Το combatives ανεβάζει τις πιθανότητες

«Το Combatives θα βοηθήσει να ΜΕΙΩΣΕΙΣ το ΧΡΟΝΟ που ΠΑΓΩΝΕΙΣ λόγω ΦΟΒΟΥ. Η αλήθεια είναι ότι ο φόβος δεν φεύγει ποτέ! Όταν φτάσουμε σε αυτή τη κατάσταση, η καταστολή επιβάλλεται άμεσα.»

Όλοι έχουν βρεθεί σε τέτοιες άσχημες καταστάσεις, είτε αυτό έχει σχέση με επαγγελματικές-βιοποριστικές δυσκολίες είτε με τα προσωπικά τους. Είναι αυτές οι στιγμές που όλα πηγαίνουν κατά διαόλου και διαρκούν εκατό χρόνια, λες και το σύμπαν μας κοντράρει με όποιο δυνατό τρόπο. Αλλά οι χειρότερες από όλες είναι αυτές που διαρκούν τόσο λίγο και, λόγω του σοκ που έχουμε υποστεί, αργούμε πολύ να τις αντιληφθούμε. Αναφέρομαι για αυτές του ενός εκατομμυρίου…, διαρκούν ΛΙΓΑ δευτερόλεπτα και δυστυχώς δεν υπάρχει διαφυγή. Ο στόχος βρίσκεται στο κέντρο, το περιβάλλον θολώνει και το audio είναι off. Όλες οι ζωτικές ενδείξεις χτυπάνε κόκκινο και ο χρόνος, κατά τη άποψή μου, ΔΕΝ ΠΑΓΩΝΕΙ, αλλά ΕΣΥ είσαι ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ (ρίγος στη σπονδυλική στήλη και στα πέλματα, αναπνοή βαριά, στομάχι εμποδίζει την αναπνοή) και, ο εγκέφαλος τρέχει σε εξαιρετικές ταχύτητες.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο άνθρωπος σε κατάσταση στρες αδυνατεί να εκτελέσει Λεπτές Μηχανικές Κινήσεις και Πολύπλοκες Μηχανικές Κινήσεις. Λόγο της αυτόματης ανάληψης του Συμπαθητικού Νευρικού Συστήματος, οι μόνες τεχνικές που καθίστανται εφικτές είναι όσες στηρίζονται σε Βαριές Μηχανικές Κινήσεις («χονδροκομμένες»). Επίσης, ΣΤΕΝΕΥΕΙ το οπτικό πεδίο και ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ το ακουστικό φάσμα. Εδώ είναι που εμφανίζεται και το πρωτόγονο προγραμματισμένο στο DNA μας συναίσθημα «Μάχης ή Φυγής» (Fight or Flight – υπάρχουν και άλλα στάδια που συζητιούνται σε άλλα άρθρα).

Είναι το συναίσθημα του ΦΟΒΟΥ φυσικά (δείτε άρθρα περί Φόβου). Από εκεί και πέρα έχεις ξεχάσει τα πάντα, έχεις χάσει την αίσθηση του χρόνου και το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρεις τι θα γίνει στη συνέχεια παρά μόνο το τελικό αποτέλεσμα. Είναι σαν να προσπαθείς εκεί που ισορροπείς σε μία δοκό, να τη διασχίσεις με κλειστά μάτια. Κάποια στιγμή θα πέσεις. Κάτι πρέπει να κάνεις για αυτό.

Ξεκάθαρα μιλάω για μια κατάσταση συμπλοκής, όποια και να είναι αυτή. Γενικά αυτή διαρκεί 5 – 10 δευτερόλεπτα. Σε εκείνα λοιπόν τα 5 δευτερόλεπτα συμπλοκής, το combatives ανεβάζει τις πιθανότητες να επιστρέψεις σώος και αβλαβής. Ποτέ δεν θα σου εγγυηθεί 100% ασφάλεια γιατί κάτι τέτοιο είναι ανύπαρκτο. Κατά την άποψη μου τρεις από τους βασικούς λόγους που στο εξασφαλίζει αυτό είναι:

Το Combatives θα βοηθήσει να ΜΕΙΩΣΕΙΣ το ΧΡΟΝΟ που ΠΑΓΩΝΕΙΣ λόγο ΦΟΒΟΥ.

Η αλήθεια είναι ότι ο φόβος δεν φεύγει ποτέ! Αλλά σκέψου αν μπορείς να αναπαράγεις συνέχεια στρεσογόνες καταστάσεις. Με αυτό τον τρόπο έχεις τη δυνατότητα να αρχίσεις να εξοικειώνεσαι με κάτι τελείως άγνωστο για σένα.

Η κοινότητα του C.G. λειτουργεί ΜΟΝΟ με την προσομοίωση ρεαλιστικών συνθηκών που αναπαράγονται από καταστάσεις του «δρόμου». Είναι δεδομένο ότι ο μόνος τρόπος να μάθει κανείς να διαχειρίζεται καταστάσεις εξαιρετικής βίας είναι να τις αντιμετωπίζει συχνά. Αυτό το καταφέρνουμε διεξάγοντας τις προπονήσεις μας με Ρόλους, Προσομοιώσεις και Σενάρια που βασίζονται στις προαναφερόμενες καταστάσεις.

Λιγότερος χρόνος ακινησίας σημαίνει περισσότερος χρόνος για αποφυγή, δράση, ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ!

Δεν θα γίνεις ο πιο σκληρός μαχητής όλου του κόσμου ή ο πιο γενναίος αλλά ίσως με τη διαχείρηση του φόβου προβείς σε σωστές κινήσεις για την ασφάλεια σου. Εξάλλου ο πανικός μόνο σε καλό δεν οδηγεί. Αυτό εξαρτάται και από εσένα και πόσο έτοιμος είσαι να προσαρμοστείς σε μια δύσκολη και άγνωστη συνθήκη. Δεν υπάρχει χρονόμετρο, ούτε επόπτης.

Η ιδεολογία και οι τεχνικές του Combatives είναι ΑΠΛΕΣ και ΚΑΤΑΝΟΗΤΕΣ, έχουν ΒΑΘΥ ΝΟΗΜΑ και ΡΙΖΕΣ και μπορούν να προσαρμοστούν στα μέτρα του ασκούμενου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατανόηση του ΓΙΑΤΙ, του ΠΩΣ και του ΠΟΤΕ. Από τη πρώτη φορά που ο οποιοσδήποτε θα ασχοληθεί με αυτό που λέγεται Combatives θα ακούσει ουκ ολίγων φορές την συγκεκριμένη ρήση:

«Όταν φτάσουμε σε αυτή τη κατάσταση η καταστολή επιβάλλεται άμεσα!»

Αρκετές διδαχές του combatives κρύβονται πίσω από τέτοιες απλές προτάσεις για αυτό το λόγο και τις σέβομαι. Η χρήση του όταν μας υποδηλώνει ότι η βία δεν είναι απαραίτητη αλλά δεν πρέπει να αμελείται αν κρίνεται αναγκαία.

Όμως από ποιον κρίνεται απαραίτητη;

Από ΕΣΕΝΑ φυσικά!

Τι ΚΡΙΤΗΡΙΑ χρησιμοποιείς όμως;

Τι να τη κάνεις την Αυτοπροστασία και την Αυτοάμυνα αν είσαι ένας πολεμοχαρής τραμπούκος;

Τι τεχνική θα σώσει ασκούμενο που δεν αντιλαμβάνεται τις διδαχές αυτής;

Η γραμμή του C.G. είναι να πράττει κανείς από ανώτερη «ηθική θέση» βάσει ΝΟΜΟΥ και, μόνο όταν έχει ζυγίσει τις συνέπειες των πράξεών του ώστε να καθοδηγήσει τις πράξεις του με λογική και σύνεση.

Ωραία λοιπόν και μετά από συζήτηση, η αποκλιμάκωση ήταν αδύνατη γιατί είτε δεν προσπάθησες αρκετά (επειδή είσαι αλαζόνας, εγωιστής, οξύθυμος, θες να έχεις τον τελευταία λόγο…, όλοι ατελείς είμαστε) είτε επειδή στην είχαν στημένη (απόπειρα να σε ληστέψουν ή και βιάσουν, δεν μπορείς να πεις πολλά εκεί) – και η άσκηση βίας αποτελεί πλέον ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ. Η τεχνική που θα εφαρμόσεις πρέπει να είναι ΑΠΛΗ γιατί σε συνθήκες στρες οι πολλοί μηχανισμοί σχεδόν πάντα ΔΕΝ πετυχαίνουν. Είναι η τεχνική «μπαλαντέρ» που έχεις κόψει και ράψει στα μέτρα σου και πιστεύεις ότι θα σε ξεμπλέξει.

Πως το διαπίστωσες αυτό;

Την εφάρμοσες 1000άδες φορές και πίστεψέ με όχι σε «κούτσουρο».

Είναι πάγια πρακτική του Combatives Group οι προπονήσεις να γίνονται με ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ όπου οι ΣΥΝΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΘΕΝΑΡΑ στις προσπάθειες του «αμυνόμενου» να αντισταθεί σε επιθέσεις. ΚΑΝΕΙΣ δεν στέκεται ΑΚΙΝΗΤΟΣ μέχρι να εκτελέσει ο αμυνόμενος τις τεχνικές αυτοάμυνας.

Το Combatives σου δείχνει το σκεπτικό του θύτη και για αυτό το λόγο πρέπει να καταστείλεις τη βία ΑΜΕΣΑ. Έξω δυστυχώς δεν υπάρχει αθλητική άμιλλα. Αυτός δεν θα έχει διάθεση να ανταλλάξει χτυπήματα μαζί σου, ειδικά αν πέσεις στην περίπτωση του απελπισμένου θύτη. Τέτοιοι βλέπουν στο κεφάλι σου ένα κόκκινο στόχο και τίποτα δεν τους σταματάει. Η ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ του θύτη μπορεί να συμβάλει μέχρι και στην αποφυγή βίας. Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΗΜΑΤΩΝ από το περιβάλλον σου ότι κάτι δεν πάει καλά πρέπει να σημαίνει για σένα άμεση αποχώρηση. Στις ταινίες υπάρχουν ήρωες, όμως στη ζωή υπάρχουν μάρτυρες. Ο μόνος λόγος για να δώσεις ότι έχεις και δεν έχεις είναι για να ΞΕΦΥΓΕΙΣ. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Όσο περνάει ο χρόνος, αυξάνονται προοδευτικά η επικυνδινότητα και οι πιθανές νομικές συνέπειες. Όταν φτάνεις σε μια τέτοια κατάσταση η επιβίωση (και αν) χωρίς συνέπειες είναι πρότυπο ιδανικό και όχι πραγματικότητα.

Είναι ανάγκη να φτάσεις εκεί;

Κάθε φορά που τα πράγματα είναι δύσκολα και χάνεις τον έλεγχο οφείλεις να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου πως η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί εις βάρος σου με ταχύτατους ρυθμούς.

Συνεπώς το Combatives έχει να προσφέρει παραπάνω από μερικές τεχνικές. Ουσιαστικά έρχεσαι σε επαφή με μια βίαιη και ωμή πραγματικότητα και για αυτό το λόγο ξέρεις τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια. Δεν έχεις άγνοια πλέον.

Σου έχουν δοθεί τα εργαλεία. Τα υπόλοιπα είναι στο χέρι σου.

17/08/2017

Πάνος Γιώργος

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Χωρίς ψυχή δεν κάνεις τίποτα!

Τι είναι αυτό που ο μέσος πολίτης υστερείται αλλά ο μέσος εγκληματίας έχει περίσσιο; Τι πρέπει να καλλιεργήσει πάνω απ’ όλα ένας άνθρωπος που θέλει να μπορέσει να αμυνθεί; Πόσο πρέπει να ασχοληθεί κανείς για να το κάνει αυτό;

Τα ίδια τα χαΐρια σου

Λόγια σοφίας από πατέρα σε γιό που ΜΟΝΟ ώριμοι άνθρωποι μπορούν να θέσουν σε όσους είναι ανώριμοι και αφελείς σε θέματα οπλισμένης βίας και, γενικότερα της βίας σε σχέση με τον ΝΟΜΟ και τις ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ του.

Oι Εντυπωσεις ενός πρωτάρη

«Ο συνολικός χρόνος από τότε πού είναι περίπου 4 μήνες. Αυτά τα αναφέρω επειδή σ’ αυτόν τον λίγο χρόνο έμαθα σημαντικά πράγματα πού σε καμία πολεμική τέχνη πού έχω ασχοληθεί δεν τα έμαθα ή δεν μου είχαν επισημανθεί.»

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.