Ο Έρικ Άντονι Σάικς (Eric Αnthony Sykes) ήταν ένας από τους πραγματικούς πρωτοπόρους αυτού που σήμερα ονομάζουμε Combatives, δηλαδή αυτού που αποτελεί τη σύγχρονη μάχη σώμα-με-σώμα, είτε οπλισμένος είτε άοπλος. Παρ’ ότι οι γνώσεις και εμπειρία του στην ένοπλη μάχη καλύπτουν ολόκληρες δεκαετίες, το πραγματικό σημάδι στην ιστορία το άφησε στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1942 μέχρι το 1945.

Όπως και με πολλούς από τους εκπαιδευτές μάχης σώμα-με-σώμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν γνωρίζουμε πολλά γι’ αυτόν, το έργο του εν καιρώ πολέμου και την προσωπική του ζωή. Τουλάχιστον,  όχι πέρα απ’ όσα έχουν αφεθεί να γίνουν γνωστά δημοσίως.

Η ζωή και τα χρόνια του Σάικς (Sykes) φαίνεται να αρχίζουν και να τελειώνουν καλυμμένα με ένα πέπλο μυστηρίου. Ελάχιστα πράγματα γνωρίζονται για αυτόν τον ξεχωριστό και κρύφιο άνθρωπο.

Μερικά όμως γεγονότα είναι σίγουρα:

  • Είχε βαθιά γνώση και εξαιρετικά ανεπτυγμένες ικανότητες σε ότι αφορούσε τα πυροβόλα όπλα.
  • Ήταν συνεργάτης του W.E. Fairbairn (Φέρμπερν) στη Σαγκάη.
  • Ανέπτυξε και δοκίμασε μαζί με τον Φέρμπερν την μεθοδολογία, τακτικές  και τεχνικές σε πραγματικές καταστάσεις αυτού που θα ονομαζόταν τελικά Combatives.
  • Πιστοποιείται ως συνεργάτης στη σχεδίαση του διάσημου μαχαιριού F/S (Fairbairn/Sykes) Combat Knife.
  • Υπήρξε ο κύριος Εκπαιδευτής Ειδικών Δυνάμεων και Μυστικών Πρακτόρων της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η κοινή λογική μας υπαγορεύει ότι κανένας από τους εκπαιδευτές στις διάφορες μυστικές βάσεις των συμμάχων ανά τον κόσμο στον Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν εμφανίστηκε ξαφνικά από το πουθενά για να υπηρετήσει τους Συμμάχους στην ώρα της ανάγκης. Όλοι τους κλήθηκαν βάσει γνώσης και εμπειρίας. Αυτό που είναι σίγουρο όμως, είναι ότι οι υπηρεσίες τους δόθηκαν ελεύθερα. Υπήρξαν πολύ χρήσιμες και τελικά, πολλοί από τους γενναίους εκπαιδευόμενους που πέρασαν από τα χέρια τους λαμβάνοντας γνώσεις και δεξιότητες από αυτούς τους ξεχωριστούς ανθρώπους, δήλωσαν ότι όφειλαν τη ζωή τους στις διδασκαλίες τους.

Λέμε γενναίοι διότι το προσδόκιμο ζωής αυτών, ειδικά των πρακτόρων ήταν, κατά μέσο όρο, μόλις 6 εβδομάδες και όλοι τους γνώριζαν τους κινδύνους…

Αν και λιγότερο γνωστός απ’ ότι ο W.E. Fairbairn (Φέρμπερν – πιθανά λόγω της άκρως μυστικότητας της δράσης του και ότι αποβίωσε πολύ νωρίτερα – προς το τέλος του πολέμου στην Ευρώπη), οι περιπέτειες του Σάικς κατά τη διάρκεια αυτής ταραχώδους περιόδου της ιστορίας, δεν είναι λίγες. Η άοπλη κατάρτιση του με τον Φέρμπερν, του παρείχε την ευκαιρία να θέσει τις τεχνικές που δημιούργησε σε πραγματική χρήση στους δρόμους της Σαγκάη. Είχε αρχικά στενή συνεταιρική σχέση με τον Φέρμπερν καθώς ανέπτυσσαν από κοινού τα σημερινό Combatives (την άοπλη και ένοπλη μάχη σώμα-με-σώμα) μέχρι τα πρώτα χρόνια του πολέμου και κατά το μεγαλύτερο μέρος της διάρκειάς του.

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ποιοί ήταν οι βασικοί ιδρυτές και η ιστορία τους

William Fairbairn

William Ewart “Dan” Fairbairn

Ποια άλλα όπλα γνώριζε ο Φέρμπερν να χρησιμοποιεί άριστα; Πού αλλού υπηρέτησε ο Φέρμπερν; Πότε εντάχθηκε στη Δ.Α.Σ.; Σε πόσα καταγεγραμμένα περιστατικά συμμετείχε ο Φέρμπερν;

Eric Anthony Sykes

Eric Anthony Sykes (1883 – 1945)

Γιατί θεωρείται ο Σάικς πρωτοπόρος του Συστήματος Combatives; Τι γνώσεις είχε πραγματικά; Γιατί κλήθηκε να υπηρετήσει όταν βρέθηκε στην Βρετανία; Τι κρυβόταν πίσω από αυτό;

Rex Applegate

Rex Applegate (1914 – 1998)

Ποιος ήταν ο Rex Applegate; Ποιοι ήταν οι δάσκαλοί του; Τι του έμαθαν αυτοί; Τι ανέπτυξε από μόνος του; Ποιός ήταν ο ιδρυτής του προκατόχου της CIA και ποίοι οι κύριοι εκπαιδευτές του προσωπικού; Ποιός δημιούργησε τις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες;

Bill Underwood

William “Bill” Underwood

Ποιος ήταν ο Bill Underwood; Ποιοι ήταν οι δάσκαλοί του; Τι του έμαθαν αυτοί; Πόσα έκανε μόνος του; Που δοκίμασε το σύστημα “Combato” που δημιούργησε αργότερα;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.