Η βία δεν υπόκειται σε κανόνες!!!

Υπόκειται η βία σε κανόνες; Αν όντως υπόκειται σε κανόνες, ποιους κανόνες; Είναι όλα τα συστήματα που προσφέρονται ίδια στην αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης της βίας; Τι είναι αυτά που τα ξεχωρίζουν;

Η βία δεν υπόκειται σε κανόνες!!!

Υπόκειται η βία σε κανόνες; Αν όντως υπόκειται σε κανόνες, ποιους κανόνες; Είναι όλα τα συστήματα που προσφέρονται ίδια στην αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης της βίας; Τι είναι αυτά που τα ξεχωρίζουν;

Εκτός από αυτούς της νομοθεσίας…

Δυστυχώς υπάρχει εσφαλμένη αντίληψη όσον αφορά την μαχητική άθληση και τη βία του δρόμου.

Για το ευραίως αδαή κοινό, οποιοδήποτε σύστημα περιέχει γροθιές, block, αποκρούσεις, λαβές, ρίψεις στο έδαφος, πάλη εδάφους, χρήση παραδοσιακών όπλων κ.λπ., θεωρείται λανθασμένα πολεμική τέχνη ή μέσο αυτοάμυνας.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι τα συστήματα αυτά απέχουν παντελώς από αυτό που ίσως ήταν κάποτε ιστορικά. Ακόμα και πολύ «σκληρά» συστήματα όπως η μάχη σε «κλουβί» έχουν κανόνες. Στην πραγματικότητα όμως, η βία του δρόμου και του πολέμου δεν περιέχει κανόνες!!!

Τουλάχιστον όχι για τους εμπλεκόμενους την στιγμή που ασκούν βία.

Στη πραγματικότητα βέβαια για πολίτες ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ακόμη και στον «δρόμο» και, για τους ενήλικες, ονομάζονται «Αστικός και Ποινικός Κώδικας της Ελλάδος»!

Αν και οι σοβαροί ασκούμενοι του πολύ διαδεδομένου MMA (Mixed Martial Arts) αναγνωρίζονται ως υπεραθλητές, ακόμα κι’ αυτοί περιορίζονται από κανόνες (έχουν φυσικά πολύ ευρύτερες και εφαρμόσιμες γνώσεις από τους αθλητές συστημάτων ημι-επαφής ή καθόλου επαφής). Για παράδειγμα:

Δεν θα δει κανείς σε μια σχολή πολεμικών τεχνών ή σε μια μάχη σε κλουβί μια πισώπλατη επίθεση με μαχαίρι μέσα στο σκοτάδι.

Ούτε επίθεση πολυάριθμων επιτιθέμενων με δολοφονική πρόθεση.

Ούτε μια δόλια επίθεση.

Αυτά όμως, ΓΙΝΟΝΤΑΙ στην πραγματικότητα του δρόμου.

Συνεπώς, χρειάζεται κανείς ενημέρωση και καθοδήγηση πραγματικής αυτοάμυνας με άλλη προσέγγιση. Όμως, ο κόσμος «κοπαδοποιείται» από τα εκατοντάδες νέα «σούπερ» συστήματα που προβάλλονται, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψη πόσο ΑΝΕΠΑΡΚΗ είναι στο να αντιμετωπίσουν τις παραπάνω καταστάσεις. Καταστάσεις οι οποίες περιγράφουν μόνο τρία από όλα τα πιθανά πραγματικά σενάρια.

Για παράδειγμα, επί χρόνια διδασκόταν το άθλημα του Βραζιλιάνικου Ζίου Ζίτσου επί εδάφους διότι εκεί είναι το φόρτε τους. Όμως, σήμερα για να μπορέσει να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, άρχισαν να εμφανίζονται νέες τεχνικές μέσα από διάφορα βίντεο του είδους που έχουν να κάνουν με ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ. Ουσιαστικά,  αυτό που έκαναν οι διάφοροι δάσκαλοι του συστήματος είναι ότι προσάρτησαν τεχνικές από άλλα συστήματα και πωλούνται σαν αυτοάμυνα του Βραζιλιάνικου Ζίου Ζίτσου. Με μια εξέταση στο παρελθόν του συστήματος αυτού, αποτελεί πράγμα που δεν διδασκόταν πουθενά παρά μόνο σε έναν προς έναν προκλήσεις άλλων δασκάλων πολεμικών τεχνών και αγώνες!  Όχι όμως σαν σύστημα αυτοάμυνας. Παρά ταύτα, είναι γεγονός ότι η κύρια προσέγγιση τους παραμένει ο αθλητισμός και η διάδοση του συστήματός τους.

Λόγοι αποτυχίας της αθλητικής «αυτοάμυνας»

Αυτό το σύντομο κεφάλαιο μπορεί να προκαλέσει κάποια ενοχλημένα σχόλια, όμως είναι άκρως αληθινό και όσοι είναι αντικειμενικοί θα αναγνωρίζουν τα υστερήματα των Αθλητικών Συλλόγων παρακάτω:

  • Πάρα πολλές τεχνικές

– Κατά του Συστήματος Αυτοάμυνας του Combatives Group, είναι καλύτερο να είσαι άριστος σε λίγες που προσαρμόζονται ευρέως.

  • Όχι ρεαλιστική προπόνηση

– Κατά του Συστήματος Αυτοάμυνας του Combatives Group, η πλήρης σωματική επαφή με προστατευτικό εξοπλισμό, η χρήση της φωνής και οι πολλοί επιτιθέμενοι (και συχνά οπλισμένοι επιτιθέμενοι) είναι απαραίτητα στοιχεία.

  • Ψυχοσωματικό στρες

– Κατά του Συστήματος Αυτοάμυνας του Combatives Group, μια πραγματικά βίαια συμπλοκή μπορεί το λιγότερο να σε κάνει να τρέμεις ασταμάτητα από εκκρίσεις αδρεναλίνης, αν όχι να κάνεις εμετό και να στέκεσαι σε μια λιμνούλα ούρων.

  • Αμυντική λογική

– Κατά του Συστήματος Αυτοάμυνας του Combatives Group, η πραγματική βία συχνά απαιτεί επιθετική και συνήθως προληπτική νοοτροπία.

  • Αθλητική προσέγγιση

– Κατά του Συστήματος Αυτοάμυνας του Combatives Group, η πραγματική βία δεν έχει καμία σχέση με την αθλητική προσέγγιση και πνεύμα. Ο επιτιθέμενος δεν λειτουργεί με θεμιτούς κανόνες.

Αυτά είναι μόνο τα βασικά, υπάρχουν πολυάριθμοι και πιο περίπλοκοι παράγοντες που τα συνοδεύουν.

Το σωστό εργαλείο για τη δουλειά

Δεν χρησιμοποιείς ΤΣΙΜΠΙΔΑΚΙ όταν χρειάζεσαι ΣΦΥΡΙ! – Ζακ Καπανταϊδάκης

Αυτή είναι κοινή λογική.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των σημερινών πολεμικών τεχνών και το Σύστημα Αυτοάμυνας  Combatives ως σύστηματα.

Εκτός από τις προφανείς τεράστιες διαφορές που είναι η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, το ΣΚΕΠΤΙΚΟ, η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ο ΣΚΟΠΟΣ και ο ΣΤΟΧΟΣ, πρέπει να εστιάσουμε και στις προσωπικές ικανότητες του κάθε πολίτη. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Μια και η επιβίωση γενικά δεν περιορίζεται από κανόνες και όρους, δεν υπάρχει η ανάγκη για άρτιες τεχνικές προς την περιοχή του επιτρεπόμενου στόχου. Ούτε για ρίψεις, ακινητοποιήσεις και κρατήματα που πρέπει να γίνουν με συγκεκριμένο τρόπο για να φέρουν τη νίκη όπως γίνεται σε αγώνες.

Οι σημερινές πολεμικές τέχνες λειτουργούν με τη λογική του ευ αγωνίζεσθαι, του βραβείου και της δόξας -ίσως και σε κάποιες περιπτώσεις, της ματαιοδοξίας. Σίγουρα, καλά θα ήταν αν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αυτά σε πραγματικές συνθήκες. Όμως, η ψυχοφυσική επιστήμη αποδεικνύει ότι μάλλον δεν είναι δυνατό για τον καθένα (υπάρχουν πολλοί παράγοντες που το αποκλείουν).

Οι παλιοί μεγάλοι δάσκαλοι μπορεί να χρησιμοποιούσαν συστήματα και μεθόδους άμεσης εξουδετέρωσης (Todome waza – one strike kill technique), αλλά ζούσαν την πολεμική τους τέχνη κάθε μέρα, όλη μέρα. Τέτοια επίπεδα γνώσης και δυνατοτήτων είναι σήμερα πολύ σπάνια αφού οι περισσότεροι πρέπει να κάνουν μια, δυο ή και τρεις δουλειές!

Αυτό που είναι αναγκαίο σήμερα είναι ένα σύστημα ειδικά φτιαγμένο για την πολυάσχολη κοινωνική ζωή μας. Ένα σύστημα που δεν θα προϋποθέτει πολυάριθμα χρόνια εκπαίδευσης, που θα διαθέτει μια καμπύλη γρήγορης εκμάθησης, θα είναι απλό, άμεσο, αποτελεσματικό. Ένα σύστημα που θα μπορεί να εφαρμοστεί σε καταστάσεις έντονου στρες όπου ο φόβος και η σύγχυση θα είναι φυσική σταθερά. Και τελικά, ένα σύστημα που θα καλύπτει όσες περισσότερες παραμέτρους γίνεται χωρίς να χρειάζεται να μάθεις εξειδικευμένα την καθεμία. Δε μπορούν να υπάρχουν περίπλοκες τεχνικές και, καθόλου κινήσεις που να χρειάζονται λεπτή χρήση των αρθρώσεων για τον ασκούμενο των Civilian Combatives. Όλα θα πρέπει να είναι βασισμένα σε απλές φυσικές κινήσεις που θα απομνημονευθούν εύκολα (μέσω της επανάληψης) και να εκτελεστούν υπό την πίεση της απειλής και του κινδύνου.

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Σχετικά άρθρα Αυτοάμυνας

Εγγύτητα και άοπλη άμυνα σε επίθεση με μαχαίρι

Εγγύτητα και άοπλη άμυνα σε επίθεση με μαχαίρι

Είναι η μόνιμη γνώμη μας σχετικά με τις επιθέσεις με μαχαίρι ότι είναι πολύ καλύτερο να είσαι ΕΞΥΠΝΟΣ παρά ΣΚΛΗΡΟΣ. Όλοι οι Εκπαιδευτές μας είναι πολύ καλά εξοικειωμένοι με τους κανόνες επιβίωσης μας. Μπορούν να τους αναφέρουν «απ’ έξω».

Αποκλιμάκωση

Αποκλιμάκωση

Είναι αξιοπερίεργο ότι το μοναδικό όν στον πλανήτη που έχει δημιουργήσει τόσο ανεπτυγμένη ικανότητα επικοινωνίας, γενικά ΑΔΥΝΑΤΕΙ να την χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά. Ειδικά όταν υπάρχει ΕΝΤΑΣΗ μεταξύ των ανθρώπων.

Άσκησε Πίεση με Ζήλο

Άσκησε Πίεση με Ζήλο

Ποιά άμυνα είναι η καλλίτερη; Ποιός έχει το ανώτερο πνεύμα σε μια συμπλοκή, ο αμυνόμενος ή ο επιτιθέμενος; Πόσο μπορούμε να δοκιμάσουμε την ανοχή του νόμου;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.