• Αυτοάμυνα, εκπαιδευτικά προγράμματα

    Αυτοάμυνα, Αυτοπροστασία

    Εκπαιδευτικά προγράμματα

Civilian Combatives

Αυτοάμυνα για πολίτες

Το πρόγραμμα αυτό αναπτύχθηκε για πολίτες (civilians) και βασίζεται στην πολύ απλή και σταθερή αρχή της Πρόληψης, δηλαδή της Απουσίας, Αποφυγής και Απόδρασης από απειλές και κινδύνους και, μόνο αν αυτό είναι αδύνατο…, στην Καταστολή τους.

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικές συνθήκες. Σκοπός μας είναι να αναπτύξει ο κάθε ασκητής τις απαραίτητες δεξιότητες για την καταστολή περιστατικών αστικής βίας υπό ακραία ψυχοσωματική πίεση, που μόνο η προσομοίωση σε πραγματικές συνθήκες μπορεί να προσφέρει.

Το Combatives δεν αποτελεί Αθλητικό Σύλλογο Πολεμικών Τεχνών και Μαχητικής Άθλησης, δεν περιέχει ίχνος αθλητικού φρονήματος ή ευγενούς άμιλλας. Δημιουργήθηκε και διαμορφώθηκε ΜΟΝΟ για να εκπαιδεύσει ανθρώπους σε πρακτικές Ασφάλειας, Αυτοπροστασίας και Αυτοάμυνας. Συνεπώς, είναι πάγια τακτική σε αυτό το στάδιο της βασικής εκπαίδευσης και η νομική κατάρτιση σε θέματα βίας. Με άλλα λόγια, στο Combatives Group δε διδάσκουμε μόνο το «πώς» γίνεται μια τεχνική, αλλά ταυτόχρονα και το νομικό «γιατί» και το ακόμη πιο σημαντικό «γιατί όχι!».

Πιστεύουμε και διδάσκουμε ότι είναι πάντοτε προτιμότερο να προσπαθήσει κανείς να αποφύγει μία συμπλοκή. Θα κλιθεί να την αντιμετωπίσει μόνο όταν δεν έχει άλλη λύση. Οι λόγοι είναι οδυνηρά προφανείς και, δυστυχώς, ελάχιστοι υπεύθυνοι εκπαιδευτές του τομέα, σε παγκόσμια κλίμακα, τους θίγουν. Ο υπεύθυνος δάσκαλος διδάσκει τους μαθητές του ότι, σε μια κοινωνία με αυστηρούς νόμους για την προστασία του (οποιουδήποτε) πολίτη, η βίαιη δράση είναι άκρως παρακινδυνευμένη. Ότι δεν πρέπει να επιδιώκει να λύσει με βία το κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Γιατί;

Διότι μπορεί εύκολα το θύμα να θεωρηθεί θύτης και να υποστεί εκείνος νομική δίωξη με όλα τα προβλήματα που ακολουθούν σαν αποτέλεσμα της βίας που άσκησε.

Διότι τα προβλήματα που δημιουργούνται κατόπιν αυτού έχουν πολύ συχνά σοβαρές προσωπικές, οικογενειακές και οικονομικές συνέπειες, όπως για παράδειγμα τη φυλάκιση, την οποία κάθε άτομο, με την απαραίτητη κοινή λογική (και τον εξ' ίσου απαραίτητο έλεγχο του εγωισμού του), θα προτιμούσε να αποφύγει.

Διότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η λύση της βίας θα είναι απαραίτητα η σωστή. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μπήκαν με φόρα και βγήκαν «κουρεμένοι».

Και τέλος, διότι η παροιμία λέει: «Όταν πας να βρεις τον εχθρό, καλά είναι πρωτίστως να σκάψεις δυο λάκκους.».

Έτσι, καθίσταται προφανές ότι:

  • Ο πρώτος στόχος μας είναι να φροντίσουμε ότι ο ασκητής θα κάνει ότι μπορεί να φθάνει σπίτι του σώος και ακέραιος κάθε μέρα.
  • Ο δεύτερος στόχος να μάθουμε τους ανθρώπους να σκέπτονται πριν αντιδράσουν και στη συνέχεια να τους μάθουμε να σκέπτονται σωστά!
  • Ο τρίτος στόχος είναι να ξεκινήσουμε τους μαθητές μας με ένα απλό, απτό και λογικό πρόγραμμα τεχνικών δεξιοτήτων που βασίζεται στην έννοια της «επιθετικής άμυνας». Αυτή είναι εγγενής στην «προληπτική» νοοτροπία της αυτοπροστασίας, σε αντίθεση με την έννοια της παθητικής «άμυνας».

Στο πλαίσιο αυτό πιστεύουμε ότι, όταν έχει γίνει οτιδήποτε είναι δυνατόν για την αποφυγή ή την αποκλιμάκωση πιθανών συγκρούσεων, όταν έχει αποτύχει η λογική και έχουμε φτάσει σε σημείο της μη επιστροφής, είναι σαφώς προτιμότερο να μην επιτρέψουμε στον επιτιθέμενο κανένα περιθώριο για να εκδηλώσει την επίθεσή του. Και μόνο αν στη συνέχεια αυτή εκδηλωθεί, θα χρειαστεί να κάνουμε κάτι γι' αυτό. Εναλλακτικά, ο στόχος μας είναι να τελειώσει η συμπλοκή πριν καν ξεκινήσει ή τουλάχιστον, πριν κερδίσει ο επιτιθέμενος το πλεονέκτημα. Με απλά λόγια, αντί να έχουμε μια «ανταλλαγή» της μορφής «εσύ-εγώ-εσύ-εγώ», προλαμβάνουμε κάθε ένδειξη επιθετικής ενέργειας και αντ' αυτού έχουμε «εγώ-εγώ-εγώ-εγώ», μέχρι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να μπορέσουμε να διαφύγουμε.

ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΑΘΛΗΣΗ

Combatives, η πολεμική τέχνη
Δεν διδάσκουμε άθληση, δεν κάνουμε αγώνες, δεν δίνουμε ζώνες. Διδάσκουμε επιβίωση.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΑ

ΚΑΝΑΛΙ ΣΤΟ YOUTUBE

Youtube Channel
Πάνω από 180 βίντεο στο κανάλι του Combatives στο Youtube. Κάνετε την εγγραφή σας τώρα.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΩΝ

Πρόσβαση σε άρθρα με απόκρυψη

Εισάγετε τον κωδικό:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
CIVILIAN COMBATIVES

CIVILIAN COMBATIVES

Για άνδρες και γυναίκες, χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε πολεμικές τέχνες και μαχητικά αθλήματα.

STREET COMBATIVES

STREET COMBATIVES

Για την αντιμετώπιση της σύγχρονης αστικής βίας του δρόμου για επαγγελματίες, άνδρες και γυναίκες.

ADVANCED COMBATIVES

ADVANCED COMBATIVES

Προηγμένη εκπαίδευση στο ιστορικό παρελθόν της μάχης σώμα με σώμα για άνδρες και γυναίκες.

PROFESSIONAL COMBATIVES

PROFESSIONAL COMBATIVES

Το ανώτατο επίπεδο εκπαίδευσης της μάχης σώμα με σώμα. Προετοιμάζει τους μελλοντικούς εκπαιδευτές.

INTENSIVE COMBATIVES

INTENSIVE COMBATIVES

Ιδιαίτερα, εντατικά μαθήματα αυτοάμυνας. Πολύ γρήγορη εκμάθηση. Ατομικά ή σε μικρές ομάδες.

Αυτοάμυνα για γυναίκες

ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Σεμινάρια και μαθήματα αυτοάμυνας σε τακτικές και τεχνικές, για την γυναίκα σε αστικό περιβάλλον.

COMBAT FITNESS

COMBAT FITNESS

Γυμναστική τύπου Cross-training με κύκλους για ταχύτατη σκληραγώγηση σώματος και πνεύματος.

ANTI-BULLYING

ANTI-BULLYING

Καταπολέμηση bullying σε σχολικό και μη περιβάλλον με τη καθοδήγηση παιδοψυχολόγου, αν χρειαστεί.