Το «Δόγμα του ΣΟΚ»

Τι είναι το «Δόγμα του ΣΟΚ»; Τι το κάνει σοκαριστηκό; Γιατί πρέπει να μάθει κανείς να το προκαλεί; Πόσο πρέπει να είναι προετοιμασμένος κανείς για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε μια κατάσταση αυτοάμυνας;

«Υπάρχει μόνο ένα είδος σοκ χειρότερο από το εντελώς απροσδόκητο: το αναμενόμενο για το οποίο κάποιος έχει αρνηθεί να προετοιμάσει.» – Mary Renault

Όλοι εμείς στη κοινότητα του Combatives Group μαθαίνουμε την τέχνη του αιφνιδιασμού.

Για να τον πετύχεις απαιτεί πείρα. Η απειλή της βίας είναι μία ιδιαιτέρως τραυματική εμπειρία που αν δεν έχεις εξοικειωθεί μαζί της μέσω επανειλημμένης πρακτικής εξάσκησης πραγματικής πίεσης, από έναν ή περισσοτέρους αντιπάλους, την κρίσιμη στιγμή μπορείς στην κυριολεξία να παγώσεις και αυτό να σου κοστίσει την ζωή. Εβρισκόμενος όμως εντός του «εξομοιωτή» που λέγεται Combatives, «γράφεις» ώρες υπό συνεχή αφόρητη πίεση, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο της βίας να ορίζεται σαν μια γνώριμη μεταβολή κατάστασης η οποία έχει συγκεκριμένους τρόπους χειρισμού.

Τον εξής έναν.

Το ΣΟΚ

Θα μπορούσε να πει κανείς πως το θέμα το έχουμε δει πολύ …εγωιστικά.

Υπάρχουν κάποιες λέξεις που επαναλαμβάνουμε μονότονα κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης:

ΕΓΩ – ΕΓΩ – ΕΓΩ

Αυτή η… τριλογία είναι και η γενεσιουργός αιτία του ΣΟΚ.

Επειδή δεν έχουμε να κάνουμε με άθλημα, αλλά με εξομοίωση δυσάρεστων στιγμών της καθημερινότητας, εγώ σαν ασκούμενος σε αυτό το σύστημα αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας, δεν έχω σκοπό να δώσω κάποιον αγώνα ανταλλαγής λακτισμάτων ή ανταλλαγής εντυπωσιακών κροσέ και απερκάτ με θεατές τους… άτακτους φίλους του επιτιθέμενου οι οποίοι θα είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να δώσουν ένα χεράκι στον φίλο τους.

Έτσι λοιπόν το εγώ – εσύ, εγώ – εσύ, εγώ – εσύ δεν υπάρχει σαν ενδεχόμενη λύση, και παραμένω κολλημένος με το σοκαριστικό εγώ – εγώ – εγώ.

ΕΓΩ επιτίθεμαι πρώτος.
ΕΓΩ προξενώ πόνο και τρόμο.
ΕΓΩ υποτάσσω, ελέγχω, ΕΠΙΒΙΩΝΩ.

Η ευγένεια έχει περίοπτη θέση στο σπίτι μου, στους φίλους μου, στις φυσιολογικές κοινωνικές δραστηριότητες. Δεν έχει όμως καμία θέση σε μία μάχη για την ζωή μου. Εκεί την θέση της θα πάρουν αστραπιαία και χωρίς ενδοιασμούς δόντια, νύχια, βάναυσα χτυπήματα και επώδυνες εξαρθρώσεις ποδιών, χεριών και γενικώς διαφόρων προεξεχόντων μελών.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος πρόκλησης σοκ στον επιτιθέμενο κακοποιό, και ο μόνος τρόπος αυξήσεως δραματικά των πιθανοτήτων να ξεφύγετε «αναίμακτα» από μια επικίνδυνα δυσάρεστη κατάσταση.

«Μάχη μέχρις εσχάτων»… άνευ μάχης;

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνω πως η νοοτροπία του «μάχομαι μέχρις εσχάτων» ξεκινά πριν καν μπούμε στον τμήμα της τεχνικής εκπαίδευσης, και εννοώ με αυτό το τμήμα της φυσικής κατάστασης το Combat Fitness. Oμιλούμε για ένα πρόγραμμα το οποίο αποτελεί από μόνο του μάθημα ενδυνάμωσης της θέλησης και της αποφασιστικότητας. Aποτελεί αυτόνομη άσκηση επιβιώσεως και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας βλέποντας και ακούγοντας τα πρόσωπα και τις κραυγές υπερπροσπάθειας των ασκούμενων καθώς αγωνίζονται να ακολουθήσουν το συνεχώς αναβαθμισμένο σε ένταση και χρόνο πρόγραμμα δημιουργίας σιδερένιων μαχητών που θα τρέφονται με… γαλακτικό οξύ.

Υπερβολές;

Όπως λέμε πάντα σε καλοπροαίρετους ή μη αμφισβητίες:

«Φορέστε τα αθλητικά σας και ελάτε όποτε θέλετε να ανακαλύψετε από τι είστε φτιαγμένοι.»

Καθώς παράλληλα θα δείτε να καταρρίπτονται ένας, ένας μύθοι επικίνδυνοι για την «δημόσια υγεία».

14/05/2013

Ρονιώτης Κώστας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Για Μικρούς και Μεγάλους

«Στο Combatives, «το οπλοστάσιο» απέναντι σε μια βίαιη συμπεριφορά, διαφοροποιείται, αναλόγως των πνευματικών και των φυσικών χαρακτηριστικών του καθενός.»

Έσω ΠΑΝΤΑ Έτοιμος…

Είναι όντως καλυτέρα το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν; Ποιά είναι η ειδοποιό διαφορά που έχει το Combatives από τις λεγόμενες «μαχητικές και πολεμικές» τέχνες; Πόσοι επιτιθέμενοι μπορεί να υπάρχουν σε μια συμπλοκή και πόσο εκπαιδευμένος είσαι να τους κατατροπώσεις;

Combatives Ταυτότητα

Η ταυτότητα του Combatives δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση για όσους καταλαβαίνουν την φιλοσοφία και το πνεύμα του. Κατά καιρούς μου έχουν κάνει την ερώτηση, γιατί εμείς του Combatives Group ξεχωρίζουμε τους εαυτούς μας.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.