Πάνω απ’ όλα ΠΡΟΘΕΣΗ!

Ο πνευματισμός, η τέχνη και ο αθλητισμός ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ της ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ και ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ.

Σε αυτό το άρθρο:

  • Εισαγωγή
  • Η αλήθεια της πρόθεσης
  • Πως βλέπουμε εμείς το θέμα
  • Τι είδα
  • Τι προτείνω
  • Συμπεράσματα

Εισαγωγή

Την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 είδα τυχαία έναν τίτλο στο YouTube που μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Περιείχε λέξεις που δεν μπορούσα να αντισταθώ.

Περιέγραφε μια κατάσταση που είχα ζήσει σαν μικρό παιδί και γνώριζα αρκετούς ανθρώπους που είχαν την ίδια εμπειρία όσο ζούσαμε στην Ν. Αφρική. Κάποιοι δεν επιβίωσαν.

Τέτοια περιστατικά ήταν σχετικά κοινά τότε και, απ’ ότι γνωρίζω, ΤΩΡΑ είναι ΠΟΛΥ ΚΟΙΝΟΤΕΡΑ. Η βασική διαφορά είναι ότι τώρα είναι ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΙ με ΠΙΣΤΟΛΙΑ και ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΤΥΦΕΚΙΑ. Τότε ήταν κατά κανόνα μαχαίρια και σε ελάχιστες περιπτώσεις πιστόλια, συνήθως κλεμμένα από άλλη διάρρηξη ή φόνο και ληστεία.

Αυτοί λοιπόν ήταν οι λόγοι που έδωσα προσοχή στο συγκεκριμένο βίντεο.

Είδα το βίντεο μια φορά, μετά δεύτερη, τρίτη, τέταρτη, πέμπτη, τελικά, πρέπει να το παρακολούθησα τουλάχιστον δέκα φορές αναλύοντας προσεκτικά αυτό που έβλεπα (μπορεί και περισσότερες αλλά ποιος μετράει όταν ενθουσιάζεται).

Άρχισα λοιπόν να κάνω κάποιες ερωτήσεις και συγκρίσεις. Αυτό διότι θαρρώ πως είμαι σε θέση να κάνω κάποιες αντικειμενικές ερωτήσεις κρίσεως λόγο του ιστορικού μου. Όποιος επιθυμεί να μάθει και κάτι ακόμη για αυτό το ιστορικό, δεν έχει παρά να διαβάσει λίγο παραπάνω.

Η αλήθεια της πρόθεσης

Μετά από σχεδόν 5 δεκαετίες στον χώρο, μπορώ με σιγουριά να πω ότι ο διαχωρισμός πνευματισμού, τέχνης, άθλησης, αυτοάμυνας και επιβίωσης είναι μια πραγματικότητα. Μια που χρειάζεται να αποδεχθεί ο κάθε άνθρωπος που δεν παραμυθιάζεται με την πιπίλα ότι όλα αυτά τα περιέχει η όποια πολεμική τέχνη. Είναι τόσο εμποτισμένος ο κόσμος του χώρου και των παροδικών ενδιαφερόμενων που δυσκολεύονται να το παραδεχτούν ή ακόμη και να το κατανοήσουν!

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου (και μουδιάσει τα δάχτυλά μου) να επισημάνω αυτή την πραγματικότητα. Πάντως, κάθε φορά που βλέπω παρόμοια βίντεο στο YouTube από όλα τα μέρη του κόσμου, επιβεβαιώνομαι πανηγυρικά!

Ο πνευματισμός, η τέχνη και ο αθλητισμός ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ της ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ και ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. Υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες βίντεο βίας που το αποδεικνύουν αυτό και, μόνο σε ΕΛΑΧΙΣΤΑ βλέπει κανείς ανθρώπους που αντιδρούν στη ΩΜΗ ΒΙΑ με ΕΝΤΕΧΝΟΥΣ τρόπους.

Που είναι όλοι αυτοί οι «ειδικοί» των πολεμικών τεχνών;

Που είναι όλες αυτές οι «υψηλές τεχνικές»;

Όλα είναι στη ΘΕΩΡΙΑ… βρίσκονται στον ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΧΩΡΟ των αθλητικών συλλόγων και αθλητικών αγώνων του είδους.

Τι είναι κοινό σε όλα αυτά;

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ.

Και τι βλέπουμε σε πραγματικές συνθήκες βίας;

Την ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ.

Και τι άλλο βλέπουμε που κάνει την ειδεχθή διαφορά μεταξύ πνευματισμού, τέχνης, άθλησης, αυτοάμυνας και επιβίωσης;

Το ακραίο επίπεδο της ΠΡΟΘΕΣΗΣ.

Είναι η ΠΡΟΘΕΣΗ να ΑΣΚΗΣΕΙ ΑΚΡΑΙΑ ΒΙΑ κανείς σε ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ και ΕΠΙΒΙΩΣΗ (με ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΠΡΟΑΙΡΕΣΗ στο δεύτερο) που τα χαρακτηρίζει.

Πουθενά δεν βρίσκεται ο πνευματισμός, η τέχνη και η άθληση σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις.

Οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι, αλλά αν θέλετε να μάθετε κάποιους βασικούς διαβάστε τα άρθρα.

Οι φυσικοψυχολογικές επιδράσεις του κινδύνου – Μέρος 1,

Ποιές είναι οι φυσικοψυχολογικές επιδράσεις του κινδύνου – Μέρος 2,

Πανικός – Φυγή – Μάχη ή Πάγωμα,

και ότι άλλο μπορείτε στους συνδέσμους «Ψυχολογία» και «Όπλα» για να μάθετε και μερικές αλήθειες.

Πως βλέπουμε εμείς το θέμα

Εδώ, στη συνέχεια θα αναλύσω εν μέρη πράγματα που παρατήρησα στο συγκεκριμένο βίντεο.

Πιστεύω ότι αξίζει να το δει κανείς ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ για να ΕΜΠΕΔΩΣΕΙ ΚΑΛΑ όσα γράφω πάρα κάτω.

Να έχετε υπόψη ότι όλα τα βλέπω από άποψη προηγούμενων προσωπικών εμπειριών, παρατηρήσεων και διδαχών της κοινότητας του Combatives Group. Αν επιθυμεί κανείς να ερευνήσει λίγο παραπάνω τα όσα γράφονται εδώ, δεν έχει παρά να επισκεφτεί μια από τις αίθουσές μας. Εκεί θα δει και θα βάλει σε πράξη όσα είδα σε αυτό το βίντεο και πολλά άλλα.

Όσοι μας γνωρίζουν καλά ξέρουν ότι έχουμε γερό παρελθόν στο JuJutsu (ελληνιστί Ζίου Ζίτσου). Το πραγματικό, όχι αυτό που προωθείται σαν άθλημα, διότι τέτοιο είναι σαν αν να προωθεί κανείς την Ακρόπολη και τους ανθρώπους που την έφτιαξαν σαν καφενείο και θαμώνες. Όσοι γνωρίζουν από Ju Jutsu γνωρίζουν ότι δεν είναι άθλημα και η μόνος ΝΟΜΙΜΟΣ και διεθνώς αποδεκτός αθλητικός απόγονος είναι το Judo. Επίσης, όσοι έχουν παρακολουθήσει τα δρώμενα μας από το 2011 περίπου, γνωρίζουν ότι έχουμε χωρίσει την ύλη μας σε δυο τομείς που είναι αλληλένδετοι.

Ο πρώτος τομέας καταπιάνεται με την προσωπική ασφάλεια, την αυτοπροστασία και την αυτοάμυνα. Αποφασίσαμε ότι έπρεπε να προσφέρουμε ουσιαστικές δεξιότητες για τους σκοπούς των τριών αυτών στοιχείων. Και όλες να μπορούν να εφαρμοστούν από μια γυναίκα, διότι γνωρίζουμε επίσης ότι αν μπορεί μια γυναίκα να τις εφαρμόσει, σίγουρα μπορεί και ένας άνδρας. Είναι καθαρά θέμα βιολογικό. Αυτά έπρεπε να στηρίζονται σε ένα Εφαρμόσιμο Σχέδιο Δράσης και όλα μαζί να στηρίζονται στον κατάλληλο ψυχισμό αυτοάμυνας και επιβίωσης. Οφείλω να πω ότι το έχουμε καταφέρει και τα αποτελέσματα φαίνονται στα βίντεο στο YouTube κανάλι μας.

Ο δεύτερος τομέας καταπιάνεται με την τέχνη του πολέμου, το πραγματικό κλασσικό Jujutsu. Αν επιθυμεί κανείς να προχωρήσει από τον έναν στον άλλον, δεν χρειάζεται παρά να επενδύσει περισσότερο ΧΡΟΝΟ, ΔΕΣΜΕΥΣΗ και ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. Όσα δηλαδή απαιτεί η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΤΕΧΝΗ. Η συγκεκριμένη δεν έχει αθλητική χροιά αλλά ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ πάνω στην μάχη σώμα-με-σώμα χωρίς κανόνες.

Όπως βλέπετε, δίνουμε πρώτα έμφαση στην ΑΣΦΑΛΕΙΑ, και μετά στην ΤΕΧΝΗ.

Έτσι εδώ θα μιλήσω με τον νου στον πρώτο τομέα της εκπαίδευσής μας. Θα δούμε κάποιες από τις αρχές που διδάσκουμε σε πολίτες που θέλουν να προετοιμασθούν για τέτοια τυχόν κατάσταση. Θα τις βρείτε επίσης στο κανάλι μας στο YouTube.

Τι είδα

Παρακολουθήσετε το βίντεο όσες φορές θέλετε να δείτε και εσείς αν μπορείτε να εντοπίσετε τα ίδια στοιχεία.

Παρατηρήσετε αρχικά ότι ΌΛΑ έγιναν με ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ και ΟΧΙ αμυντική νοοτροπία.

Θα διαπιστώσετε και εσείς ότι ο αμυνόμενος:

  • Πήρε την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.
  • Έδειξε ΠΡΟΘΕΣΗ.
  • Έδρασε με ΛΥΣΣΑΛΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ.
  • Χτύπησε ΠΡΩΤΟΣ (είχε εύστοχα χτυπήματα σε αντίθεση με τον εισβολέα).
  • Χτύπησε ΔΥΝΑΤΑ (και οι τρείς εισβολείς φάγανε γεμάτες).
  • ΣΥΝΕΧΙΣΕ να χτυπάει (δεν σταμάτησε ούτε στιγμή μέχρι να βγουν όλοι έξω).
  • Όταν κλιμάκωσε ο άλλος (οπλίστηκε ο ένας εισβολέας) και ο ίδιος ΟΠΛΙΣΤΗΚΕ!

Και κάνω τις εξής ερωτήσεις βάση όσων διαβάζετε στα άρθρα μας και όσα βλέπετε στα βίντεό μας:

Υπάρχει κάτι που δεν διδάσκουμε;;;

Είδατε ειδικό πολεμικών τεχνών πουθενά;;;

Λέτε να χρειάζεται «ειδική εκπαίδευση» αυτός ο άνθρωπος;;;

Τι προτείνω

ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ και ΟΧΙ αμυντική νοοτροπία.

Πρέπει να πάψει αυτή η παραπλανητική ονομασία πιπίλα «αυτοάμυνα» με «αμυντική πολεμική τέχνη» και άλλες μπαρούφες!

Μια κατάσταση αμύνης δεν σημαίνει ότι ασκεί κανείς βία με ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ και ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ. Ασκεί ΟΣΗ ΒΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ για να αναγκάσει τον επιτιθέμενο να ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ, να ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ή μέχρι να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΔΙΟΔΟ ΔΙΑΦΥΓΗΣ.

Είδατε πουθενά ΑΜΥΝΑ σε αυτή την παράγραφο;

Καλό θα είναι λοιπόν να προσέξει πολύ κανείς τι του πουλάει ο κάθε τάχα «ειδικός» για αυτοάμυνα.

Αν θέλετε να έχετε επιτυχία σε μια κατάσταση αμύνης:

  • Πάρτε την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.
  • Δείξτε ΠΡΟΘΕΣΗ.
  • Δράστε με ΛΥΣΣΑΛΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ.
  • Χτυπήστε ΠΡΩΤΟΙ.
  • Χτυπήστε ΔΥΝΑΤΑ.
  • ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ να χτυπάτε.
  • Όταν κλιμακώνει ο άλλος ΟΠΛΙΣΤΕΙΤΕ!

ΑΥΤΟ σημαίνει να ΕΙΝΑΙ κανείς COMBATIVE!

Συμπεράσματα

Δεν γνωρίζω κανέναν αθλητικό σύλλογο που να κάνει έστω και ΑΝΑΦΟΡΑ σε επίθεση από πολλούς επιτιθέμενους. Δεν έχω δει ή ακούσει ποτέ για πολεμική τέχνη που να εκπαιδεύει συστηματικά τους ασκούμενους σε μάχη σώμα-με-σώμα για τέτοιες καταστάσεις. Όλα αυτά όμως, την μάχη σώμα-με-σώμα εναντίων πολλών και τις τακτικές που περιγράφουμε, τα κάνουμε εμείς, η κοινότητα του Combatives Group.

Χρειάζονται όλοι να κάνουν τέτοια εκπαίδευση;

Με αυτά που είδαμε στο βίντεο του περιστατικού, μάλλον όχι αυτός ο συγκεκριμένος.

Εσείς όμως;

Την εκπαίδευση για τέτοιες καταστάσεις τις πραγματοποιούμε τακτικά εμείς.

Δείτε μερικά βίντεο εκπαίδευσης:
Self Defense | Drills | 2 on 1 Off the Wall | ENG subs | CG

Self Defense | Applied Techniques #27 | CG

Combatives | Eddie vs Everyone #021 | CG

14/12/2021

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Έσω ΠΑΝΤΑ Έτοιμος…

Είναι όντως καλυτέρα το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν; Ποιά είναι η ειδοποιό διαφορά που έχει το Combatives από τις λεγόμενες «μαχητικές και πολεμικές» τέχνες; Πόσοι επιτιθέμενοι μπορεί να υπάρχουν σε μια συμπλοκή και πόσο εκπαιδευμένος είσαι να τους κατατροπώσεις;

Opinions are like assholes, everyone’s got one!

Πριν εμπιστευτείτε κάποιον σύλλογο πρώτα κοιτάξτε αντικειμενικά τις ανάγκες σας! Η σχολή που θα επιλέξετε, πρέπει να ταιριάζει στις ανάγκες σας. Μην ασχολείστε με το φαίνεστε, αλλά με την ουσία!

Όσα Χρειάζεται να Γνωρίζετε για τη Bία

Εδώ θα συζητήσουμε όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη βία. Θα καλυφθούν θέματα όπως:  Γιατί η βία και η δύναμη δεν είναι πάντα συνδεδεμένες; Γιατί η βία φέρνει βία; Πού είναι ο σύνδεσμος μεταξύ της βίας και της δύναμης;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.