Ρίψεις σε καταστάσεις αυτοάμυνας

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Γεια σας και πάλι! Θα ήθελα να σας κάνω 2 ερωτήσεις σχετικές με την εφαρμογή των ρίψεων σε καταστάσεις αυτοάμυνας και οι οποίες έχουν ως εξής: 1. Η διατάραξη της ισορροπίας (kuzushi) πριν την εφαρμογή μιας ρίψης επιτυγχάνεται με προηγούμενο χτύπημα (όπως π.χ. στο κλασσικό jujutsu), με σπρώξιμο/τράβηγμα (όπως στο Judo) η και με τους 2 τρόπους; 2. Οι ίδιες οι ρίψεις που εφαρμόζονται είναι «μεγάλης έντασης» (πχ ippon seoi nage) η «μεσαίας έντασης» (πχ tai otoshi); Θέλω να πω ότι σε μια ρίψη «μεγάλης έντασης» αυτός που εκτελεί την τεχνική έχει την πιθανότητα να συμπαρασύρθει και αυτός στο έδαφος με τον αντίπαλο του ενώ σε μια «μεσαίας έντασης» μπορεί να διατηρήσει και τα 2 του πόδια στο έδαφος, έχοντας τον έλεγχο. Ποιες είναι οι κατάλληλες ρίψεις; Σας ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση σε ερώτηση στο YouTube

Κατ’ αρχάς, ας ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μιλάμε για ΚΛΑΣΣΙΚΟ Combatives εδώ, διότι περιέχει μόνο Beatdown και Takedown αλλά όχι Throwdown με την έννοια της ΚΑΘΑΡΗΣ ΡΙΨΗΣ.

Οι λόγοι για αυτή τη προσέγγιση εξηγούνται λεπτομερώς σε μερικά άρθρα, λίγο ψάξιμο θέλει.

Τώρα για την πρώτη ερώτηση:

ΚΑΙ με τους ΔΥΟ ανάλογα την ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.

Και την δεύτερη:

Και ΠΑΛΙ με τους ΔΥΟ ανάλογα την ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.

Τα ερωτήματα είναι:

Τι θέλεις να πετύχεις;

Αν π.χ. «παίζει» σε αγώνες Τζούντο κανείς, το πιθανότερο είναι να συνεχιστεί ο αγώνας στο έδαφος αν δεν πετύχει ή όποια ρίψη να φέρει Ippon (10 βαθμούς και την λήξη του αγώνα) προσπαθώντας  να πετύχει Ippon με κατακράτηση στη συνέχεια. Εκεί είναι όλα θέμα εμπειρίας, τέχνης, ικανότητας και λίγο τύχης.

Αν από την άλλη, συζητάμε για την χρήση ρίψης σε συμπλοκή «δρόμου» όπου τίποτα δεν είναι δεδομένο, αλλάζουν τα πράγματα. Από την δική μας σκοπιά αν πιάσει οποιαδήποτε καλά δουλεμένη τεχνική χωρίς να καταλήξει κανείς στο έδαφος, όλα καλά! Δεν θεωρούμε ότι ένας πολύ καλά εκπαιδευμένος και έμπειρος σε ρίψεις ασκούμενος θα δυσκολευτεί, ειδικά αν χρησιμοποιήσει βαριά χτυπήματα πρώτα. Εκεί είναι όλα θέμα εμπειρίας, αγριότητας, ικανότητας και λίγο περισσότερο τύχης.

Αν από την άλλη τον συμπαρασύρει ο άλλος μαζί του στο έδαφος, έχουμε πολλά θέματα που ξαφνικά προστίθενται στις παραμέτρους της κατάστασης. Το έδαφος δεν είναι καθόλου καλή λύση για αυτοάμυνα κατά την γνώμη μας και, οι λόγοι για αυτό βρίσκονται στο άρθρο – Μάχη εδάφους για σκοπούς αυτοάμυνας;

Ευχόμαστε να σε έχουμε καλύψει.

Όνομα: Sakis Sakis
Ημ/νία: 09/09/2020
Περιοχή: Άγνωστη

Μοιράσου το:

Κάνε την ερώτησή σου

Η απάντηση θα αναρτηθεί σύντομα στην ενότητα Q&A (Ερωτήσεις & Απαντήσεις) και θα λάβεις σχετική ενημέρωση στο email που θα δηλώσεις.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.