combatives
  • Combatives, ασφαλείς πολίτες σε 3 μήνες
  • Combatives, ικανοί πολίτες σε 9 μήνες
  • Combatives, ανίκητοι πολίτες σε 18 μήνες
  • Combatives, η πολεμική τέχνη για πραγματική βία
  • Πολεμικές τέχνες ή Combatives
  • Προσωπική και οικογενειακή ασφάλεια

Η Ιστορία του Combatives στην Ελλάδα
Σύντομο προσωπικό Ιστορικό

Ονομάζομαι Ζαχαρίας Καπανταϊδάκης και η πρώτη μου επαφή με την τέχνη του πολέμου ήταν το 1974, στην ηλικία των δέκα, στην Νότιο Αφρική όπου ζούσα. Από τότε έχω έναν έρωτα που έχει διαρκέσει μέχρι και σήμερα και όπως φαίνεται δεν θα σβήσει ποτέ. Όλα ξεκίνησαν με το Τζούντο (Judo) και το Αϊκίντο (Aikido).

Όμως, και σε πολύ πρώιμο στάδιο, ανακάλυψα ότι αυτά τα δύο συστήματα ήταν περισσότερο «αθλητικά» και «πνευματικά» αντίστοιχα και πολύ λιγότερο μαχητικά, τουλάχιστον με τα δικά μου κριτήρια. Είδα γρήγορα ότι δεν κάλυπταν τις ανάγκες μου, που προέκυψαν λόγω της έντονης σχολικής και εξωσχολικής βίας. Δεν είχα την ανάγκη να αθληθώ. Αυτή την ανάγκη άλλωστε την κάλυπτε το ποδόσφαιρο και ο στίβος (η συστηματική άθληση ήταν υποχρεωτική στα σχολεία της Νοτίου Αφρικής). Χρειαζόμουν περισσότερα! Κατά την εκτίμησή μου, δεν ήταν αρκετά για να εξασφαλίσουν μια ζωή με ασφάλεια στη Νότιο Αφρική εκείνα τα χρόνια. Κατά συνέπεια, μετά από λίγα χρόνια, άλλαξα μόνιμα τάξεις στην σχολή πολεμικών τεχνών που είχα επιλέξει και καταστάλαξα στο Ju Jutsu (Ζίου Ζίτσου - Ελληνιστί). Οκτώ χρόνια αργότερα κέρδισα την μαύρη ζώνη μου (Shodan – το πρώτο Νταν).

Το 1988 μετανάστευσα στην Ελλάδα όπου υπηρέτησα στον στρατό ως Έλληνας πολίτης και συνέχισα τις σπουδές Ju Jutsu (Τζού Τζούτσου - Ζίου Ζίτσου) στην Ευρώπη με διεθνούς φήμης εκπαιδευτές στις παλαιότερες και πιο σημαντικές οργανώσεις Ju Jutsu, την Nippon Seibukan της Ιαπωνίας, την Διεθνή Ομοσπονδία Ju Jitsu (IJJF) και την Ευρωπαϊκή Ένωση Ju Jitsu (EJJU), η οποία είναι μέλος της UNESCO (United Nations Education Science and Culture Organization - Οργανισμός Παιδείας, Επιστημών και Πολιτισμού των Ηνωμένων Εθνών - μέλος Β151-3)​​.

Το 1989, αφού με κάλεσαν να διδάξω στο Sports Institute της Βιέννης και έλεγξαν την «γενεαλογία» μου στο Ju Jutsu, η κεντρική διοίκηση του Ju Jutsu με κάλεσε να τους εκπροσωπεύσω στην Ελλάδα in statu nascendi (εν ζωή - Λατινικά). Ήμουν ο νεότερος εκπρόσωπος που προσκλήθηκε ποτέ (25 ετών). Ήταν μεγάλη τιμή και αξίωμα και εγώ φυσικά το αποδέχτηκα. Την ίδια ακριβώς χρονιά εξετάστηκα για το δεύτερο Νταν μου (Nidan), διότι ο Αρχηγός Τεχνικός Διευθυντής (Chief Technical Director) της EJJU και ο Πρόεδρος της IJJF αισθάνθηκαν ότι θα ήταν καλύτερο να έχουν έναν εκπρόσωπο «κάποιας υπόστασης και βαθμού».

Στα χρόνια που ακολούθησαν δίδαξα και διδάχθηκα πολλές φορές σε διεθνείς συναντήσεις και διοργανώσεις αυτών των οργανισμών σε πολλές χώρες της Ανατολικής, Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Μέσης Ανατολής.

Το 1993 για άλλη μια φορά κλήθηκα να υποβληθώ σε εξετάσεις, αυτή τη φορά για το τρίτο Νταν (San Dan), στο Ισραήλ, βαθμός ο οποίος αμέσως επίσης εγκρίθηκε από τις EJJU και IJJF. Βασικά, επειδή με είχαν καλέσει να εξεταστώ μερικές φορές στα χρόνια που μεσολάβησαν και έκανα την «πάπια», πιστεύω ότι μου την έστησαν γνωρίζοντας ότι θα βρισκόμουν εκεί. Εδώ (ανεξάρτητα από την εκπαίδευσή μου στο τρίτο Νταν) έλαβα επιπλέον εξειδικευμένη εκπαίδευση, σε μια εγκατάσταση στη μέση του πουθενά, από ισραηλινό εκπαιδευτή σε πυροβόλα όπλα χειρός και οπλοπολυβόλο. Αυτά τα είχα ζητήσει από τον δάσκαλό μου στη Νότια Αφρική, ο οποίος μεσολάβησε ώστε να λάβω επιπλέον εκπαίδευση ως πολίτης σε ένα καθαρά Ισραηλινό στρατιωτικό περιβάλλον, πράγμα που απαγορευόταν αυστηρά την εποχή εκείνη. Έτσι, έλαβα την προαναφερόμενη Ισραηλινή στρατιωτική εκπαίδευση μέσω του στενού φίλου και μαθητή του στο Ισραήλ, Dennis Hanover (ιδρυτής και αρχηγός του συστήματος Hisardut, που σημαίνει Επιβίωση, μια Ισραηλινή εκδοχή Combatives). Η εκπαίδευση είχε σκοπό την προστασία VIP (φύλαξη προσώπων), γεγονός που ενίσχυσε τις γνώσεις και τις ικανότητες που απέκτησα στον Νοτιοαφρικανικό Στρατό.

Δίπλωμα και αντιπροσωπεία από τον ισραηλινό εκπαιδευτή Dennis Hanover στο Hisardut

Μέχρι το 1996, έχοντας δει και ζήσει τη διαμάχη να λαμβάνει χώρα στους δύο οργανισμούς (EJJU - IJJF) και την σύγκρουση στην παγκόσμια σκηνή του Ju Jutsu, ήρθα σε ένα αδιέξοδο. Είχα επενδύσει αρκετό χρόνο στην παρατήρηση του «κυκλώματος» των Πολεμικών Τεχνών και στις Πολεμικές Τέχνες γενικότερα και είχα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είχα απομακρυνθεί αρκετά από τις ρίζες μου στην καθαρή πολεμική τέχνη, δηλαδή στο Combatives.

Ο ρόλος ενός αληθινού μαχητή είναι να απλοποιήσει και να μειώσει, όχι να περιπλέξει και να προσθέσει - έτσι άρχισα να κάνω ακριβώς αυτό.

In statu nascendi

Ο Ζαχαρίας Καπανταϊδάκης, εν ζωή αντιπρόσωπος της EJJU στην Ελλάδα (29 Οκτ. 1991).

Zak Kapantaidakis, representative of the EJJU to Greece for life

ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΑΘΛΗΣΗ

Combatives, η πολεμική τέχνη

Δεν διδάσκουμε άθληση, δεν κάνουμε αγώνες, δεν δίνουμε ζώνες, διδάσκουμε επιβίωση.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΑ

ΚΑΝΑΛΙ ΣΤΟ YOUTUBE

Youtube Channel

Πάνω από 190 βίντεο στο κανάλι του Combatives στο Youtube. Κάνετε την εγγραφή σας τώρα.

ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ COMBATIVES

Η ιστορία του William Fairbairn και η σχέση του με το Combatives

Το ξεκίνημα του Combatives

Ερευνώντας το ξεκίνημα και την εξέλιξη του Combatives μέσα από την ιστορία του William Fairbairn, του κύριου ιδρυτή του.

BLOG

Στείλτε τις ερωτήσεις σας

Η ομάδα του Combatives Group απαντάει στις ερωτήσεις του κοινού σχετικά με το Combatives, τις πολεμικές τέχνες και άλλα.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ BLOG

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΩΝ

Για πρόσβαση σε περιοχές με απόκρυψη

Εισάγετε το Password:
ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Φόρμα εγγραφής:
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Η εγγραφή είναι υποχρεωτική για όσους θέλουν να λάβουν μέρος.
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ
27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
Για όλα τα επίπεδα
Στο προπονητήριο Αμπελοκήπων. Μόνο για τα μέλη. Λεπτομέρειες:
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ COMBATIVES.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ
Φόρμα εγγραφής:
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ
Η εγγραφή είναι υποχρεωτική για όσους θέλουν να λάβουν μέρος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βιασμοί στην Ελλάδα
27 Νοεμβρίου, 2017