Τεχνικές «Παντός Καιρού»

Υπάρχουν άραγε;

Είναι το ίδιο αποτελεσματική μια γυναίκα με έναν άνδρα στην αντιμετώπιση ενός άνδρα; Παίζουν ρόλο τα κιλά και η δύναμη αν γνωρίζεις τεχνικές; Δουλεύουν όλες οι τεχνικές για όλους εξίσου καλά; Μήπως είναι μύθος αυτό που λένε στις πολεμικές τέχνες; Και αν είναι πως θα το δοκιμάσω;

Έχω αναφερθεί και παλαιότερα στις ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ που αντιμετωπίζει μία ΓΥΝΑΙΚΑ -ή ένας μικροκαμωμένος άντρας- όταν πρέπει να αμυνθεί απέναντι σε κάποιον ΒΑΡΥΤΕΡΟ και πιο ΧΕΙΡΟΔΥΝΑΜΟ.

Από ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ κι’ επίπονη εμπειρία έχω δηλώσει πως τα ΚΙΛΑ και η ΔΥΝΑΜΗ παίζουν ΜΕΓΑΛΟ ρόλο. Κι’ όμως, ακούω, βλέπω και διαβάζω κάποιους να λένε πως αυτά δεν έχουν σημασία αν η τεχνική εκτελεστεί σωστά.

Αν ισχύει αυτό, τότε πώς γίνεται να κάνω σωστά μια πολύ καλή και -κατά κανόνα- αποτελεσματική τεχνική κι’ όμως, να ΜΗ βλέπω αποτέλεσμα; Είναι απλό! Είμαι 1,60 και 48 κιλά κι’ αντιμετωπίζω έναν συνασκούμενο άντρα 1,90 κι 100 κιλά! Για αυτό και η τεχνική είναι αποτελεσματική «κατά κανόνα». Κι’ εγώ είμαι ΕΞΑΙΡΕΣΗ. Και σίγουρα δεν είμαι η μόνη. Πώς μπορεί λοιπόν κάποιος να πει:

«Θα κάνεις αυτό!»;

Θα το πει σε ποιόν;

Που θα αντιμετωπίζει ποιόν;

Υπό ποιές συνθήκες;

Κατά κανόνα, ΟΛΑ λειτουργούν όταν ο «αντίπαλος» συνασκούμενος ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ και δεν πιέζει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ έναν αδύναμο ασκούμενο ώστε να τον «δοκιμάσει» και να σιγουρευτεί ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε πραγματική επίθεση. Δεν χαριζόμαστε σε γυναίκες στις προπονήσεις μας, διότι πιστεύουμε ότι η «ψεύτικη» προπόνηση δημιουργεί ψευδαισθήσεις. Θεωρούμε ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ την πρακτική που βάζει σε κίνδυνο την ζωή ανθρώπων επειδή έχοντας ποτιστεί με ψέματα, απλά ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν πραγματικές επιθέσεις. Θεωρούμε επίσης ότι γυναίκες που έχουν ΓΝΩΣΗ των ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ τους (όποιες και να ‘ναι) δεν γίνονται εύκολα θύμα.

Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές στην Αυτοάμυνα.

Ο καθένας μας είναι διαφορετικός -τόσο σε σωματική διάπλαση όσο και σε χαρακτήρα- και τα πιθανά σενάρια μιας επίθεσης άπειρα. Θα ήταν τουλάχιστον ΑΝΟΗΤΟ, αν όχι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ, να ισχυριστούμε πως όλες οι τεχνικές είναι για όλους. Εδώ λοιπόν έρχεται η ερώτηση:

«Τότε τι κάνουμε;»

«Τι κάνει η Εβελίνα όταν δίνει το 100% στην προσπάθειά της να απεγκλωβιστεί π.χ. από το έδαφος βάση μιας τεχνικής, μα δεν τα καταφέρνει;»

Κατά τη γνώμη μου (και είναι δοκιμασμένη…), τρία πράγματα.

  • Πρώτον, επιβεβαιώνει πως κάνει σωστά την τεχνική (άρα δε φταίει αυτό).
  • Δεύτερον, παραδέχεται πως ΝΑΙ, δε γίνεται τα 48 κιλά να διώξουν τα 100 (πάει ο μύθος).
  • Τρίτον, αλλάζει τεχνική! Πειραματίζεται, δοκιμάζει ξανά και ξανά, μέχρι να βρει τον τρόπο να τα καταφέρει (προσαρμόζεσαι στην πραγματικότητα και τις δυνατότητές σου).

Αυτό είναι το ωραίο με το Σύστημα Αυτοάμυνας Combatives. Δεν υπάρχουν κανόνες. Δε σε «καλουπώνει» κανείς. Δε μας νοιάζει πόσο ωραία ή πόσο εντυπωσιακή ή πόσο «γνωστή» είναι μια τεχνική. Σημασία έχει να είναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ, κι’ αυτό είναι κάτι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ για τον ΚΑΘΕΝΑ.

Το τι μπορείς ή δε μπορείς να κάνεις, το ανακαλύπτεις μέσα από σκληρή προπόνηση, απέναντι σε ανθρώπους που ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ. Οφείλεις να ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙΣ στην προπόνηση. Γιατί στον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ κόσμο, σε μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ επίθεση, δεν έχεις αυτήν την πολυτέλεια. Σε επιθέσεις, ο χρόνος απεμπλοκής είναι ζωτικής σημασίας, δε μπορείς να τον σπαταλήσεις κάνοντας δοκιμές εκείνη τη στιγμή.

Θεωρώ πως μία τεχνική που δε βγαίνει σχεδόν ποτέ στην προπόνηση, δε θα βγει ποτέ σε συμπλοκή. Επομένως, απλά δεν την προτιμάς.

Mη σας φοβίζει ή ρεαλιστική και σκληρή προπόνηση, στο κάτω, κάτω την υγεία και την ζωή σας ίσως καλεστείτε να προστατέψετε κάποια μέρα, καλό δεν θα ’ταν να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό ώστε να ξέρεις ποιος είσαι και τι μπορείς να κάνεις; Με τόσο ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ προπόνηση, σύντομα αρχίζεις να ΚΑΤΑΝΟΕΙΣ το σώμα σου, τις ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ σου και, να ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΙΣ τις ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ και τις ΤΕΧΝΙΚΕΣ σου ανάλογα. Μόλις γίνει αυτό, μόλις βρεις τι ταιριάζει σε ΣΕΝΑ, απλά τελειοποίησέ το! Και μην παραμυθιάζεσαι με τεχνικές «παντός καιρού»…

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

25/05/2017

Γεωργακοπούλου Εβελίνα

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Είναι οι Πολεμικές Τέχνες, Πολεμικές;

Οι Πολεμικές Τέχνες σήμερα δίνουν πληθώρα επιλογών σε ανθρώπους που ασχολούνται με το αντικείμενο. Οι επιλογές ποικίλουν όσο οι ίδιες οι πολεμικές τέχνες.

Η ανωριμότητα του ώριμου μαχητή

Ξεκίνησα στα 40 μου τα COMBATIVES. Πόσο έτοιμος είσαι; Τι εφόδια έχεις; Έχεις φυσική κατάσταση; Έχεις πνευμονία; Έχεις δύναμη; Νοοτροπία μήπως; Τι από όλα αυτά έχεις δοκιμάσει;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.