αυτούς τους ανθρώπους. Δυστυχώς, αυτό που δεν καταλαβαίνουν, είναι ότι ένας πιο μικροκαμωμένος άνθρωπος με ισχυρή θέληση και με καρδιά λιονταριού, δεν αποθαρρύνεται από την εμφάνιση. Και για όσους αμφιβάλλουν… ακόμα κι αν είναι σωματικά πιο αδύναμος, αρκεί να οπλιστεί «σκληραίνοντας» το χέρι του και ταχύτατα στρέφουν οι πιθανότητες» ΥΠΕΡ του ιδίου και ΚΑΤΑ του ισχυρότερου. Για όσους είναι νόμιμα ένοπλοι, απεικονίζεται πολύ καλά με το ακόλουθο ρητό:

«Ο Θεός δημιούργησε τους ανθρώπους, αλλά ο Samuel Colt τους έκανε όλους ίσους!» – Διαφημιστικό σύνθημα για πυροβόλα όπλα κατασκευής Colt.

Το έχουμε δει και αλλιώς:

«Ο Θεός δημιούργησε τους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, αλλά ο Samuel Colt τους έκανε όλους ίσους!»

Το σύνθημα υπονοεί σαφώς ότι ο Θεός μπορεί να έκανε τους ανθρώπους μεγάλους και μικρούς, ισχυρούς ή αδύναμους, αλλά ο Σαμ Colt, ο κατασκευαστής του πυροβόλου όπλου, μέσω της χρήσης του όπλου, τους έκανε όλους ίσους.

Ένας μικρόσωμος άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει μια επίθεση, ακόμα και μια ένοπλη επίθεση, εάν παράλληλα με τη θέλησή του να επιβιώσει προσθέσει τα σωστά «όπλα» στο οπλοστάσιό του. Όσον αφορά όσους εκπαιδεύονται από το Combatives Group, τα «όπλα» αυτά περιλαμβάνουν μόνο νομικά «αποδεκτά» φυσικά και τεχνητά αντικείμενα. Αλλά πάνω απ’ όλα, ένα καλά εκπαιδευμένο μυαλό, ψυχή και σώμα.

19/01/2018

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Απραξία και η δράση

«O φόβος έχει δυο κόρες, την απραξία και την δράση», όποια από τις δυο και να επιλέξεις, για να είσαι σίγουρος/η, ότι επέλεξες τη σωστή… το αποτέλεσμα της επιλογής σου, πρέπει να είναι πάντα το ίδιο: «ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΑΣΦΑΛΗΣ!!!»

Η «Υβρις»

Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι οι έντονοι τόνοι και οι άσχημες λέξεις, καταλήγουν συνήθως και σε άσχημα περιστατικά καθότι η μετάβαση της μίας παραμέτρου στην άλλη γίνεται πολύ γρήγορα όταν ανάψουν τα αίματα. Εντάξει όλα καλά στη θεωρία. Αλλά όλοι στην πράξη χωλαίνουμε διότι άλλο να περιγράφει κανείς… και άλλο να το ζει.

Γίνε μέλος της Κοινότητας του Combatives Group, μαθαίνοντας και δοκιμάζοντας ρεαλιστικές δεξιότητες αντιμετώπισης της βίας.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.