Η μεγάλη εικόνα

Ποιά είναι η «Μεγάλη εικόνα» που πρέπει κανείς να έχει όταν μιλάει για θέματα αυτοάμυνας; Πως χάνεται το νόημα από λάθος αντίληψη; Γιατί συγχέει ο κόσμος την Αυτοάμυνα με τον μαχητικό αθλητισμό; Πως μπορεί αυτή η σύγχυση να οδηγήσει σε θάνατο;

Ανεξάρτητα με ποιον τρόπο θα το παρουσιάσεις, δεν μπορείς να κρυφτείς πίσω από το δάχτυλό σου

Πως είναι δυνατόν να συγχέεται στην αντίληψη των ανθρώπων ακόμα και ο σκληρής επαφής αγώνας υποταγής με την πραγματικότητα της αυτοάμυνας για επιβίωση;

Ακόμα και στις μάχες που δίνουν οι μεγαλόσωμοι, δυνατοί, σκληροί σαν ατσάλι υπεραθλητές του MMA, με υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, μήπως προσπαθεί κανείς να τους επιτεθεί με όπλο;

Μήπως τους επιτίθεται κάποια συμμορία με σκοπό να τους σκοτώσει χωρίς οίκτο;

Και αν υπάρχει κάποιος ακόμα που επιμένει ότι οι μαχητές των κλουβιών πρέπει να μπαίνουν στον αγώνα με φονική πρόθεση… τότε γιατί δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σ’ όλους τους διοργανωτές των αγώνων για σύσταση συμμορίας και απόπειρα ανθρωποκτονίας;

Γιατί επίσης οι μαχητές δεν έχουν κατηγορηθεί για απόπειρα φόνου;

Η απάντηση είναι προφανής.

Γιατί υπάρχει μία συγκεκριμένη γραμμή που ορίζει μέχρι ποιο σημείο μπορεί κάποιος να φτάσει.

Αυτή η γραμμή καθορίζεται από «κανόνες» κι έναν διαιτητή ο οποίος φροντίζει να εφαρμόζονται. Οι όποιοι σοβαροί τραυματισμοί ή θάνατοι (2 έχουν καταγραφεί στο ΜΜΑ μέχρι σήμερα) ήταν εντελώς περιστασιακοί. Το ΜΜΑ επίσης αποκαλείται αγώνας υποταγής, διότι ο σκοπός είναι να υποτάξεις τον αντίπαλο. Αν ήταν διαφορετικά, θα συνέχιζαν και θα σακάτευαν ή θα σκότωναν ο ένας τον άλλον χωρίς να σέβονται τους κανόνες και τους νόμους που έχουν ορισθεί, ακριβώς για να μην φθάσουν ποτέ σε αυτό το σημείο.

Σωστά;

Οι φυλακές σε όλο τον κόσμο είναι γεμάτες από ανειδίκευτους αλλά… ιδιαιτέρως ικανούς φονιάδες. – Ζακ Καπανταϊδάκης

Είναι, άραγε, μια παράθεση εντυπωσιακών τεχνικών ή συστημάτων «πολεμικών τεχνών» η απάντηση στο ζητούμενο της επιβίωσης;

Όχι βέβαια!

Αρκετοί άνθρωποι καταλήγουν στις φυλακές κάθε μέρα εξαιτίας βίαιων εγκλημάτων. Είτε πρόκειται για σημαντικές σωματικές βλάβες είτε για φόνο, ελάχιστοι από αυτούς, αν όχι κανένας, είναι ειδικοί στις πολεμικές τέχνες. Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ειδικός για να προξενήσει σοβαρή, σωματική βλάβη ή θάνατο. Τα μόνα που χρειάστηκαν αυτοί οι έγκλειστοι των φυλακών ήταν το ΚΙΝΗΤΡΟ, τα ΜΕΣΑ, και την ΕΥΚΑΙΡΙΑ.

Τότε γιατί χρειάζεται να αποκτήσω μία εκπαίδευση Αυτοάμυνας στα Combatives;

Η απάντηση είναι για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιβίωσης από μία επίθεση τέτοιων ανθρώπων.

Τέχνη ή Θέληση;

Τί χρειάζεται ένας πολίτης, ένας αστυνομικός, ένας επιχειρησιακός ή στρατιωτικός μαχητής για να μπορέσει να χειριστεί μία ενδεχόμενη κατάσταση στην οποία θ’ απειληθεί η ζωή του;

Χρειάζεται επίγνωση, επιθετικότητα, αποφασιστικότητα, δέσμευση και πάνω από όλα «θέληση για επιβίωση». Και όλα ξεκινούν από τη θέληση για επιβίωση.

Δεν είναι το μέγεθος του σκύλου που κάνει την διαφορά στην μάχη αλλά το μέγεθος της μάχης που θα βγει… μέσα από τον σκύλο – Mark Twain

Κάποιος δεν «τσακώνεται» απλά σε μια επικίνδυνη κατάσταση, «Μάχεται» για την ζωή του. Μία θανάσιμα επικίνδυνη κατάσταση δεν είναι «αγώνας», αλλά μια απελπισμένη, μέχρις εσχάτων μάχη για επιβίωση, χωρίς κριτές, χωρίς χρονικά όρια, χωρίς καθορισμένη περιοχή και το χειρότερο απ’ όλα … ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ. Αυτό σημαίνει επιβίωση!!! Και για να υπάρξει μια καλή πιθανότητα για επικράτηση απαιτείται μια σκληρή και άκαμπτη θέληση για επιβίωση.

Οι αληθινοί δάσκαλοι είναι ειλικρινείς και αντιλαμβάνονται την «Μεγάλη Εικόνα».

Το 1993 βρισκόμουν στο Ισραήλ για κάποια εξειδικευμένη εκπαίδευση προσκεκλημένος ενός φίλου, την περίοδο που οι αγώνες στα κλουβιά οδηγούσαν στο ΜΜΑ. Ρώτησα τον φίλο και οικοδεσπότη μου Ντένις, ποια ήταν η άποψη του σχετικά με αυτό το θέμα. Η απάντησή του ήταν αποκαλυπτική.

«Η δουλειά μου δεν είναι να εκπαιδεύω μονομάχους, η δουλειά μου είναι να εκπαιδεύω ένα έθνος να επιβιώνει!!!» – DennisHanover

Εύγε Ντένις. Αυτός είναι ένας άνθρωπος που έχει αντιληφθεί την πραγματική φύση του θέματος.

Η επιβίωση απαιτεί την ενεργή συμμετοχή με νοοτροπία αυτοπροστασίας.

Η επιβίωση δεν μπορεί να έχει αφετηρία την αυτοάμυνα, διότι σε όλη την φύση τα ζώα είναι πάντα σε επιφυλακή με επίγνωση του περιβάλλοντος τους. Βρίσκονται δηλαδή κάθε στιγμή σε κατάσταση Αυτοπροστασίας. Οτιδήποτε λιγότερο τους κάνει θύραμα. Η λέξη «Αυτοάμυνα» είναι καλή για την προώθηση του «προϊόντος», για επιδείξεις και για τις αίθουσες των δικαστηρίων. Είναι επίσης καλή για τον καθησυχασμό των προβάτων.

Τα πρόβατα αντιδρούν μόνο όταν συμβαίνει κάτι που προκαλεί αναστάτωση στο ευχάριστο περιβάλλον τους και… «υπερασπίζονται» τον εαυτό τους συγκεντρωμένα σε κοπάδι, βελάζοντας, περιμένοντας να γίνουν… γεύμα.

12/02/2013

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Αναγνωρίζοντας την Βία

«Αναλύοντας τα βιώματα κάθε επιπέδου του Combatives μέχρι το τρίτο, παρατηρεί κανείς νέους ασκητές που ενθουσιάζονται αλλά και να προβληματίζονται. Σε όλους όμως παρατηρείται ότι αναγνωρίζουν την βία καλύτερα και την διαχειρίζονται ολοένα και περισσότερο.»

Combatives Ταυτότητα

Η ταυτότητα του Combatives δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση για όσους καταλαβαίνουν την φιλοσοφία και το πνεύμα του. Κατά καιρούς μου έχουν κάνει την ερώτηση, γιατί εμείς του Combatives Group ξεχωρίζουμε τους εαυτούς μας.

Νους υγιής εν σώματι υγιεί

Χωρίς φυσική κατάσταση και σκληραγώγηση δεν πας πουθενά. Είναι σαν να πηγαίνεις στον πόλεμο χωρίς όπλα. Δεν είναι τυχαίο πως όλα τα αγάλματα της αρχαιότητας ήταν μυώδη. Έτσι λοιπόν μπορεί στο σύστημα του combatives να μην διδάσκεται άθληση, η εκγύμναση όμως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι από την εκπαίδευση.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.