Χωρίς ψυχή δεν κάνεις τίποτα!

ή πίστευες κάτι διαφορετικό;

Τι είναι αυτό που ο μέσος πολίτης υστερείται αλλά ο μέσος εγκληματίας έχει περίσσιο; Τι πρέπει να καλλιεργήσει πάνω απ’ όλα ένας άνθρωπος που θέλει να μπορέσει να αμυνθεί; Πόσο πρέπει να ασχοληθεί κανείς για να το κάνει αυτό;

Όταν με ρωτάνε για το Combatives και για τρόπους να αμυνθείς σε μία ενδεχόμενη επίθεση, η αγαπημένη μου απάντηση είναι:

«Βγάλ’ του τα μάτια!»

Και ο λόγος είναι πολύ απλός… θέλω να δω αντιδράσεις. Οι περισσότεροι – αν όχι όλοι – σοκάρονται.

«Τί είναι αυτά που λες;»

«Δεν είναι αυτά για εμένα!» κτλ.

Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, νομίζουν ότι θέλουν μεν να μάθουν να προστατεύουν τον εαυτό τους, υστερούν όμως σε κάτι που έχει ο επιτιθέμενος. Την ΠΡΟΘΕΣΗ. Και ευτυχώς δηλαδή, γιατί για φανταστείτε να είχαμε όλοι την πρόθεση να βλάψουμε τον άλλον.

Εδώ όμως μιλάμε για ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ, εδώ θα χρειαστεί να προστατέψεις τη ζωή σου ή τη ζωή των αγαπημένων σου. Δεν αρκούν οι τεχνικές, όσο καλά κι’ αν τις γνωρίζεις, όσα χρόνια κι’ αν έχεις προπονηθεί.

Τί να το κάνεις το «όπλο» αν δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσεις;

Το κομμάτι αυτό της ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (και όχι της πρόθεσης, δεν έχουμε ούτε θέλουμε να αποκτήσουμε τέτοιες προθέσεις!) είναι μια πρόκληση για εμάς που ασχολούμαστε με το Combatives. Θέλει ΧΡΟΝΟ να ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΘΕΙ και σωστή προπόνηση. Μόνο όταν οι προπονήσεις γίνονται ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ, μόνο όταν ο συν-ασκούμενός σου δε συνεργάζεται και οι τεχνικές δε βγαίνουν εύκολα, συνειδητοποιείς πως αν δε βάλεις ψυχή και λύσσα σε αυτό που κάνεις, δε θα καταφέρεις και πολλά.

Όταν ο άλλος έχει την πρόθεση να σε βλάψει, πρέπει εσύ να είσαι εξίσου αποφασισμένος να μην τον αφήσεις!

Η μάχη για τη ζωή σου δε θα είναι ούτε όμορφη ούτε εύκολη. Και είναι σημαντικό να καταλάβει κανείς πως θα χρειαστεί να γίνεις το ίδιο – ή και περισσότερο – βίαιος από τον επιτιθέμενο. Τα «Δεν μπορώ!» ή τα «Δεν θέλω!» δε χωράνε εκείνη τη στιγμή. Η σωματική προετοιμασία είναι το ΕΥΚΟΛΟ κομμάτι της αυτοάμυνας. Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ όμως προετοιμασία, για εμάς τους απλούς πολίτες που δεν έχουμε πρόθεση ούτε να σκοτώσουμε, ούτε να βιάσουμε, ούτε να ληστέψουμε κανέναν, είναι πιο δύσκολη και κάτι που δουλεύουμε συνεχώς στις προπονήσεις.

ΣΩΜΑ, ΜΥΑΛΟ και ΨΥΧΗ πρέπει να δουλεύουν ταυτόχρονα εκείνη τη στιγμή, και πραγματικά είμαι πολύ τυχερή που βρίσκομαι σε μία σχολή που με μαθαίνει να χρησιμοποιώ και τα τρία, αντίθετα με άλλες που συγκριτικά  κατ’ εμέ διδάσκουν απλά τυποποιημένες τεχνικές αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

10/01/2017

Γεωργακοπούλου Εβελίνα

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Τέξας γίναμε

Όταν είσαι γονιός και τα παιδιά σου φτάνουν σε ηλικία που κυκλοφορούν μόνα τους ο φόβος και οι προβληματισμοί για το τι μπορεί να συναντήσουν εκεί έξω θεριεύουν, είτε μιλάμε για αγόρι είτε για κορίτσι.  Σε μια τέτοια προσπάθεια να βρω τα καταλληλότερα εφόδια για τα παιδιά μου, για όταν θα βρίσκονται  «εκεί έξω» βρέθηκα να περνάω το κατώφλι της σχολής COMBATIVES του κ. Πέτρου Αργυρακόπουλου.

Αναγνωρίζοντας την Βία

«Αναλύοντας τα βιώματα κάθε επιπέδου του Combatives μέχρι το τρίτο, παρατηρεί κανείς νέους ασκητές που ενθουσιάζονται αλλά και να προβληματίζονται. Σε όλους όμως παρατηρείται ότι αναγνωρίζουν την βία καλύτερα και την διαχειρίζονται ολοένα και περισσότερο.»

Η δική μου γνώμη «Γιατί Combatives;»

«Πρεσβεύεται η αρχή «Κάλλιον το προλαμβάνει παρά το θεραπεύειν» και ίσως ακόμη καλλίτερο το «Ου μπλέξεις!» ώστε στο τέλος της ημέρας να επιστρέψουμε σπίτια μας, σώοι και ασφαλείς. Εκεί είναι και η απάντηση του «Γιατί Combatives;»

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.