Επίγνωση

Τι είναι η επίγνωση; Από πού προέρχεται; Πως χρησιμεύει σε καταστάσεις κινδύνου και αυτοάμυνας; Πόσο σημαντική είναι η επίγνωση μιας κατάστασης; Πώς μπορεί να μας βοηθήσει; Τι πρέπει να μάθει κανείς να κάνει αυτομάτως ώστε να οδηγηθεί σε επίγνωση; Πώς μπορεί να μάθει περισσότερα για αυτή τη πρακτική;

Έχε το νού σου!

Τα μάτια και τα αυτιά μας είναι αισθητήρες συναγερμού.

Στο Combatives, η πρώτη γραμμή αυτοπροστασίας είναι η επίγνωση του περιβάλλοντος που προέρχεται από το να είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα για το τι συμβαίνει γύρω μας ανά πάσα στιγμή.

Τα σημαντικότερα εργαλεία για να μας βοηθήσουν σε αυτό είναι τα μάτια και τα αυτιά μας. Από τα δύο, τα μάτια είναι το σημαντικότερο. Θα ήταν καλό να μιλήσουμε για αυτό λίγο. Όλα τα χερσαία αρπακτικά θηλαστικά ζώα έχουν τα μάτια τους στο μπροστινό μέρος του κρανίου. Αντίθετα, η λεία τους έχει τα μάτια στο πλαϊνό τμήμα του κρανίου (παραδόξως αυτό ισχύει και για τα περισσότερα αρπακτικά πουλιά). Άρα, η πιθανότερη κατεύθυνση μιας επίθεσης από ένα οποιοδήποτε αρπακτικό (ακόμα και της κοινωνίας μας) θα είναι από την «τυφλή» πλευρά. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει συνήθεια να κοιτάζουμε γύρω μας, στρέφοντας το κεφάλι σχετικά συχνά.

Επιπρόσθετα, θα ήταν φρόνιμο να χρησιμοποιούμε και όλες τις ανακλαστικές επιφάνειες που είναι διαθέσιμες στον αστικό περίχωρο μας για να κρυφοκοιτάζουμε στην «τυφλή» πλευρά μας. Ταυτόχρονα, τα αυτιά μας θα εντοπίσουν την απόσταση, την ταχύτητα και την κατεύθυνση του πιθανού άρπαγα.

Η κατάσταση επίγνωσης (του περιβάλλοντος) ενός ανθρώπου γίνεται άμεσα αντιληπτή από το αρπακτικό, το οποίο ψάχνει για θύμα το οποίο μπορεί να αιφνιδιάσει προκαλώντας σοκ ώστε να το υποτάξει.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗΣ ενός πιθανού θύματος λειτουργεί σαν ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΠΛΟ κατά του άρπαγα. Επομένως, γνωρίζοντας ότι το «θύμα» του είναι προετοιμασμένο, το ενθαρρύνει να αναζητήσει θύμα αλλού.

Δίνει, επίσης, στο εν δυνάμει θύμα την ευκαιρία να αναγνωρίσει «τάσεις» (μηνύματα) προ-επίθεσης, όπως τη γλώσσα του σώματος και λόγο αυτού, να είναι ψυχοσωματικά έτοιμος για την πιθανή επίθεση αν αυτή συμβεί.

18/01/2014

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Διαχείριση Φόβου ή Διαχείριση Κινδύνου;

Διαχείριση Φόβου ή Διαχείριση Κινδύνου;

Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι ένας άνθρωπος τον οποίο θεωρούμε λογικό, κάποιες φορές, μπορεί να συμπεριφερθεί εντελώς παράλογα, καθοδηγούμενος από τις φοβίες του; Μπορεί και να το έχουμε δεί μπροστά μας. Τι σημαίνει αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

Κοινωνικές Δεξιότητες

Δώσε έμφαση στις Κοινωνικές Δεξιότητες Πρώτα!!

Είναι σημαντικό να κατέχει κανείς ανθρώπινες δεξιότητες για να αντιμετωπίσει τη βία; Μπορεί η βία να αποτραπεί με τα λόγια και τη συμπεριφορά; Είναι πάντα καλλίτερο να λύνουμε το πρόβλημα μια και καλά μέσω της βίας; Πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι προκλητικοί άνθρωποι;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.