Rex Applegate (1914 – 1998)

Ποιος ήταν ο Rex Applegate; Ποιοι ήταν οι δάσκαλοί του; Τι του έμαθαν αυτοί; Τι ανέπτυξε από μόνος του; Ποιός ήταν ο ιδρυτής του προκατόχου της CIA και ποίοι οι κύριοι εκπαιδευτές του προσωπικού; Ποιός δημιούργησε τις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες;

Ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος και οι μυστικές αποστολές

Ο Ρεξ Άπλγκεϊτ (Rex Applegate) γεννήθηκε στο Όρεγκον, όπου ξεκίνησε το κυνήγι και τη σκοποβολή σε νεαρή ηλικία. Έμαθε σκοποβολή από το θείο του Γκας Περετ (Gus Peret), διάσημο σκοπευτή σε εκδηλώσεις και επαγγελματία κυνηγό. Αυτή η εμπειρία έπαιξε σημαντικό ρόλο σε ολόκληρη τη ζωή του. Το 1940 ο Άπλγκεϊτ (Applegate) αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον με πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων και, στη συνέχεια, έλαβε αξίωμα στην Πολεμική Αεροπορία του Αμερικανικού Στρατού ως Ανθυποσμηναγός. Όμως, στη συνέχεια, τον απέκλεισαν από μάχιμο λόγω πάθησης στα πνευμόνια και αρχικά μετατάχθηκε στην 209η Μονάδα Στρατιωτικής Αστυνομίας όπου υπηρέτησε.

Rex Applegate, 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο Αμερικανός ομόλογος του συνταγματάρχη William Fairbairn (Φέρμπερν), ο Ρεξ Άπλγκεϊτ ήταν μια επιπλέον κινητήρια δύναμη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι λόγοι αρκετοί: το ιδιαίτερο τεχνικό υπόβαθρο του Applegate, η σωματική του διάπλαση και ο ατρόμητος χαρακτήρας του. Στον Συνταγματάρχη Άπλγκεϊτ δόθηκε η συγκεκριμένη εντολή από τον Μπιλ Ντόνοβαν, (“Wild” Bill Donovan – πατέρας των σύγχρονων αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών):

«Να μάθει τα πάντα για την μάχη σώμα-με-σώμα.»

Λόγω αυτού είναι υπεύθυνος για πολλές καινοτομίες σε όλους τους τομείς της μάχης σώμα-με-σώμα, τόσο την άοπλη όσο και την ένοπλη. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, είχε φοιτήσει υπό τους Φέρμπερν και Σάικς στη Σκοτία στο Λοχαϊλορτ (Lochailort Special Training Centre – S.T.C.) όταν δόθηκε στους δύο (Φέρμπερν και Σάικς) η εντολή κατάρτισης των βρετανικών και συμμαχικών στρατευμάτων. Η δουλειά του αργότερα στο «Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Πληροφοριών» (M.I.T.C. – Military Intelligence Training Centre) που εφαπτόταν την «Περιοχή-Β’» (Area-B) είναι δικαίως θρυλικών διαστάσεων.

Rex Applegate: Kill or get killed

Ο Άπλγκεϊτ ανέπτυσσε προγράμματα ένοπλης και άοπλης μάχης σώμα-με-σώμα για τον αμερικανικό στρατό, όταν προσελήφθη από τον Μπιλ Ντόνοβαν του O.S.S. (Office of Strategic Services – πρόγονος της σημερινής C.I.A.) το 1941. Η πρόσληψή του έγινε ειδικά για να δημιουργήσει και να διοικήσει αυτό που ονομάστηκε «Σχολή κατασκόπων και δολοφόνων» (The School for Spies and Assassins) στην περιοχή η οποία είναι τώρα γνωστή ως «Κάμπ Ντέιβιντ» (Camp David). Ο Ντόνοβαν είχε δώσει στον Άπλγκεϊτ την εντολή και την ευθύνη να αποκτήσει γνώσεις σε όλα τα είδη ένοπλης και άοπλης μάχης, προκειμένου να δημιουργήσει μετέπειτα ένα βάναυσο και αποτελεσματικό σύστημα για τις Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις και Πράκτορες.

Επειδή υπήρξε ο συντονιστής της μάχης σώμα-με-σώμα για όλες τις μυστικές αποστολές, ο ρόλος του τον έφερε σε επαφή με άλλους δοκιμασμένους μαχητές και δασκάλους «Τεχνών του Πολέμου» της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου (δύο τέτοια παραδείγματα είναι ο Φιλανδός στρατιώτης που σκότωσε 21 Ρώσους με ένα μαχαίρι και ο David Stirling, ο ιδρυτής της βρετανικής S.A.S.).

Υπηρέτησε επίσης στην ομάδα προσωπικής σωματοφυλακής του Προέδρου Ρούσβελτ (Franklin D. Roosevelt) για ένα χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του πολέμου, την περίοδο που αυτός φέρεται να είχε μυστικές συναντήσεις με τον Τσόρτσιλ.

Το 1943 έγραψε το πρώτο βιβλίο του “Kill or Get Killed”, ένα κλασικό εγχειρίδιο του δυτικού τρόπου μάχης σώμα-με-σώμα βασισμένο στην εκπαίδευση που έλαβε από τους Φέρμπερν (Fairbairn) και Σάικς (Sykes), που εξακολουθεί ακόμα να έχει ζήτηση. Μια ενημερωμένη επανέκδοση του “Kill or Get Killed” (1976) δόθηκε στη δημοσιότητα από το Σώμα των Πεζοναυτών των Η.Π.Α.

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ποιοί ήταν οι βασικοί ιδρυτές και η ιστορία τους

William Fairbairn

William Ewart “Dan” Fairbairn

Ποια άλλα όπλα γνώριζε ο Φέρμπερν να χρησιμοποιεί άριστα; Πού αλλού υπηρέτησε ο Φέρμπερν; Πότε εντάχθηκε στη Δ.Α.Σ.; Σε πόσα καταγεγραμμένα περιστατικά συμμετείχε ο Φέρμπερν;

Eric Anthony Sykes

Eric Anthony Sykes (1883 – 1945)

Γιατί θεωρείται ο Σάικς πρωτοπόρος του Συστήματος Combatives; Τι γνώσεις είχε πραγματικά; Γιατί κλήθηκε να υπηρετήσει όταν βρέθηκε στην Βρετανία; Τι κρυβόταν πίσω από αυτό;

Rex Applegate

Rex Applegate (1914 – 1998)

Ποιος ήταν ο Rex Applegate; Ποιοι ήταν οι δάσκαλοί του; Τι του έμαθαν αυτοί; Τι ανέπτυξε από μόνος του; Ποιός ήταν ο ιδρυτής του προκατόχου της CIA και ποίοι οι κύριοι εκπαιδευτές του προσωπικού; Ποιός δημιούργησε τις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες;

Bill Underwood

William “Bill” Underwood

Ποιος ήταν ο Bill Underwood; Ποιοι ήταν οι δάσκαλοί του; Τι του έμαθαν αυτοί; Πόσα έκανε μόνος του; Που δοκίμασε το σύστημα “Combato” που δημιούργησε αργότερα;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.