• Αυτοάμυνα Combatives

    Μαθήματα αυτοάμυνας

    ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ

Τί είναι Αυτοάμυνα

Αυτοάμυνα ονομάζουμε το σύνολο των πράξεων που αναγκαζόμαστε να εκτελέσουμε προκειμένου να αμυνθούμε και να προστατέψουμε την ζωή μας και την σωματική μας ακεραιότητα. Πρόκειται, δηλαδή, για πράξεις που εκτελούνται όταν βρισκόμαστε σε σοβαρό κίνδυνο και είναι νομικά κατοχυρωμένες.

Αυτοάμυνα

Πότε και γιατί εφαρμόζεται

Το γεγονός και μόνο ότι ενδέχεται να χρειαστεί να εκτελέσουμε διαδικασίες αυτοάμυνας μας προκαλεί ανασφάλεια, φόβο και ταυτόχρονα θυμό.

Ανασφάλεια όταν αντιλαμβανόμαστε πόσο αιφνιδιαστική, σκληρή και αδυσώπητη είναι η πραγματική βία. Φόβο, ακόμη και πανικό, όταν βλέπουμε ότι δεν έχουμε τα απαραίτητα μέσα να την αντιμετωπίσουμε. Τέλος, θυμό, γιατί κανείς δεν μας προετοίμασε, σωματικά και ψυχικά, για την πραγματικότητα.

Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η ομάδα του Combatives Group. Εκπαιδεύει ΜΟΝΟ για πραγματικές συνθήκες και χωρίς ίχνος αθλητικών μεθόδων και ιδεωδών. Η εκπαίδευση αυτοάμυνας του Combatives Group είναι τόσο ρεαλιστική και αποτελεσματική, που σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ο μέσος πολίτης είναι ικανός να προστατευτεί και να αμυνθεί από τα περισσότερα είδη επιθέσεων.

Σεμινάριο αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας

Αυτοάμυνα: ορισμός και εξήγηση

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο όρος «αυτοάμυνα» έχει αυστηρή και σαφέστατη εξήγηση, βασιζόμενη στους νόμους του Ελληνικού κράτους, που συνάδουν με εκείνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να βρεθούμε σε κατάσταση αυτοάμυνας, θα πρέπει πρώτα να έχει όντως απειληθεί η ζωή μας ή η σωματική μας ακεραιότητα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε σε αυτοάμυνα αν κάποιος βρίσει εμάς ή μέλος της οικογένειάς μας ακόμα και με τον χειρότερο τρόπο (την μάνα, τον πατέρα, την/τον σύζυγο ή τα παιδιά μας). Ακόμα και αν κάποιος εισχωρήσει στην κατοικία μας με σκοπό να μας ληστέψει. Πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να μπορούμε να αποδείξουμε ότι όντως κινδύνευε η σωματική μας ακεραιότητα ή η ίδια μας η ζωή.

Με απλά λόγια, οι έννοιες αυτοάμυνα και νόμος είναι άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους και δεν επιδέχονται άλλης ερμηνείας.

Στο διαδίκτυο θα βρούμε μεγάλο αριθμό βίντεο αυτοάμυνας και πρέπει να έχουμε πάντα στον νου μας ότι τα περισσότερα είναι άκρως παραπλανητικά και επικίνδυνα. Όχι μόνο περιγράφουν γλαφυρά παράνομες πράξεις αλλά και ενέργειες που πιθανότατα θα μας στοιχίσουν την ζωή ή την ελευθερία μας.

Αυτοάμυνα και Πολεμικές Τέχνες

Δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να συγχέουμε μία πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση έκτατης ανάγκης με την οποιαδήποτε αθλητική εξάσκηση. Πρόκειται για δύο εντελώς αντίθετες νοοτροπίες που, αν συνδυαστούν, γίνονται επικίνδυνες για την ζωή μας.

Ο επιτιθέμενος δεν είναι συνασκητής μας. Είναι κάποιος που θέλει να μας βλάψει σοβαρά ή και να μας σκοτώσει. Δεν τον γνωρίζουμε και δεν ξέρουμε τί σκοπό έχει, τί είδους παράνομες πράξεις έχει ήδη κάνει, ποιές είναι οι γνώσεις του σε θέματα μάχης σώμα-με-σώμα, αν και πώς είναι οπλισμένος, πόσο δυνατός είναι και πόσο αποφασισμένος και πωρωμένος αισθάνεται. Σκοπός του να μας αιφνιδιάσει για να πάρει κάτι από εμάς (χρήματα, αξιοπρέπεια ή και την ζωή μας). Γιατί έτσι θέλει και πιστεύει ότι μπορεί.

Ακόμα και αν γνωρίζουμε κάποιες τεχνικές αυτοάμυνας, αυτές, κατά πάσα πιθανότητα, δεν έχουν ποτέ δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες βίας παρά μόνο μεταξύ συναθλητών και φίλων και σε αυστηρά προστατευμένο χώρο.

Μαθήματα αυτοάμυνας

Τα μαθήματα αυτοάμυνας, βασισμένα στη πραγματικότητα, είναι η καλύτερη μέθοδος για να μπορέσει κάποιος να προστατεύσει την ζωή του, όταν πλέον δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο. Τα σωστά μαθήματα αυτοάμυνας πρέπει απαραιτήτως να περιέχουν μαθήματα αυτοπροστασίας, δηλαδή τακτικές που θα μας προστατεύσουν από επερχόμενο κίνδυνο ή θα μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε από αυτόν χωρίς να εμπλακούμε.

Αυτό σημαίνει ότι οι σωστές τακτικές και τεχνικές αυτοάμυνας έχουν πρωτίστως σκοπό να μας αποτρέψουν από την χρήση βίας, μέχρι που αυτή να γίνει τελείως απαραίτητη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε φορά που χρησιμοποιούμε βία, έχουμε πολλές πιθανότητες να πάθουμε κακό (μικρό ή και μη αναστρέψιμο).

Τα μαθήματα αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας μπορούν (και πρέπει) να γίνονται από όλους και μάλιστα ξεκινώντας από μικρή ηλικία. Παρά την συνήθη άποψη, δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας για να λάβει κανείς μαθήματα αυτοάμυνας και να μάθει πως θα προστατεύσει αποτελεσματικά τον εαυτό του. Κάθε ηλικιακή ομάδα έχει φυσικά την δική της μέθοδο διδασκαλίας και διαφορετικές απαιτήσεις.

Μαθήματα αυτοάμυνας για γυναίκες

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε μαθήματα αυτοάμυνας για γυναίκες. Οι γυναίκες ήταν πάντοτε κατά μεγάλο ποσοστό θύμα βίας, εξωγενούς ή ενδοοικογενειακής. Δεν είναι λίγες οι φορές που γυναίκες κλήθηκαν να υπερασπίσουν όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τα παιδιά τους από επερχόμενη απειλή.

Η κοινότητα του Combatives Group θεωρεί ότι κάθε γυναίκα θα πρέπει να λαμβάνει μαθήματα αυτοάμυνας για πραγματικές συνθήκες βίας. Το οφείλει στον εαυτό της. Η άγνοια την εκθέτει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο χωρίς να το γνωρίζει.

Η αναγκαιότητα της αυτοάμυνας σήμερα

Η βία έχει γίνει δυστυχώς, μέρος της καθημερινότητάς μας. Κανένας Έλληνας, που γνωρίζει την πραγματικότητα, δεν σκέφτεται ότι είναι ασφαλής, δεν μπορεί να κάνει αυτά που τα έκανε χωρίς σκέψη μόλις 25-30 χρόνια πριν. Κοιτάζοντας τα αρχεία της αστυνομίας, θα δούμε ότι οι καταγεγραμμένες ληστείες (για παράδειγμα) έχουν αυξηθεί από 1000 σε 4700 από το 1991. Η αύξηση αυτή συμβαίνει, κατά κύριο λόγο, σε αστικές περιοχές.

Για να μάθει ο καθένας μας πόσο ασφαλής θεωρεί ότι είναι, ας απαντήσει με ειλικρίνεια στα παρακάτω ερωτήματα:

Αφήνεις ξεκλείδωτη την πόρτα σου το βράδυ;
Επιτρέπεις στα μικρά παιδιά σου να βγουν μόνα έξω;
Βγαίνεις από την τράπεζα χωρίς να προσέξεις;
Αφήνεις την τσάντα σου στο αυτοκίνητο όταν δεν είσαι μέσα;
Αφήνεις το αυτοκίνητό σου ξεκλείδωτο;

Αν σε όλα αυτά έχεις πει ναι, τότε είσαι από τους ελάχιστους Έλληνες που πιστεύουν με την καρδιά τους ότι η Ελλάδα είναι ακόμα η πλέον ασφαλής χώρα στον κόσμο. Παράλληλα, θέτεις σε αμφισβήτηση τα επίσημα στατιστικά της Ελληνικής αστυνομίας.

Αν πάλι στα παραπάνω λες ΟΧΙ, γιατί πρέπει να αφήνεις τον εαυτό σου απροστάτευτο και ανίδεο από την πραγματική κατάσταση στην οποία ζούμε;

Γιατί θα πρέπει να σκεφτείς την αυτοάμυνα όταν θα είναι ήδη αργά;

Εμείς, στο Combatives Group, θεωρούμε ότι όλοι πρέπει να κάνουν μαθήματα αυτοάμυνας ώστε να ενημερωθούν για την δυναμική της βίας και τις επιπτώσεις της. Επικοινώνησε με ένα από τα προπονητήριά μας και έλα να μας γνωρίσεις από κοντά.

ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΑΘΛΗΣΗ

Combatives, η πολεμική τέχνη
Δεν διδάσκουμε άθληση, δεν κάνουμε αγώνες, δεν δίνουμε ζώνες. Διδάσκουμε επιβίωση.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΑ

ΚΑΝΑΛΙ ΣΤΟ YOUTUBE

Youtube Channel
Πάνω από 180 βίντεο στο κανάλι του Combatives στο Youtube. Κάνετε την εγγραφή σας τώρα.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΩΝ

Πρόσβαση σε άρθρα με απόκρυψη

Εισάγετε τον κωδικό:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ
Τακτικές και τεχνικές για πραγματικές συνθήκες αστικής βίας, σύμφωνα πάντα με τον νόμο, χωρίς κινηματογραφικά σενάρια.
Η ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΒΙΑ
Αποτελεσματική προστασία του πολίτη για την αστική βία. Δεν απαιτείται προηγούμενη γνώση πολεμικών τεχνών.
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Κατάλληλο για άνδρες και γυναίκες ανεξάρτητα με την σωματική τους διάπλαση. Κατάλληλο ακόμα και για παιδιά.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
CIVILIAN COMBATIVES

CIVILIAN COMBATIVES

Για άνδρες και γυναίκες, χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε πολεμικές τέχνες και μαχητικά αθλήματα.

STREET COMBATIVES

STREET COMBATIVES

Για την αντιμετώπιση της σύγχρονης αστικής βίας του δρόμου για επαγγελματίες, άνδρες και γυναίκες.

ADVANCED COMBATIVES

ADVANCED COMBATIVES

Προηγμένη εκπαίδευση στο ιστορικό παρελθόν της μάχης σώμα με σώμα για άνδρες και γυναίκες.

PROFESSIONAL COMBATIVES

PROFESSIONAL COMBATIVES

Το ανώτατο επίπεδο εκπαίδευσης της μάχης σώμα με σώμα. Προετοιμάζει τους μελλοντικούς εκπαιδευτές.

INTENSIVE COMBATIVES

INTENSIVE COMBATIVES

Ιδιαίτερα, εντατικά μαθήματα αυτοάμυνας. Πολύ γρήγορη εκμάθηση. Ατομικά ή σε μικρές ομάδες.

Αυτοάμυνα για γυναίκες

ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Σεμινάρια και μαθήματα αυτοάμυνας σε τακτικές και τεχνικές, για την γυναίκα σε αστικό περιβάλλον.

COMBAT FITNESS

COMBAT FITNESS

Γυμναστική τύπου Cross-training με κύκλους για ταχύτατη σκληραγώγηση σώματος και πνεύματος.

ANTI-BULLYING

ANTI-BULLYING

Καταπολέμηση bullying σε σχολικό και μη περιβάλλον με τη καθοδήγηση παιδοψυχολόγου, αν χρειαστεί.