William “Bill” Underwood

Ποιος ήταν ο Bill Underwood; Ποιοι ήταν οι δάσκαλοί του; Τι του έμαθαν αυτοί; Πόσα έκανε μόνος του; Που δοκίμασε το σύστημα “Combato” που δημιούργησε αργότερα;

(1895-1986)

Ο Bill Underwood, γεννημένος στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, διδάχτηκε τα βασικά του Jujutsu (Ζίου Ζίτσου ή Τζού Τζούτσου σωστή προφορά) στο Λίβερπουλ. Οι δάσκαλοί του ήταν οι πρώτοι που εισήγαγαν το Jujutsu στη Βρετανία, οι Yukio Tani και Taro Miyake (Γιούκιο Τάνι και Τάρο Μιγιάκε). Και οι δύο δάσκαλοι κατείχαν τα συστήματα Tenjin Shinyo Ryu Jujutsu (Τένσιν Σίνυο Ρίου Τζού Τζούτσου) και Kodokan Judo (Κόντοκαν Τζούντο). Όταν ήταν νέος ο Underwood μετακόμισε στον Καναδά με την οικογένειά του και ξεκίνησε την ανάπτυξη του συστήματός του, που ονόμασε “Combato”. Είναι λοιπόν πιστοποιημένος ως ο ιδρυτής του “Combato”. Αργότερα «εξευγένισε» το σύστημα αυτό και από το “Combato” προέκυψε, για χρήση από αστυνομία και από πολίτες, το νέο σύστημά του που ονόμασε “Defendo”.

(Το Kodokan Judo προέρχεται από δύο παλαιότερα συστήματα Ju Jutsu, το Kito ryu και το Tenjin Shinyo Ryu. Το πρώτο συνέβαλλε περισσότερο με τεχνικές χεριών και ποδιών ενώ το δεύτερο συνέβαλλε με τις τεχνικές γοφού και ώμου. Το Ju Jutsu δημιουργήθηκε συγκεκριμένα για να καταπολεμηθεί οπλισμένος μαχητής που έφερε πανοπλία. Για αυτόν τον λόγο απαρτίζεται κυρίως από βαριές ρίψεις, πνιγμούς και εξαρθρώσεις. Το Tenjin Shinyo Ryu δημιουργήθηκε από δύο παλαιότερα συστήματα Ju Jutsu (το Shin no Shinto και το Yoshin-ryu). Είναι το νεότερο από τα δύο συστήματα και δημιουργήθηκε μετά τον 400 ετών εμφύλιο πόλεμο όπου δεν χρειαζόταν πια η πανοπλία. Για αυτόν τον λόγο περιέχει χτυπήματα.)

Bill Underwood

Underwood τα Πρώτα Χρόνια

Η φιλία του Underwood με τους Yukio Tani και Taro Miyake ξεκίνησε με την παρουσία του στα παρασκήνια του θεάτρου Βόντεβιλ (Vaudeville) στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου οι δύο Ιάπωνες επιδείκνυαν την αποτελεσματικότητα του Jujutsu προκαλώντας και ρίπτοντας μεγαλόσωμους και μυώδεις άνδρες με ευκολία επί σκηνής. Ο περιορισμένος χρόνος μεταξύ των παραστάσεων αποτελούσε τον χρόνο μαθημάτων με τους δασκάλους Jujutsu οι οποίοι του έμαθαν τα βασικά.

Φαίνεται ότι ο Underwood είχε κλίση προς την μάθηση και, παρ’ ότι είχε λίγη τριβή, άρχισε να διαμορφώνει το δικό του σύστημα πάνω σε αυτά τα βασικά που είχε διδαχθεί. Με τα χρόνια το εξέλιξε σε ένα μοναδικό και αποτελεσματικό σύστημα μάχης. Όμως, σε αυτή την νεαρή ηλικία η οικογένεια του μετανάστευσε στον Καναδά όπου συνέχισε να αναπτύσσει το σύστημα του.

Underwood και ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος

Όταν ξεκίνησε ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος, στα 19 του χρόνια ο Underwood πήγε στην Ευρώπη ως καταταγμένος στις Καναδικές Δυνάμεις στο σώμα των “Grenadier Guards of the Royal Montreal Regiment” (Φρουρά Γρενάδιερ του Βασιλικού Τάγματος του Τορόντο), για να πολεμήσει τους Γερμανούς. Κατά την διάρκεια του πολέμου, λόγω των διάφορων εμπειριών με μάχες σώμα-με-σώμα που βίωσε, ανέπτυξε περισσότερο το σύστημα του το “Combato”. Σε ένα τέτοιο περιστατικό το 1915 αμέσως μετά την πρώτη επίθεση με αέριο στην πόλη Ypres, απέφυγε την αιχμαλωσία από τους Γερμανούς χρησιμοποιώντας το “Combato” και δραπετεύοντας με τα πόδια.

Επειδή ήταν «ανήσυχος», τον επόμενο χρόνο πήρε μετάταξη στην «Καναδική Βασιλική Αεροπορία» (Royal Canadian Airforce) ως πιλότος, όπου γνώρισε τον Billy Bishop (Μπίλλι Μπίσοπ), έναν Καναδό από τον οποίο έμαθε για πυροβόλα όπλα. Στο διάστημα αυτό έγινε καλός φίλος με τον Roy Brown (Ρόι Μπράουν) τον άνθρωπο που κατέρριψε τον Κόκκινο Βαρόνο, «Την λαίλαπα των ουρανών», Manfred von Richthofen (Μάνφρεντ φον Ρίχτοφεν). Λίγα χρόνια αργότερα, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, η επιμονή του και μόνο θα τον έφερνε στο προσκήνιο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ποιοί ήταν οι βασικοί ιδρυτές και η ιστορία τους

William Fairbairn

William Ewart “Dan” Fairbairn

Ποια άλλα όπλα γνώριζε ο Φέρμπερν να χρησιμοποιεί άριστα; Πού αλλού υπηρέτησε ο Φέρμπερν; Πότε εντάχθηκε στη Δ.Α.Σ.; Σε πόσα καταγεγραμμένα περιστατικά συμμετείχε ο Φέρμπερν;

Eric Anthony Sykes

Eric Anthony Sykes (1883 – 1945)

Γιατί θεωρείται ο Σάικς πρωτοπόρος του Συστήματος Combatives; Τι γνώσεις είχε πραγματικά; Γιατί κλήθηκε να υπηρετήσει όταν βρέθηκε στην Βρετανία; Τι κρυβόταν πίσω από αυτό;

Rex Applegate

Rex Applegate (1914 – 1998)

Ποιος ήταν ο Rex Applegate; Ποιοι ήταν οι δάσκαλοί του; Τι του έμαθαν αυτοί; Τι ανέπτυξε από μόνος του; Ποιός ήταν ο ιδρυτής του προκατόχου της CIA και ποίοι οι κύριοι εκπαιδευτές του προσωπικού; Ποιός δημιούργησε τις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες;

Bill Underwood

William “Bill” Underwood

Ποιος ήταν ο Bill Underwood; Ποιοι ήταν οι δάσκαλοί του; Τι του έμαθαν αυτοί; Πόσα έκανε μόνος του; Που δοκίμασε το σύστημα “Combato” που δημιούργησε αργότερα;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.