Αυτοάμυνα

Αυτοάμυνα ονομάζουμε το σύνολο των πράξεων που αναγκαζόμαστε να εκτελέσουμε προκειμένου να αμυνθούμε και να προστατέψουμε την ζωή μας και την σωματική μας ακεραιότητα. Πρόκειται, δηλαδή, για πράξεις που εκτελούνται όταν βρισκόμαστε σε σοβαρό κίνδυνο και είναι νομικά κατοχυρωμένες.

Άρθρα Αυτοάμυνας

Τα Μυστικά της Αυτοάμυνας

Ξεκινάμε ΠΑΝΤΑ με ΛΟΓΙΚΗ προσέγγιση ΕΠΙΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΣ αρχικά τον κόσμο με μια σειρά νομικής ενημέρωσης επί του θέματος, ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ και ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ασφάλειας και αυτοπροστασίας.

Η αλήθεια απαιτεί διαύγεια

Η αλήθεια απαιτεί διαύγεια, αυτό είναι συμπέρασμα όσων καταλαβαίνουν την κατάρτιση αντιμετώπισης βίας. Ισχύει αυτό; Μήπως θολώνει τα νερά η πολυπλοκότητα ή μήπως ενδείκνυται η απλοποίηση;

Αποτελεσματική αυτοάμυνα

Όλοι πωλούν αυτοάμυνα μέσω οποιουδήποτε συστήματος πολεμικών τεχνών ή μαχητικών σπορ που διδάσκουν, όμως, αποτελούν αυτά ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ αυτοάμυνα; Τι είναι πραγματικά η αποτελεσματική αυτοάμυνα;

Μάχη εδάφους για σκοπούς αυτοάμυνας;

Όσον αφορά την αντιμετώπιση, αδίστακτου και αδυσώπητου ένοπλου ή πολλών δραστών και την μάχη εδάφους, υποστηρίζουμε σθεναρά την Απουσία, Αποφυγή και Απόδραση ΠΡΙΝ φτάσουμε στο έδαφος, διότι αλλιώς, σχεδόν μπορούμε να εγγυηθούμε ένα δυσάρεστο αποτέλεσμα.

Αντιμετώπιση

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ είναι το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ και ΕΠΙΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟ στάδιο. Αυτό που ελλοχεύει και όλους τους κινδύνους. Καταστάσεις που γεννιούνται από το γεγονός ότι ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ αυτός απέναντι μας, ΤΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΧΕΙ και, ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ είναι πρόθυμος να το «τραβήξει»…

Αποκλιμάκωση

Είναι αξιοπερίεργο ότι το μοναδικό όν στον πλανήτη που έχει δημιουργήσει τόσο ανεπτυγμένη ικανότητα επικοινωνίας, γενικά ΑΔΥΝΑΤΕΙ να την χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά. Ειδικά όταν υπάρχει ΕΝΤΑΣΗ μεταξύ των ανθρώπων.

Αποφυγή

Συμβουλεύουμε σε κάθε ανούσια αντιπαράθεση ΑΠΟΦΥΓΗ. Διότι ο κίνδυνος αντιπαράθεσης με παράλογο άνθρωπο εύκολα οδηγεί σε κατάσταση που θα ΚΛΙΜΑΚΩΘΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ η κατάσταση. Οδηγώντας τελικά σε αντιμετώπιση όπου το τέλος μπορεί να αποδειχθεί ΑΒΕΒΑΙΟ.

Το Μυστικό της Εγγύτητας

Εμείς στο Combatives Group από παλιά έχουμε πιάσει το νόημα και έχουμε βρει τρόπο ΟΛΟΙ να μπορούν να κάνουν αυτό το «κάτι» που χρειάζεται να προστατευτούν, ανάλογα με την ηλικία και φυσική κατάστασή τους. Διαβάστε να μάθετε τι είναι.

«Τίμιο παιχνίδι;;» Τι είναι αυτό;;;

Το αρπακτικό αναζητά τον ανήμπορο, τον αδύναμο και τον ηλικιωμένο. Είναι πρόθυμοι να τους κάνουν κακό μέχρι και σε σαδιστικό βαθμό για να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τους στόχους τους. Μόνο ένα πράγμα δεν εμποδίζει ένα αρπακτικό απ’ το να μας επιλέξει…

Προστάτευε τοv εαυτό σου διαρκώς

Το να προστατεύεις τον εαυτό σου δεν είναι απλά να είσαι σε επιφυλακή για την σπάνια περίπτωση που θα αντιμετωπίσεις στυγνούς εγκληματίες, αλλά ακόμη και στη πράξη της διάσχισης του δρόμου.

Μάχεσαι όπως προπονείσαι

Μεταξύ τις κακές συνήθειες είναι πράγματα που ονομάζονται «αθλητικοί ή ηθικοί κανόνες συμπλοκής». Αυτοί είναι οι κανόνες με τους οποίους οι περισσότεροι άνθρωποι ακόμη ζουν. Καλοί είναι για αγώνες, όλεθρος για μάχη επιβίωσης.

Τι Εστί Επιβίωση = Μηδέν Κανόνες;

Εδώ θίγουμε την παγίδα της λάθος εκπαίδευσης αυτοάμυνας ή τουλάχιστον, το λάθος πνεύμα στην εκπαίδευση της αυτοάμυνας. Θα μάθουμε επίσης τι θα πει και τι πρέπει να κάνεις για να προστατεύεις τον εαυτό σου διαρκώς.

Άσκησε Πίεση με Ζήλο

Ποιά άμυνα είναι η καλλίτερη; Ποιός έχει το ανώτερο πνεύμα σε μια συμπλοκή, ο αμυνόμενος ή ο επιτιθέμενος; Πόσο μπορούμε να δοκιμάσουμε την ανοχή του νόμου;

Κάλυψη, Κλείσιμο, Αντεπίθεση!

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να κλείσει κανείς την απόσταση μεταξύ συμπλεκόμενων; Είναι απαραίτητο να το κάνει κανείς αυτό ή πιο σωστό να απομακρυνθεί από τον κίνδυνο; Υπάρχει τρόπος να γίνει με ασφάλεια;

Απλό, Άμεσο, Αποτελεσματικό

Ποιό είναι το δόγμα του Combatives Group; Γιατί δίνει τόση έμφαση σε αυτά τα σημεία; Πως ταιριάζουν αυτά με μια κατάσταση αυτοάμυνας; Ποια μαχητικά αθλήματα χρίζουν σεβασμό; Γιατί όμως δεν ταιριάζουν σε συνθήκες αυτοάμυνας;

Η Τέχνη του Δόλου

Είναι σωστό να εκμεταλλευτούμε την εξαπάτηση; Μήπως είναι άδικο να χρησιμοποιούμε δόλιο χτύπημα; Τι είναι αυτό που ίσως το δικαιολογήσει; Υπάρχουν συγκεκριμένες απαγορευμένες και νόμιμες τεχνικές; Ποιές είναι οι συνέπειες χρήσης τους;

Η αυτοάμυνα στην πράξη

Μοιράσου το:

Το γεγονός και μόνο ότι ενδέχεται να χρειαστεί να εκτελέσουμε διαδικασίες αυτοάμυνας μας προκαλεί ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΦΟΒΟ και ταυτόχρονα ΘΥΜΟ.

Ανασφάλεια όταν αντιλαμβανόμαστε πόσο αιφνιδιαστική, σκληρή και αδυσώπητη είναι η πραγματική βία. Φόβο, ακόμη και Πανικό, όταν βλέπουμε ότι δεν έχουμε τα απαραίτητα μέσα να την αντιμετωπίσουμε. Θυμό, διότι έχει ταραχτεί η ηρεμία μας. Τέλος, Ευάλωτοι και Αβέβαιοι γιατί πιθανά δεν είμαστε προετοιμασμένοι, σωματικά και ψυχικά, για την πραγματικότητα της βίας.

Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η κοινότητα του Combatives Group. Εκπαιδεύει ΜΟΝΟ για πραγματικές συνθήκες και χωρίς ίχνος αθλητικών μεθόδων και ιδεωδών. Η εκπαίδευση του Συστήματος Αυτοάμυνας του Combatives Group είναι τόσο ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ, που σε πολύ ΜΙΚΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ο μέσος πολίτης είναι ικανός να ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ και να ΑΜΥΝΘΕΙ από τα περισσότερα είδη κοινών επιθέσεων.

Αυτοάμυνα και νόμος

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο όρος «αυτοάμυνα» έχει αυστηρή και σαφέστατη εξήγηση, βασιζόμενη στους νόμους του Ελληνικού κράτους, που συνάδουν με εκείνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να βρεθούμε σε κατάσταση αυτοάμυνας, θα πρέπει πρώτα να έχει όντως απειληθεί η ζωή μας ή η σωματική μας ακεραιότητα.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε σε αυτοάμυνα αν κάποιος βρίσει εμάς ή μέλος της οικογένειάς μας ακόμα και με τον χειρότερο τρόπο (την μάνα, τον πατέρα, την/τον σύζυγο ή τα παιδιά μας). Ακόμα και αν κάποιος εισχωρήσει στην κατοικία μας με σκοπό να μας ληστέψει. Πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να μπορούμε να ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ότι όντως κινδύνευε η σωματική μας ακεραιότητα ή η ίδια μας η ζωή.

Με απλά λόγια, οι έννοιες αυτοάμυνα και νόμος είναι άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους και δεν επιδέχονται άλλης ερμηνείας.

Στο διαδίκτυο θα βρούμε μεγάλο αριθμό βίντεο αυτοάμυνας και πρέπει να έχουμε πάντα στον νου μας ότι τα περισσότερα είναι άκρως παραπλανητικά και επικίνδυνα. Επιδεικνύονται ή και διδάσκονται από ΑΘΛΗΤΕΣ που δεν έχουν ιδίαν εμπειρία της «βρωμιάς του δρόμου». Συχνά, όχι μόνο περιγράφουν γλαφυρά παράνομες πράξεις, αλλά και ενέργειες που πιθανότατα θα μας στοιχίσουν την ζωή ή την ελευθερία μας.

Αυτοάμυνα και Πολεμικές Τέχνες

Δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να συγχέουμε μία πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση έκτατης ανάγκης με την οποιαδήποτε αθλητική εξάσκηση. Πρόκειται για δύο εντελώς αντίθετες νοοτροπίες που, αν συνδυαστούν, γίνονται επικίνδυνες για την ζωή μας.

Ο επιτιθέμενος δεν είναι συναθλητής μας.

Είναι κάποιος που θέλει να μας ΒΛΑΨΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ή και να μας ΣΚΟΤΩΣΕΙ. Δεν τον γνωρίζουμε και δεν ξέρουμε τί σκοπό έχει, τί είδους παράνομες πράξεις έχει ήδη κάνει, πόσο βίαιος μπορεί να γίνει, ποιές είναι οι γνώσεις του σε θέματα βίαιης συμπλοκής, αν και πώς είναι οπλισμένος, πόσο δυνατός είναι και πόσο αποφασισμένος και πωρωμένος αισθάνεται. Σκοπός του είναι να μας ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕΙ και να μας ΥΠΟΤΑΞΕΙ για να πάρει αυτό που «θέλει» από εμάς (χρήματα, αξιοπρέπεια ή και την ζωή μας) με κάθε τρόπο.

Γιατί;

Γιατί έτσι θέλει και πιστεύει ότι μπορεί.

Ακόμα και αν γνωρίζουμε κάποιες τεχνικές αυτοάμυνας, αυτές, κατά πάσα πιθανότητα, δεν έχουν ποτέ δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες βίας παρά μόνο μεταξύ συναθλητών και φίλων και σε αυστηρά προστατευμένο και ελεγχόμενο χώρο και περιβάλλον.

Μαθήματα αυτοάμυνας

Τα μαθήματα αυτοάμυνας, βασισμένα στη πραγματικότητα (Ρεαλιστική Αυτοάμυνα), είναι μακράν η καλύτερη μέθοδος για να μπορέσει κάποιος να προστατεύσει την ζωή του, όταν πλέον δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο. Τα σωστά μαθήματα αυτοάμυνας πρέπει απαραιτήτως να περιέχουν μαθήματα αυτοπροστασίας, δηλαδή προηγούνται από ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ και ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ και ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ. Πράγματα που θα μας προστατεύσουν από επερχόμενο κίνδυνο ή θα μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε από αυτόν χωρίς να εμπλακούμε.

Αυτό σημαίνει ότι οι σωστές τακτικές και τεχνικές αυτοάμυνας έχουν πρωτίστως σκοπό να μας ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ από την ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ, μέχρι που αυτή να γίνει ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε φορά που χρησιμοποιούμε βία, έχουμε πολλές πιθανότητες να πάθουμε κακό (μικρό, μεγάλο ή και μη αναστρέψιμο).

Τα μαθήματα αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας, στην ΠΡΕΠΕΙ και, στη δεύτερη ΜΠΟΡΟΥΝ, να πραγματοποιηθούν από όλους ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ, και μάλιστα, ξεκινώντας από μικρή ηλικία. Παρά την συνήθη άποψη, δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας για να λάβει κανείς μαθήματα αυτοπροστασίας και να μάθει πως θα προστατεύσει αποτελεσματικά τον εαυτό του. Κάθε ηλικιακή ομάδα έχει φυσικά την δική της μέθοδο διδασκαλίας και διαφορετικές απαιτήσεις.

Μαθήματα αυτοάμυνας για γυναίκες

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε μαθήματα αυτοάμυνας για γυναίκες. Οι γυναίκες ήταν πάντοτε κατά μεγάλο ποσοστό θύμα βίας, εξωγενούς ή ενδοοικογενειακής. Δεν είναι λίγες οι φορές που γυναίκες κλήθηκαν να υπερασπίσουν όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τα παιδιά τους από επερχόμενη απειλή. Πρακτική μας είναι τα μαθήματα αυτά να λαμβάνουν χώρα σε ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ώστε να έχουν αντιπάλους τον πιθανότερο «εχθρό». Με αυτόν το τρόπο σιγουρευόμαστε εμείς και αυτές για το ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ και ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να πραγματοποιήσουν σε πραγματικές συνθήκες βίας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι:

Όταν μια γυναίκα μπορεί να χρησιμοποιήσει το Σύστημα Αυτοάμυνας του Combatives Group με επιτυχία, τότε σίγουρα μπορεί και ένας άνδρας.

Η κοινότητα του Combatives Group θεωρεί ότι ανάλογα με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει, κάθε γυναίκα θα πρέπει να λαμβάνει πρώτα μαθήματα αυτοπροστασίας και κατόπιν αν τα χρειάζεται, μαθήματα αυτοάμυνας για πραγματικές συνθήκες βίας. Το οφείλει στον εαυτό της. Η άγνοια την εκθέτει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο χωρίς να το γνωρίζει. Αν από την άλλη το γνωρίζει, πράττει ΑΦΕΛΩΣ και είναι ΥΠΕΥΘΥΝΗ για την ΕΠΙΛΟΓΗ της.

Η αναγκαιότητα της αυτοάμυνας σήμερα

Η βία έχει γίνει δυστυχώς, μέρος της καθημερινότητάς μας. Τα περισσότερα εγκλήματα που λαμβάνουν μέρος δεν τα μαθαίνουμε ποτέ. Όμως, κανένας Έλληνας, που γνωρίζει την πραγματικότητα, δεν σκέφτεται ότι είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΣΦΑΛΗΣ. Γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κάνει όσα έκανε χωρίς δεύτερη σκέψη μόλις 30-35 χρόνια πριν. Κοιτάζοντας τα αρχεία της αστυνομίας, θα δούμε ότι οι καταγεγραμμένες ληστείες (για παράδειγμα) έχουν αυξηθεί από 1,000 σε 4,700 από το 1991 μέχρι το 2019 (470%). Η αύξηση αυτή συμβαίνει, κατά κύριο λόγο, σε ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.

Για να μάθει ο καθένας μας πόσο ασφαλής θεωρεί ότι είναι, ας απαντήσει με ειλικρίνεια στα παρακάτω ερωτήματα:

Αφήνεις ξεκλείδωτη την πόρτα σου το βράδυ;
Επιτρέπεις στα μικρά παιδιά σου να βγουν μόνα έξω;
Βγαίνεις από την τράπεζα χωρίς να προσέξεις;
Αφήνεις την τσάντα σου στο αυτοκίνητο όταν δεν είσαι μέσα;
Αφήνεις το αυτοκίνητό σου ξεκλείδωτο;

Αν σε όλα αυτά έχεις πει ναι, τότε είσαι από τους ελάχιστους Έλληνες που πιστεύουν με την καρδιά τους ότι η Ελλάδα είναι ακόμα η πλέον ασφαλής χώρα στον κόσμο. Παράλληλα, θέτεις σε αμφισβήτηση τα επίσημα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας (policenet.gr).

Αν πάλι στα παραπάνω λες ΟΧΙ, γιατί πρέπει να αφήνεις τον εαυτό σου ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟ, ΑΝΙΔΕΟ και ΑΝΥΜΠΟΡΟ από την πραγματική κατάσταση στην οποία ζούμε;

Γιατί θα πρέπει να σκεφτείς την νοοτροπία της ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ και την ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ όταν θα είναι ΗΔΗ ΑΡΓΑ;

Εμείς, στο Combatives Group, θεωρούμε ότι όλοι όσοι αντιμετωπίζουν τη βία ή και το ενδεχόμενο της, πρέπει να κάνουν μαθήματα αυτοάμυνας ώστε να ενημερωθούν για την δυναμική της βίας και τις επιπτώσεις της.

Επικοινώνησε με μια από τις Αίθουσες μας και έλα να μας γνωρίσεις από κοντά.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.