combatives

Σύνδεσμος Η2Η/C.Q.C./C.Q.B.

Αυτοί είναι όροι που χρησιμοποιήθηκαν μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο από τις βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Κατά κανόνα ο Fairbairn, ο Sykes και ο Applegate θεωρούσαν οποιοιδήποτε συμπλοκή κάτω από 15 έως 18 μέτρα ως C.Q.C. (Close Quarters Combat). Μιλώντας πάντα σε σχέση με την μάχη, είχαν απόλυτο δίκιο μια και οι πολλές μάχες έλαβαν μέρος σε αυτές τις αποστάσεις σε πόλεις, προάστια και την ύπαιθρο. Αυτού του είδους μάχες έγιναν με χειροβομβίδες, Tommy guns (Πολυβόλα Thompson), σκαφτικά εργαλεία (μικρό φτυάρι) και σε αρκετές περιπτώσεις, κλομπ, ξιφολόγχες (από τους συμμάχους) και μαχαίρια όπως το Fairbairn/Sykes μαχαίρι μάχης και ακόμη στήθος με στήθος (Hand-to-Hand/Η2Η).

Μιλώντας πάντα αυστηρά μπορεί κανείς να χωρίσει τους τρόπους σε τρεις κατηγορίες:

  • H.2.H. (Hand to Hand / Στήθος-με-Στήθος)
  • C.Q.C. (Close-Quarters Combat / Άοπλη και Ένοπλη Μάχη Κοντινής Εμβέλειας έως και Στήθος-με-Στήθος)
  • C.Q.B. (Close-Quarters Battle / Ένοπλη Μάχη σε απόσταση)

H.2.H. (Hand to Hand / Στήθος-με-Στήθος) οριοθετείται από την άοπλη μάχη που λαμβάνει μέρος στήθος-με-στήθος και περιγράφει μια ομάδα τεχνικών που έχουν αναπτυχθεί να νικήσουν τον εχθρό με τα φυσικά όπλα (χέρια, πόδια κ.τ.λ). Αυτός είναι οτρόπος που χρησιμοποιούν πολίτες γενικά αλλά όχι αποκλειστικά για να λύσουν τις διαφορές τους.

CQCΤο C.Q.C. (Close-Quarters Combat) και C.Q.B. (Close-Quarters Battle) είναι στρατιωτικοί όροι που ορίζουν το σύνολο του θέματος άοπλων & ενόπλων Combatives. Αυτοί οι όροι χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από την Βρετανική στρατιωτική διοίκηση.

Η ένοπλη και άοπλη μάχη καλύπτεται από το C.Q.C. με την χρήση πυροβόλων όπλων, όπλων κρούσης, αιχμηρών όπλων και όπλων προσαρμογής (καθημερινά αντικείμενα που σε έκτακτες ανάγκες χρησιμοποιούνται ως όπλα). Το H.2.H. (Hand to Hand / Στήθος-με-Στήθος) γενικά θεωρείται μέρος αυτού σήμερα, ενώ ο όρος C.Q.B. καλύπτει την ένοπλη μάχη (μια στρατιωτική συμπλοκή μεταξύ ομάδων στρατιωτών, πλοίων, αεροπλάνων, κ.λπ. με χρήση σκοπεύτρων). Όλα αυτά διδάσκονται σε ένα ενιαίο σύστημα το οποίο επιτρέπει στον έμπειρο ασκούμενο (επαγγελματία ή μη) τη δυνατότητα εύκολης μετάβασης από το ένα στο άλλο.

CQBΟυσιαστικά, το Civilian Combatives και το Street Combatives χρησιμοποιούν το στρατιωτικό C.Q.C. σε ηπιότερη μορφή για πολίτες και επαγγελματίες, προκειμένου να είναι αποτελεσματικό σε πραγματικές καταστάσεις αντίξοων συνθηκών απειλής και βίας που αντιμετωπίζουμε στη ζωή. Στο ανθρώπινο επίπεδο το C.Q.B. απαιτεί οπλισμένη ομαδική δράση και ως εκ τούτου ταιριάζει καλλίτερα σε αστυνομική και στρατιωτική χρήση.

Ωστόσο, επειδή το Combatives Group ασχολείται κυρίως με στην εκπαίδευση των πολιτών, υπάρχει μια μεγάλη συγκέντρωση στο κομμάτι του C.Q.C. Γίνεται εστίαση στις τεχνικές κρούσης με τα βασικά «σωματικά όπλα» και κάποια «εύκαιρα» όπλα. Το πρόγραμμα εκμάθησης διαρκεί από 9 μήνες έως 1 χρόνο ανάλογα με το επίπεδο των ασκούμενων, τις ικανότητές τους και το πόσο επιμελείς είναι.

Μέρος των ικανότερων απόφοιτων του C.Q.C. επιλέγεται από την ομάδα εκπαιδευτών του Combatives Group για το επόμενο επίπεδο, την κατάρτιση τους δηλαδή στις πολύ πιο έντονες και ευρύτερες πτυχές της γνωστικής βάσης του C.Q.C. που λαμβάνει μέρος στην Σχολή Εκπαιδευτών του Combatives Group.

Η Σχολή Εκπαιδευτών εστιάζει και σε όπλα που μπορεί να φέρουν επιτιθέμενοι, καθώς και σε ένα πλήθος ρίψεων, εξαρθρώσεων και τεχνικών πνιγμού και στραγγαλισμού. Διαρκεί από αρκετούς μήνες έως και 3 χρόνια έντονης εκπαίδευσης και διαρκούς προπόνησης, ανάλογα με το επίπεδο των ασκούμενων, τις ικανότητές τους και το πόσο επιμελείς είναι.

ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΑΘΛΗΣΗ

Combatives, η πολεμική τέχνη

Δεν διδάσκουμε άθληση, δεν κάνουμε αγώνες, δεν δίνουμε ζώνες, διδάσκουμε επιβίωση.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΑ

ΚΑΝΑΛΙ ΣΤΟ YOUTUBE

Youtube Channel

Πάνω από 190 βίντεο στο κανάλι του Combatives στο Youtube. Κάνετε την εγγραφή σας τώρα.

ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ COMBATIVES

Η ιστορία του William Fairbairn και η σχέση του με το Combatives

Το ξεκίνημα του Combatives

Ερευνώντας το ξεκίνημα και την εξέλιξη του Combatives μέσα από την ιστορία του William Fairbairn, του κύριου ιδρυτή του.

BLOG

Στείλτε τις ερωτήσεις σας

Η ομάδα του Combatives Group απαντάει στις ερωτήσεις του κοινού σχετικά με το Combatives, τις πολεμικές τέχνες και άλλα.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ BLOG

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΩΝ

Για πρόσβαση σε περιοχές με απόκρυψη

Εισάγετε το Password:
ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Φόρμα εγγραφής:
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Η εγγραφή είναι υποχρεωτική για όσους θέλουν να λάβουν μέρος.
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ
27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
Για όλα τα επίπεδα
Στο προπονητήριο Αμπελοκήπων. Μόνο για τα μέλη. Λεπτομέρειες:
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ COMBATIVES.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ
Φόρμα εγγραφής:
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ
Η εγγραφή είναι υποχρεωτική για όσους θέλουν να λάβουν μέρος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βιασμοί στην Ελλάδα
27 Νοεμβρίου, 2017
COMBATIVES SCHOOLS
CIVILIAN COMBATIVES

CIVILIAN COMBATIVES

Για πολίτες (άνδρες και γυναίκες), χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε πολεμικές τέχνες.

STREET COMBATIVES

STREET COMBATIVES

Για την αντιμετώπιση της σύγχρονης αστικής βίας. Για πολίτες, άνδρες και γυναίκες.

ADVANCED COMBATIVES

ADVANCED COMBATIVES

Αντιμετώπιση σύγχρονης αστικής βίας σε προηγμένο επίπεδο, για άνδρες και γυναίκες.

PROFESSIONAL COMBATIVES

PROFESSIONAL COMBATIVES

Το ανώτατο επίπεδο εκπαίδευσης Combatives που προετοιμάζει και τους μελλοντικούς εκπαιδευτές.

INTENSIVE COMBATIVES

INTENSIVE COMBATIVES

Εντατικά μαθήματα Combatives. Εκμάθηση Combatives σε σύντομο χρονικό διάστημα, για άνδρες και γυναίκες, σε μικρές ομάδες.

WOMEN'S COMBATIVES

WOMEN'S COMBATIVES

Τεχνικές Combatives ειδικά προσαρμοσμένες για γυναίκες, για ασφάλεια, αυτοπροστασία και αυτοάμυνα σε αστικό περιβάλλον.

COMBAT FITNESS

COMBAT FITNESS

Στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση με κύκλους, για άμεση σκληραγώγηση πνεύματος και σώματος με άμεσα αποτελέσματα.

ANTI-BULLYING

ANTI-BULLYING

Αντίμετρα καταπολέμησης bullying σε σχολικό και εξω-σχολικό περιβάλλον. Για παιδιά και εφήβους, με τη συνδρομή παιδοψυχολόγου.