Ο θωρακισμένος αντίπαλος

Ο θωρακισμένος αντίπαλος και τα πλεονεκτήματά του.

Η θωρακισμένη στολή παραμένει το καλύτερο εργαλείο εκμάθησης και άσκησης ρεαλιστικής αυτοάμυνας που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής. Έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να ξεπεράσουν τις φοβίες τους.

Η εικόνα που έχει κανείς για πολεμικές τέχνες είναι μια από άτομα ντυμένα με πιτζάμες λευκές, μαύρες ή αλλιώς, βαδίζοντας πάνω και κάτω κατά το μήκος μιας αίθουσας πρακτικής με κραυγές. Άλλη μπορεί να είναι άνθρωποι που ασκούν τεχνικές μεταξύ τους με ελάχιστη ή καθόλου επαφή και άλλη, μπορεί να είναι αυτή που έχουν άνθρωποι σε αγώνες ή από ταινίες.

Μερικά αθλήματα έχουν διαφορετική προσέγγιση και στην πραγματικότητα έχουν ένα φάσμα επαφής που κυμαίνεται από μαλακιά έως σκληρή. Η Πυγμαχία έρχεται στο νου όπως το Kick Boxing, το Τζούντο και το MMA. Αυτά είναι όλα υπέροχα αθλήματα που χρειάζονται κάποια χρόνια για να γίνει κανείς πραγματικά καλός και, σίγουρα έχουν ένα τεράστιο φυσικό τίμημα να πληρωθεί εάν πρόκειται να τα μάθει κανείς καλά. Αυτός είναι ίσως ο λόγος που συγκριτικά λίγοι άνθρωποι σε μια πληθυσμιακή ομάδα συμμετέχουν σε αυτά για πολύ. Ακόμη λιγότεροι στρέφονται σε παγκόσμιο ανταγωνισμό ή επαγγελματικό αθλητισμό.

Το τίμημα σε κάποια αθλήματα είναι πολύ βαρύ, και για τους περισσότερους, παραείναι βαρύ.

Πρέπει να κοιτάξουμε μόνο πλάνα του αείμνηστου μεγάλου Muhammad Ali προς το τέλος της ζωής του για να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της τιμής. Πολλοί άλλοι λιγότερο γνωστοί έχουν ακολουθήσει…

Ο ρόλος της θωράκισης

Ποιός ο λόγος να φοράει κανείς προστατευτικά εφόσον υποτίθεται ότι μαθαίνει να ασκεί και να δέχεται βία;

Η μακροπρόθεσμη βία στο κορμί, τα άκρα και ειδικά στο κεφάλι, έχουν μικρές ή και μεγάλες μακροχρόνιες επιπτώσεις. Είναι χαζό να έχει κανείς τα μέσα να προστατευτεί και να θεωρεί ότι είναι πιο σκληρός από τα τραύματα και τον χρόνο.

Τι επιλογές υπάρχουν και γιατί να τις συλλογιστείτε;

Οι επιλογές είναι λίγες:

  • Δεν φοράτε προστατευτικά και χτυπιέστε με πλήρη δύναμη
  • Δεν φοράτε προστατευτικά και τραβάτε τα χτυπήματα
  • Δεν φοράτε προστατευτικά και δεν κάνετε καθόλου επαφή
  • Φοράτε προστατευτικά και μειώνετε τη ισχύς των χτυπημάτων
  • Φοράτε προστατευτικά και χτυπάτε με πλήρη δύναμη

Δεν συζητάμε να μη κάνετε επαφή φορώντας προστατευτικά, είναι κοροϊδία…

Αυτά υπάρχουν και, για εμάς στο Combatives Group, οι επιλογές είναι τα δύο τελευταία.

Όταν φοράμε προστατευτικά και μειώνουμε τη ισχύς στα χτυπήματά μας δεν σημαίνει ότι δεν «δαγκώνουν». Σημαίνει ότι τις ασκούμε με όση δύναμη μπορούμε χωρίς να τραυματίζουμε κάνοντας πολλές επαναλήψεις. Πρέπει να υπάρχει έστω και μια μικρή «δυσφορία» για να είναι σίγουρος ο «επιτιθέμενος» ότι πιάνουν τόπο οι τεχνικές του αμυνόμενου (μικρή θυσία στην υπηρεσία της ανάπτυξης του «πνεύματος» και της αρχής της σκληραγώγησης για σκοπούς της αυτοάμυνας).

Τα προστατευτικά αποτελούνται σε πρώτη φάση Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ και σε δεύτερη Περικνήμια, Γάντια και Θώρακας που όλα είναι προσωπικός εξοπλισμός (από εκεί και πέρα είναι όσα επιλέγει κανείς για προσωπικά ευπαθή σημεία, π.χ. αγκώνες, γόνατα). Η Βαριά Ασπίδα προστίθεται και είναι κοινής χρήσης.

Εδώ ο Μεσαία Θωρακισμένος αντίπαλος αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης. Είναι το στάδιο Παίξιμο Ρόλων και Προσομοίωσης, όπου ακόμη διδάσκουμε ο ένας τον άλλον λύνοντας προβλήματα που παρουσιάζουμε σκόπιμα. Οι επαναλήψεις γίνονται καθαρά με το ύφος του «δρόμου» και Μεσαία Επαφή. Οι λύσεις στα σενάρια ποικίλουν από το «δεν έγινε τίποτα» μέχρι και «τον κάνουμε Απρόθυμο ή Ανίκανο να συνεχίσει και την κάνουμε».

Σε όλα αυτά η ΜΕΣΑΙΑ προς ΒΑΡΙΑ ΘΩΡΑΚΙΣΗ (κάσκα, μασέλα, σπασουάρ, γάντια, περικνήμια, θώρακας και ασπίδα) δίνει την ευκαιρία στον ασκούμενο να δοκιμάσει τις τακτικές και τεχνικές του αμέτρητες φορές βελτιώνοντας τις επιδόσεις του. Δίνει επίσης την ευκαιρία στον «επιτιθέμενο» να ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ και να ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ τον «αμυνόμενο» χωρίς να «σαπιστεί στο ξύλο» (το λεγόμενο feedback). Οι ρόλοι αλλάζουν συνέχεια μεταξύ των ασκούμενων όπως και τα σενάρια και, όλα είναι ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΑ ανάλογα με το τι θέλει να δοκιμάσει στον «αμυνόμενο» ο «επιτιθέμενος».

Όταν βρει αδυναμία, την «δοκιμάζει» συνέχεια μέχρι να διορθωθεί.

Κάποιες φορές, λαμβάνει μέρος φορώντας βαριά θωράκιση με πλήρη ισχύς χτυπήματα (ασπίδα στο μπρός μέρος του κορμού). Αυτό ονομάζεται High Impact Testing”.

Άλλες, ειδικά οι λίγο πιο προχωρημένοι ασκούμενοι στο πρόγραμμα Combatives, αποφασίζουν να ΜΗ φοράνε θωράκιση καθόλου, αυτό το είδος άσκησης ονομάζεται Low Impact Testing.

Οι ΠΟΛΥ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΙ φοράνε μόνο κάσκα, μασέλα, σπασουάρ και γάντια και κάνουν τις δοκιμές και προπονήσεις τους με Μεσαία Ισχύς (το Sparring/Randori) ή και Βαρύτερη Ισχύς (όσοι συμφωνήσουν) για να δοκιμάσουν το πλήρες φάσμα των τεχνικών τους (με Free Fighting/Jiyu Kumite). Αυτά είναι τα άτομα που έχουν τελειώσει το πρόγραμμα Combatives και προχωράνε στο Μεσαιωνικό Ju Jutsu (κάτι σαν το ΜΜΑ χωρίς τους κανόνες).

Στο πρόγραμμα Combatives παίζει μεγάλο ρόλο ο Βαριά Θωρακισμένος Αντίπαλος. Όταν φοράμε την προστατευτική στολή και χτυπάμε με πλήρη δύναμη, αλλάζουν πολύ τα πράγματα (Eddie, Musashi, κλπ.). Αυτή η στολή είναι πολύτιμη διότι δίνει την ευκαιρία στον κάθε ασκούμενο να χτυπάει με ΠΛΗΡΗ ΙΣΧΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΙΣΕΙ. Κάτι που μέχρι την δημιουργία της στολής δεν ήταν εφικτό χωρίς τραυματισμό. Δεν είναι καθόλου σπάνιο να βλέπουμε ΒΑΡΙΑ και ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ στα σημεία που εύκολα τραυματίζονται χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δυσφορία.

Το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ σε όλη αυτή τη διαδικασία, από την αρχή έως το τέλος, είναι ότι εξοικειώνονται όλοι με τη βία και, «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ» ή «ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ» κάποια σημαντικά ειδικά ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ και ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Πράγματα που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για να μπορεί κανείς να ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ υπό συνθήκες στρες του δρόμου που ίσως αντιμετωπίσει.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η θωράκιση

Ευτυχώς, η πραγματική αυτοάμυνα δεν έχει μόνο σχέση με τη διαδικασία της μάθησης να υπερασπίζεται κανείς τον εαυτό του. Αλλά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ με το πώς να μην φτάσει καν στο σημείο της βίας ή στην απόλυτη βία για να σώσει τον εαυτό του. Το πρόβλημα όμως είναι πώς να αποφύγουμε τους τραυματισμούς που προέρχονται από τη ΣΚΛΗΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ προς αντιμετώπιση της απόλυτης βίας για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Με την πάροδο των ετών, οι ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ τέτοιας προπόνησης μετριάστηκε από διάφορα είδη ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ για να ελαχιστοποιηθούν οι τραυματισμοί. Με τον χρόνο και τα νέα υλικά, κάποια έχουν γίνει αρκετά καλά. Αλλά, ακόμη και με τα προστατευτικά του εμπορίου, κανένας δεν μπορεί να αντέξει συνεχόμενα πλήρες ισχύος χτυπήματα από το χέρι ή το πόδι, τον αγκώνα ή το γόνατο.

Κανένα προστατευτικό για αυτό το είδος δεν έχει φτιαχτεί ώστε να μη αισθανθεί κανείς το χτύπημα καθόλου!

Αυτό το καθιστά ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ή ακόμη και ΑΔΥΝΑΤΟ να εξασκήσει κανείς τις τεχνικές σε έναν «επιτιθέμενο» με απόλυτη βία.

Το Combatives Group δημιούργησε έναν ακριβό αλλά μοναδικό τρόπο να ασκεί απόλυτη άοπλη βία χωρίς να τραυματίζεται κανένας.

Πράγματι, είναι τόσο αποτελεσματικό που οι άνθρωποι που φορούν τη στολή δεν φοβούνται να χτυπηθούν με ΠΛΗΡΗ ΔΥΝΑΜΗ! Η στολή επένδυσης κατασκευάστηκε με μεγάλο οικονομικό κόστος λόγω του μακρόχρονου πειραματισμού υλικών και δοκιμών της. Φτιάχτηκε ειδικά για το σκοπό να παρέχει μια ΑΝΩΔΥΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ και ΠΛΗΡΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό θα έκανε τους ανθρώπους πολύ διστακτικούς να φορούν αυτόν τον εξοπλισμό «θωράκισης».

Παρόμοιες στολές του εμπορίου δεν αντέχουν όσα αντέχει η συγκεκριμένη, ειδικά στα ευθεία ή πλάγια χτυπήματα στο κεφάλι ακόμη και με το πόδι.

Η λέξη «θωράκιση» είναι ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΗ, επειδή η στολή αποτελείται από μια σύνθεση διαφόρων υλικών που απορροφούν ακόμη και τα πιο ισχυρά χτυπήματα. Σε πρακτικό επίπεδο, ο φορέας της στολής αισθάνεται ΩΘΗΣΗ αλλά ΟΧΙ ΔΙΑΤΡΗΣΗ. Ακόμα κι αν εκτελούνται τα χτυπήματα από εκπαιδευμένους, μεγαλόσωμους και δυνατούς άντρες! Έτσι, ένα γερό ταρακούνημα σε κάποιο βαθμό, ΝΑΙ, αλλά πόνος, ΟΧΙ.

Ακόμη και οι γυναίκες την έχουν φορέσει και έχουν λάβει δυνατά χτυπήματα και επιθέσεις από άνδρες!

Αυτό είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ γιατί εκπαιδεύουμε απλούς πολίτες που πρέπει να εργαστούν την επόμενη μέρα. Δεν έχουν την δυνατότητα να τραυματιστούν σε σημείο που δεν μπορούν να το κάνουν.

Η λύση του Combatives Group

Οι άνθρωποι που έρχονται στη κοινότητά μας για εκπαίδευση δεν είναι παιδιά και έφηβοι, αλλά ενήλικες με ευθύνες και εργασίες.

Δεν τους ενδιαφέρει να γίνουν σουπερ μαχητές του δρόμου, αλλά θέλουν να νιώθουν και να είναι ασφαλείς.

Το Combatives Group έχει βάλει σκοπό να τους βοηθήσει να καταφέρουν ακριβώς αυτό. Όμως, αυτό, κατά την γνώμη και εμπειρία μας, δεν γίνετε σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Αυτές περιλαμβάνουν μια σειρά από Νομικές, Εγκεφαλικές, Ψυχικές και Σωματικές, ενημερώσεις, τροποποιήσεις, ενδυναμώσεις και βελτιώσεις.

Ίσως η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ από αυτές τις ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ είναι η εξοικείωση με την βία. Αυτή είναι που φοβίζει τον κόσμο περισσότερο από όλες και, έτσι πρέπει, διότι κατά τη γνώμη μας, η βία με ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ και ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ.

Ο κάθε μωρός μπορεί να νομίζει ότι «το έχει», μέχρι να το βιώσει, εκεί ανακαλύπτει την ωμότητα της αλήθειας όσων λέμε και διδάσκουμε.

Όσοι δεν έχουν νιώσει την βία στο πετσί τους για να ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ πόσο ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ ΒΙΑ, κάνουν περίεργους ορθολογισμούς για τις ικανότητές τους να την χειριστούν ή να την ελέγξουν.

Η βία τρομάζει, η ακραία βία τρομοκρατεί. – Ζακ Καπανταϊδάκης

Πώς παίρνουμε έναν μέσο φιλήσυχο άνθρωπο που αποφεύγει την βία και τον κάνουμε ικανό να χειριστεί τις Αναστολές, Αμφιβολίες, και Ανασφάλειες του;

Πως τον φέρνουμε στο σημείο να είναι Αποφασισμένος, Αδίστακτος και Αδυσώπητος;

Τον/ην ετοιμάζουμε ΜΠΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ τους ΣΥΝΕΧΕΙΑ (αλλά ελεγχόμενα) με απρόβλεπτες καταστάσεις και βία. Δηλαδή ότι φοβάται. Και για να σιγουρευτούμε ότι στην διαδικασία δεν θα τραυματιστεί τους θωρακίζουμε υποχρεωτικά. Στο άρθρο «Η Προστασία δεν είναι Επιλογή» εξηγούνται και λεπτομερώς οι λόγοι για αυτό.

Τα αποτελέσματα της λύσης

Οι άνθρωποι είναι φυσικά ΑΠΡΟΘΥΜΟΙ να ΒΛΑΨΟΥΝ τους άλλους στην προπόνηση. Τα προστατευτικά και ειδικά η στολή θωράκισης, τους δίνει την δυνατότητα να «ΒΑΡΑΝΕ ΑΛΥΠΗΤΑ». Έχουμε εξακριβώσει ότι ειδικά οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΕΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ πλέον ότι θα τραυματίσουν τον «επιτιθέμενο» που φοράει τη στολή. Το αποτέλεσμα είναι να «απελευθερώνονται» βγάζοντας το «άχτι» τους χτυπώντας αλύπητα.

Το Combatives Group ήταν η πρώτη κοινότητα που θέσπισε τέτοιου είδους στολή «εργαλείο» στην Ελλάδα.

Απ’ όσο γνωρίζουμε, συνεχίζουμε να είμαστε ο ΜΟΝΟΣ οργανισμός και κοινότητα που έχει αναπτύξει εκτενώς αυτήν τη μέθοδο εκπαίδευσης. Ωστόσο, το Σύστημα και η Μέθοδος εκπαίδευσης αυτοάμυνας Combatives, όπως εφαρμόζεται, περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από τη χρήση Θωρακισμένου Επιτιθέμενου.

Η θωρακισμένη αυτή στολή παραμένει όμως το καλύτερο εργαλείο εκμάθησης και άσκησης ρεαλιστικής αυτοάμυνας που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής. Έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να ξεπεράσουν τις φοβίες τους.

11/05/2021

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Γνωριμία με την κοινότητα του Combatives Group

Ένα από τα πράγματα που ανακάλυψα μέσα από την συμμετοχή μου σε αυτήν την κοινότητα, είναι πως έχουν μελετήσει την συμπεριφορά και τις αντιδράσεις που παρουσιάζονται κατά την διάρκεια μιας σύγκρουσης, αλλά και τις ανάγκες που προκύπτουν σε μια τέτοια συνθήκη.

Φύγε Μακριά ή Κλείσε και Δώστα όλα!

Είναι καλλίτερη η Αυτοπροστασία ή η Αυτοάμυνα; Πόση σημασία πρέπει να δίνουμε στην απόσταση από τον κίνδυνο; Και πόση είναι η κατάλληλη απόσταση; Αν δεν μπορούμε να κρατήσουμε απόσταση, τι πρέπει να κάνουμε;

Αφελής = Εύκολο θύμα

Πόσο σημαντικό είναι κάποιος να έχει έστω βασικές γνώσεις αυτοάμυνας; Πόσο σημαντική είναι η Ρεαλιστική Εκπαίδευση Αυτοάμυνας; Γιατί οι τεχνικές μόνο δεν μετράνε; Είναι σωστό να μην πιέζονται πραγματικά σε προπονήσεις οι γυναίκες;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.