• Αυτοάμυνα, εκπαιδευτικά προγράμματα

    Αυτοάμυνα, Αυτοπροστασία

    Εκπαιδευτικά προγράμματα

Εκπαίδευση για το Στρατό

Αποτελεσματική εκπαίδευση Combatives επαγγελματικού τύπου

«Η μάχη σώμα-με-σώμα είναι μια σύγκρουση μεταξύ δύο ή περισσότερα πρόσωπα σε έναν αγώνα με άδεια χέρια ή με όπλα χειρός όπως μαχαίρια, ραβδιά ή βαλλιστικά όπλα που δεν μπορούν να πυροβοληθούν. Η επάρκεια στην μάχη σώμα-με-σώμα αποτελεί ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία για την κατάρτιση του σύγχρονου στρατιώτη.» - Ορισμός Combatives του Αμερικανικού Στρατού - Εγχειρίδιο FM 3-25.150

Η παραπάνω περιγραφή αποτελεί την σύγχρονη εξήγηση της περιγραφής της μάχης σώμα-με-σώμα. Στο ίδιο εγχειρίδιο υπό τον τίτλο «Αρχές Συστήματος» (System Principles) παραγράφους 1-3 και 1-4 υπάρχουν οι εξής παρατηρησεις.

1-3.
Καθ' όλη τη σύγχρονη ιστορία, προσπάθειες να δομηθεί ένα επιτυχές μαχητικό σύστημα έχουν αποτύχει ή έχουν περιορισμένη επιτυχία. Αυτό έχει συμβεί για διάφορους λόγους. Όπως είναι φυσικό, οι διοικητές επιθυμούν ένα σύστημα που δεν απαιτεί χρόνο κατάρτισης και διατήρησης. Περαιτέρω, η κατάρτιση έχει συχνά διεξαχθεί από άμαχους εμπειρογνώμονες στις πολεμικές τέχνες. Οι εμπειρογνώμονες αυτοί χρησιμοποιούν μεθοδολογίες κατάρτισης που έχουν σχεδιαστεί περισσότερο για τον άμαχο χομπίστα παρά τις πραγματικότητες του πολέμου.

1-4.
Συχνά, η εκπαίδευση combatives έχει προσεγγιστεί επιτρέποντας έναν Στρατιώτη με εμπειρία πολεμικής τέχνης για πολίτες να εκμεταλλευτεί περιορισμένο χρόνο κατάρτισης, συνήθως κατά τη διάρκεια ενός άλλου μαθήματος (όπως την Αρχική Κατάρτιση Εισαγωγής [Ιnitial Εntry Training – I.E.T.] ή την κατάρτιση σε εξειδίκευση), για να διδάξει μια χρήσιμη τεχνική. Τυφλωμένοι από την εκπαίδευσή του άμαχου, ο εκπαιδευτής διδάσκει αυτό που νομίζει ότι είναι απλές, αποτελεσματικές και εύκολες να μαθευτούν τεχνικές, επιλεγμένες είτε με βάση τις περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να βρεθεί ένας στρατιώτης, είτε την εξειδικευμένη τακτική κατάρτιση. Διδάσκει το λοιπόν σε στρατιώτες αυτές τις τεχνικές, αλλά λόγω του περιορισμένου χρονικού διαστήματος της κατάρτισης, οι στρατιώτες τις ξεχνάνε γρήγορα. Για να ξεπεραστούν αυτές οι τάσεις, ένα μαχητικό σύστημα εκπαίδευσης πρέπει βασίζεται σε ορισμένες αρχές και, στην συνέχεια να διατηρείται. Οι αρχές αυτές είναι:

• Συστηματική εκπαίδευση
• Θεμελιώδη (αρχές και γνώσεις)
• Συνεχής εκπαίδευση
• Ανταγωνισμός
• Γυμνάσια
• Ζωντανή εκπαίδευση
• Ολοκληρωμένη εκπαίδευση
• Ανάλυση μάχης

Εγχειρίδιο FM 3-25.150 FEF

Αυτά βέβαια γίνονται σε σοβαρούς επαγγελματικούς στρατούς.

Το Combatives Group ακολουθεί σχεδόν κατά γράμμα αυτού του είδους κατάρτιση διότι έχει αποδειχθεί άκρως αποτελεσματικό σε αντίθεση με την προσέγγιση που ακολουθούν Αθλητικοί Σύλλογοι Πολεμικών Τεχνών και Μαχητικών Αθλημάτων. Περίτρανη απόδειξη και παράδειγμα αυτών των αρχών, αποτελεί η σύντομη προσπάθεια μας στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων που αποδείχθηκε αποτελεσματικότατη, παρά τον περιορισμένο χρόνο που δόθηκε στον εκπαιδευτή Combatives του Combatives Group.

Βέβαια σε πολίτες ΔΕΝ μπορούν να διδάσκονται κάποια οπλισμένα στοιχεία και αρχές που διδάχθηκαν μέχρι το 2014 από το Combatives Group στους μελλοντικούς ηγέτες του Ελληνικού στρατού, αλλά όλα τα άλλα μεταφέρονται αυτούσια στα δύο προγράμματα Civilian Combatives και Street Combatives, προσφέροντας εξαιρετικά αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις στη βία για πολίτες με διαφορετική προσέγγιση.

Ο ελάχιστος χρόνος εκπαίδευσης που δίνεται στον σύγχρονο στρατιώτη, επιβάλλει σύντομο πρόγραμμα εκμάθησης συμπυκνωμένης ύλης, που θα του επιτρέπει την εφαρμογή της με πλήρη εξάρτιση, σε συνθήκες ακραίας ψυχοσωματικής πίεσης. Ξεκινώντας από το βασικό του όπλο (τυφέκιο), συνεχίζοντας με ευ όπλου ξιφολόγχη, το σκαπτικό εργαλείο, τη ξιφολόγχη ανά χείρας και τέλος τη μάχη σώμα-με-σώμα. Αυτή είναι η πολεμική προσέγγιση του σύγχρονου στρατιωτικού Combatives.

Η μεθοδολογία του σύγχρονου στρατιωτικού Combatives είναι εξίσου απλή, απτή και αποτελεσματική. Όλες οι τεχνικές που διδάσκονται στην ύλη εφαρμόζονται με γνώμονα την ακραία ψυχοσωματική πίεση που υποστεί ο στρατιώτης σε συνθήκες που απειλούν η ζωή του. Οι συνθήκες αυτές αποδεδειγμένα προκαλούν την αυτόματη ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος που επιβάλλεται στον οργανισμό και απαγορεύουν τις λεπτές και τις σύνθετες φυσικές κινήσεις. Αυτή η ψυχοσωματική κατάσταση απαγορεύει τον κάθε άνθρωπο να αντιδράσει χρησιμοποιώντας αυτές, αναγκάζοντας τον να χρησιμοποιήσει μόνο βαριές και απλές μηχανικές κινήσεις. Συνεπώς, όποιες τεχνικές καλείται να εφαρμόσει ο στρατιώτης ακολουθούν αυτή τη μεθοδολογία.

Τέλος η φιλοσοφία του σύγχρονου στρατιωτικού Combatives είναι ότι αν οποιαδήποτε μεθοδολογία, τεχνική και προσέγγιση δεν είναι Απλή, Άμεση και κυρίως Αποτελεσματική, δεν είναι “Combatives” με την καθολική του έννοια, φιλοσοφία και νοοτροπία.

ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΑΘΛΗΣΗ

Combatives, η πολεμική τέχνη
Δεν διδάσκουμε άθληση, δεν κάνουμε αγώνες, δεν δίνουμε ζώνες. Διδάσκουμε επιβίωση.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΑ

ΚΑΝΑΛΙ ΣΤΟ YOUTUBE

Youtube Channel
Πάνω από 180 βίντεο στο κανάλι του Combatives στο Youtube. Κάνετε την εγγραφή σας τώρα.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΩΝ

Πρόσβαση σε άρθρα με απόκρυψη

Εισάγετε τον κωδικό:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
CIVILIAN COMBATIVES

CIVILIAN COMBATIVES

Για άνδρες και γυναίκες, χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε πολεμικές τέχνες και μαχητικά αθλήματα.

STREET COMBATIVES

STREET COMBATIVES

Για την αντιμετώπιση της σύγχρονης αστικής βίας του δρόμου για επαγγελματίες, άνδρες και γυναίκες.

ADVANCED COMBATIVES

ADVANCED COMBATIVES

Προηγμένη εκπαίδευση στο ιστορικό παρελθόν της μάχης σώμα με σώμα για άνδρες και γυναίκες.

PROFESSIONAL COMBATIVES

PROFESSIONAL COMBATIVES

Το ανώτατο επίπεδο εκπαίδευσης της μάχης σώμα με σώμα. Προετοιμάζει τους μελλοντικούς εκπαιδευτές.

INTENSIVE COMBATIVES

INTENSIVE COMBATIVES

Ιδιαίτερα, εντατικά μαθήματα αυτοάμυνας. Πολύ γρήγορη εκμάθηση. Ατομικά ή σε μικρές ομάδες.

Αυτοάμυνα για γυναίκες

ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Σεμινάρια και μαθήματα αυτοάμυνας σε τακτικές και τεχνικές, για την γυναίκα σε αστικό περιβάλλον.

COMBAT FITNESS

COMBAT FITNESS

Γυμναστική τύπου Cross-training με κύκλους για ταχύτατη σκληραγώγηση σώματος και πνεύματος.

ANTI-BULLYING

ANTI-BULLYING

Καταπολέμηση bullying σε σχολικό και μη περιβάλλον με τη καθοδήγηση παιδοψυχολόγου, αν χρειαστεί.