Εναντίον Πολλών

...ή κοινός "Oh Shit!"

Πόσοι ασκούμενοι πολεμικών τεχνών και μαχητικών αθλημάτων ασκούνται σε επιθέσεις ενέδρας; Πόσοι σε επιθέσεις ενέδρας με πολλούς δράστες; Με πόσους επιτιθέμενους μπορεί να τα βάλει κανείς στη πραγματικότητα; Και αν είναι οπλισμένοι; Και τι πρέπει να κάνεις με πολλούς οπλισμένους δράστες;

Αλλοίμονο σε όσους ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι μπορούν!

Σήμερα, το θέμα των πολλών επιτιθέμενων δεν καλύπτεται σχεδόν καθόλου στις πολεμικές τέχνες ή στα μαχητικά αθλήματα.

Είναι κατανοητό αφού και τα δύο διέπονται από κανόνες και αθλητικό ήθος που απουσιάζει τελείως από μια τέτοιου είδους επίθεση. Άλλωστε, ποτέ σε αγώνες δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο.

Η κατάσταση, ακόμα και με έναν επιτιθέμενο, είναι ήδη πολύ σοβαρή. Εκείνη, όμως,  που στρέφει έντονα τις πιθανότητες εναντίον μας είναι όταν οι επιτιθέμενοι είναι πολλοί και μάλιστα οπλισμένοι.

Εμείς στο Combatives Group, θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεφύγει κανείς αλώβητος από τέτοιες καταστάσεις.

Οι ταινίες βέβαια δείχνουν μια άλλη ιστορία. Το κάνουν να φαίνεται πάντα τόσο εύκολο εναντίον πολλών. Ο ήρωας αντιμετωπίζει μια ντουζίνα κακούς και φαίνεται να τους δέρνει χωρίς κόπο και να κερδίζει αβίαστα λόγω των ανώτερων δεξιοτήτων του στις πολεμικές τέχνες. Και έζησαν αυτοί καλά κι’ εμείς καλύτερα! Είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι όλα είναι μια άψογα εκτελεσμένη χορογραφία. Όλοι οι ηθοποιοί, κασκαντέρ και κομπάρσοι πάνε μετά στο σπίτι τους, χωρίς να έχει υποστεί κανείς την παραμικρή ζημία, αφού ουσιαστικά κανείς δεν ήθελε να τους ληστέψει ή να τους σκοτώσει.

Όμως ο πραγματικός κόσμος είναι πολύ διαφορετικός και μια επίθεση με πολλούς επιτιθέμενους είναι μια τρομακτική και συχνά μοιραία εμπειρία. Αν δεν καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τέτοιου είδους επίθεση, είναι ένας επώδυνος και φρικιαστικός θάνατος. Εναντίον πολλών θυμίζει το ξέσκισμα ενός θηράματος από μια αγέλη άγριων σκυλιών, όπου το θήραμα τρώγεται κυριολεκτικά ζωντανό. Οι λέξεις που χρησιμοποίησα είναι σκόπιμα πολύ σκληρές. Δεν υπάρχει τίποτα εύκολο ή αβίαστο εδώ. Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί εύκολα να γίνει εφιάλτης του χειρίστου είδους. Το έχουμε δει στη πράξη στο YouTube ακόμη και στα ΜΜΕ.

Συμβαίνει και στην Ελλάδα

Ακούστηκε ότι ένα συμβάν έλαβε χώρα στο κέντρο της Αθήνας σε ένα δημόσιο λεωφορείο. Δύο νεαροί ενήλικες παρενοχλούσαν μια νεαρή γυναίκα και αφού είχε δει και ακούσει αρκετά ένας 50χρονος επιβάτης απαίτησε να αφήσουν την δύστυχη γυναίκα ήσυχη. Όταν κατέβηκε στη στάση του, οι δύο άνδρες κατέβηκαν μαζί του και τον ακολούθησαν στο δρόμο, όπου του επιτέθηκαν και τον χτύπησαν μέχρι θανάτου. Μία περαστική μονάδα δίκυκλων της αστυνομίας έγινε μάρτυρας της σκηνής. Μέχρι να κατέβουν οι αστυνομικοί από τα οχήματά τους ο 50χρονος ήταν ήδη θανάσιμα τραυματισμένος. Αυτό δείχνει πόσο εύκολο είναι να συμβεί το κακό σε έναν άνθρωπο, όταν βρεθεί σε ενέδρα από αποφασισμένους επιτιθέμενους. Ακούω ήδη τους δασκάλους Πολεμικών Τεχνών και Μαχητικών Αθλημάτων να φωνάζουν ότι ο 50χρονος μάλλον ποτέ δεν είχε λάβει εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες.

Απαντώ στο εύκολο αυτό σχόλιο με τα εξής ερωτήματα:

  • Πόσοι αθλητές πολεμικών τεχνών και μαχητικών αθλημάτων ασκούνται σε επιθέσεις ενέδρας;
  • Πόσοι αθλητές πολεμικών τεχνών και μαχητικών αθλημάτων ασκούνται σε επιθέσεις ενέδρας με πολλούς δράστες;
  • Πόσοι καθλητές κάνουν σκληρές προπονήσεις εναντίον πολλών αντιπάλλων ταυτόχρονα;
  • Και πόσοι κάνουν σκληρές προπονήσεις με πολλούς οπλισμένους αντιπάλους ταυτόχρονα;

Σοβαρότατοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από πλευρικές επιθέσεις

Κατά την άποψή μου, αν σε τέτοιες καταστάσεις καταφέρουμε να ξεφύγουμε με επιφανειακά τραύματα, μπορούμε να θεωρούμε τον εαυτό μας εξαιρετικά τυχερό. Ο λόγος που το λέω αυτό είναι ότι εναντίον πολλών δραστών είναι το σωρευτικό αποτέλεσμα του αριθμού των χτυπημάτων στο κορμί και το κεφάλι μας που κάνουν τη ζημιά.

Εναντίον πολλών οπλισμένων δραστών η πιθανότητα επιβίωσης, κατά την ταπεινή μας γνώμη, είναι σχεδόν ΜΗΔΑΜΗΝΗ.

Η συμβουλή των Εκπαιδευτών του Combatives Group, αν ποτέ βιώσετε περιστατικό με πολλούς επιτιθέμενους, είναι να πάτε κατόπιν αμέσως στο νοσοκομείο να σας κάνουν έλεγχο, γιατί υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχετε εσωτερική αιμορραγία και να μην το γνωρίζετε. Το επισημαίνουμε αυτό διότι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που μαχαιρώθηκαν και λόγω της αδρεναλίνης που κυλούσε στις φλέβες τους, αγνόησαν αυτό που φαινόταν να είναι ένα μικρό τραύμα εισόδου, ενώ στην πραγματικότητα αργοπέθαιναν χωρίς να το γνωρίζουν.

Για μια ακόμη φορά, όπως έχουμε δηλώσει και όπως επιμένουμε πάντα στα Εκπαιδευτικά μας Προγράμματα

Η παρατήρηση του περιβάλλοντος είναι η πρώτη γραμμή αυτοπροστασίας μας και αν μπορούμε να αποφύγουμε τελείως το πρόβλημα… το αποφεύγουμε!!

01/11/2016

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Σχετικά άρθρα

Οι Κανόνες της Αυτοπροστασίας

Οι Κανόνες της Αυτοπροστασίας

Γιατί είναι απαραίτητο στην Αυτοάμυνα να έχει κανείς ένα σχέδιο δράσης; Τι γίνεται αν δεν έχει τέτοιο σχέδιο; Ποιοι άλλοι χρησιμοποιούν τέτοια προσέγγιση σε θέματα ζωής και θανάτου;

Η Τέχνη του Δόλου

Η Τέχνη του Δόλου

Είναι σωστό να εκμεταλλευτούμε την εξαπάτηση; Μήπως είναι άδικο να χρησιμοποιούμε δόλιο χτύπημα; Τι είναι αυτό που ίσως το δικαιολογήσει; Υπάρχουν συγκεκριμένες απαγορευμένες και νόμιμες τεχνικές; Ποιές είναι οι συνέπειες χρήσης τους;

Άοπλη αυτοάμυνα ενάντια μαχαιριού

Αποκάλυψη μέρος 2 – Άοπλη αυτοάμυνα ενάντια μαχαιριού

Φυσικά ο νόμος έχει δικαίως τις αντιρρήσεις του σε κάτι τέτοια δεδομένου ότι αποτελούν μονομαχία (ίσως και δολοφονία) που είναι παράνομη. Αυτή η απαγόρευση αποτελεί και προστασία από το νόμο και είναι δυστυχώς, ένας άλλος λόγος που διδάσκονται bullshit από bullshitters.

Γίνε μέλος της Κοινότητας του Combatives Group, μαθαίνοντας και δοκιμάζοντας ρεαλιστικές δεξιότητες αντιμετώπισης της βίας.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.