Ποιά διαδικασία διδασκαλίας ακολουθείτε στο Combatives Group;

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Καλησπέρα. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Προκύπτουν οι εξής 2 ερωτήσεις: 1)Οσον αφορά το κομμάτι της καθαρής Αυτοάμυνας, είναι αρκετή η εκμάθηση του παραδοσιακού Jujutsu (όπως αυτό διδάσκεται) ή θα ήταν καλό να προστεθεί και κάποια ταυτόχρονη ενασχόληση του ασκούμενου με ένα μαχητικό άθλημα βαριάς επαφής; Εφόσον ισχύει βέβαια το “μάχεσαι όπως προπονείσαι”, τότε ίσως θα ήταν αντιπαραγωγικό το να προσθέσει κάνεις στο μαχητικό του ρεπερτόριο την μαχητική άθληση (λόγω κανόνων κλπ). -Και 2)Εκλαμβανοντας ως χρονικό διάστημα εκπαίδευσης ενός ασκούμενου το διάστημα πχ του ενός μηνός, ποια θα μπορούσαν να είναι τα ποσοστά εκπαίδευσης του στα διάφορα “κομμάτια” του συστήματος Combatives Group; Πχ a% σε τακτικές /τεχνικές Αυτοπροστασίας (τεχνικές, τακτικές), b% σε αυτοάμυνα (έναντι οπλισμένου αντιπάλου, έναντι πολλαπλών αντιπάλων, γνώση άρθρων νόμου περί επιτρεπτή χρησιμοποιούμενης βίας σε τέτοιες καταστάσεις) , c% randori (ένας εναντίον ενός). Φυσικά, τα ποσοστά αυτά τα αναφέρω περισσότερο ως παράδειγμα, ενδεικτικά. Και το ρωτώ αυτό καθώς βλέπω ότι δίνετε περισσότερο έμφαση στην Αυτοπροστασία και λιγότερο στην Αυτοάμυνα, αν φυσικά το έχω αντιληφθεί σωστά. Σας ευχαριστώ και καλή συνέχεια.

Απάντηση σε ερωτήσεις του Βίντεο 13a. στο YouTube.

Φίλε Sakis Sakis

Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα απ’ όλα τι είναι για εμάς η «καθαρή Αυτοάμυνα» που αναφέρεις. Όπως έχουμε πει, η αυτοάμυνα δεν περιέχει το στοιχείο της παρατεταμένης μάχης και, είναι καθ’ όλα ΝΟΜΙΜΗ αν εφαρμοστεί ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ της χώρας μας. Χρησιμοποιείται λοιπόν ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ όπως το εννοεί η λέξη.

Το παραδοσιακό Ju Jutsu δεν φτιάχτηκε για αυτοάμυνα αλλά για πάνοπλη και πιθανά οπλισμένη μάχη σώμα-με-σώμα σε πεδίο μάχης (με μικρά όπλα) όπου ο σκοπός ήταν η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ. Ουσιαστικά είναι σαν να μιλάμε για ένα πυροβόλο όπλο το οποίο ο χρήστης αποφασίζει αν θα είναι ΚΑΘΑΡΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ή ΚΑΘΑΡΑ ΑΜΥΝΤΙΚΟ. Το ίδιο το σύστημα δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο και πρακτικά χρειάζεται υψηλή ηθική για να χρησιμοποιηθεί ως αυτοάμυνα για ευνόητους λόγους.

Το «παραδοσιακό» ju jutsu όπως το εκλαμβάνεται ο κόσμος δεν διδάσκεται πια παρά μόνο σε μορφή kata/φόρμες από ανθρώπους που το ιαπωνικό κράτος θεωρεί «ζωντανά ιστορικά μνημεία». Η δουλειά τους είναι να διατηρούν την παραδοσιακή τέχνη τους και για να κάνουν αυτό το έργο λαμβάνουν μισθό από το κράτος. Το Ju Jutsu δεν ονομάζεται πια Ju Jutsu στη Ιαπωνία αλλά Yawara-Ge. Το Yawara-ge είναι ένα σύνολο τεχνικών μάχης που αναπτύχθηκε από τους Bushi (πολεμιστές) στην Ιαπωνία, από την εποχή της Kamakura (1185-1333). Ο όρος yawara-ge εμφανίζεται και ως Yawara Jutsu που επικεντρώνεται στην αυτοάμυνα. Είναι παρόμοιο με το Aikido (αλλά όχι το judo), η μόνη διαφορά είναι ότι περιέχει και επιθετικά χτυπήματα. Ο νόμιμος κληρονόμος του κλασσικού παραδοσιακού Ju Jutsu θεωρείται το Judo. Στην Ευρώπη εισήχθη στις αρχές του 1900 στην κλασσική του μορφή πριν το γυρίσει ο Jigoro Kano από Kano Ju Jutsu στην σημερινή του αθλητική μορφή Judo. Αυτός είναι και ό λόγος που συγχέεται το παλιό με το νεότερο σύστημα.

Η άσκηση της παραδοσιακούς μορφής στην Ευρώπη γινόταν με πλήρη επαφή περίπου πως την βλέπει κανείς σήμερα σε αγώνες Kudo, δεν είναι δηλαδή τίποτα καινούριο. Θεωρούμε ότι αυτή η μορφή εκπαίδευσης είναι όντως η καλλίτερη διότι δεν έχει κανείς αυταπάτες για την δυσκολία του πράγματος όσον αφορά την εφαρμογή του συστήματος σε αυτοάμυνα. Θέλει χρόνια γερής προπόνησης για να μπορεί κανείς να την εφαρμόσει αποτελεσματικά. Αυτός είναι και ο λόγος που το Combatives Group έχει στραφεί στο απλότερο αλλά πολύ αποτελεσματικό Combatives για πολίτες και επαγγελματίες. Και αυτό μόνο όταν έχουν τελειώσει αυτόν τον κύκλο του Combatives να συνεχίσουν αν το επιθυμούν στο παραδοσιακό Ju Jutsu.

Το τί μπορεί να προστεθεί σε αυτό είναι επιλογή του καθενός. Αν εκτελείται με το τρόπο που γίνεται στο Combatives Group, δεν το θεωρούμε απαραίτητο να προστεθεί οτιδήποτε. Αν εκτελείται σε μορφή “no contact”, όπως διεξάγονται σε κάποιους αγώνες, κατ’ εμάς πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί από ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΑΡΙΑ ΕΠΑΦΗ έως και ΒΑΡΙΑ. Όσον αφορά τους «κανόνες» οι ίδιοι οι ασκούμενοι τους καθορίζουν στο Combatives Group.

Στο δεύτερο ερώτημα, κατά κανόνα το Combatives Group ξεκινάει με ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του υποψηφίου για να διαπιστώσουμε τις ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ και να ΕΚΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΑΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΣΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ. Μπορεί ο άνθρωπος να ψάχνει κάτι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ από αυτό που προσφέρουμε. Έτσι, για να μη σπαταλάμε χρόνο, ούτε αυτοί ούτε εμείς, θέλουμε να εντοπίσουμε τους λόγους που μας ήρθε.

Αφού δεχτούμε να αναλάβουμε την εκπαίδευσή του, το πρώτο μάθημα είναι οι νόμοι περί αυτοάμυνας. Δηλαδή Άρθρα 23, 24, 25, 32 με έμφαση στα άρθρα 23, 24. Ακολουθεί μια σειρά από ομιλίες εγκεφαλικής και ψυχολογικής λειτουργίας του ανθρώπου υπό συνθήκες πίεσης και, αν υπάρχει χρόνος, το πρώτο παράδειγμα ασκήσεων περί αυτοπροστασίας, αλλιώς το ξεκινάει στο αμέσως επόμενο μάθημα. Σε μαθήματα πρακτικής, η Αυτοπροστασία έρχεται πάντα πρώτα, διότι πιστεύουμε ότι αν ασκεί κανείς αυτήν σωστά, οι πιθανότητες εμπλοκής του σε «περιπέτειες» μειώνεται σημαντικά.

Τα ποσοστά που αναφέρεις για  τακτικές, τεχνικές κτλ. ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ, διότι ο κάθε άνθρωπος λειτουργεί διαφορετικά. Αν εντοπίσουμε ότι κάνει σημαντικά λάθη σε κάποιες ασκήσεις, θα τον κρατήσουμε εκεί μέχρι να εξαλειφθούν. Ο σκοπός μας είναι πάντα τίμιος με την έννοια ότι δεν θέλουμε να φύγει κανείς από εμάς με αυταπάτες για το ΤΙ ΕΙΝΑΙ και ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΣ στην «πραγματικότητα του δρόμου».

Ευχόμαστε να σε έχουμε καλύψει.

Όνομα: Sakis Sakis
Ημ/νία: 05/09/2021
Περιοχή: Αθήνα

Μοιράσου το:

Κάνε την ερώτησή σου

Η απάντηση θα αναρτηθεί σύντομα στην ενότητα Q&A (Ερωτήσεις & Απαντήσεις) και θα λάβεις σχετική ενημέρωση στο email που θα δηλώσεις.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.