• Combatives άρθρα

    Blog αυτοάμυνας

    Ερωτήσεις και απαντήσεις

Καρδιαγγειακή προπόνηση και sparring

ΕΡΩΤΗΣΗ
Ανώνυμος | 03/09/2013
Ποιά είναι η μορφή της προπόνησης στο Combatives; Περιλαμβάνει κάποια καρδιαγγειακή προπόνηση και sparring;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητέ φίλε

Οι αρχικές προπονήσεις μας έχουν πολύ δυνατή καρδιαγγειακή προσέγγιση προσαρμοσμένη ειδικά για το Combatives από προπονητή εξειδικευμένο στην βαριά άσκηση. Ο λόγος για αυτό είναι ότι όταν ο ανθρώπινος εγκέφαλος βρίσκεται υπό συνθήκες πίεσης και άγχους, οι δυνάμεις του σώματος εξαντλούνται πολύ γρήγορα. Η έκκριση αδρεναλίνης παρέχει προσωρινή έκρηξη μυϊκής δύναμης. Έχει όμως ελάχιστη διάρκεια (δευτερόλεπτα) και το επακόλουθό της είναι συνήθως η εξάντληση, το τρέμουλο και σε ακραίες συνθήκες (όπως όταν υπάρχει απειλή κατά της ζωής) ακόμη και η τάση να ουρήσει ή να αφοδεύσει κανείς. Δύσκολα το πιστεύει κανείς αν δεν το έχει ζήσει, αλλά είναι μια άβολη πραγματικότητα, από την οποία πηγάζουν και τα σχετικά ρητά.

Συνεπώς, επειδή μας εγκαταλείπουν γρήγορα οι δυνάμεις και η αντοχή μας, καλό είναι να βρισκόμαστε και σε σχετικά καλή φυσική κατάσταση (εξ' άλλου χαρίζει μακροζωία και ευεξία). Για το λόγο αυτό, οι προπονήσεις των σχολών Combatives του Combatives Group είναι φτιαγμένες για να αναπτύσσουν αρχικά επαρκή καρδιαγγειακή δύναμη, κατόπιν μυϊκή δύναμη και κατά το προτελευταίο στάδιο εκρηκτικότητα. Αυτά όλα γίνονται σε βάθος κάποιων μηνών.

Όσον αφορά στο σπάρινγκ, δεν είναι πολύ ανεπτυγμένο δεδομένου ότι οι επιθέσεις που γίνονται στον δρόμο από παρεξηγήσεις και κακοποιά στοιχεία δεν έχουν στόχο να κρατήσουν παρά μόνο μερικά δευτερόλεπτα. Είναι δεδομένο ότι κάποιος που θέλει να κάνει κακό δεν θέλει να ρισκάρει και ο ίδιος τον τραυματισμό. Για τον λόγο αυτό, στόχος του είναι να κτυπήσει πρώτος και εξ' απήνης από τα τυφλά σημεία (αν μπορεί), ώστε να αιφνιδιάσει για να υποτάξει για να κερδίσει το ζητούμενο.

Στο παραπάνω video βλέπουμε την εξέλιξη μιας πραγματικής επίθεσης στο δρόμο. Το συμβάν αυτό μοιάζει με όλα τα πραγματικά συμβάντα και, όπως θα διαπιστώσετε, η όλη επίθεση διαρκεί περίπου 10 δευτερόλεπτα και σε κανένα στιγμιότυπό της δεν υπάρχει η διαδικασία του sparring!!! Η επίθεση αυτή διήρκησε πολύ πέραν του μέσου όρου, ο οποίος είναι μεταξύ του ενός και των πέντε δευτερολέπτων. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, το sparring αποτελεί καθαρά αθλητική και ελεγχόμενη (για λόγους ασφαλείας) μέθοδο εξοικίωσης με τη σωστή χρήση τεχνικών. Δεν έχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ να κάνει με την εκμάθηση της τέχνης του πολέμου και τις πραγματικές ανάγκες αυτοάμυνας ενός πολίτη στο δρόμο. Η διαδικασία αυτή στο δρόμο μπορεί να αποβεί μοιραία.

Επειδή το Combatives προετοιμάζει για επιθέσεις σε πραγματικές συνθήκες όπως περιγράφονται παραπάνω, οι ασκητές του πρέπει να προετοιμαστούν αντίστοιχα. Το σπάρινγκ, λοιπόν, λόγω του ότι το σύστημα στηρίζεται σε επιθέσεις εξ' απήνης και αντιδραστικές άμυνες από πολλές γωνίες, σημεία και φυσικές καταστάσεις (ζάλης, κούρασης κτλ) είναι περιορισμένο. Το Sparring το βρίσκει κανείς κυρίως σε συστήματα που έχουν αθλητική προσέγγιση, κάτι το οποίο δεν είναι συμβατό με την πραγματικότητα του δρόμου.

Για παράδειγμα, στην επαγγελματική πυγμαχία το Sparring μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 15 3λεπτους γύρους, στο Kick-Boxing 5 2λεπτους γύρους, ενώ στο Χόλυγουντ μπορεί να διαρκέσει όσο επιθυμεί ο σκηνοθέτης !!!

Ευχόμαστε να έχουμε απαντήσει επαρκώς τις ερωτήσεις σου.

Με εκτίμηση

Η ομάδα του Combatives Group

ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΑΘΛΗΣΗ

Combatives, η πολεμική τέχνη
Δεν διδάσκουμε άθληση, δεν κάνουμε αγώνες, δεν δίνουμε ζώνες. Διδάσκουμε επιβίωση.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΑ

ΚΑΝΑΛΙ ΣΤΟ YOUTUBE

Youtube Channel
Πάνω από 180 βίντεο στο κανάλι του Combatives στο Youtube. Κάνετε την εγγραφή σας τώρα.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΩΝ

Πρόσβαση σε άρθρα με απόκρυψη

Εισάγετε τον κωδικό:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ