combatives
  • Για πολίτες χωρίς εμπειρία σε πολεμικές τέχνες
  • Εκπαιδευση για πραγματικές συνθήκες βίας
  • Σεμινάρια αυτοαμυνας αυτοπροστασιας
  • Μαθηματα αυτοαμυνας

Γενεαλογία Combatives

Σήμερα, είναι αδύνατον να βρεθεί δάσκαλος εν ζωή που να εκπαιδεύτηκε από τους Φέρμπερν (Fairbairn), Σάικς (Sykes), Άπλγκεϊτ (Applegate) ή Άντεργουντ (Underwood) (δηλ. την πρώτη γενεά μαθητών). Όλοι έχουν αποβιώσει. Υπάρχουν όμως ελάχιστοι εν ζωή δεύτερης γενιάς.

Στρατιωτική εκπαίδευση Combatives
Σκηνή από την εκπαίδευση στρατιωτών κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

Charles Nelson

Ο Charles Nelson ήταν βετεράνος του Β’ Π.Π. και πρώην εκπαιδευτής πεζοναύτης σε μάχη σώμα-με-σώμα και ήταν το τελευταίο ευρέως γνωστό πρόσωπο που θα μπορούσε να εντοπίσει την καταγωγή του κατ 'ευθείαν πίσω στον Fairbairn.

Ο Νέλσον αρχικά είχε εκπαιδευτεί από έναν από τους μαθητές του Fairbairn, τον λοχία Κέλλυ (Sgt. Kelly), ο οποίος υπηρέτησε ως πεζοναύτης στη Σαγκάη το 1930. Ο Kelly με τη σειρά του είχε σπουδάσει με άλλον κορυφαίο του σώματος ντετέκτιβ στη Σαγκάη και μαθητή του Fairbairn, τον Dermot “Pat” O'Neil της Αστυνομίας της Σαγκάης, ο οποίος αργότερα ήταν εκπαιδευτής στη μάχη σώμα-με-σώμα της διάσημης «Ταξιαρχίας του διαβόλου».

Ο Νέλσον επίσης μαθήτευσε υπό τον συνταγματάρχη Anthony Drexel Biddle, εκπαιδευτή πεζοναυτών σε άοπλη μάχη σώμα-με-σώμα, που ήταν μαθητής του Fairbairn. Ήταν στην ίδια κουκέτα με τον John Styers, επίσης εκπαιδευτή πεζοναυτών σε άοπλη μάχη, ο οποίος εκπαιδεύτηκε από τον Biddle και έγραψε ένα κλασικό εγχειρίδιο με τίτλο "Cold Steel".

Μετά τον πόλεμο, ο Νέλσον επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, όπου δίδαξε Combatives για περισσότερα από 45 χρόνια.

Michael “Mickey” Davidow

Ως έφηβος ο Mickey Davidow έγινε μαθητής του Ταξίαρχου Μόρρις (Brigadier Morris), ένας Βρετανός που είχε μεταναστεύσει στην Νότια Αφρική μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Φαίνεται ότι πολλοί Βρετανοί έχοντας χάσει τόσα στην διάρκεια του πολέμου το έκαναν συχνά αυτό λόγω των δύσκολων χρόνων που ακολούθησαν τον πόλεμο.

Το 1952 ο Ταξίαρχος Μόρρις εγκαθίδρυσε ένα γυμναστήριο στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ (Johannesburg) στην γωνία των οδών Ελοφ (Eloff) και Μπρεε (Bree) στον πρώτο όροφο και το ονόμασε «Γυμνασήριο Απόλλων» (Apollo Sports Institute ). Το γυμναστήριο δίδασκε φυσική αγωγή, πυγμαχία, πάλη, και ένα σύστημα «αυτοπροστασίας» (ο Ταξίαρχος το ονόμασε Τζούντο αλλά κάποια χρόνια αργότερα ο Mickey Davidow το απέρριψε αυτό - το Τζούντο/ Judo) που ο Ταξίαρχος είχε μάθει στον πόλεμο. Αντιπαραθέτοντας τις τεχνικές, το σύστημα του Ταξίαρχου αποδείχθηκε το ίδιο που διδάχθηκε σε στρατιωτικούς στην Αγγλία ή Σκοτία κατά την διάρκεια του πολέμου. Αυτό τοποθετούσε τον ταξίαρχο σε ένα από τα κέντρα κατάρτισης όπου ο Fairbairn ή και ο Sykes είχαν διδάξει αρχικά. Η μόνη λογική εξήγηση για το παραστράτημα από στρατιωτική εφαρμογή σε πολιτική εφαρμογή «αυτοάμυνας» του ταξίαρχου, φυσικά θα ήταν να κάνει το σύστημα πιο αποδεκτό για τον μέσο Νότιο Αφρικανό πολίτη. Παρά ταύτα όμως, δίδαξε και τεχνικές που ονόμαζε «θανατηφόρες» σε μερικούς επίλεκτους μαθητές του.

Αριστερά ο Jack Robinson, δεξιά ο Mickey Davidow
Απονομή διπλώματος από τον Jack Robinson στον Mickey Davidow

Επειδή ήταν ένας πρόθυμος να μάθει έφηβος, ο Davidow «ρούφηξε» αυτές τις γνώσεις και μερικά χρόνια αργότερα ανακάλυψε το Τζούντο (Judo) και το Τζού Τζούτσου (Ju Jutsu) κάτω από την διδασκαλία του Καθηγητή Τζακ Ρόμπινσον (Professor Jack Robinson). Εδώ είναι που επιβεβαίωσε ότι το σύστημα που του είχε διδάξει ο Ταξίαρχος Μόρρις (Brigadier Morris) δεν ήταν το Τζούντο (Judo). Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό το γεγονός μια και ο Mickey Davidow είναι ανίκητος πρωταθλητής 7 φορές στην σειρά και γνωρίζει το Τζούντο καλά.

Το Τζούντο (Judo) και το Ζίου Ζίτσου (Τζού Τζούτσου / Ju Jutsu) εισήχθησαν στην Νότια Αφρική από τον Καθηγητή Τζάκ Ρόμπινσον (Professor Jack Robinson) ο οποίος είχε μεταναστεύσει στην χώρα από την Αγγλία το 1934. Ο “Prof Jack” όπως τον καλούσαν οι μαθητές του είχε διδαχθεί και τα δύο συστήματα από τον ιδρυτή του Βρετανικού Τζούντο τον Γιούκιο Τάνι (Yukio Tani). Αυτό εγκαθιστά την καθαρή γενεαλογική γραμμή του Τζού Τζούτσου (Ju Jutsu) στην Νότια Αφρική ως αυτήν του Τέντζιν Σίνιο Ρίου (Tenjin Shinyo Ryu).

Περισσότερα αποδεικτικά για την γενεαλογία του Τέντζιν Σίνιο Ρίου (Tenjin Shinyo Ryu) επιβεβαιώνεται από ένα σχεδιάγραμμα ζωγραφισμένο από το ίδιο χέρι του αποβιώσαντα Χέριμπερτ Τσερβένκα Βενκστέττεν (Heribert Czerwenka Wenkstetten) του Αυστριακού Σόμπουκαι (Shobukai) και Επικεφαλή Τεχνικού Διευθυντή (Chief Technical Director) της Πρώτης Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζίου Ζίτσου (Original E.J.J.U. - European Ju Jitsu Union) όπως και τον Βέρνον Μπέλ (Vernon C. F. Bell αποβιώσαντα πρόεδρο της διεθνούς Ομοσπονδίας Ζίου Ζίτσου - International Ju Jitsu Federation I.J.J.F.). Δείχνει ότι και ο Σείσι Τεππέι (Seishi Teppei) [δείτε σχόλιο] είχε βάλει το χέρι του στην διδαχή του Τέντζιν Σίνιο Ρίου (Tenjin Shinyo Ryu) στην Νότια Αφρική όπου μετανάστευσε (1927-28). Ο Ντάβινταου (Davidow) φαίνεται καθαρά κάτω από το ζευγάρι, τους Καθηγητή Τζακ Ρόμπινσον (Professor Jack Robinson) και τον Σείσι Τεππέι (Seishi Teppei). Δεν είναι γνωστό πόση επαφή είχε με τον Σείσι Τεππέι (Seishi Teppei).

Ο Ντάβινταου (Davidow) φαίνεται να ακολούθησε την ακριβή ρουτίνα διδαχής για να επιλέξει μερικούς μαθητές για ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι του στο Σιριλντίν (Cyrildene προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ/Johannesburg), μακριά από την κύρια σχολή στο Γκλενχεϊζελ (Glenhazel προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ/Johannesburg). Δίδασκε πρώτα στους μαθητές του αυτά που είχε μάθει από τον Ταξίαρχο Μόρρις και στην συνέχεια αν έδειχναν περισσότερο ενδιαφέρον, τους εισήγαγε στις ρίζες του το Τέντζιν Σίνιο Ρίου Τζού Τζούτσου (Tenjin Shinyo Ryu Ju Jutsu).

Γενεαλογία combatives
Ιστορικά είναι ασαφές το πού και με ποιος δασκάλους εκπαιδεύτηκε ο Σείσι Τεππέι στο Τέντζιν Σίνιο Ρίου Τζού Τζούτσου. Γνωρίζουμε ότι για ένα χρονικό διάστημα ήταν στο Κόντοκαν της Ιαπωνίας άλλά δεν υπάρχουν αρχεία του. Ο Τεππέι Σενσέι συχνά ερχόταν σε ρήξη με το Κόντοκαν διότι είχαν την τάση να «νερώνουν» τις πιο σκληρές τεχνικές του αγνού Τένζιν Σίνιο Ρίου Τζού Τζούτσου. Μετά από επαναλαμβανόμενες αντιπαραθέσεις με τους δασκάλους σε σχέση με αυτό το θέμα, αποχώρισε από την οργάνωση. Μπορεί κανείς λογικά να έρθει στο συμπέρασμα ότι ο φάκελός του θα καταστρέφονταν από τα αρχεία του Κόντοκαν και με αυτό να εξηγείται και η μη εύρεσή του. Δεν υπάρχει όμως καμία αβεβαιότητα σε σχέση με την εξιδείκευση και τις τεχνικές ικανότητές του, τις οποίες άφησε ως κληρονομιά στους μαθητές του στη Νότια Αφρική και επ'αυτού δεν τίθεται αμφιβολία. [επιστροφή]

ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΑΘΛΗΣΗ

Combatives, η πολεμική τέχνη

Δεν διδάσκουμε άθληση, δεν κάνουμε αγώνες, δεν δίνουμε ζώνες, διδάσκουμε επιβίωση.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΑ

ΚΑΝΑΛΙ ΣΤΟ YOUTUBE

Youtube Channel

Πάνω από 190 βίντεο στο κανάλι του Combatives στο Youtube. Κάνετε την εγγραφή σας τώρα.

ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ COMBATIVES

Η ιστορία του William Fairbairn και η σχέση του με το Combatives

Το ξεκίνημα του Combatives

Ερευνώντας το ξεκίνημα και την εξέλιξη του Combatives μέσα από την ιστορία του William Fairbairn, του κύριου ιδρυτή του.

BLOG

Στείλτε τις ερωτήσεις σας

Η ομάδα του Combatives Group απαντάει στις ερωτήσεις του κοινού σχετικά με το Combatives, τις πολεμικές τέχνες και άλλα.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ BLOG

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΩΝ

Για πρόσβαση σε περιοχές με απόκρυψη

Εισάγετε το Password:
ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Φόρμα εγγραφής:
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Η εγγραφή είναι υποχρεωτική για όσους θέλουν να λάβουν μέρος.
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ
27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
Για όλα τα επίπεδα
Στο προπονητήριο Αμπελοκήπων. Μόνο για τα μέλη. Λεπτομέρειες:
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ COMBATIVES.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ
Φόρμα εγγραφής:
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ
Η εγγραφή είναι υποχρεωτική για όσους θέλουν να λάβουν μέρος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βιασμοί στην Ελλάδα
27 Νοεμβρίου, 2017
COMBATIVES SCHOOLS
CIVILIAN COMBATIVES

CIVILIAN COMBATIVES

Για πολίτες (άνδρες και γυναίκες), χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε πολεμικές τέχνες.

STREET COMBATIVES

STREET COMBATIVES

Για την αντιμετώπιση της σύγχρονης αστικής βίας. Για πολίτες, άνδρες και γυναίκες.

ADVANCED COMBATIVES

ADVANCED COMBATIVES

Αντιμετώπιση σύγχρονης αστικής βίας σε προηγμένο επίπεδο, για άνδρες και γυναίκες.

PROFESSIONAL COMBATIVES

PROFESSIONAL COMBATIVES

Το ανώτατο επίπεδο εκπαίδευσης Combatives που προετοιμάζει και τους μελλοντικούς εκπαιδευτές.

INTENSIVE COMBATIVES

INTENSIVE COMBATIVES

Εντατικά μαθήματα Combatives. Εκμάθηση Combatives σε σύντομο χρονικό διάστημα, για άνδρες και γυναίκες, σε μικρές ομάδες.

WOMEN'S COMBATIVES

WOMEN'S COMBATIVES

Τεχνικές Combatives ειδικά προσαρμοσμένες για γυναίκες, για ασφάλεια, αυτοπροστασία και αυτοάμυνα σε αστικό περιβάλλον.

COMBAT FITNESS

COMBAT FITNESS

Στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση με κύκλους, για άμεση σκληραγώγηση πνεύματος και σώματος με άμεσα αποτελέσματα.

ANTI-BULLYING

ANTI-BULLYING

Αντίμετρα καταπολέμησης bullying σε σχολικό και εξω-σχολικό περιβάλλον. Για παιδιά και εφήβους, με τη συνδρομή παιδοψυχολόγου.