Το Combatives ΔΕΝ είναι Άθλημα

Η αθλητική συμπεριφορά σε συνθήκες «πραγματικής εμπλοκής» πιθανότατα θα αποβεί μοιραία και είναι ευθύνη του δασκάλου, όχι να «πουλάει», αλλά να εμπεδώσει αυτή τη πραγματικότητα, για να μην υπάρχουν θύματα.

Διδάσκει ΜΟΝΟ επιβίωση

Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ και ΠΡΑΚΤΙΚΗ Combatives ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΗΜΑ. Πρόκειται για ένα σύγχρονο σύστημα μάχης σώμα-με-σώμα ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ.

Δεν ασπάζεται καθόλου το αθλητικό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας ούτε του ευ αγωνίζεσθε.

Επίσης, σε αυτή τη μορφή και πνεύμα, δεν διεξάγονται αγώνες αυθεντικού Combatives πουθενά στον κόσμο. Μάλιστα, λόγω της καθαρά επαγγελματικής προσέγγισης στο θέμα της βίας, αυθεντικό Combatives διδάσκεται ΜΟΝΟ σε ενήλικες (για παιδιά υπάρχει άλλη προσέγγιση). Τόσο απόλυτη είναι αυτή η πρακτική, που το κάθε τι που παραπέμπει σε αθλητισμό ή αθλητικό πνεύμα θεωρείται και άκρως αναποτελεσματικό για την δημιουργία ικανών και αποτελεσματικών ασκούμενων Combatives.

Οι εκπαιδευτές που επιλέγουν να διδάσκουν έχουν ανεξάρτητες επιχειρήσεις ο καθένας και δεν δέχονται παρεμβάσεις από το Combatives Group πέραν του ότι συμφωνήθηκε γραπτώς. Το Combatives δεν έχει καμία σχέση με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και δεν απαιτεί κανέναν έλεγχο από αυτό. Οτιδήποτε έχει κανόνες, αγώνες, διαιτητές και ευγενή άμιλλα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ COMBATIVES. Η θεωρία και η πρακτική διεξάγονται σε μορφή σεμιναρίων για την επιμόρφωση ενηλίκων, όπως άλλωστε γίνεται η εκπαίδευση στο Στρατό και την Αστυνομία.

Είναι ανούσιο να ταυτίζουμε το Combatives με την άθληση, διότι είναι σαν να παρομοιάζουμε την αθλητική σκοποβολή με πραγματικά πυρά σε πόλεμο.

Το Combatives γενικότερα είναι απολύτως ΑΥΤΟΝΟΜΟ και ΑΚΕΡΑΙΟ. Δεν συνδέεται με κανένα άλλο σύστημα σαν τμήμα του (αυτό Combatives ή το άλλο Combatives). Κάτι τέτοιο δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα, γίνεται απλά για λόγους μάρκετινγκ και δείχνει απόλυτη έλλειψη ιστορικής κατάρτισης.

Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να δεχθούμε νέα μέλη αποφασισμένα να μάθουν και να ασκούν (όταν χρειαστεί) ένα πραγματικό Σύστημα Αυτοάμυνας ή την εφαρμογή πραγματικής βίας σε Μάχη Σώμα Με Σώμα χωρίς να λάβουν ζώνες και μετάλλια.

Εμείς, η κοινότητα του Combatives Group, σας υποσχόμαστε ότι η διδασκαλία μας δε θα αποκτήσει ΠΟΤΕ αθλητικό χαρακτήρα και δε θα αναμειχθεί με κανένα «μαχητικό άθλημα» γιατί απλούστατα δεν είναι άθλημα.

Το Αθλητικό πνεύμα σε μια συμπλοκή μπορεί να αποβεί μοιραίο

Η αθλητική συμπεριφορά σε συνθήκες «πραγματικής εμπλοκής» πιθανότατα θα αποβεί μοιραία και είναι ευθύνη του δασκάλου, όχι να «πουλάει», αλλά να εμπεδώσει αυτή τη πραγματικότητα, για να μην υπάρχουν θύματα. Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς το αθλητικό πνεύμα έγινε η αιτία να μαχαιρωθεί 5 φορές ένας αθλητής «μαχητικών αθλημάτων»:

Θεωρούμε ότι το Combatives πρέπει να συγκαταλέγεται στην Ιστορική Ευρωπαϊκή Μαχητική Κληρονομιά (HEMA – Historic European Martial Art). Περιέχει κάποιες ανατολικές ρίζες, αλλά η φιλοσοφία και η μεθοδολογία του είναι αμιγώς Δυτική. Είναι δηλαδή επίσημα αναγνωρισμένο ως αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής ιστορίας και όχι της Ανατολικής.

Γιατί το Combatives ΔΕΝ είναι Άθλημα

Ο παραδοσιακός τρόπος διδασκαλίας και προπόνησης στις καθιερωμένες πολεμικές τέχνες είναι η επανάληψη τεχνικών είτε με αντίπαλο είτε σε μορφή κάτα, δηλαδή η επανάληψη μίας σειράς τεχνικών από έναν αθλητή με προκαθορισμένο τρόπο.

Οι τεχνικές που είναι πιο κοντά στις συνθήκες της τυπικής αυτοάμυνας, όπως έχει καθιερωθεί να διδάσκεται στις σχολές πολεμικών τεχνών, είναι αυτές που εκτελούνται από ζευγάρια ασκούμενων στις οποίες ο ένας επιτίθεται και ο άλλος αμύνεται βάση προκαθορισμένων, συνήθως, τεχνικών.

Για να υπάρχει η δυνατότητα να επαναλαμβάνονται η τεχνικές αυτές πολλές φορές από τον κάθε ασκούμενο, αυτές πρέπει να εκτελούνται σε ένα πλαίσιο αλληλοπροστασίας, συνεννόησης και αθλητικού πνεύματος ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί και οι φθορές των ασκούμενων σε αυτές.

Το Combatives δεν είναι άθλημα

Ακόμα και τα βαριά αθλήματα πλήρους επαφής όπως η πάλη, το JUDO, η ΠΥΓΜΑΧΙΑ και το ΜΜΑ, διέπονται από κανόνες και απαγορεύσεις που σκοπό έχουν να προστατεύσουν τους ασκούμενους και στη συνέχεια να προάγουν την αθλητική πλευρά τους. Ο λόγος είναι ότι στις περισσότερες σχολές, η οικονομική επιβίωση αυτών των αθλημάτων, όσο και σκληρά να είναι, εξαρτάται από το πλήθος των αθλητών τους (και τις συνδρομές τους), από την παρουσία τους σε αγώνες και πιθανόν την επιχορήγηση τους από την ομοσπονδία, βάση των επιτυχιών τους.

Τίποτα κακό δεν υπάρχει στα προαναφερόμενα, όσον αφορά την εκγύμναση και την σωματική υγεία, την εκμάθηση μίας παραδοσιακής ή μοντέρνας πολεμικής τέχνης και την συμμετοχή σε αγώνες και επιδείξεις.

Το κακό εστιάζεται στο γεγονός ότι οι ασκούμενοι – αθλητές, στην πλειοψηφία τους, αποκτούν την λανθασμένη πεποίθηση ότι είναι εφοδιασμένοι σωματικά και ψυχικά με ό,τι χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν μια πραγματική απειλή κατά της ζωής τους ή της οικογένειας τους έξω από το γυμναστήριο, το dojo ή το ρινγκ που προπονούνται.

Την στιγμή που κάποιος θα χρειαστεί να αντιδράσει σε μια αιφνιδιαστική, βίαιη και απρόκλητη επίθεση, που θέτει σε κίνδυνο την σωματική του ακεραιότητα ή ακόμα και την ασφάλεια της οικογένειας του, υπάρχουν δύο βασικά εφόδια που μπορούν να κάνουν την διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Αυτά είναι:

  • η ψυχολογία και οι πρακτικές αυτοπροστασίας και επιβίωσης που έχουμε αναπτύξει μέσα από την κατάλληλη εκπαίδευση και,
  • η γνώση για τις σωματικές και ψυχικές παραμέτρους που απαιτούνται από τον εμπλεκόμενο για να ανταπεξέλθει σε τέτοιου είδους καταστάσεις.

Είναι αλήθεια ότι τίποτα δεν μπορεί να μας προετοιμάσει για το ψυχολογικό σοκ που θα υποστούμε καθώς και για τις αντιδράσεις του οργανισμού μας στο σοκ αδρεναλίνης με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στον έλεγχο των κινητικών και συναισθηματικών αντιδράσεων μας.

Μερικές από τις πρακτικές εκπαίδευσης που μπορούν να προσομοιάσουν τέτοιες καταστάσεις, είναι αυτές που περιέχουν ψυχολογική και σωματική πίεση παρόμοιας έντασης και ποιότητας με τις πραγματικές, με πιθανόν λεκτικές αντιπαραθέσεις σε έντονο ύφος, επιθετικές στάσεις σώματος (γλώσσα του σώματος), πίεση από περισσότερους από έναν αντιπάλους και πολλά άλλα. Επιφυλακή και πρόληψη καταστάσεων, ενημέρωση για νομικά θέματα αυτοάμυνας και για τα όρια της, στάδια αποκλιμάκωσης, πλάνα αποφυγής και πλάνα εμπλοκής είναι διδακτέα ύλη σε σχολές που παίρνουν στα σοβαρά το ενδεχόμενο ανάμειξης των μαθητών τους σε μη ελεγχόμενες καταστάσεις. Απλές και σκληρές τεχνικές που με την κατάλληλη εκπαίδευση εφαρμόζονται αυτόματα όταν απαιτηθεί, χωρίς συναισθηματισμό αλλά βάση «προγραμματισμένων» αντιδράσεων ανά περίπτωση, διδάσκονται στις σχολές COMBATIVES. Παράλληλα εφαρμόζονται και στις ειδικές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας ανά τον κόσμο.

Το COMBATIVES δεν είναι άθλημα. Είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα Ασφάλειας, Ααυτοπροστασίας και, αν χρειαστεί, Αυτοάμυνας που οδηγεί βήμα-βήμα στο δρόμο της επίγνωσης των κινδύνων της καθημερινότητας και της ασφαλούς αποφυγής ή και αντιμετώπισης τους.

30/01/2014

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Πολεμικές Τέχνες vs Αυτοάμυνα

Καλή η ενασχόληση και η συμμετοχή σε πολεμικές τέχνες και σεμινάρια αυτοάμυνας αλλά, ΩΣ ΕΚΕΙ. Μην ξεχνάμε ποτέ πως ο δρόμος όσο άναρχος και εάν φαντάζει, διέπεται και αυτός από ΝΟΜΟΥΣ.

Όταν με βρήκε το σύστημα του Combatives Group

Εκεί έξω τα διάφορα σενάρια και οι περιπτώσεις αριθμητικά φτάνουν στο άπειρο. Οπότε, η όποια επιβίωση απαιτεί ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ και ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ.  Όπως ακριβώς και η εξάσκηση στην αίθουσα άσκησης.

Οι πρώτες μου εντυπώσεις

Ποιός είναι ο πρώτος κανόνας της αυτοάμυνας; Πόσοι τον γνωρίζουν; Πόσοι άνθρωποι τον διδάσκουν; Πόσοι κατατάσσουν τα πρωτόκολλα αυτοάμυνας ως κύριο στοιχείο της διδασκαλίας τους; Πόσοι δοκιμάζουν τους μαθητές τους τακτικά στα πρωτόκολλα αυτοάμυνας;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.