Με επιθετικότητα στο νου

Τι πρέπει να κάνουμε και τι πρέπει να σκεπτόμαστε όταν διαισθανόμαστε επικείμενη επίθεση; Πως αλλάζει η οπτική μας γωνία όταν τα κάνουμε; Τι είναι αναγκαίο να καλλιεργήσουμε και πώς καλλιεργείται; Αλλάζει τίποτα στη πραγματικότητα αν αλλάξει η ψυχική κατάσταση μας;

Με επιθετικό πνεύμα…

«Πρέπει να σκέπτεστε επικίνδυνα επιθετικά!» – W.E. Fairbairn (ο πατέρας των σύγχρονων Combatives)

Προτού προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα, είναι σημαντικό να καταστεί σαφές ότι εάν σε οποιοδήποτε σημείο παρουσιαστεί μια διέξοδο από μια επικείμενη απειλητική για τη ζωή μας κατάσταση, πρέπει να την εκμεταλλευτούμε!

Ως πολίτης, ένα γρήγορο 800άρι θα πρέπει να είναι ψηλά στην λίστα των πραγμάτων να κάνουμε. Κατά τη γνώμη μας όσο αφορά την Αυτοάμυνα, μέχρι εδώ και λίγο παραπάνω χρειάζεται η φυσική κατάσταση. Η επιλογή της αποφυγής ή απόδρασης, μας επιτρέπει να «σωθούμε» δίνοντάς μας άλλες επιλογές. (Π.χ. Αν επιδιώξουμε την ευκαιρία να πολεμήσουμε σε δεύτερο χρόνο… υπό τους δικούς μας όρους…)

Ωστόσο, αν δεν υπάρχει διέξοδος και η επίθεση είναι τώρα μια βεβαιότητα που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, είναι ζωτικής σημασίας αλλά ο νόμος είναι ο νόμος και δεν είναι σοφό να τον προκαλούμε.

Σε ένα δικαστήριο όταν η περίπτωση σχετίζεται με βίαιες συγκρούσεις ακραίου τύπου και χωρίς μάρτυρες, είναι ο «λόγος σου εναντίον του λόγου του» και στη Νότιο Αφρική, όπου μεγάλωσα, το ρητό ήταν:

«Είναι καλύτερα να κριθείς από έξι παρά να σε μεταφέρουν έξι.»

Αυτή είναι μια καλή στρατηγική για εκείνη τη χώρα, επειδή το νομικό πλαίσιο είναι τελείως διαφορετικό (αν και πιστεύω ότι θα αλλάξει). Φυσικά, οι καταστάσεις ζωής και θανάτου ήταν και εξακολουθούν να είναι πολύ πιο διαδεδομένες εκεί. Αλλά για εμάς που ζούμε με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, ας ελέγξουμε τι επιτρέπουν ή απαγορεύουν οι νόμοι στην Ευρώπη και ας μην τους «δοκιμάζουμε».

Αν υπάρχουν μάρτυρες και έχουμε ακολουθήσει όλα τα παραπάνω βήματα σταδιακά, τότε έχουμε ισχυροποιήσει την θέση μας. Και είμαστε εντός των ορίων των δικαιωμάτων μας, ώστε να «υπερασπιστούμε» τον εαυτό μας στα μάτια των μαρτύρων. Το μόνο που θα πρέπει να έχουμε κατά νου είναι η σχέση βίας και απειλής, πιο γνωστό ως Συνετή Χρήση Βίας.

Να θυμάστε πάντα:
Το μόλις αρκετό αρκεί!

Ιστορικά το Combatives, όπως αρχικά διδάχτηκε, προορίσθηκε για χρήση και σκοπούς της αστυνομίας και των πολιτών και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, για τις Στρατιωτικές Δυνάμεις και τις Μυστικές Υπηρεσίες. Σε ένα τέτοιο απειλητικό για τη ζωή «ιδανικό» περιβάλλον για Combatives, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τη βία δεν είναι να σκέπτεται κανείς το αποτέλεσμα ή τις συνέπειες του αποτελέσματος. Βέβαια, για αστυνομικούς και πολίτες αυτό δεν αποτελεί μια επιλογή. Είναι πολύ πιο συνετό να κρατήσει κανείς τους παραπάνω κανόνες στο μυαλό του, γιατί δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με κανέναν.

Σε περίπτωση επικείμενων ή εν εξελίξει επιθέσεων, κατά κανόνα, είναι

Αυτό που κάνουμε εξαρτάται από το τι μας κάνει ο επιτιθέμενος.

Σύμφωνοι, ΠΟΤΕ δεν είμαστε σίγουροι αν αυτός που έχουμε απέναντι μας είναι ένας «λύκος», ένας «λύκος με προβιά» ή ένα «πρόβατο» που φοράει «γούνα λύκου» όπως είναι οι περισσότεροι άνθρωποι (χρειάζεται κανείς πολύ τριβή με την βία ή πολύ ξεχωριστή εκπαίδευση να το ερμηνεύσουμε σωστά). Αλλά η ζωή μας δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο προσπαθώντας να το μαντέψουμε εκείνη τη στιγμή, ειδικά όταν βρισκόμαστε ήδη στα σκατά! Αυτό που λέω, είναι ότι αν κλιμακώνουμε καθώς κλιμακώνει ο επιτιθέμενος, παίζουμε το δικό του παιχνίδι για να «προλάβουμε». Είναι σχεδόν βέβαιο ότι καθώς το κάνουμε αυτό, δίνουμε στον επιτιθέμενο το χρόνο που χρειάζεται για να κλιμακώσει περεταίρω και πιο επικίνδυνα την κατάσταση.

Γιατί;

Διότι κατά τη διάρκεια αυτής της ανταλλαγής κλιμάκωσης ο επιτιθέμενος μπορεί να οπλιστεί.

Fight turns to knife assault

Αυτό σημαίνει ότι η ζωή μας μπορεί τώρα να βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο, μια κατάσταση που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαμε «πνίξει» το περιστατικό από την αρχή. Αυτό το είδος της κλιμάκωσης σίγουρα δεν είναι αυτό που θέλουμε να λάβει χώρα.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε εδώ ότι αν έχουμε την συνήθεια να προπονούμαστε σε επίπεδο έντασης 40%, όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε πραγματική και αχαλίνωτη βία στο δρόμο δεν θα είμαστε σε θέση να αναβαθμίσουμε την απάντησή μας στο 100% διότι δεν το έχουμε κάνει συνήθεια.

«Μάχεσαι όπως προπονείσαι.» – Στρατηγός George S. Patton Jr.

Αν αντίθετα έχουμε τη συνήθεια να προπονούμαστε σε επίπεδο έντασης 100%, θα είμαστε σε θέση να αποδώσουμε σε αυτό το επίπεδο ανταπόκρισης λόγω της συνηθισμένης μας εργασιακής ηθικής (work ethic). Σε περίπτωση που η κατάσταση δεν δικαιολογεί όμως ένα τόσο βίαιο επίπεδο ανταπόκρισης, μπορούμε πάντα να αποκλιμακώσουμε για να ανταποκριθούμε αναλόγως στην πρόκληση.

 (Διαβάστε – Αρχές Combatives)

18/01/2014

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Φόβος για πραγματικό κίνδυνο

Φόβος για πραγματικό κίνδυνο

Οι πολεμικές τέχνες είναι ταυτόχρονα και αυτοάμυνα; Υπάρχει διαφορά μεταξύ καβγά στον δρόμο και αυτοάμυνα; Πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς τον νόμο περί αυτοάμυνας; Ποιοί εκπαιδεύουν ανθρώπους σε τέτοια θέματα και πόσο έγκυροι είναι;

Η αντιμετώπιση του φόβου

Η αντιμετώπιση του φόβου

Υπάρχει άνθρωπος που να μην βιώνει το αίσθημα του φόβου; Ισχύει αυτό που λένε κάποιοι ότι δεν φοβούνται τίποτα; Υπάρχει τρόπος να μάθεις να ελέγχεις τον φόβο σου;

Εγκληματική βία

Εγκληματίες και Βία

Σε αυτή την ανάλυση θα συζητήσουμε για εγκληματίες και βία. Συγκεκριμένα, πώς διαφέρει η εγκληματική βία και, γιατί είναι η ανάκτηση του ελέγχου τόσο σημαντική για τον εγκληματία. Και τέλος, τον λόγο που η εγκληματική βία δεν είναι καυγάς.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.