Πιστοποιημένοι προπονητές

Οι περισσότεροι εκπαιδευτές του είδους δεν έχουν βιώσει τις ψυχοφυσικές πιέσεις που κατακλύζουν τους ανθρώπους την πρώτη φορά που αναγκάζονται να αμυνθούν εναντίων ενός άλλου άνθρωπου που τους επιτίθεται με τον χείριστο σκοπό.

Ο Μύθος

Πρέπει να μάθετε να αμύνεστε σε επίσημους προπονητές πολεμικών τεχνών. Αν ο προπονητής δεν είναι πιστοποιημένος δεν είναι ικανός να διδάξει.

Η Πραγματικότητα

Τι μπούρδες είναι αυτές;

Άλλο να έχεις ένα χαρτί και άλλο η ικανότητα και εμπειρία να διδάξεις αποτελεσματικά.

Με το ίδιο σκεπτικό, ποιος γονέας πιστοποιημένα είναι «κατάλληλος» να κάνει και να αναθρέψει παιδιά;

Ποια οργάνωση πιστοποιεί ότι ο εκάστοτε γονιός είναι ικανός να διδάξει τα παιδιά του να είναι χρήσιμα στη κοινωνία;

Που λαμβάνει τέτοια πιστοποίηση ένας γονέας;;

Και όσον αφορά ειδικά το ξέφραγο αμπέλι των πολεμικών τεχνών όπου όλοι είναι «ειδικοί» στην αυτοάμυνα:

Πως είναι δυνατόν από αθλητές που δεν έχουν (αποδεδειγμένα) αντιμετωπίσει μια άγρια ή και οπλισμένη επίθεση στον δρόμο να διδάσκουν αυτοάμυνα και μάλιστα όπλισμένοι με παράνομα όπλα;

Με ποια ιδιότητα ή πραγματική εμπειρία στη βία…, αυτή του αθλητή;;

Ο εκάστοτε δάσκαλος είναι εξειδικευμένος επειδή έχει μαύρη ζώνη και χαρτί;

Μήπως επειδή μια οργάνωση όμοια ανίδεων καρεκλοκένταυρων φουσκωμένοι με την έπαρσή τους του έδωσε ένα πιστοποιητικό;

Και αυτοί από που και ποίον πήραν το δικό τους πιστοποιητικό και ποσο έγκυροι ήταν αυτοί που τους τα έδωσαν;

Η πραγματικότητα είναι ότι ο προπονητής είναι πιθανά ένας απλός εργαζόμενος που ΠΟΤΕ να μην ήταν σε μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ συμπλοκή σε ολόκληρη τη ζωή του. Πιθανόν να είναι εκπαιδευτής στον ΙΔΙΟ αθλητικό σύλλογο που μαθήτευσε για κάποια χρόνια. Και μάλιστα, στις ίδιες άνετες και ασφαλείς συνθήκες, όπου σπάνια «δοκιμάστηκε» ή ακόμη και ΚΑΘΟΛΟΥ. Πιθανόν να έχει μια αύρα εξουσίας, γιατί κανείς δεν τον αμφισβήτησε ποτέ, ούτε τον ανέδειξε να είναι λιγότερο από αυτό που υποστηρίζει ο ίδιος ή το ασφαλές περιβάλλον του.

Οι περισσότεροι εκπαιδευτές του είδους δεν έχουν βιώσει τις ψυχοφυσικές πιέσεις που κατακλύζουν τους ανθρώπους την πρώτη φορά που αναγκάζονται να αμυνθούν εναντίων ενός άλλου άνθρωπου που τους επιτίθεται με τον χείριστο σκοπό.

Η γνώση μιας σειράς τεχνικών και η ικανότητά εκτέλεσής τους δεν εξοπλίζει αυτομάτως τους ανθρώπους να τις διδάξουν σε άλλους. Ειδικά εάν οι ίδιοι δεν έχουν βιώσει πραγματικές συνθήκες βίας και αναγκάστηκαν να τις εφαρμόσουν σε μια ΑΓΧΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, όπου οι ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ και ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ τους ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ.

Υπάρχουν αμέτρητα περιστατικά ανθρώπων που έκαναν πολεμικές τέχνες για 5 χρόνια ή και ολόκληρες δεκαετίες, που πήραν μια μαύρη ζώνη ή και μερικές και ΝΟΜΙΖΑΝ ότι ήταν και ικανοί και έτοιμοι.

Αποδείχθηκαν λειψοί όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της βίας στον δρόμο.

Δεν αναρωτήθηκαν ποτέ το γιατί;

Γιατί είναι τόσο αποτελεσματικό στο μάρκετινγκ;

Επειδή και πάλι, είμαστε προγραμματισμένοι από τις ταινίες και την τηλεόραση για να πιστέψουμε ότι οι εκπαιδευτές πολεμικών τεχνών δεν είναι μόνο ημίθεοι στη μάχη, αλλά «μάστερ» που τα ξέρουν όλα (μερικοί αυτοαποκαλούνται έτσι και απαιτούν και από τους γύρω τους τέτοια αναγνώριση).

Είμαστε επίσης ψυχολογικά προγραμματισμένοι από τη γέννηση μας να εμπιστευόμαστε την εκάστοτε εξουσία. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί άνθρωποι, δεν είχαν καθοδήγηση καθώς μεγάλωναν που απαιτείται σε πολλούς και διάφορους τομείς της ζωής. Ειδικά στον τομέα της αυτοάμυνας, συχνά, ο κόσμος κοιτάζει στην κατεύθυνση των εκπαιδευτών πολεμικών τεχνών  για να γεμίσει αυτό το κενό, πιστεύοντας ότι έχουν τις απαντήσεις. Κάτι που πολλοί εκπαιδευτές εκμεταλλεύονται.

Προσέχετε ποιους εμπιστεύεστε με την υγεία και ζωή σας…

Γιατί λοιπόν παραπλανητικό μάρκετινγκ;

Στην περίπτωση της «αυτοάμυνας», γίνεται όλο για να περάσετε το κατώφλι της πόρτας του συλλόγου, με την ελπίδα ότι θα διασκεδάσετε αρκετά ώστε να ΜΕΙΝΕΤΕ και να συνεχίσετε να ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ.

Και ποιος ο λόγος που χρησιμοποιεί και τον όρο «Αυτοάμυνα»;

Ο λόγος που ένας εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών χρησιμοποιεί τον όρο «αυτοάμυνα», είναι επειδή ο όρος έχει ένα είδος «κοινωνιολογικής νομιμότητας», γενικά ακούγετε πιο «γλυκό».

Στον «πολιτισμένο» κόσμο είναι καθ’ ολα εντάξει να κάνετε μαθήματα αυτοάμυνας, επειδή έχετε κάθε δικαίωμα να αισθάνεστε ασφαλείς και να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας αν χρειαστεί. Όμως, αν κάνετε οτιδήποτε που μοιάζει με κάτι «πολύ βίαιο», «αλήτικο» ή «βρώμικο» ή νοητικά συνδέεται με τέτοιον κόσμο, πρέπει να είσαι το λιγότερο τραμπούκος ή ποταπός κακοποιός που απλά θέλει να βλάψει τον κόσμο.

Πρακτικά λοιπόν, ο όρος «αυτοάμυνα» που χρησιμοποιείται μέσα από τους κόλπους της πολεμικής τέχνης πρόκειται για εσφαλμένη ονομασία.

Γιατί;

Διότι ως επί το πλείστον, χρησιμοποιείται στη θέση του πραγματικού ονόματος αυτού που είναι ΑΘΛΗΜΑ. Είναι ουσιαστικά η ίδια τακτική που ρίχνει κανείς «δόλωμα» για να ψαρέψει.

Αν πραγματικά θέλετε να μάθετε ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ με κάθε έννοια της λέξης, πρέπει να δείτε το θέμα ΠΟΛΥ ΕΥΡΥΤΕΡΑ.

Πρέπει να ξεκινήσετε αναλύοντας ΓΙΑΤΙ την χρειάζεστε. Έπειτα, αναρωτηθείτε αντικειμενικά ΠΟΤΕ θα την χρησιμοποιήσετε. Μετά, να ξεκινήστε την έρευνα για να βρείτε τους κατάλληλους ανθρώπους να σας διδάξουν ΠΩΣ να αναπτύξετε τις συνήθειες ασφάλειας και αυτοπροστασίας. Έπειτα να μάθετε και τις ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ που θα υποστείτε ΑΝ χρησιμοποιήσετε τις δεξιότητες συμπλοκής που θα μάθετε. Καθώς το κάνετε αυτό, αποφασίστε ΤΙ θα ΘΥΣΙΑΣΕΤΕ και, ΠΟΣΑ χρειάζεται να κάνετε και, τέλος, ΠΟΙΑ από αυτά είστε πρόθυμοι να κάνετε.

Το κομμάτι της ΣΥΜΠΛΟΚΗΣ στην αυτοάμυνα είναι το ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ και το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ, παρότι είναι το πιο ΕΝΤΟΝΟ και ΧΡΟΝΟΒΟΡΟ να μαθευτεί και πιθανά, αν γίνεται ΣΩΣΤΑ, αρκετά ΣΤΡΕΣΟΓΟΝΟ.

Αυτά τα επισημάνουμε διότι αν ήθελαν να σας διδάξουν οι αθλητικοί σύλλογοι ή σχολές πολεμικών τεχνών και μαχητικών αθλημάτων την πραγματική αυτοάμυνα, θα σας πρότειναν:

  • Μια σειρά μαθημάτων θεωρίας της ασφάλειας και αυτοπροστασίας.
  • Μια σειρά αυτοτελών μαθημάτων εφαρμογής τους.
  • Τακτικές και τεχνικές που μπορεί σχεδόν ο καθένας να εφαρμόσει.
  • Πρόγραμμα μάθησης διάρκειας λιγότερο ενός ή το πολύ δύο χρόνων.
  • Το λιγότερο δύο μαθήματα 90 λεπτών την εβδομάδα.

Και θα κάνουν όσα περιγράφονται παραπάνω και περισσότερα.

Ανάμεσα σε αυτά τα μαθήματα θα κάλυπταν θέματα σε εύρος και βάθος που ΚΑΝΕΝΑΣ αθλητικός σύλλογος ή σχολή πολεμικών τεχνών δεν καλύπτει.

Μιλήστε μετά με έμπειρους επαγγελματίες, βαθμοφόρους αν μπορείτε, στον κρατικό τομέα (στρατιωτικούς και ειδικά αστυνομικούς που έχουν συμμετέχει σε δράση), για να διαπιστώσετε αν μάθατε τίποτα χρήσιμο.

Όμως, τέτοια μαθήματα υψηλών επαγγελματικών προδιαγραφών είναι για ανθρώπους που αναζητούν ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ αποτελέσματα. Δεν ενθαρρύνουν τους ανθρώπους του ΦΑΙΝΕΣΘΕ, ούτε τα μηνιαία έσοδα από αυτούς επί σειρά πολλών ετών.

Μια μαύρη ζώνη ή και περισσότερες, δεν αποτελεί προσόν για να διδάξει κανείς τέτοιου είδους πράγματα. Αντιθέτως, η εμπειρία του πραγματικού κόσμου είναι.

Nα είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Εάν θέλετε να μάθετε πώς να παίζετε γερό ξύλο με ανταλλαγή τεχνικών, γραφτείτε σε έναν ή δύο συλλόγους μαχητικής άθλησης βαριάς σωματικής επαφής (πυγμαχία, mouai thai, και τζούντο κατά προτίμηση) με καταξιωμένους εκπαιδευτές πρώην αθλητές του είδους. Επενδύστε τον χρόνο και κόπο να γίνετε καλοί σε αυτά.

Δεν χρειάζεται να κρύβεστε, καλό είναι και αυτό για όσους το θέλουν, αλλά μην το αποκαλείτε «αυτοάμυνα».

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ…

27/06/2019

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Το Φαινόμενο Ντάνινγκ-Κρούγκερ

Η αίσθηση της ασφάλειας και «το έχω» είναι συχνά απλά μια ψευδαίσθηση, μέχρι να γίνει το όποιο κακό. Αυτός είναι και ο λόγος που η ζωή ενός σκεπτόμενου ανθρώπου, είναι μια ατελείωτη διαδικασία εμπειρίας, μάθησης και αναζήτησης γνώσεων. Όσοι απλά εκφράζουν γνώμη χωρίς γνώση ή ιδίαν εμπειρία, ειδικά σε κάτι όπως την βία, απλά φλυαρούν.

Μάχη, μία πραγματικά δύσκολη εξίσωση

Πόσο σημαντική είναι η νοοτροπία σε μια συμπλοκή; Είναι δυνατόν να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τις δυνατότητες και τις προθέσεις ενός αγνώστου; Πόσο σημαντικό είναι να στήσουμε το πεδίο μάχης; Ποιά είναι τα σημαντικότερα στοιχεία μιας καλά στημένης άμυνας;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.