Όσα Χρειάζεται να Γνωρίζετε για τη Bία

Εδώ θα συζητήσουμε όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη βία. Θα καλυφθούν θέματα όπως:  Γιατί η βία και η δύναμη δεν είναι πάντα συνδεδεμένες; Γιατί η βία φέρνει βία; Πού είναι ο σύνδεσμος μεταξύ της βίας και της δύναμης;

Εδώ θα συζητήσουμε όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη βία. Θα καλυφθούν θέματα όπως γιατί η βία και η δύναμη δεν είναι πάντα συνδεδεμένες, γιατί η βία φέρνει βία και, ποια είναι η σύνδεση μεταξύ της βίας και της δύναμης. Επίσης θα ερευνήσουμε και την ανθρώπινη πλευρά του θέματος και γιατί γίνονται οι άνθρωποι βίαιοι, αν είναι όλη η βία φιλονικία και, τέλος, την ωμή βία.

Η Βία και η Δύναμη δεν είναι πάντα συνδεδεμένες

ι περισσότεροι ερμηνεύουν τη βία ως μια φυσική πράξη ενός ανθρώπου που κάνει κάτι επίπονο σε κάποιον άλλον. Δυστυχώς, το θέμα είναι ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΕΡΙΠΛΟΚΟ. Η βία καλύπτει πολύ ευρύτερο φάσμα και περιγραφή του αντικειμένου. Παρόλο που η προηγούμενη ερμηνεία της βίας, είναι μια ευρέως αποδεκτή περιγραφή, δεν πλησιάζει καν στο να καλύψει το θέμα, μιας και η βία μπορεί να εκδηλωθεί σε σχεδόν ατελείωτους ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ και ΒΑΘΜΟΥΣ.

Τι εννοούμε με αυτό;

Ο συνδυασμός των ακόλουθων σε κάθε απόχρωση που μπορεί να φανταστεί κανείς:

  • Τύπους βίας
  • Επίπεδα βίας
  • Στόχοι της βίας

Δεν χρειάζεται μόνο να εξετάσουμε κάθε ένα από αυτά, αλλά πρέπει να εκτιμήσουμε επίσης ότι όλα είναι ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ανάλογα με:

  • Την οπτική γωνία μας όσο αφορά τη βία
  • Τη γνώμη μας όσο αφορά τη βία
  • Τις εμπειρίες μας όσο αφορά τη βία

Και το ίδιο ισχύει για τον κάθε άνθρωπο γύρω μας.

Στη χειρότερη των περιπτώσεων καθίσταται ακόμη, για λόγους ευκολίας, ως προς το ΠΩΣ κάθε άνθρωπος μπορεί να ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ το όλο θέμα ή ένα συγκεκριμένο περιστατικό (συνήθως όταν είναι ο ίδιος ή κάποιος άλλος δύστυχος ο οποίος το βιώνει).

Είναι λοιπόν σαφές ότι δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις σε αυτό το θέμα, αλλά όπως είπε και ο Σωκράτης:

«Δεν μπορώ να διδάξω τους ανθρώπους τίποτα, αλλά μπορώ να τους κάνω να σκεφτούν.» – Σωκράτης

Έτσι και εδώ, θέλω να βοηθήσω να σκεφτούμε σχετικά με το θέμα της βίας και ευελπιστώ να φτάσουμε στο σημείο να το ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ περισσότερο.

Φυσικά μπορεί να αναρωτηθούμε:

«Γιατί είναι αυτό τόσο σημαντικό;»

Επειδή πρόκειται για ατομικό άρα και πολύ προσωπικό θέμα και, επειδή οφείλεται στην ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ φύση της βίας, έχουμε την τάση να εξετάσουμε το θέμα της βίας σε απλή άσπρη ή μαύρη απόχρωση. Εύκολα ΑΓΝΟΟΥΜΕ το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία ΑΡΧΙΖΕΙ με μικροπράγματα που μπορούν πολύ εύκολα να ΚΛΙΜΑΚΩΘΟΥΝ από απλώς κακό, σε χειρότερο, σε τρομερό, μέχρι και θανατηφόρο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν ο άνθρωπος που διαπράττει τη βία δεν έχει κανένα ενδοιασμό ή δισταγμό όσον αφορά την ΕΦΑΡΜΟΓΗ και το ΜΕΤΡΟ της. Δηλαδή ασκεί ένα επίπεδο βίας κατά ΠΟΛΥ παραπάνω από αυτό που θα μπορούσαμε να φανταστούμε ποτέ ότι μπορεί να ασκηθεί. Μάλιστα, σε σημείο που γίνεται σχεδόν ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ.

20/03/2018

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Σωστές εκτιμήσεις και αποφάσεις

Οι προπονήσεις είναι συχνά σκληρές και πολύ ρεαλιστικές όμοιες με τα δεδομένα του δρόμου, άλλοτε χαλαρές. Πέρα από τα χρησιμότατα θεωρητικά μαθήματα, έχω ζοριστεί στη σχολή… Τα λάθη μου, όπως παντού στη ζωή, τα πληρώνω. Χτύπησα τα πλευρά μου και χρειάστηκε να συνεχίσω όπως γίνεται στη πραγματικότητα… Καλύτερα!

Αυτοάμυνα ή Αυτοπροστασία;

Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ Αυτοπροστασίας και Αυτοάμυνας; Τι εννοείται με την έκφραση «Ξεκίνημα από το Μείον»; Γιατί είναι αυτό τόσο επικύνδυνο; Γιατί δεν έχει σχέση με την αυθεντική αυτοάμυνα;

Ασφάλεια χωρίς αυταπάτες

Πόσο σημαντικό είναι να βρίσκεσαι σε κατάσταση παρατήρησης και εγρήγορσης; Πόσο σημαντικό είναι να ξέρεις να χειρίζεσαι μια κατάσταση απειλής ή κινδύνου; Πόσα πράγματα δεν λειτουργούν όπως τα έχεις προγραμματίσει; Είσαι προετοιμασμένος να κάνεις κάτι για αυτό;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.