Ξεκίνησα combatives γιατί χρειάστηκε

Στόχος των προπονήσεων είναι να πάρεις τα εφόδια ώστε να επιστρέψεις σπίτι σου ασφαλής. Και σίγουρα το να ξέρεις έστω και ένα χτύπημα, σου δίνει περισσότερες πιθανότητες από το να μη ξέρεις τίποτα.

Στην ερώτηση «Γιατί ξεκίνησες combatives» η απάντηση είναι ξεκάθαρη:

Γιατί χρειάστηκε.

Όντας γυναίκα, ζώντας σε ένα αρκετά προστατευμένο περιβάλλον και με μια έμφυτη τάση στο να αποφεύγω τις «κακοτοπιές», το σενάριο του να πλακώνομαι στο ξύλο έμοιαζε με ένα επιστημονικής φαντασίας.

Μέχρι που με έβαλε στο μάτι ένας τύπος ο οποίος αποφάσισε πως θέλει να με βλέπει κάθε μέρα, στο σπίτι μου, στη δουλειά μου, στη βόλτα που έκανα με τον σκύλο μου.

Δεν θα σταθώ στο πως αισθάνθηκα, στον τρόμο που μου προκάλεσε ούτε στο πως τελείωσε αυτή η υπόθεση. Θα σταθώ στην απάντηση της ερώτησης «Γιατί συνεχίζεις στο combatives» που μου κάνουν οι φίλοι μου έντρομοι όταν βλέπουν τις μελανιές που τους επιδεικνύω αναίσχυντα.

Η απάντηση λοιπόν είναι:

«Δεν ξέρω.»

Ή καλύτερα, δεν ξέρω για ποιόν από τους παρακάτω λόγους:

  • Γιατί μέσα μου έχει υπάρξει μια αλλαγή, η οποία συνεχίζει να δουλεύει χωρίς εγώ να το καταλαβαίνω.

Κάποιους μήνες πριν, αν κάποιος με αιφνιδίαζε με μία επίθεση, λεκτική ή σωματική, θα με σόκαρε. Και μάλλον αυτή θα ήταν η μόνη μου αντίδραση. Και ίσως η τελευταία.

Όσο όμως περνάει ο καιρός και οι προπονήσεις, αισθάνομαι πως αποκτώ αυτοπεποίθηση και μια ανοσία στη βία που κάποτε θα με παρέλυε. Ίσως και να απενοχοποιώ τον βίαιο εαυτό που όλοι κρύβουμε μέσα μας.

  • Γιατί έχω περισσότερες ελπίδες να επιβιώσω (μεταφορικά και κυριολεκτικά) μίας επίθεσης.

Στόχος των προπονήσεων είναι να πάρεις τα εφόδια ώστε να επιστρέψεις σπίτι σου ασφαλής. Και σίγουρα το να ξέρεις έστω και ένα χτύπημα, σου δίνει περισσότερες πιθανότητες από το να μη ξέρεις τίποτα.

Κάποτε είχαν ρωτήσει έναν Αφρικανό κατά συρροή δολοφόνο αν αισθανόταν τύψεις για τις γυναίκες που βίαζε και σκότωνε. Εκείνος απάντησε πως από όλες αυτές τις γυναίκες, αισθάνθηκε σεβασμό για εκείνες που πάλεψαν για τη ζωή τους και μάλιστα σκέφτηκε να τους χαρίσει τη ζωή. Προφανώς δεν το έκανε αλλά αν είναι να πέσεις, καλύτερα να πέσεις μαχόμενος.

  • Γιατί αποκτάς ανοχή στον πόνο.

Πονάει κάποιες φορές. Τόσο, όσο. Δηλαδή τόσο ώστε να οικειοποιηθείς τον σωματικό πόνο ώστε να μη σε αιφνιδιάζει και όσο χρειάζεται ώστε να μη φύγεις τρέχοντας και ανεπιστρεπτί από τις προπονήσεις.

Και κάτι ακόμα. Δοκιμάζοντας τον πόνο σε διάφορα σημεία στο σώμα σου, αποκτάς μια πολύτιμη γνώση. Τη γνώση του πόνου που μπορεί να προκαλέσεις σε εκείνον που θα θελήσει να σου κάνει κακό.

  • Γιατί είναι μια πολύ δυνατή προπόνηση.

Ενδυνάμωση, αερόβιο. Δυνατή προπόνηση. Όταν ο δάσκαλος έχει «κέφια» κάνουμε μια εικοσάλεπτη προθέρμανση που αντιστοιχεί σε μία ώρα στο γυμναστήριο. Ωραίο πράμα. Και για το σώμα και για το πνεύμα.

  • Γιατί περνάω ωραία.

Στις προπονήσεις νομίζω πως είμαστε άνθρωποι ακομπλεξάριστοι. Από αυτούς που δεν αρέσκονται στο να προκαλούν φασαρίες αλλά να τις αποφεύγουν.

Καθώς η νοοτροπία στο combatives είναι το να ενδιαφέρεσαι για την πρόοδο του συνασκούμενού σου, χτίζονται σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Και οικειότητας. Και συνήθως περνάς ωραία με τέτοιες συνθήκες. Πόσο μάλλον όταν τυχαίνει οι συνασκούμενοι να έχουν και χιούμορ!

Κλείνοντας, νομίζω πως αν η εκπαίδευση στην αυτοάμυνα ήταν καθιερωμένη και εντρυφούσαμε σε αυτήν από μικρή ηλικία, οι άνθρωποι θα ήμασταν καλύτεροι, πιο δυνατοί, πιο σίγουροι και πιο ενάρετοι.

Το ίδιο και ο κόσμος μας.

05/05/2019

Παπαδοπούλου Ιωάννα

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Καλός ο ρομαντισμός

«Ενώ ήμουν έτοιμος να πάω σε μια σχολή κοντά στο σπίτι μου, ένας φίλος μου μίλησε για το Combatives αλλά και για τη συγκεκριμένη σχολή στα Βριλήσσια. «Άσε τα ημίμετρα» μου είπε. Η απόσταση από το σπίτι μου με χάλαγε. Είπα όμως να δοκιμάσω….»

Διαχωρισμός Αθλητισμού – Αυτοάμυνας – Combatives

Μια εκδηλούμενη επίθεση ποτέ δεν εξελίσσεται όπως την φαντάζεται ο αμυνόμενος, υπάρχει χάος στο τι μπορεί να συμβεί. Στη πραγματικότητα ο αμυνόμενος καλείται να «ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ» τον τρόπο επίθεσης του επιτιθέμενου και να αντιδράσει εγκαίρως και αποτελεσματικά.

To Combatives κι εγώ

Το σύστημα με επηρέασε βαθιά και στην πυγμαχία. Άλλαξε ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι την απόσταση, έμαθα να ελέγχω καλύτερα τόσο το δικό μου σώμα όσο και αυτό του αντιπάλου και τα χτυπήματά μου έγιναν πολύ πιο βάναυσα.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.