Η στρατιωτική προσέγγιση

Εδώ τα καλά κομάντο!!

Μην σας φανεί καθόλου περίεργο αν εμφανιζόταν μέλος των ειδικών δυνάμεων σε οποιοδήποτε αξιοπρεπή χώρο πλήρους επαφής, να τις «αρπάξουν» από ανθρώπους που εκπαιδεύονται σκληρά σε αυτές τις ΑΟΠΛΕΣ δεξιότητες καθημερινά.

Ο Μύθος

Οι πολίτες σκέφτονται στρατιωτικές Ειδικές Δυνάμεις που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις, ως σωματικά ισχυρότερους και ικανότερους από οποιονδήποτε άλλον σε ΚΑΘΕ περίπτωση.

Η λογική τους λέει:

«Είναι οι ειδικοί της μάχης. Οπότε, οτιδήποτε αναπτύχθηκε από αυτούς και ειδικά η άοπλη μάχη σώμα με σώμα, είναι πολύ καλύτερο από ό, τι κάνουν οι «άλλοι.»

Έχουν επίσης δει πολλούς χαρακτήρες ειδικών δυνάμεων σε ταινίες, που σκοτώνουν με ευκολία για ψύλλου πήδημα.

Σορός οι νεκροί των «κακών». Παράδοξος, είναι και όλοι άστοχοι με οπλοπολυβόλα, ενώ οι ήρωες εύστοχοι από δέκα χιλιόμετρα!

Η Πραγματικότητα

Αν ένας στρατιώτης χρησιμοποιεί οτιδήποτε άλλο από τα όπλα του στη μάχη, κάπου τα έχει σκατώσει!!

Οι Ειδικές Δυνάμεις δεν φέρουν όπλα για να φαίνονται σκληροί, ούτε για να παίξουν κάποιον ρόλο σε ταινία. Ειδικά όταν επιχειρούν στη φύση ή σε αστικό περιβάλλον. Αυτά αποτελούν τα κύρια όπλα τους, όχι τα χέρια και τα πόδια τους.

Η τεράστια πλειοψηφία των στρατιωτών παγκοσμίως είναι ΑΣΧΕΤΟΙ στην ΑΟΠΛΗ μάχη σώμα με σώμα.

Ο λόγος;

Διότι ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ στη πλειοψηφία των στρατών παγκοσμίως.

Γενικά ισχύει ο κανόνας του «ότι έχει μάθει ο καθένας» ΠΡΙΝ φθάσει εκεί. Μόνο οι ελάχιστοι στρατοί και ελίτ σώματα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να μαθαίνουν κάτι παραπάνω. Π.χ. Οι αμερικανοί πεζοναύτες και οι ελίτ στα SEALS έχουν θεσπίσει μόνιμο πρόγραμμα. Και ονομάζεται, κρατηθείτε…. COMBATIVES. Οι άγγλοι το ίδιο!

Και κατά κανόνα, πέρα από το ΨΥΧΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ που προσφέρει για να αναπτύξει την επιθετικότητα, ΔΕΝ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΕΙ. Τουλάχιστον όχι τόσο όσο ο κόσμος νομίζει. Δεν είναι ούτε κατά διάνοια όσο σημαντική ΝΟΜΙΖΕΙ ο κόσμος σε επιχειρησιακό περιβάλλον. Οι πλειοψηφία των στρατών γενικότερα την θεωρούν ΧΑΣΙΜΟ ΧΡΟΝΟΥ διότι οι στρατιώτες είναι ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΙ…

Μην σας φανεί καθόλου περίεργο αν εμφανιζόταν μέλος των ειδικών δυνάμεων σε οποιοδήποτε αξιοπρεπή χώρο πλήρους επαφής, να τις «αρπάξουν» από ανθρώπους που εκπαιδεύονται σκληρά σε αυτές τις ΑΟΠΛΕΣ δεξιότητες καθημερινά. Απ’ τη μία οι στρατιώτες, ακόμη και επαγγελματίες, διαθέτουν ελάχιστο χρόνο για αυτές ανάμεσα σε όλα τα άλλα που κάνουν, συγκριτικά με πολίτες που εκπαιδεύονται 2-3 ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα. Ακόμη και οι πεζοναύτες του αμερικανικού στρατού που σήμερα πια κάνουν συνολικά 416 ώρες προπόνησης τον χρόνο, ΥΣΤΕΡΟΥΝ συγκριτικά με ημι επαγγελματίες αθλητές πολίτες που κάνουν το διπλάσιο τουλάχιστον ετησίως.

Βέβαια, για την ΕΝΟΠΛΗ μάχη, ΑΛΛΑ ισχύουν… (Δείτε το βίντεο)

(Μιας και το είδατε, φαντάζομαι ότι παρατηρήσατε πόσες φορές «σκοτώθηκαν» αυτοί οι ειδικοί στην ΑΟΠΛΗ ΜΑΧΗ από λάθη ΤΑΚΤΙΚΗΣ και ΤΕΧΝΙΚΗΣ εναντίων ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ. Το ίδιο ισχύει για όλους όσους εκπαιδεύονται σε ΛΑΘΟΣ ΠΡΑΓΜΑ αποκαλώντας το «πολεμική τέχνη», δηλαδή Τέχνη του Πολέμου.)

Αντίθετα επίσης σε όσα προωθούν κάποιοι, το Krav Maga δημιουργήθηκε από πολίτη και θεσπίστηκε ως σεμινάριο μιας εβδομάδας στην IDF. Η αρχική ύλη του έχει διογκωθεί για σκοπούς πώλησης σε πολίτες (του εξωτερικού). Έχει προωθηθεί ενεργά για να βγάζουν χρήμα οι Ισραηλινές αρχές του συστήματος. Οι ισραηλινοί δεν είναι χαζοί και έχουν μυριστεί ότι ο κάθε φαντασμένος θέλει να πιστεύει πως είναι κομάντο.

Γιατί είναι τόσο αποτελεσματικό στο μάρκετινγκ;

Επειδή συσχετίζουμε ορισμένα χαρακτηριστικά με τον στρατό – φυσική και διανοητική αντοχή, ικανότητα μάχης, ικανότητα επίτευξης στόχων κτλ. – συν μια συμπεριφορά που λέει:

«Μη μου κολλάς, θα σε θάψω!»

Κάνουμε το ψυχολογικό άλμα ότι, εάν μάθουμε τεχνικές που υποτίθεται γνωρίζουν και κάνουν ΑΥΤΟΙ, θα είμαστε και ΕΜΕΙΣ τέτοιοι. Κάνουμε το άλμα αυτό επειδή μαθαίνουμε -και καλά από έναν τύπο που έχει φορέσει στρατιωτική ενδυμασία και το παίζει κομάντο- ότι λαμβάνουμε στρατιωτική εκπαίδευση χωρίς να έχουμε περάσει τις δοκιμασίες και εκπαίδευση για να ΓΙΝΕΙ κανείς κομάντο.

Ρωτήστε μελή των ελίτ ειδικών δυνάμεων τι τραβάνε για να επιλεγούν για εκπαίδευση και θα καταλάβετε ότι αυτή η εμπειρία και ο αθλητικός σύλλογος δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ. Αν οι αθλητικοί σύλλογοι απαιτούσαν τέτοια διαδικασία προεπιλογής, θα ήταν ελάχιστοι και αυτοί, και οι αριθμοί των μαθητών τους.

27/06/2019

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

O καλύτερος πολεμιστής

Έχουμε ποτέ αναλογιστεί πόσα περιστατικά έχουμε διαβάσει ή ακόμα μας έχουν περιγράψει για «άτυχες» και φρικιαστικές στιγμές που έχουν συμβεί σε φίλους, γνωστούς και ακόμα περισσότερο σε αγνώστους συνανθρώπους μας;

Το combatives ανεβάζει τις πιθανότητες

«Το Combatives θα βοηθήσει να ΜΕΙΩΣΕΙΣ το ΧΡΟΝΟ που ΠΑΓΩΝΕΙΣ λόγω ΦΟΒΟΥ. Η αλήθεια είναι ότι ο φόβος δεν φεύγει ποτέ! Όταν φτάσουμε σε αυτή τη κατάσταση, η καταστολή επιβάλλεται άμεσα.»

Αυτοάμυνα και ημερομηνία λήξης

Αν το σκεφτούμε λίγο, όταν δύο αθλητές παίζουν έναν αγώνα γνωρίζουν τα πάντα γύρω από αυτόν. Γνωρίζουν τον αντίπαλο, τον τόπο και την ώρα διεξαγωγής, ακόμα και τις διαστάσεις και τη μορφολογία του χώρου που θα διεξαχθεί ο αγώνας. Σε μια κατάσταση αυτοάμυνας δε γνωρίζεις απολύτως τίποτα από τα παραπάνω.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.