combatives
  • Combatives, ασφαλείς πολίτες σε 3 μήνες
  • Combatives, ικανοί πολίτες σε 9 μήνες
  • Combatives, ανίκητοι πολίτες σε 18 μήνες
  • Combatives, η πολεμική τέχνη για πραγματική βία
  • Πολεμικές τέχνες ή Combatives
  • Προσωπική και οικογενειακή ασφάλεια

Combatives, η δυτική πολεμική τέχνη
Οι επιρροές του από ανατολικές πολεμικές τέχνες

Στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία μεγάλο ρόλο έχουν παίξει τα ασιατικά συστήματα όπου η πλειοψηφία τους έχουν τις ρίζες τους κυρίως στα κινεζικά συστήματα. Τα κινεζικά συστήματα όμως έχουν διασπαστεί κατά μεγάλο βαθμό λόγω της διαφοροποίησης ενός αρχικού συστήματος του εκάστοτε δασκάλου σε προσωπική ερμηνεία. Όλα αυτά τα συστήματα γενικά ονομάζονται Κουνγκ φου (Kung fu - Gung fu) ή πιο σωστά Γουσου (Wushu).

Βλέπουμε και άλλα είδη πολεμικής τέχνης τα οποία πριν μερικές δεκαετίες ήταν άγνωστα στον δυτικό κόσμο. Σήμερα, αναμφισβήτητα, οι πιο συχνά διδασκόμενες και εφαρμοζόμενες τεχνικές που ασκούνται σε όλο τον κόσμο είναι εκείνες που είναι ιαπωνικής καταγωγής (υπάρχουν και στοιχεία ότι ίσως το κορεάτικο Ταε Κβον Ντο – και κάποια παρεμφερή συστήματα μερικώς απόγονοι Ιαπωνικού Ζίου Ζίτσου / ju jutsu να έχει αυτή τη πρωτιά). Αυτό είναι ίσως επειδή είχαν κωδικοποιηθεί και διαμορφωθεί έτσι ώστε να διδάσκονται με συστηματικό τρόπο ή επειδή είναι από τα λίγα συστήματα που έχουν διασωθεί ανέπαφα σε μια αδιάσπαστη γενεαλογία (σε πολλές περιπτώσεις) μέχρι σήμερα.

Τεχνικές Combatives ιαπωνικής καταγωγής

Η δυτική προσέγγιση στο άοπλο σκέλος της, στηρίχθηκε κυρίως στον αθλητισμό που προσέφερε η αρχαία Ελλάδα, ενώ στο ένοπλο σκέλος, οι λαοί της Ευρώπης κατά καιρούς ανέπτυξαν ο καθένας γηγενή «σχολή σκέψης» ή προσέγγιση. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τις αρχές του Β’ ΠΠ τα όπλα άμεσης εγγύτητας (π.χ. σπαθί) είδαν χρήση όλο και πιο σπάνια, ειδικά μετά την ευρεία χρήση του μπαρουτιού. Ενώ πριν την εκτεταμένη χρήση του πυροβολικού από τον Ναπολέων, ο συνδυασμός άοπλης και ένοπλης δράσης ήταν άμεσα συνδεδεμένες, το άοπλο «πολεμικό» σκέλος που είχε πανομοιότυπες τεχνικές με το αντίστοιχο μεσαιωνικό Ιαπωνικό Ζίου Ζίτσου (Τζου Τζούτσου - JuJutsu), σχεδόν εξαφανίστηκε. Παρέμειναν όμως σταθερά τα αθλήματα της πυγμαχίας και της πάλης σε διάφορες μορφές μέχρι την εμφάνιση του Μπαρτίτσου (Bartitsu) το 1900.

Όσον αφορά στο παρόν και ιδιαίτερα για το περιεχόμενο αυτής της ιστοσελίδας, δεν μπορούμε να μιλάμε για το Combatives ως ένα αυτόνομο σύστημα. Θα πρέπει πρώτα να αναζητήσουμε τις ρίζες του και να δούμε ποιοι είναι υπεύθυνοι για την σημερινή μορφή του, όπως διδάσκεται σήμερα σε όλο το δυτικό κόσμο.

Οι τεχνικές του Combatives, όπως αυτές εφαρμόζονται σήμερα, συχνά παρουσιάζονται ως «δυτικές τεχνικές» που αναπτύχθηκαν για χρήση στο πεδίο της μάχης. Αυτό μπορεί μεν να είναι μια άποψη, υπάρχουν όμως γεγονότα που δεν πρέπει κανείς να αγνοήσει προκειμένου να βρει τις πραγματικές ρίζες του Combatives.

Αναμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι οι «πατέρες» των δυτικών Combatives, όπως τους αναγνωρίζουμε σήμερα, πέρα από την κλασσική δυτική εκπαίδευση (πάλη και πυγμαχία), είχαν πολύ εκτεταμένη εκπαίδευση κυρίως στα ιαπωνικά συστήματα μάχης ενώ ένας από αυτούς, είχε επίσης εκπαιδευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε δύο κινεζικά συστήματα.

Ένα άλλο γεγονός είναι ότι στο χρονικό σημείο της ιστορίας που εξαπλώθηκε ραγδαία το Combatives, η Βρετανία (και αργότερα οι Ηνωμένες Πολιτείες) ήταν ήδη «στα μαχαίρια» με την Ιαπωνία. Ήταν μάλλον απίθανο οι Βρετανοί και αργότερα οι Αμερικανοί να δεχτούν μια κατά κύριο τμήμα «ιαπωνική» πολεμική τέχνη να διδάσκεται στα στρατεύματα τους (στη πραγματικότητα υπάρχουν αποδείξεις για αυτό με κινηματογραφημένα ντοκιμαντέρ εκπαίδευσης από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο κιόλας - τότε η Ιαπωνία ήταν σύμμαχος). Το αντί-ιαπωνικό συναίσθημα ήταν ευρέως διαδεδομένο με ένα ισχυρό «εμείς εναντίον αυτών» κλίμα και κάτι τέτοιο δεν θα ήταν αυτό που λέμε σήμερα «πολιτικά ορθό». Αυτή ήταν η πραγματικότητα.

Με βάση τα δύο παραπάνω γεγονότα, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι σύμμαχοι θα προωθούσαν τα συστήματα Combatives τους ως καθαρά «δυτική εφεύρεση». Αυτό που μπορεί κανείς να εντοπίσει ή να χαρακτηρίσει ως καθαρά «Δυτικό» είναι η Δυτική φιλοσοφία, η προσέγγιση και η μεθοδολογία διδασκαλίας του χωρίς μυστικισμό ή θρησκευτικό σύνδεσμο. Οι δυτικοί ανέκαθεν υπήρξαν πολύ πρακτικοί και δεν πρόσθεταν καθόλου πνευματικά στοιχεία (Κι). Ούτε έμπλεκαν θρησκευτικές αιρέσεις (Βουδισμό) στην τέχνη της μάχης όπως π.χ. βλέπουμε δυνατά Βουδιστικά στοιχεία σε Κινέζικα, Ιαπωνικά και άλλα Ασιατικά συστήματα.

Για να είμαστε δίκαιοι πρέπει να αναφέρουμε ότι οι τεχνικές που διδάσκονται σε ένα σύγχρονο πρόγραμμα combatives μπορούν όλες να βρεθούν στα ελάχιστα μεσαιωνικά έγγραφα που έχουν επιβιώσει που αναφέρονται σε πολεμικές επιδεξιότητες (δείτε Κώδιξ Βάλλεσταϊν/Codex Wallerstein). Η χρήση των περισσοτέρων όμως εγκαταλείφθηκε μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους (1803-1815). Επανένταξή τους έγινε την εποχή του Βασιλιά Εδουάρδου και συγκεκριμένα από τον Έντουαρντ Ουίλλιαμ Μπάρτον-Ραϊτ ο οποίος επανέφερε πολλές αντίστοιχες Ιαπωνικές τεχνικές στο σύστημα του το «Μπαρτίτσου» (Bartitsu) το οποίο σύστησε στην Αγγλική κοινωνία. Ήταν αυτή η εποχή που έφερε τους Γιούκιο Τάνι και Σαντακάζου Ουιενίσι στο Ηνωμένο Βασίλειο για να διδάξουν στην νεοσυσταθείσα (1900) του «Σχολή Μπαρτίτσου Όπλων και Φυσικής Αγωγής / Bartitsu School of Arms and Physical Culture». Διδάσκονταν επίσης το Savate (Σαβάτε), το Cane de Combat (Κάνε ντε Κομπά) και η ξιφασκία. Ουσιαστικά προωθείτο ως ένα Βρετανικό σύστημα που εμπεριείχε Αγγλικά, Ιαπωνικά, Ελβετικά/Γαλλικά συστήματα μάχης. Η λέσχη έκλεισε τις πόρτες της κατόπιν «παρεξήγησης» μεταξύ του Μπάρτον-Ράιτ (Barton-Wright) και του Γιούκιο Τάνι (Yukio Tani) και δεν άνοιξε ξανά. Ο Τάνι (Tani) άνοιξε την δική του σχολή και σύντομα το Ζίου Ζίτσου (Τζου Τζούτσου / Ju Jutsu) έγινε δημοφιλές και αντικατέστησε το Μπαρτίτσου.

ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΑΘΛΗΣΗ

Combatives, η πολεμική τέχνη

Δεν διδάσκουμε άθληση, δεν κάνουμε αγώνες, δεν δίνουμε ζώνες, διδάσκουμε επιβίωση.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΑ

ΚΑΝΑΛΙ ΣΤΟ YOUTUBE

Youtube Channel

Πάνω από 190 βίντεο στο κανάλι του Combatives στο Youtube. Κάνετε την εγγραφή σας τώρα.

ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ COMBATIVES

Η ιστορία του William Fairbairn και η σχέση του με το Combatives

Το ξεκίνημα του Combatives

Ερευνώντας το ξεκίνημα και την εξέλιξη του Combatives μέσα από την ιστορία του William Fairbairn, του κύριου ιδρυτή του.

BLOG

Στείλτε τις ερωτήσεις σας

Η ομάδα του Combatives Group απαντάει στις ερωτήσεις του κοινού σχετικά με το Combatives, τις πολεμικές τέχνες και άλλα.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ BLOG

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΩΝ

Για πρόσβαση σε περιοχές με απόκρυψη

Εισάγετε το Password:
ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Φόρμα εγγραφής:
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Η εγγραφή είναι υποχρεωτική για όσους θέλουν να λάβουν μέρος.
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ
27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
Για όλα τα επίπεδα
Στο προπονητήριο Αμπελοκήπων. Μόνο για τα μέλη. Λεπτομέρειες:
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ COMBATIVES.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ
Φόρμα εγγραφής:
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ
Η εγγραφή είναι υποχρεωτική για όσους θέλουν να λάβουν μέρος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βιασμοί στην Ελλάδα
27 Νοεμβρίου, 2017