Αυτοκυριαρχία

Είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να ασκήσει αυτοκυριαρχία; Πόσο σημαντικό είναι; Τι κερδίζουμε με τεχνικές ανάκτησης αυτοκυριαρχίας; Πώς πραγματοποιούνται αυτές οι τεχνικές;

Μείνετε ψύχραιμοι και σταθεροί

Η έλλειψη Αυτοκυριαρχίας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος.

Οδηγεί στο να μην αναγνωρίζει κανείς τις καταστάσεις «ήπιας σύγκρουσης» ακριβώς για αυτό που είναι. Κατά συνέπεια να τις παρερμηνεύει, κλιμακώνοντας έτσι την κατάσταση, χωρίς να υπάρχει λόγος.

Κρατήστε την ψυχραιμία σας! Αρχικά, αναπνέεται με βαθύ φυσικό τρόπο και χαλαρώστε τους ώμους σας. Ένας από τους κύριους ένοχους για την δυσάρεστη αίσθηση της «καταπίεσης» είναι η αναπνοή. Η τάση είναι ότι όσο περισσότερο στρες νιώθει κανείς, τόσο περισσότερο σφίγγει το στομάχι, εμποδίζοντας τους πνεύμονες από τη λήψη περισσότερου αέρα και προκαλώντας δυσκολία στην αναπνοή. Αυτό είναι μέρος του μηχανισμού «μάχης ή απόδρασης» (Fight or Flight) του σώματος και είναι πολύ φυσικό. Οι τρόποι για να το αντιμετωπίσουμε είναι να «μετριάσουμε την συχνότητα» της αναπνοής μας καθώς ανασάνουμε βαθιά στη κοιλιά μας. Αυτό αναγκάζει το στομάχι να χαλαρώσει και να ανοίξει για να μπει περισσότερος αέρας στους πνεύμονες. Μια καλή αναπνοή για να ηρεμήσουμε είναι 3 βαθιές εισπνοές και εκπνοές, άλλη πιό αργή μέθοδος είναι:

  • Εισπνοή για 3 δευτερόλεπτα
  • Κρατήστε την για 3 δευτερόλεπτα
  • Εκπνεύστε για 3 δευτερόλεπτα

Περίπου το ίδιο μοτίβο αναπνοής λειτουργεί καλά και στον διαλογισμό. Αν αυτό σας «φτιάχνει», ξεκινήστε με 5 δευτερόλεπτα και αφήστε τους πνεύμονές σας άδειους για 5 δευτερόλεπτα, έτσι θα καταφέρετε μία πλήρη αναπνοή σε κάθε 20 δευτερόλεπτα.

Καθώς προοδεύετε, μπορεί να θελήσετε να επιμηκύνετε τα διαστήματα. Και με πρακτική εξάσκηση, θα εκπλαγείτε με το πόσο μπορεί αυτά τα χρονικά διαστήματα να μεγαλώσουν.

18/01/2014

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Είναι ο φόβος κακό συναίσθημα;

Είναι ο φόβος κακό συναίσθημα;

Υπάρχει άνθρωπός που να μη φοβάται κάτι; Μπορεί να ελεγχθεί ο φόβος; Τι χρειάζεται να κάνει κανείς για να το καταφέρει αυτο; Ποιές ασκήσεις είναι αυτές που μπορούν να μειώσουν τον φόβο και την αβεβαιότητα;

Εκπαίδευση ελέγχου φόβου

Εκπαίδευση ελέγχου φόβου

Μπορεί κανείς να ελέγξει τον φόβο; Αν όντως μπορεί, πως μπορεί; Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο ή είναι απλά μύθος; Και για να το καταφέρει, τι πρέπει να κάνει κανείς;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.