Οι «Μαστεριές» των «Μάστερ»

και άλλες παραφωνίες...

Κατά πόσο είναι η πραγματικότητα διαφορετική από την θεωρία; Μπορεί κανείς να εφαρμόσει στον καθένα στη πραγματικότητα όλα όσα έχει μάθει; Τι γίνεται αν είναι πιο ψηλός, πιο βαρύς, πιο δυνατός; Μήπως είναι πολύ δύσκολο ακόμη και για έναν άνδρα να αμυνθεί;

Τις περισσότερες φορές, η πραγματικότητα είναι ΠΟΛΥ διαφορετική από την θεωρία.

Αυτή είναι μια φράση που μου είχε κάνει εντύπωση από την πρώτη φορά που την άκουσα (ή διάβασα, δεν θυμάμαι ακριβώς τι είχε γίνει) και από τότε της από δίδω πάντα τη δέουσα προσοχή. Παρ’ όλα αυτά όμως, αρκετές φορές, έχω εκπλαγεί, ευχάριστα ή δυσάρεστα, από γεγονότα που μου αποδεικνύουν, περίτρανα, την αλήθεια της!

Η τελευταία φορά ήταν πριν μερικές μέρες, κατά την διάρκεια της προπόνησης πάνω στις τεχνικές του συστήματος αυτοπροστασίας – αυτοάμυνας Combatives.

Εκτελούσαμε διάφορες εκδοχές απεμπλοκής από πνιγμό, όταν ο αντίπαλος μας έχει εγκλωβίσει στον τοίχο. Όλα κυλούσαν ομαλά και σύμφωνα με τα αναμενόμενα, παρόλο που προσπαθούσαμε να δυσκολεύουμε και να κάνουμε όλο και πιο σκληρά τα πράγματα…

Ο ένας κόλλαγε στον τοίχο τον άλλον, του έβαζε τον πήχη πάνω στον λάρυγγα και τον πίεζε δυνατά μέσα και πάνω μέχρι να στέκεται στα δάκτυλα των ποδιών για να τον «πνίξει». Ο άλλος συνασκούμενος, έκανε τις κινήσεις που πρέπει για να βγάλει το χέρι του επιτιθέμενου απ’ το λαιμό του και στην συνέχεια με διάφορους τρόπους να τον ρίξει κάτω και να «κλείσει» την άσκηση.

Οι ρόλοι επιτιθέμενου-αμυνομένου εναλλάσσονταν διαρκώς μεταξύ μας. Μέχρι που μου ζητήθηκε ν’ αλλάξω παρτενέρ (πάντα ασκούμαστε κατ’ αυτόν τον τρόπο στο Combatives για να παίρνουμε γεύση από διαφορετικού μήκους, ύψους, πλάτους, κιλών και δύναμης αντιπάλους) και να ασκηθώ με ένα κατά πολύ υψηλότερο μου «αντίπαλο» και κατά κάτι βαρύτερο.

Ανακάλυψα ξαφνικά…, πως τίποτα δεν ήταν ίδιο με προηγουμένως. Όταν έπρεπε να τον πνίξω εγώ, δεν ήταν εύκολο, γιατί δύσκολα έφτανα με τον πήχη μου στο λαιμό του και λόγο του ύψους και της γωνίας πίεσης, η δύναμη μου ήταν πολύ λιγότερη του κανονικού. Επίσης, μέχρι να κάνω την διαδρομή για να φτάσω στον λαιμό του και να τον κολλήσω πίσω για ν’ αρχίσω να τον πνίγω, αυτός είχε ήδη αντιδράσει και δεν προλάβαινα να κάνω, ουσιαστικά, τίποτα… Ήταν κάτι του τύπου «στάσου, φίλε, να σε πνίξω..!» Τα γνωστά εικονικά σενάρια διαφόρων σχολών πολεμικών τεχνών και μαχητικών αθλημάτων, που βλέπουμε σε παρουσιάσεις (ή σε ταινίες), όπου ο αντίπαλος, σ’ ένα είδος προ-συνεννοημένης χορογραφίας, συνεργάζεται απόλυτα μαζί μας και μας επιτρέπει να κάνουμε οτιδήποτε. Βλέπεις, π.χ. ελέφαντα να του στρίβει τη μουσούδα μικρό κοριτσάκι και αυτός να κάνει τούμπα στον αέρα και να προσγειώνεται «νικημένος» στο έδαφος! (και άλλες τέτοιες μαστεριές).

Απ’ την άλλη, όταν ερχόταν η σειρά μου να αμυνθώ… ήταν τόσο το βάρος του και τόσο μακρύς ο πήχης του συνασκητή που έπρεπε να διώξω απ’ το λαιμό μου, που στην αρχή μου φαίνονταν από πάρα πολύ δύσκολο… μέχρι αδύνατο. Μέχρι ν’ αρχίσω να αισθάνομαι πως «το ‘χω» και πως θα μπορούσα να αντιδράσω σωστά, εάν μου συνέβαινε κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα, πέρασε πολύ ώρα έκπληξης και απορίας του:

«Τι ακριβώς γίνεται εδώ;!»

Και σημειωτέο, πως ο άνθρωπος δεν είχε το σημαντικότερο απ’ όλα…, την πρόθεση να με πνίξει ΑΛΗΘΙΝΑ, με όλο του το είναι..! Όπως θα έχει αυτός που θα θελήσει να το κάνει στην πραγματικότητα, για να μου πάρει μια φτηνοκάμερα, ας πούμε, τα ξημερώματα, που μισοκοιμισμένος θα πηγαίνω στο μαιευτήριο ν’ αντικρίσω, για πρώτη φορά, το νεογέννητο παιδί μου και την λεχώνα μητέρα του. Και που το μυαλό μου, εκτός απ’ τη θολούρα και την άργητα, εξαιτίας του ύπνου, που θα κουβαλάει, θα’ ναι και γεμάτο ροζ συννεφάκια, πιπίλες και φιλιά!

ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΘΥΜΑ, ΔΗΛΑΔΗ!

Φανταστείτε πόσο ακόμα πιο εύκολα θα είναι τα πράγματα, για τα κακοποιά στοιχεία, εάν στη θέση του θύματος είναι μια μικροκαμωμένη ΓΥΝΑΙΚΑ..!

Κατά τη γνώμη μου λοιπόν, οφείλουμε να είμαστε πάντα άγρυπνοι και να ελέγχουμε τον περιβάλλοντα χώρο, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες… αλλά και να ξέρουμε τι λειτουργεί στην σκληρή, πεζή και άσπλαχνη πραγματικότητα όταν κάποιοι επιβουλεύονται την ζωή μας (και όχι για χαζο-εγωισμούς ή ψευτομαγκιές, βέβαια)! Και αυτές που λειτουργούν, σίγουρα, είναι απλές, άμεσες και αποτελεσματικές τεχνικές που εκτελούνται με απλό, βάναυσο, γρήγορο και ολοκληρωτικό τρόπο! Τεχνικές και αρχές που διδάσκει το Combatives. Τις άλλες υψηλές και «μαστερικές» τεχνικές, ας τις αφήσουμε για τους “masters”… και για τις αίθουσες χορού!

Αν… και εκεί… οφείλουμε να έχουμε, πάντα, το νου μας.

12/12/2016

Λιακόπουλος Χρήστος

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Opinions are like assholes, everyone’s got one!

Πριν εμπιστευτείτε κάποιον σύλλογο πρώτα κοιτάξτε αντικειμενικά τις ανάγκες σας! Η σχολή που θα επιλέξετε, πρέπει να ταιριάζει στις ανάγκες σας. Μην ασχολείστε με το φαίνεστε, αλλά με την ουσία!

Πάνω απ’ όλα ΠΡΟΘΕΣΗ!

Ο πνευματισμός, η τέχνη και ο αθλητισμός ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ της ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ και ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ.

Η Αλήθεια για Νεότερα Συστήματα Combatives

Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα νέα αυτοδημιούργητα συστήματα και άλλα που στην χώρα προέλευσης τους είτε δεν χρησιμοποιήθηκαν ΠΟΤΕ σε συνθήκες πολέμου. Στην καλύτερη των περιπτώσεων έχουν δοκιμαστεί ΕΛΑΧΙΣΤΑ.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.