Η Αντιμετώπιση του βιασμού

Ποιός φέρει όλη την ευθύνη μιας σεξουαλικής κακοποίησης; Τι βοήθεια χρειάζεται ένα άτομο που έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση;

Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη

Πώς μπορεί να βοηθηθεί ένας άνθρωπος που έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση;

Κατ’ αρχάς, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ΠΟΤΕ δεν φταίει το θύμα που δέχτηκε επίθεση και βιάστηκε!

Όλο το φταίξιμο είναι του θύτη!

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ψυχικό τραύμα του βιασμού επουλώνεται πολύ πιο αργά και δύσκολα από τα σωματικά τραύματα. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό τα θύματα να δέχονται από νωρίς υποστήριξη. Πολύ σημαντικό είναι τα προσφιλή πρόσωπα του ατόμου να δείξουν κατανόηση και να είναι υποστηρικτικά με κάθε τρόπο, πρακτικό, συμβολικό και συναισθηματικό.

Βιασμός, οι συνέπειες και η αντιμετώπιση

Τι πρέπει να κάνουν οι φίλοι και η οικογένεια του θύματος:

 • Να βοηθήσουν το άτομο να διηγηθεί το περιστατικό
 • Να το προτρέψουν να εκφράσει τα συναισθήματά του
 • Να το ενισχύσουν να καταφύγει στις αρχές και να μην το αποσιωπήσει
 • Η διεκδίκηση και η απόδοση δικαιοσύνης είναι σημαντικά βήματα στη διαδικασία επούλωσης του ψυχικού τραύματος του θύματος.
 • Εφόσον το θύμα είναι γυναίκα, οι άντρες του περιβάλλοντος του θύματος, να δείξουν κατανόηση και στήριξη.
 • Ειδικά αν το θύμα είναι ανήλικο η οικογένεια θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή αποφεύγοντας να το ενοχοποιήσει ή να το διαψεύσει.
 • Δεν πρέπει να αποσιωπηθεί το γεγονός με την ελπίδα ότι θα ξεχαστεί διότι θα ενοχοποιηθεί το ίδιο το θύμα περιπλέκοντας περισσότερο τα συναισθήματά του.
 • Να απευθυνθεί σε ειδικούς ψυχικής υγείας, εξειδικευμένους σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης για όσο διάστημα νιώθει ότι το έχει ανάγκη.
 • Ένας βιασμός πλήττει και την οικογένεια του θύματος συναισθηματικά. Χρειάζεται να συμμετέχει όλη η οικογένεια στη θεραπευτική διαδικασία.

10/11/2017

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Σχετικά άρθρα

Βιασμός, συνέπειες και αντιμετώπιση

Βιασμός, συνέπειες και αντιμετώπιση

Πόσοι βιασμοί πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα; Σε τι ποσοστά βρίσκεται σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο; Γιατί δεν καταγγέλονται όλα τα περιστατικά; Πόσα φθάνουν στη δικαιοσύνει και πόσα καταδικάζονται; Ποίοι βιάζουν συχνότερα παιδιά;

Πώς να Αποφύγεις τον Βιασμό

Αποφυγή βιασμού: Βασικές οδηγίες ασφάλειας

Πότε πρέπει να έχεις το νου σου; Πρέπει να εμπιστεύεσαι τα συναισθήματά σου; Πότε πρέπει να δείξεις ιδιαίτερη προσοχή; Πότε πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για διαφυγή ή αυτοάμυνα; Πότε είσαι πιο ευάλωτη;

Τύποι βιαστών

Τύποι βιαστών

Οι τύποι βιαστών και πως λειτουργεί ο καθένας. Ένα αποκαλυπτικό άρθρο για την δράση των βιαστών, ανάλογα με τον τύπο τους.

Γίνε μέλος της Κοινότητας του Combatives Group, μαθαίνοντας και δοκιμάζοντας ρεαλιστικές δεξιότητες αντιμετώπισης της βίας.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

 • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
 • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
 • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
 • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
 • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.